Gå til hovedinnhold

Nyhet: Lowrance Elite FS og ActiveTarget - tar Lowrance igjen det tapte?

Lowrance fornyer mellomklasse modellen Elite Ti2 i en reinkarnert Elite FS, og lanserer sin variant av høyoppløst realtidsekkolodd. Vi dykker ned i nyhetene og går de nærmere etter i sømmene. Er dette det du har ventet på?

Lowrance slipper typisk informasjon om neste års nyheter sent i november eller tidlig i desember, og så er produktene tilgjengelig i vår hjemlige steinrøys utpå vårparten året etter. 2020 er intet unntak, det du ser her vil etter all sannsynlighet i praksis være mulig å få tak i våren 2021 selv om det gjerne kommer noen få eksemplarer tidligere i 2021 også. 
Nye ActiveTarget er kompatibelt med disse.


I motsetning til hva mange ventet seg, er det ikke toppmodellen (HDS Live) som fornyes i denne runden, selv om ActiveTarget er kompatibel med den (og med forgjengeren HDS Carbon, kudos til Lowrance for dette som sikkert vil glede mange Carbon-eiere). Med fornyelsen av søstermodellen Simrad NSS Evo3 til NSS Evo3s tidligere i år, var det nok mange som ventet seg en liknende oppdatering til HDS Live. Men i all ærlighets navn er forskjellen mellom HDS Live og Evo3s såpass små, at Lowrance-fans ikke går glipp av det helt store her. For oss med normal lønnsinntekt er det derimot særdeles positivt å se hva Lowrance velger å oppdatere i denne runden, ny mellomklassemodell og ny ekkoloddgiver til både den og HDS.

Elite FS - Elite Ti/Ti2 er død.

La oss begynne med Elite FS, eller Elite Fishing System som er det fulle navnet. Dette er en fornyelse av forgjengeren Elite Ti2, som igjen erstattet Elite Ti, med andre ord Lowrance sin mellomklassemodell. (Se for øvrig vår sammenlikning av Elite Ti og Elite Ti2 i DENNE artikkelen.)
Elite FS med ActiveTarget


Skjønt, "fornyelse" er ikke helt riktig i denne sammenhengen. Forskjellen mellom Elite Ti2 og Ti var merkbar men ikke enorm. Forskjellen mellom Elite Ti2 og Elite FS er i våre øyne formidabel. La oss dykke ned i detaljene.

Hardware

Lowrance fikk lenge regjere i mellomklassen med touch-skjerm. Dette er de ikke alene om lengre, og med Elite FS ser vi at Lowrance svarer på dette med å oppgradere selve skjermen. Mens Elite Ti/Ti2 arvet skjerm fra HDS Gen 2 Touch, har Elite FS nå en skjerm til forveksling lik den vi kjenner fra HDS Gen 3. Med det får vi multi-touch, med andre ord muligheten til å bruke flere fingre samtidig på skjermen, særlig nyttig der man vil zoome inn og ut ("pinch to zoom") som gjør berøringsfunksjonaliteten mer brukervennlig. 

Utover mer avansert touch-funksjonalitet har Elite FS en skjerm der glass limes mot plast, kontra plast limt mot plast på Elite Ti/Ti2. Konsekvensen er et noe skarpere bilde, ikke fult på høyde med HDS Carbon og HDS Live, og med samme oppløsning som før (på 7/9), men med bedre fargegjengivelse og mindre "duse" farger. 

Oppløsningen for Elite FS er som sagt uendret og er 800X480 for begge størrelser. Dette er klart dårligere enn HDS, men helt på linje med resten av bransjens mellomklassemodeller. Du ser med andre ord akkurat det samme på 7 og 9, det blir bare større på 9. Skjermen gir 1200 nits som forgjengeren.

Når det kommer til skjermstørrelser, så vil Elite FS være tilgjengelig i 7 og 9. Fra vårt ståsted naturlige valg, siden 5 får for lav høyde på skjermen med skjermformatet som brukes, og 12 blir såpass dyr at forskjellen kontra en HDS prismessig blir liten. Samtidig skal vi ikke helt utelukke at det kanskje kommer en 12 dersom Elite FS slår an i markedet. I så tilfelle skjer det neppe før om et års tid. 

Huset rundt skjermen er også endret: 
Elite FS får samme plassering av GPS-mottager som HDS Live.

Vi ser at Elite FS har fått den samme "utveksten" i overkant bak vi kjenner fra HDS Live, og selv om det ikke fremgår av dokumentasjonen er det nærliggende å anta at Lowrance nå har flyttet GPS-mottageren fra sin tidligere plassering langs siden av skjermen, og opp og bak. Dette er i så tilfelle en forbedring, siden GPS-mottageren har bedre forhold der, med forbedret praktisk posisjon som en naturlig konsekvens. Elite FS er naturligvis fortsatt NMEA2000-kompatibel og kan benytte Point-1 for posisjon og kurs slik også Elite Ti/Ti2 kunne, for de som ønsker dette. Elite FS støtter også NMEA0183, men da må du skifte strømkabelen som følger med til PC-30-Rs422 (den samme som selges med HDS).

Elite FS har fortsatt bare en minnekortport (HDS har to), helt på linje med konkurrentene. Oppgitt maks strømtrekk er 2A, minimum sikring er 3A. Med tanke på at oppgitt strømtrekk på forgjengeren var halvparten, aner vi at Lowrance også har oppgradert prosessoren, selv om den nye skjermen nok utgjør en betydelig del av økt strømtrekk. Vi har ikke informasjon om prosessor og arbeidsminne for Elite FS i skrivende stund, men er fortalt at Elite FS har betydelig bedre prosessor enn sine forgjengere. Dette er uansett verdt å ha i bakhodet om du oppgraderer fra en Elite Ti/Ti2, sørg for at kabler og sikring er dimensjonert for høyere belastning. (Les mer om dette i DENNE artikkelen og valg av batteri i DENNE artikkelen.) Vekten på selve enheten har også økt med 20%, sannsynligvis mye på grunn av tyngre skjerm. Som forgjengeren er vanntettheten IPX7, forutsatt at minnekortporten er lukket og kabler tilkoblet. Her spesifikasjonene på Elite FS, som du finner i installasjons-manualen:

Elite FS rent teknisk

Fortsetter vi på baksiden så har det kommet en ny tilkobling, ethernet:
Elite FS - med ethernet men uten NMEA0183.

Vi kommer tilbake til hva ethernetporten bidrar med lengre ned, men er svært glad for at den er der, med de mulighetene dette gir for nettverk. Merk dog at Elite FS IKKE har WIFI-ethernet av samme type som Elite Ti2, du kan med andre ord ikke sette en Elite FS til å dele ekkoloddgiver og kart med en Elite Ti2 via WIFI, dette går kun mellom to Elite Ti2. For Elite FS fungerer WIFI som vi kjenner det fra Elite Ti og HDS, ikke som nettverk mellom Lowrance-enheter. Elite FS støtter heller ikke NMEA0183, så har du en aldrende VHF uten NMEA2000 får du ikke koblet denne til Elite FS.

I grenseland mellom hardware og software er også maksimal effekt for 2D-ekkoloddet økt, og Elite FS kan nå gi 1000W RMS, en god nyhet for alle som liker Airmar sin 175/185-serie med 1000W chirp-ekkoloddgivere. (Se vår oversikt over slike i DENNE artikkelen.)

Software

Lowrance oppgir "full networking" med Elite FS, men samtidig leser vi "typical small boat network" som vanligvis betyr to skjermer. Det betyr at du kan ha ethernet mellom to Elite FS, men ikke tre. Man kunne tenke seg at det er mulig med mer enn to Elite FS ved bruk av en NEP (Network Expansion Port) men dette er altså ikke mulig. Dersom du tenker deg mer enn to skjermer, eller mer enn en skjerm og en ActiveTarget modul, da bør du fortsatt se på HDS og ikke Elite FS. Som nevnt over kan man IKKE dele 2D-ekkolodd og kart mellom forgjengeren Elite Ti2 og Elite FS, da Elite FS ikke støtter ethernet via WIFI, kun via kabel, i likhet med HDS. 

Men bortsett fra den lille begrensingen, er nettverksfunksjonaliteten hos Elite FS god, og betydelig bedre enn Elite Ti2:
Elite FS og nettverk

Elite FS har samme NMEA2000-funksjonalitet som Elite Ti2, men med et viktig tillegg: Elite FS kan brukes med Lowrance sin autopilot. Med det forsvant siste rest av begrensinger for NMEA2000 fra denne serien, og den har nå samme funksjonalitet her som HDS.

Via ethernet kan Elite FS dele det samme som HDS, og med HDS. Begrensningene vi så i WIFI-delingen med Elite Ti2 er borte, den eneste gjenværende er at du ikke kan dele mellom mer enn to Elite FS. Med ethernet deles ekkolodd, kart og ikke minst synkroniseres waypoints. Men siden Elite FS kun har en ethernetport, vil du kombinere to skjermer og ActiveTarget, da er det i praksis HDS som gjelder. Lowrance skal ha skryt for å tillate ethernet mellom Elite FS og HDS uten begrensinger, hverken Garmin eller Humminbird tillater deg å kombinere mellomklasse og toppmodell på samme måte. Har du en HDS Live og leter etter en rimeligere skjerm nummer to, da er Elite FS verdt en kikk.

Vi har tidligere sett at Simrad GO ble kompatibel med radar (via ethernet), dette gjelder nå også Elite FS som støtter Halo-radaren som sin "bror" hos Simrad.

Blåtannfunksjonalitet mot Powerpoles og mobil er uendret. Som før kan du få diverse varsler fra din mobil, som tekstmeldinger, opp på din Elite FS, og styre Powerpole om du har dette.

Ekkoloddgivere

Dagens ekkoloddgivere går videre, "Active Imaging 3 in 1" og HDI som 83/200 og 50/200 er fortsatt aktuelle. Airmar er riktignok ikke et Lowrance-produkt, men økningen i effekt åpner unektelig døren for Airmars 1000W-ekkoloddgivere på vidt gap, en særdeles gledelig nyhet, særlig for norske havfiskere. Om også signalbehandlingen av 2D i Elite FS er forbedret slik at den er på nivå med HDS Live er uvisst i skrivende stund, dette vil vi naturligvis teste så fort vi får en Elite FS i våre forventningsfulle hender (og været tillater det). Vi er for eksempel spente på å teste Elite FS sin 2D med Airmar TM185HW, versus samme ekkoloddgiver med HDS Live, men også de enklere Lowrance-giverne. Heng med oss i 2021, så kommer svaret etter hvert som tiden tillater det.

Elite FS er kompatibel med dagens LiveSight via modulen PSI-1 (på samme måte som HDS Carbon).

Men det alle snakker om er ActiveTarget, så la oss oppsummere Elite FS og bevege oss over på ActiveTarget.

Oppsummert Elite FS.

Elite Ti2 var og er en oppegående mellomklassemodell. Den hang litt etter på touch-funksjonalitet mot Raymarine, og etter Garmin med Panoptix/ Livescope samt Garmin og Humminbird på kablet ethernet i omtrent samme prisklasse. Men totalt stod Elite Ti2 seg godt mot alle disse, for det den manglet versus enkeltkonkurrentene tok den igjen på andre ting som er viktig for sportsfiskere. Med Elite FS er Lowrance igjen best i mellomklassen på touch, de er (antatt) like bra som konkurrentene på live-ekkolodd og bedre på nettverk. Lowrance har tatt et vinnende konsept, og forbedret alle svake punkter. (Kremt, bortsett fra dokumentasjonen på nettsidene, her bør teknikerne ta markedsavdelingen i nakken.)

ActiveTarget - Lowrance kommer i innspurten.

Vi kan ikke nevne Lowrance ActiveTarget uten å komme innom Garmin LiveScope (LVS32 og til en viss grad den enklere LVS12). På samme måte som Lowrance LiveSight likner på Garmin Panoptix (PS30/31/22) er det klare likhetstegn mellom ActiveTarget og LiveScope. Du kan lese vår gjennomgang av LiveSight i DENNE artikkelen. ActiveTarget er ikke en direkte arvtager for LiveSight, men en variant over ett tema, på samme måte som LiveScope og Panoptix er nært beslektet, men gjør ulike ting. Felles for alle er at de er såkalte realtids-ekkolodd, eller live-sonar om du vil. Men siden rekkevidde og oppløsning er forskjellig, egner de seg til forskjellige ting. Enkelt sagt er LiveSight og Panoptix best egnet der du ser ned og ønsker rekkevidde pluss vid vinkel (trolling og vertikalfiske), mens ActiveTarget og LiveScope har sin styrke der du ser fremover og vektlegger oppløsning (spinnfiske). Så vil det være brukere som benytter disse på tvers av dette, fordi de for eksempel ønsker høy oppløsning på bekostning av rekkevidde og konevinkel selv om de primært vertikalfisker, ingen regel uten unntak. Men her bør man holde tungen rett i munnen og tenke gjennom hva man egentlig ønsker, før man drar VISA-kortet.

ActiveTarget består av en ekkoloddgiver (med 420 elementer fordelt på tre releer), en modul, strømkabel til modulen, en 1,8 meter lang ethernetkabel (andre lengder kan kjøpes løst, dette er den vanlige ethernetkabelen vi kjenner fra før) og to ulike festebraketter for ekkoloddgiveren slik at den kan vinkles slik du ønsker, og monteres enten på stammen eller motorhuset. Veiledende pris i Norge er rett under 20 "båtlapper" og den er kompatibel med Elite FS, HDS Live og HDS Carbon.

ActiveTarget, modul og ekkoloddgiver.

Merk at som med PSI-1 (modulen brukt med Livesight mot HDS Carbon og Elite FS), så har også AT-modulen bare en ethernetport. Dette er sannsynligvis gjort for å spare kostnader, men for oss brukere hadde det vært en fordel om modulen hadde tre porter slik vi har sett på mange andre moduler, siden det gir oss flere muligheter for hvordan man rent praktisk bruker ethernet, og man slipper unna å bruke en NEP der man har mange skjermer i nettverket. 

Ekkoloddgiveren har en konevinkel på 18X135 grader, kontra LiveSight med sine 40 grader i en svakt oval kone. Dette høres kanskje ut som en teknisk detalj, men er svært viktig å være klar over. Litt enkelt sagt har du under halvparten av konevinkelen med ActiveTarget kontra LiveSight. Med andre ord blir det mye viktigere å rette AT-giveren dit du ønsker å se, enn med LiveSight. ATs konevinkel er også to grader smalere enn Garmins LVS32, uten at de to gradene nødvendigvis betyr noe i praksis, men halvering av konevinkel kontra LiveSight, DET betyr noe.

AT kommer som nevnt med tre ulike muligheter for å vinkle giveren. Selv om du kan montere den på elmotorens nedre del (selve motorhuset) vil nok de fleste velge å montere på stammen siden du da relativt enkelt kan skifte mellom de tre variantene av vinkling, eller på en sidemontert pinne ala Z-Bait. 

Forward view.

Denne kjenner vi igjen fra LiveSight, der LiveSight giveren ble rettet skrått fremover. AT-giveren kan rettes skrått fremover på identisk måte, og gir deg da 135 graders konevinkel fra topp til bunnen, og 18 grader sideveis. Du kan så justere vinkelen på ekkoloddgiveren slik at den "skyter" ut rett under vannoverflaten (og på den måten til og med se poppere og andre agn på overflaten), eller mer nedover hvis dybden og fisket tilsier det.
AT Forward view og diverse

På bildet over kan du enkelt se tre fisk ganske tett på, men også flere trær under vann og steinbunn nærmest giveren. Rekkevidden later til å være god sammenliknet med hovedkonkurrenten. Bildet under viser en bro, med diverse mindre fisk rundt pilarene:

AT Forward view og en bro

Siden disse bildene er Lowrance sine egne kan vi trygt anta at skalaen er i fot. Lowrance sier lite om hva slags rekkevidde man kan forvente seg, og hva den praktiske rekkevidden er, vil være en av de første tingene vi vil teste i 2021. Diverse ambassadører har nevnt 20 meter, som da vil være omtrent som konkurrenten.

Her ser du en jigg i vannet, noen byttefisk rundt og en predator. Men predatoren tar ikke jiggen...

Down view

Også denne kjenner vi fra Livesight, en vinkel brukt typisk ved vertikalfiske eller trolling. Her ser du 135 grader "bortover og bakover" (typisk i båtens fartsretning) og 18 grader sideveis.

AT Down view med fisk og undervannsvegetasjon.

I videoen under ser du det samme bildet, der man vertikalfisker på crappie.

Vi er ikke enormt imponert av den videoen, her håper vi at praksis er bedre enn den ene videoen vi fant. Men som vi nevner over er det neppe for vertikalfiske AT har sin styrke, der antar vi at LiveSight fortsatt er vårt førstevalg.

Scout view

Denne varianten kan ikke oppnås med LiveSight, men er svaret på LiveScope Perspective mode og sannsynligvis der slaget virkelig vil ligge mellom de to. Det er også her man kan få noe av den samme effekten som med Humminbird 360, men 360 er skannende (tenk radar) mens AT er realtid. Denne varianten har definitivt sin styrke ved spinnfiske, da giveren i praksis legges sideveis og da gir deg 185 graders kone fremover og 18 graders kone i høyden. 

Her i Skandinavia bruker vi primært frontmonterte elmotorer med GPS-styring for å ankre ved spinnfiske, og der kommer dette med å ha giveren på et eget stativ inn i bildet. En elmotor med GPS-ankring virrer selvfølgelig rundt helt på egenhånd, og i følge Murphys lov vil da ekkoloddgiveren din konsekvent peke en annen vei enn du ønsker å fiske. Ved å ha ekkoloddgiveren på egen pinne, kan du dreie denne uavhengig av elmotorens retning, og dermed sørge for at det du ser på ekkoloddet er der du faktisk ønsker å fiske.
AT Scout view

I filmen under ser du flere fisk svømme foran oss over hard bunn:

Ser du nøye på filmen vil du se antall soner giveren leser:

Seks bilder satt sammen til ett.

I bildet over har jeg lagt på røde streker der man ser skillet mellom de ulike sonene i selve ekkoloddbildet. Bildet du ser er satt sammen av seks ulike "kakestykker", og i skillet mellom disse ser du det samme vi ser også med konkurrenten, litt "stiching" mellom de ulike sonene når softwaren skal sette seks ulike bilder sammen til ett. Det er verdt å nevne at dette IKKE er det samme som at ekkoloddgiveren har seks keramiske elementer, sannsynligvis har den langt flere basert på antall pinner i kontakten mellom ekkoloddgiveren og modulen. Hverken Lowrance eller Garmin oppgir antall elementer i disse ekkoloddgiverne.

Oppsummert ActiveTarget.

Dette må vi rett og slett teste i praksis før vi kan konkludere bastant. Ut i fra dokumentasjonen er AT på linje med konkurrenten både funksjonsmessig og for bildekvalitet, men vi er litt skuffet over down view. Hvis vi sier at konkurrenten oppnår 9 av 10, oppnår Lowrance 8 av 10 basert på det vi har sett så langt. Så får praksis utover i 2021 vise om vi har rett eller ei, men mangelen på høyoppløst realtidsekkolodd er ikke lengre enn svakhet hos Lowrance, de har tatt igjen det tapte.

EDIT 18.12.24:
Denne artikkelen ble publisert i 2020. i 2024 kom Elite FS med to nye størrelser (10 og 12) med samme IPS-skjerm som vi kjenner fra HDS Live. Du kan lese mer om dette i DENNE artikkelen som sammenlikner Elite FS med HDS Pro.

Kommentarer

  1. Hei,
    Takk for meget informativ artikkel!
    Dette får det til å rykke i "prylarfoten..."
    Jeg har en HDS Carbon 12. Forstår jeg det riktig at AT giveren kobles til en port på modulen, og at man derfra går med en nettverk kabel til en ledig nettverk port på HDS'en?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Ja, du har oppfattet helt korrekt. :) Så venter vi spent på neste (og sannsynligvis siste) softwareoppdatering til HDS Carbon, som må til for at den skal fungere med ActiveTarget. Hilsen Erik

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...