Blogg om det som fenger oss, sportsfiske, båtelektronikk, småbåter og andre artige ting som måtte dukke opp.
Søk i denne bloggen
Z-Bait stativ for ekkoloddgiver
Det er EN fordel med å bli eldre, og det er muligheten til å kjøpe (stort sett) det man har ønsket seg frem til nå. Z-Bait er et eksempel på akkurat det.
Bak Z-Bait står Joakim Larsson, en trivelig svenske med over middels interesse for vertikalfiske og metallarbeid. Z-Bait har eksistert lenge og var et et av de første "proffe" festene for vertikalfiske som kom på markedet da fiskeformen som svenskene kaller "prickskytte" tok av.
Z-Bait (Foto; Z-Bait)
Hva er poenget?
Jeg har allerede diverse ekkoloddgivere på båtens akterspeil, og ekkoloddgiver i den frontmonterte elmotoren (Motorguide Xi5). Så hva skal jeg da med et eget stativ for ekkolodgivere? Stativet har to funksjoner i båten min, det brukes ved vertikalfiske og ved spinnfiske. Aktivt vertikalfiske der fisken søkes opp ved å kjøre rundt er ikke veldig utbredt i Norge, men det burde det vært for teknikken er både morsom, utfordrende og (når man kan det) effektiv. Man kjører rundt og kikker på ekkoloddet (både sidescan og tradisjonelt ekkolodd) på leting etter passende fisk å fiske på. Når drømmefisken er lokalisert slipper man så jiggen (eller hva man nå ønsker å fiske med) og følger med på både fisk og jigg på ekkoloddet. Denne typen fiske handler mest om to ting, evne til å lese ekkoloddet og evne til å kontrollere båten. Resten er et spørsmål om tid. Men det er særlig punktet om båtkontroll som favoriserer stativer ala Z-Bait, for du skal korrigere båtens posisjon ved bruk av påhengeren mens du fisker, og da er det en stor fordel å ha ekkoloddgiveren foran deg så du fisker "riktig vei". Både for komfortens skyld og for å gjøre det enklere å dirrigere båt uten at ryggraden skal gjøre et C-moment mens du garantert får sena i propellen akkurat i det drømmefisken hugger. Her ser du et eksempel fra vertikalfiske, der en Garmin LVS12-ekkoloddgiver montert på giverstativet viser jiggen min mot venstre i bildet. Så ser du en gjørs om kommer inn fra høyre med stø kurs mot jiggen, før en annen gjørs plutselig kommer inn fra venstre og kommer artsfrenden sin i forkjøpet.
Men det er ikke bare ved vertikalfiske giverstativet kommer til nytte. Med utviklingen innen ekkolodd som ser fremover har man fått helt nye muligheter til å observere fiskens oppførsel under det praktiske fisket. Lowrance LiveSight og Garmins LiveScope og Panoptix er unektelig kostbar morro, men du verden så spennende det er å følge med på også under spinnfiske. For at disse ekkoloddgiverne skal være praktiske under spinnfiske må du kunne vri på ekkoloddgiveren i den retningen du fisker. Dersom ekkoloddgiveren er montert på akterspeilet betyr det at du må vri båten i den retningen du fisker, noe som ikke er særlig gjennomførbart i praksis. Monterer du ekkoloddgiveren på en frontmontert elmotor er det riktignok enklere å rette ekkoloddgiveren dit du vil, men skal du samtidig bruke elmotoren vil den typisk stå rettet mot vinden og i tråd med Murphys retningslinjer for elendighet er det sjelden den veien du ønsker å kaste, og dermed er du like langt. Z-Bait kan dreies rundt i festet sitt, både trinnløst og ved å låses i fire posisjoner. Dermed kan du enkelt sikte inn ekkoloddgiveren din i den retningen du fisker, og tilpasse underveis etterhvert som vinden eller vannstrømmen dreier båten. Felles for alle variantene av fremoverseende ekkolodd er at de MÅ rettes dit du ønsker å se noe, og særlig LVS12 (Garmins rimligste LiveScope) er avhengig av å være dønn sentrert mot målet. Det skal ikke mer til enn et avvik på et par grader før oppløsningen blir merkbart dårligere, og bommer du med mer enn noen få grader ender du opp med å ikke se noe som helst. Her følger endel bilder av stativet montert på min Starweld Fusion 16DC. Vi begynner med stativet nedfelt.
Nedfelt forfra.
Nedfelt fra siden.
Nedfelt bakfra
Festet forfra med stativet nede.
Festet forfra med stativet oppe.
Festet fra siden med stativet nede.
Under transportkjøring felles hele stativet opp, og legger seg da på høyde med relingen min.
Oppfelt sett bakfra.
Oppfelt sett fra siden.
Og her med Lowrance LiveSight .
Lowrance LiveSight på Z-Bait.
Lowrance LiveSight på Z-Bait.
Festet for stativet er dønn solid, så lenge det er skrudd skikkelig fast kan du mer eller mindre løfte båten min etter festet.
Hvordan monteres det?
Dette var en av tingene jeg chattet litt med Joakim om, for frem til nå har det ikke fulgt med en monteringsanvisning. Det har nok denne norrbaggens spørsmål sørget for å endre på.... Utgangspunktet er platen på bildet under, som festes med fire gjennomgående (medfølgende) bolter. I mitt tilfelle har jeg et plant underlag som er godt egnet, men pass på å forsterke på undersiden med for eksempel en plate vannfast kryssfiner for det blir store krefter på stativet hvis du glemmer å ta det opp og tar båten opp i plan. Her gjelder den samme regelen som for stort sett alt annet i båt, underdimensjonering er et problem som venter på å skje, overdimensjonering fungerer.
Festeplaten.
Z-Bait har ymse overganger og adaptere til platen så den kan monteres på rekke (rail), i Berts skinner og i Traxtech etc. Her følger liknende bilder men med montering på en Larson med skinnesystem. Alle disse bildene er Z-Baits egne, Team Colibri gjengir de med tillatelse.
Sist men ikke minst, Z-Bait har også en film som viser hvordan dette fungerer:
Z-Bait koster fra 3.500 SEK avhengig av hvordan stativet skal festes til båten og kan kjøpes via flere forhandlere i Sverige, feks Borgs Motor. Foreløpig er det dessverre ikke noen norsk forhandler.
Konklusjon:
For min del er ekkolodgiver montert på rekka langt i fra noe nytt, men tidligere har jeg brukt diverse hjemmelagde varianter i form av styrestem (for sykkelstyre) eller RAM, og slike løsninger blir bare ikke det samme. Z-Baits stativ er dyrt, men fisker du mye vertikalt er dette virkelig noe som gjør fiskingen enklere og mer effektiv. Jeg ønsker meg en litt bedre arm for å dreie stativet, men ellers er dette sikkert som banken og får to tomler opp fra meg.
Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.
Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?
When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.
You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?
There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.
Kommentarer
Legg inn en kommentar