Blogg om det som fenger oss, sportsfiske, båtelektronikk, småbåter og andre artige ting som måtte dukke opp.
Søk i denne bloggen
Lowrance LiveSight - akvarium i båten?
Ekkolodd som viser bunnen og fisk i realtid, i et evig oppdaterende skjermbilde, omtrent som å se inn eller ned i et akvarium. Høres det spennende ut?
I så tilfelle kan du trygt fortsette å lese. Som en av to nordmenn har undertegnede hatt gleden av å bruke Lowrance LiveSight en dag, i forbindelse med ett presseevent i Palma, Mallorca. Og for en dag det ble. Undertegnede tar neppe munnen for full hvis han hevder han er over middels interessert, og da blir det naturligvis full klaff når man får flere timer på vannet med for eksempel Jacob Scott, som er Lowrance sin "Product Specialist". Som han sa selv, "tittelen tilsier at alt med Lowrance-logo på er mitt ansvar". Tilsynelatende en enkel jobbbeskrivelse, om ikke annet.....
LiveSight Down
Første runde med Lowrance LivSight var fra en Merry Fisher, godt kjent bland norske sportsfiskere med hang til trolling eller havfiske.
Jeanneau Merry Fisher 795
I denne båten var en HDS Live 9 koblet til en 3 in 1 ekkoloddgiver for 2D, downscan og sidescan, og en LiveSight-ekkoloddgiver vinklet nedover for Livesight. Her var Livesight-ekkoloddgiveren montert på akterspeilet, slik det vil være naturlig å montere for trollingfiske eller vertikalfiske på dypere vann.
3 in 1 nærmeste motor, LiveSight utenfor.
Det er ikke enkelt å skulle ta bilde av en ekkoloddgiver under vann, montert på båten du står i, men siden Merry Fisher veier hakket mer enn jeg klarer å løfte, ble bildet over det nærmeste jeg kom. Det var ellers interessant å se at teknikerne fra Lowrance som monterte ekkoloddgiveren, hadde valgt å montere på babord side. Årsaken var i følge båtens eier at han allerede hadde fult opp med ekkoloddgivere på styrbord side. Merk også at den må stå litt høyere enn en eventuell ekkoloddgiver som gir sidescan, så den ikke ender opp med å skygge for sidescangiveren.
Før vi forlater montering og beveger oss over til hvordan det ser ut på en HDS Live, kan det være greit å minne om at LiveSight-ekkoloddgiveren plugges i den blå porten på HDS Live, her er det med andre ord ingen modul og ethernet inne i bildet. LiveSight vil bli kompatibel også med forrige generasjon Lowrance HDS, HDS Carbon, men da via modul og pakke med modul og ekkoloddgiver kommer først til høsten.
Baksiden av HDS Live - Livesight brukes i port 4.
Selve LiveSight-ekkoloddgiveren
Livesight med feste for akterspeil (down).
Med i pakken ligger det feste for akterspeil (transom mount), feste for elmotor (Forward mount og trolling-motor mount). Men den vil også bli tilgjengelig for gjennomgående montering, kanskje mest aktuelt for diverse trollingbåter. Personlig tipper jeg vi vil se LiveSight i Skandinavia primært montert på rekkemontert stang ala Z-Baits og liknende løsninger ellers brukt til vertikalfiske.
En ekkoloddgiver, mange alternativer for montering
Med teknikalitetene ute av bildet kan vi bevege oss inn i kabinen, og se på LiveSight down slik den typisk vil bli brukt i en trollingbåt. Skjermbilder og video er tatt i 2-2,5 knop, i saltvann og i relativt møkkete vann. Merk at dybde/ range er i meter på videoene og skjermbildene.
I videoen ser du fisk som typisk kommer inn i konevinkelen til LiveSight i forbindelse med at båten kjører over de. For å lettere se hvilken retning fisken bevger seg i legger Lowrance på noe de kaller Ghost-trail altså et slags spor etter fisken som viser hvor den har vært i LiveSight-bildet. Poenget er å gjøre det lettere å se hvilken retning fisken svømmer i.
Fisken er synlig, og ghost-trail viser at denne fisken beveger seg skrått bakover. Men både fisk og ghost-trail er svake, så fisken er ikke direkte under båten.
Basert på både fiskens ekko og ghost-trail kan man anslå hvilken retning fisken beveger seg i.
Her har fiske nesten forsvunnet, mens ghost-trail henger tydelig igjen. Fisken var midt under båten, men har forsvunnet bakover.
I situasjoner med mye (små-) fisk i vannet kan det bli for mye "grøt" på skjermen med ghost-trail, men funksjonen kan heldigvis slås av også og etterlater et renere skjermbilde.
Uten Ghost-trail (Skjermbilde; Navico)
Neste videosnutt er ikke ulik den første, men med en annen palett (palett = kombinasjonen av farger brukt i ekkoloddbildet), og en halv knop eller så saktere fart på båten.
Personlig synes jeg palett 1 fungerte klart best og ga de skarpeste bildene, og den hvite bakgrunnen fungerer også godt i sterkt sollys. Skulle du lure på hva slags fisk vi ser på så ser du det her:
Primært multe, med en og annen havabbor innimellom. Som du ser var vannet også ganske grumsete. Oppgitt maksimal rekkevidde på LiveSight er 250 fot/ 83 meter, I mangel på fiskeutstyr tok jeg med meg noen småstein i klinkekulestørrelse og hadde ingen problemer med å spore disse med LiveSight ned til 20 meter. Dypere enn det fikk jeg dessverre ikke testet denne gangen, men det finnes videoer der ute som viser at Down fungerer fint for å spore selv små jigger ned til minst 32 meter. Hvor godt det vil fungere enda dypere gjenstår å se.
Hvordan fungerer så dette?
Første og fremst må man ha en ekkoloddgiver med flere kjeramiske elementer (såkalt MBS, multi beam sonar), hvor hvert element er nøye tilpasset bruken. hver av disse elementene sender så ut sine akustiske signaler, og lytter etter ekkoet. Ekkoet omformes til en elektronisk puls, som sendes til ekkoloddet for fortolkning der. På dette området fungerer alle ekkolodd på samme måte, men det er kombinasjonen av flere elementer, kvaliteten på elementene, frekvens, konevinkel og ikke minst en hel del software, som skiller klinten fra hveten.
Det leder oss til den andre viktige delen av etthvert ekkolodd, og spesielt såpass avanserte varianter som LiveSight og StructureScan 3D. Det skal mye prosessering til før de elektriske pulsene fra alle elementene i ekkoloddgiveren kan føre til et forståelig bilde på skjermen i båten. Her er også deler av årsaken til at LiveSight har blitt forsinket kontra den opprinnelige lanseringsplanen til Lowrance. Det har vært krevende å produsere de avanserte ekkoloddgiverne med jevnt høy kvalitet, og ferdigstillelse av endelig software er i skrivende stund fortsatt ikke helt i mål. Man bør forvente softwareoppdateringer også etter 19.1-softwaren.
Hva er det du ser?
I down-modus "ser" Livesight ca 40 grader ut til siden for båten, og ca 90 grader i båtens fartsretning:
Dekningsområde med LiveSight Down
Det bør gjøre den velegnet til trolling med dyprigger, så lenge du kjører med ganske kort slep, og til oppsøkende vertikalfiske der du kjører rundt og aktivt leter etter fisk med ekkoloddet ditt. Til sammenlikning ser dekningsområdet med LiveSight i forward-modus slik ut:
Dekningsområde Livesight forward
Med Livesight forvard må du enten dreie båten, eller det du har festet ekkoloddgiveren på, typisk en frontmontert elmotor eller rekkemontert rør ala Z-Baits, dit du ønsker å "se". Her i Skandinavia er elmotorer med GPS-styring populære, men disse går dårlig sammen med denne teknologien. Delvis fordi elmotorene snurrer seg rundt seg selv flere ganger, noe som skaper utfordringer når du skal ha en kabel ned langs skaftet til ekkoloddgiveren, og delvis fordi de nettopp styrer seg selv. Med andre ord vil LiveSight peke dit elmotoren vil, ikke nødvendigvis dit du vil (eller dit fisken er). Denne typen ekkoloddgivere er tenkt montert på manuelt kontrollerte elmotorer, og selvfølgelig på separat rør/ pinne.
Livesight montert på elmotor.
Det er vanskelig å skrive om Lowrance LiveSight uten å nevne konkurrenten Garmin, og deres Panoptix og LiveScope. Til det er likhetene for store. Teknisk er forskjellen mellom de mer teoretisk enn praktisk, bruksområdene og prislappene er i samme nabolag, og de henvender seg til den samme brukergruppen (som må kalles "ihuga sportsfiskere med god råd"). Garmin var utvilsomt først ute med denne teknologien i en form og prisklasse egnet for sportsfiske, etter at de kjøpte opp ett av de to selskapene som egentlig var først ute men som aldri rakk å lage et salgsklart produkt. Før vi går over på den fremmoverseende utgaven av LiveSight, kan vi derfor ta det som er min oppfatning etter en dag på vannet. En oppfatning jeg riktignok forbeholder meg retten til å endre, ettersom begge deler skal installeres i egen båt i nær fremtid og bør derfor gi mulighet for mer direkte sammenlikning utover sommeren.
LiveSight plasserer seg mye nærmere Panoptix enn LiveScope. Den totale konevinkelen (summen av konevinklene fra hvert enkelt element i ekkoloddgiveren) er større enn LiveScope sideveis, spesielt større enn LVS-12, og frekvensen er tilsynelatende lavere. Hvis du synes jeg er litt uklar her nå så har det en naturlig forklaring. Lowrance vil i skrivende stund ikke oppgi hverken antall elementer i ekkoloddgiveren, frekvens eller effekt. Vi får håpe de letter litt på sløret etterhvert, for den typen hemmelighold er fullstendig bortkastet og gir bare grobunn for uendelige diskusjoner på forumer og Fjesboka. De som virkelig vil vite det (les; konkurrentene) finner uansett ut av det hvis de vil, ved å måle og ikke minst demontere ekkoloddgiveren og gjøre egne tester. Men frem til det skjer kan vi uansett basere oss på det viktigste, hvordan ting fungerer ute på vannet.
LiveSight Forward
Med føttene vel plantet i en klassisk amerikansk bassboat var det duket for runde to, denne gangen med LiveSight-giveren montert på stammen til en frontmontert elmotor. (For anledningen Lowrance sin egen elmotor Ghost, som skal lanseres noe senere i år.)
Klar for bassboat og LiveSight Forward.
Vel ute finner vi en stim med multer som svømmer høyt i vannet:
Tre multer på tur
Og på skjermen ser vi alle tre pluss en som går dypere;
Tre multer og en venn.
Som bildene over viser, har LiveSight ingen problemer med å vise fisk foran ekkoloddgiveren på kort hold. Men hva med fisk vi ikke ser med det blotte øyet? Kikker du en gang til på skjermbildet over, så er det også en fisk litt dypere, 25 fot ute og 5 fot dypt. Dvs drøye 8 meter ute.
Hvordan viser LiveSight skjul og fisk som skjuler seg der? Vi vender båten mot noen seilbåter som ligger ankret.
Videoen over viser multer som gjemmer seg under båtene, og du ser også ankertauene fra båtene. Maksimal rekkevidde er oppgitt til 250 fot, dvs 83 meter, men den fikk vi dessverre ikke testet her.
Dommen?
Lowrance har valgt denne vrien på sin variant av realtidsoppdatert ekkolodd basert på sitt eget slagord. "Find. Navigate. Dominate." Her med vekt på "Find", altså leting etter fisk. Man har forsaket ekstrem oppløsning for økt rekkevidde, i alle retninger, en helt bevisst prioritering i følge dem selv. Poenget er å finne og fange fisk, ikke å ha de fineste skjermbildene på sosiale medier - og der ligger det kanskje et lite poeng? Vi fant defintivt fisk i havnen i Palma. Om så kundene "fanges" av det poenget gjenstår å se. Personlig mener jeg det vil være lettere å se hvordan fisken reagerer med Livescope (LVS-32) i forward-modus enn LiveSight i samme modus. Derimot fungerer sannsynligvis LiveSight vel så godt til trolling og vertikalfiske, men jeg har dessverre ikke prøvd Panoptix til dette selv. (Sannsynligvis vil det bli veldig likt.).
Til sist kan jeg nevne at det er flere som ser LiveSight opp mot LiveScope, her er det en større amerikansk forhandler av begge som sammenlikner:
Veldig interessant artikkel Erik, det er fort gjort å la seg forføre av fine bilder som du sier. Så er det bare å vente på at teknologien finner veien ned til instrumenter som passer for oss prisutfordrede fiskere :-)
Takk Pål. Bevegelsen nedover i prisklassene er allerede på gang, Garmins LVS12 kan brukes direkte i nyere modeller og koster ca halvparten av LiveSight. (Dog også med færre elementer i giveren).
Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.
Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?
When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.
You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?
Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of
Veldig interessant artikkel Erik, det er fort gjort å la seg forføre av fine bilder som du sier. Så er det bare å vente på at teknologien finner veien ned til instrumenter som passer for oss prisutfordrede fiskere :-)
SvarSlettTakk Pål. Bevegelsen nedover i prisklassene er allerede på gang, Garmins LVS12 kan brukes direkte i nyere modeller og koster ca halvparten av LiveSight. (Dog også med færre elementer i giveren).
Slett