I disse dager er det meste det snakkes om relatert til Lowrance deres nyhet Active Target. Men til isfiske vil vi påstå at LiveSight er vel så egnet, her ser vi på sammenlikningen og LiveSight i praksis.
Hvis du heller vil lese om Lowrance Active Target så finner du en artikkel om det HER. Vi har også en detaljert artikkel om LiveSight fra vår første test (i solfylte Palma, Mallorca - før pandemi gjorde slike reiser umulig) og den artikkelen finner du HER. Sistnevnte artikkel er særlig relevant for bruk av LiveSight fra båt, men nå er det altså isfiske som står i fokus hos oss.
Lowrance LiveSight under isfiske i Oslofjorden (og en hvitting på vei opp). |
Hovedforskjellen mellom LiveSight og Active Target kan oppsummeres i to ord, oppløsning og konevinkel. Dette er noe man bør ha langt fremme i bevisstheten når man vurderer disse to alternativene, for hvordan de i praksis fungerer under fiske er minst like påvirket av disse to ordene som en 2D-giver påvirkes av de. Vi kan nesten garantere at du blir skuffet, hvis du ikke har vurdert din praktiske bruk opp mot nettopp konevinkel og oppløsning, og legger man femten "båtlapper" i en ekkoloddgiver er skuffelse det siste man ønsker seg.
Konevinkel med LiveSight Down |
Med LiveSight er konevinkelen oval slik bildet over viser med LiveSight i down-modus. Du har cirka 40 graders konevinkel sidelengs, og 90 grader på langs. Active Target har 18 grader sidelengs og 135 grader på langs. Samtidig er frekvens og antall keramiske elementer i giverne forskjellig, LiveSight har færre elementer og lavere frekvens, som igjen betyr lavere oppløsning men lengre rekkevidde. Teoretisk har LiveSight en rekkevidde på 75 meter, mens ActiveTarget har tilsvarende teoretisk rekkevidde rundt 60 meter. Merk at dette er teori, praksis ute på vannet kan være noe helt annet ettersom installasjon og lokale forhold har stor effekt når det kommer til den praktiske rekkevidden. En helt annen ting er forskjellen på dybden man får nogen lunde god tegning av bunnlinjen, og dybden man faktisk ser fisk. Med LiveSight sporer vi fisk godt ned til 35-40 meters dybde, hva tilsvarende blir for Active Target gjenstår å se.
|
Femten båtlapper gir deg for øvrig bare LiveSight-giveren. Så må du nødvendigvis ha en skjerm, og en portabel løsning for å bruke både skjerm og giver på isen. Lowrance har et stativ til LiveSight (link til giver og stativ HER), stativet er sikkert greit nok det men siden jeg har laget min egne portabel løsning til selve ekkoloddet bruker jeg mitt eget patent også for ekkoloddgiveren.
Montering.
Portabel løsning med HDS Live og LiveSight. |
Hvordan jeg har laget selve kassen og røret til giveren kan du lese om i DENNE artikkelen, så det hopper vi over her. Men vi koster på oss noen nærbilder av LiveSight-giveren slik jeg har montert den.
Fra bruksanvisningen. |
Jeg forer ut røret litt med elektrikertape. |
Du kan laste ned brukerhåndbok og softwareoppdateringer fra Lowrance her: Downloads (lowrance.com) Bruk litt tid på å lese gjennom dette, og sørg for at du har et batteri i din portable løsning med god kapasitet. Uansett om du bruker modul (slik du må med Elite FS og HDS Carbon) eller har giveren rett i ekkoloddet (HDS Live) så øker strømforbruket kontra å bare ha ekkolodd og den tradisjonelle isfiskegiveren (PTI-WBL). Min HDS Live 9 drar snaue 2,5Ah når jeg bruker den sammen med LiveSight, nesten 1Ah mer enn dersom jeg bruker PTI-WBL. Dette har sammenheng med at LiveSight er "hardt arbeid" for HDSen, med stor belastning av HDSens prosessor, og forbruk fra selve giveren (som igjen får sin strøm via HDSen siden jeg ikke har modul), LiveSight har en egen prosessor i selve ekkoloddgiveren. Denne ekkoloddgiveren veier også litt med sine 614 gram, så sørg for at stangen og festet til stangen takler det.
Med LiveSight i den blå porten på HDS Live. |
Jeg bruker LiveSight med braketten for "Trolling motor shaft installation", siden den passer på røret jeg bruker (med litt utforing av elektrikertape). Med det festet er det også enkelt å justere vinkelen giveren har kontra stangen, selv om jeg ved isfiske har den vannrett siden jeg typisk ønsker å se mer ned enn frem. Men du kan enkelt tilte giveren litt opp så den står skrått, og så dreie den rundt hvis du vil se hva som befinner seg rundt og under hullet ditt, en funksjon som kan være kjekt hvis man for eksempel ønsker å fiske på en plass relatert til en grunne eller vegetasjon, du kan lett anslå avstanden til grunna/ vegetasjonen på den måten.
Det er viktig at HDS og LiveSight har samme softwareversjon, her er LiveSight ferdig oppdatert. |
Ute på isen.
Nok teori og montering, la oss se nærmere på hvordan dette fungerer i praksis ute på isen. I skrivende stund har jeg hatt to isfisketurer med LiveSight, en fiskerik tur på Oslofjordens vestside og en blanketur i Tyrifjorden.
Her kan du se LiveSight i bruk i Oslofjorden, filmen er tatt opp direkte på HDSen slik du kan med både LiveSight og Active Target, forutsatt at du har et minnekort i den som filmen lagres på. Dett blir en slags "råfilm", så den skiller seg litt fra det man ser på skjermen siden ikke alle innstillinger kommer med.
Ser du ikke filmen over? Prøv denne direktelinken til YouTube: https://youtu.be/wzd_oUaMt9U
I filmen ser du at vi fisker i en ganske sterk helning, derfor tegnes da også bunnlinjen skjevt. I motsetning til det tradisjonelle 2D-ekkoloddet som slavisk tegner en rad med piksler av det den "ser" og så flytter denne mot venstre som historikk, hvor det å sitte stille over en helning gir deg flat bunnlinje. Her kommer alle de små enkeltelementene i LiveSight virkelig til sin rett, det er ingen historikk men en mer reell gjengivelse av bunnlinjen under oss, innenfor konevinkelen. Hvis du synes det var forvirrende, så les DENNE artikkelen om hvordan et 2D-ekkolodd fungerer. Litt enkelt sagt er LiveSight-bildet satt sammen av MANGE små A-scope, som dermed gir deg et løpende realtidsbilde. Ekkoloddet prosesserer alle disse små A-scope konene, som hver for seg har minimal konevinkel, sammen til ett bilde. Forskjellen mellom dette og A-scope fra 2D-giveren blir da at med LiveScope så kan du si om fisken beveger seg sidelengs, oppover eller nedover med nogen lunde sikkerhet, det blir mindre gjetninger for den som ser på skjermen og lettere å si noe om fiskens adferd der nede.
Selv om råfilm ikke gir oss innstillinger og skjermoverlegg, så gjør de klassiske skjermbildene man får ved å trykke Pages og Power samtidig det.
LiveSight i saltvann. |
Som du ser i filmen er det helt uproblematisk å spore et 5 grams søkke på de cirka 20 meterne vi fisker over i videoen. Testing jeg har gjort viser at LiveSight sporer det samme søkket ned til 30 meter i ferskvann, og vi har ingen problemer med å få LiveSight til å gi god gjengivelse av bunnen ned til det dypeste vi har testet på cirka 70 meter. Så dypt viser den dog ikke mindre fisk, skal du spore enkelt-hvitting på 70 meters dyp (og dypere) er det fortsatt 2D-ekkolodd og en Airmar-ekkoloddgiver som gjelder.
Så fort vår film-maestro Dag er ferdig med redigering, kommer vi med en "langfilm" om LiveSight i praktisk bruk, inkludert gjennomgang av innstillinger og en hel del fisk. Mens du venter på den, kan du kanskje se på vår film om innstilling av 2D-ekkolodd ved isfiske?
Ser du ikke filmen over? Prøv denne direktelinken til YouTube: https://youtu.be/pXJ5IAM3sOk
Så langt er LiveSight et svært hyggelig bekjentskap ved isfiske. Å kalle det en "gamechanger" eller å påstå at man ikke kan isfiske uten, er definitivt å dra strikken for langt, men det tilfører unektelig mye informasjon om hvordan fisken reagerer på det vi forsøker å friste den med. Dessuten er det svinartig å se på... Vi gleder oss til mer isfiske med LiveSight!
Solnedgang over Lowrance LiveSight i Oslofjorden. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar