Gå til hovedinnhold

Nyheter fra Metstrade - Lowrance

METSTRADE er ulik de fleste andre messer, og ganske unik i sin tilnærming. Vi har vært der og rapporterer tilbake. I denne artikkelen ser vi nærmere på Lowrance sin store nyhet for 2018.

Denne messen er ulik de båtmessene du kanskje kjenner. For det første handler den kun om båtutstyr, ikke båter eller fiskeutstyr. For det andre er det en bransjemesse, den er med andre ord ikke åpen for publikum. Men den er til gjengjeld enorm, med hundrevis av utstillere fordel over flere haller. Her er det konferanser om NMEA-data, påhengere du aldri har hørt om, arbeidsgrupper om radar, frokostbrifinger og rene nettverkingsmøter hvor man møter kolleger og konkurrenter. Messen deler ut en egen pris (DAME Awards) og det er hyppige lanseringseventer både innenfor messehallene og i ymse lokaler rundt. Kort sagt en båtnerds våte drøm, i det minste så våt den kan bli på land.
Utstyrsnerdens svar på Perleporten.

Hooked.no var spesielt invitert til en av disse lanseringene, en lansering litt utenom det vanlige. Ikke bare fordi invitasjonen kom fra en av verdens største innen marin elektronikk, men også fordi de lovte å vise frem noe helt spesielt, noe de hadde jobbet med i nesten to år.

Pressekort og greier - ikke noe press her nei.
Kvelden før åpningen av messen trommet man inn til en "pressemiddag". For de som ikke vet hva det er, jeg var en av de frem til jeg møtte opp, så er en pressemiddag en pressekonferanse med stående buffe hvor diverse mat serveres i små pappbeger. Så mye for glamouren, men innholdet var det ikke noe å si på. Vi skal hoppe over diskusjonene rundt konstruksjoner av seilbåtskrog og ulike epoxyblandingers betydning for utviklingen innen amerikansk motorbåtracing, og begi oss rett inn på indrefileen.

Fra en sportsfiskers synsvinkel var kveldens indrefile lanseringen av Lowrance Hook2. Lowrance er en av de største aktørene innen marin elektronikk for sportsfiske, og når de lanserer en helt ny serie innstegsmodeller er det spennende. VI har tidligere testet og skrevet om noen av forgjengerne til Hook2, vi testet Elite HDI HER og Elite CHIRP HER. Mellom disse og helt nye Hook2 kom Hook, men siden Hook bare handlet om hamskifte på kjent hardvare og softvare hoppet vi over den selv.
Undertegnede og Jeremiah Clark fra Navico (foto: MAA)

Hook2 er derimot helt ny, designet på nytt fra strømkabelen via ekkoloddgiverne og til menyene. Målet var å lage en serie innstegsmodeller så enkle i bruk at alle kan bruke de, alle kan montere de, og alle skal ha råd til de. Eller "The world`s EASIEST fishfinder" som Lowrance selv sier i videoen sin:


Etter noen timers tasting og trykking på Hook2, og en inngående prat (eller "forhør" om du vil) med Lowrance sin Product Manager, ser vi frem til å teste Hook2 ute på vannet i 2018. Men foreløpig får vi nøye oss med en mer teoretisk gjennomgang, da Hook2 først kommer til oss her på berget over nyttår.

Minstemann i serien er Hook2 4x som begynner på 1.230,- inkludert ekkoloddgiver. Som navnet antyder har denne en skjerm på 4 tommer, men i motsetning til sine forgjengere er denne skjermen nå i widescreen-format. Det er ingen hemmelighet at undertegnede ikke er særlig glad i widescreen på små skjermer, men det er bare å innse at jeg tydeligvis er i mindretall, for Lowrance egne brukerundersøkelser etterlater ingen tvil. Derfor kommer både 4 og 5 nå som widescreen, slik de større skjermene gjør.
Lowrance Hook2 4x (foto: Lowrance)

Overgangen til liggende skjermformat var i høyeste grad ventet, de fleste konkurrentene har gjort dette ved tidligere generasjonsskifter. Om det ble gjort for å sukre pillen for undertegnede er vel heller tvilsomt, men Lowrance endrer på knappene kontra tidligere modeller, og har endelig kommet med en Exit-knapp. (Som vi har etterlyst i tidligere tester.)

4 og 5x har et enklere ekkolodd enn øvrige Hook2, disse får ikke chirp-funksjon i sitt 2D-ekkolodd. 4 har et såpass enkelt ekkolodd at vi tør påstå det ikke er egnet for sportsfiske.

4 og 5 får også nye festebraketter, og her har Lowrance sendt en gavepakke til RAM-Mounts. Den nye braketten kan nemlig ikke vris. Skjermen kan for all del vinkles opp og ned, men altså ikke vris sideveis slik den kunne før. Nå har aldri 9/12- størrelsene av noen Lowrance-modell kunnet vris, og vi har levd ganske godt med det, men særlig for små skjermer er optimal plassering viktig for å få med seg det som vises. Heldigvis har RAM-Mounts allerede en brakett klar:
Klikk, vri, vinkle og vend så mye du vil med RAM på Hook2 4 og 5.
7, 9 og 12 har det samme skjermformatet og samme knappe-oppsett som 4 og 5. Også her kan du med RAM montere stort sett akkurat slik det passer deg om ikke medfølgende brakett gir deg det du ønsker.
Som for de fleste ekkolodd, med RAM kan de monteres nær sagt hvor som helst.
Muligheter for variert montering er spesielt viktig i denne prisklassen, rett og slett fordi de typisk monteres i mindre båter hvor designeren sjelden har tenkt nøye igjennom plassering av elektronikk. 4 og 5 er kanskje nettopp noe for båter med tiller-styring (håndstyring, kontra ratt og konsoll) hvor montering på eller rett under rekka er et stort poeng.

Den kanskje største yttre endringen er dog hverken skjermformat eller Exit-knapp, det er nye koblinger. De klassiske blå, røde og gule skrukontaktene vi kjenner erstattes av trykk-kontakter. Jeg skal ærlig innrømme at når jeg hørte det for første gang, gikk det et lite grøss nedover ryggen til denne elektronikknerden. Et grøss fra gamle dager, hvor nettopp glipping i dårlige kontaktpunkter medførte mye irritasjon, og ikke minst risiko for vann på steder man absolutt ikke skal ha vann. Min bekymring ble dog glatt knust ved å plassere en Hook2 5 nede i et akvarium:

Hook2 - swimming with the fishes.
Ser vi nærmere på de nye koblingene, så har de spor som sikrer de, og en gummipakning som sørger for at de holder tett. Fordelen er at de nye kontaktene er fysisk mindre enn de gamle (og dermed lettere å tre gjennom ymse steder i båten) og tar mindre tid å koble til/ fra. For den minste størrelsen er det nå bare en kobling, siden kabel fra ekkoloddgiver og kabel for strøm er en del. Fra 5 og oppover er det fortsatt er to koblinger, en for ekkoloddgiver og en for strøm.
Plug me in.

En annen yttre endring er ekkoloddgiverne. Her kommer Lowrance for første gang på mange år med ett helt nytt kjeramisk element inne i ekkoloddgiverne, et element som så går igjen i de tre ekkoloddgiverne til Hook2-serien.

I likhet med eksisterende modeller som HDS og Elite Ti er disse tilpasset Broadband-ekkoloddet Lowrance har operert med i snart ti år, men med ny konevinkel. Mens dagens givere som HDI, HST-WSBL og Totalscan tar utgangspunkt i en konevinkel på 20/22-grader ved 200 kHz, har de nye giverne drøye 40 graders konevinkel. Det er svært mye, og vi ser et aldri så lite friere til de som fisker på grunt vann her. Hvordan dette så vil fungere under klassisk norsk saltvannsfiske gjenstår å se, det er en av tingene vi ønsker å teste i 2018.

De tre giverne følger sine respektive Hook2-modeller i pakker, og dette gir oss hele 12 varianter av Hook2. Oppsummert oversikt over Hook2:
Hook2 skjematisk
Ser vi nærmere på ekkoloddgiverne så er det Tripleshot (8-pins) som gir deg full pakke, Splitshot gir 2D og downscan mens Bullet gir deg 2D. Tripleshot er en litt nedskalert versjon av Totalscan-giveren vi kjenner fra før, med en vekt på 480 gram og frekvensene 200 (high chirp), og 455/800 kHz. Maksimal dybde oppgis til 152 meter for 2D, 91 meter for downscan og sidescan har maksimal range på 183 meter (side til side). Konevinklene er 44 grader for 2D, 55/2,5 for downscan ved 455 kHz, 35/1,5 for downscan 800 kHz, 55/0,8 for sidescan 455 kHz, 35/0,5 for sidescan 800 kHz.

Ikke overraskende er konevinkel for 2D den samme for alle tre giverne, men Splitshot har litt videre konevinkel på downscan enn Tripleshot. Splitshot er 55/3 ved 455 kHz og 35/1,6 ved 800 kHz.

Merk at den enkleste 4x (med Bullet-ekkoloddgiver) kun har ekkolodd og kun 200 kHz. Allerede Hook 4X (GPS) har innebygget GPS også, så du kan markere veipunkter og se hvor du har kjørt (slepespor), men denne kan ikke bruke kart. Fra 5x har man mulighet til downscan (med Splittshot-giveren) sammen med det tradisjonelle ekkoloddet (som da også får høy chirp i tillegg til 200 kHz) og fra 5 Combo kommer sidescan (da med Tripleshot-ekkoloddgiveren). Den rimeligste "Alt i ett"-modellen er dermed Hook2 5 Combo. Her får du skikkelig kartplotter og fulle ekkoloddfunksjoner til veiledende pris på 7.290,-

Vi tror mange sportsfiskere kommer til å avveie nøye om det er 5 eller 7 som gir mest for pengene her. Etter overgangen til widescreen-format på skjermene er på mange måter "7 det nye 5" for mange. Med 7 får man fin høyde på skjermen for tradisjonelt ekkolodd, samtidig som bredden er den minste jeg i praksis anbefaler for sidescan. Til 8.990,- for Hook2 7 Combo med Tripleshot-giveren gir denne deg som fisker mest grunnere enn 40-50 meter eller så svært mye for pengene, ikke minst med tanke på at dette tross alt er veiledende priser. Og her ligger litt av utfordringen for kjøperen....

Over Hook2-serien finner vi Elite Ti (og over den HDS). På grunn av konkurransen i markedet har vi jevnlig sett Elite 7 Ti med TotalScan-giveren ned mot Hook2 7 Combo sin veiledende pris. Mellomklassen (Elite Ti) er tidvis såpass prispresset at dersom du først ser på en 7"-skjerm, kan du veldig fort ende ett steg opp og inn på Elite Ti.

Øverst på tronen finner vi Hook2 12 Combo som med en 12,1" skjerm og Tripleshot-giveren ligger på 16.990,- Det er MYE skjerm for pengene.
Kongen av innstegsmodellene - Hook2 12 Combo

Hva med innsiden da?

Det er fordeler og ulemper med det meste, og innstilling av ekkolodd er intet unntak. Mens noen av oss knapt kan tenke oss noe mer morsomt enn å justere opp, ned, bort og vekk, anser andre at det kun er en knapp på ekkoloddet som skal brukes til hverdags og det er PÅ-knappen. Hook2 er som skapt for sistnevnte gruppe. Hook2 sitt ekkolodd er som nevnt basert på Broadband-ekkoloddet du også finner i toppmodellene, men auto-konfigureringene er vesentlig endret. Nøyaktig hva det betyr i praksis finner vi først ut av når vi har fått testet Hook2 skikkelig en gang i 2018, men vi mistenker at Lowrance nok har skjult mer enn bare litt over på Raymarines Dragonfly-serie her, en modellserie som nettopp har usedvanlig gode auto-funksjoner.

Ellers er ekkolodd-prosesseringen selvfølgelig rettet mot de nye giverne med svært vid konevinkel, så selv om det vil finnes adaptere som gjør at eldre givere kan brukes vil dette mest være en nødløsning. Hook2 vil sannsynligvis bare fungere optimalt med ekkoloddgiverne designet for og med serien.

At Hook2 skal være enkelt i bruk går igjen i hele meny-oppsettet (interfacen). Ikon-baserte menyer ala smarttelefon, og ikonene er så store og tydelige at de egentlig kunne droppet teksten ved ikonet. Menystyringen er i mine øyne så enkel som det er mulig å få det til på en modell uten berøringsskjerm. 

Hva er IKKE Hook2?

Dette er et nesten like viktig spørsmål som hva Hook2 er, når det kommer til å avgjøre om denne modellserien passer akkurat deg og ditt bruk. Hook2 er mye mer rendyrket som innstegsmodeller enn sine forgjengere. Dette er "plug and play", ikke "tilpass etter alle ønsker". Sannsynligvis er dette lurt, og vi tviler ikke et sekund på at en del av brukerne vil trives svært godt med dette.

Aberet er nettopp at du ikke kan bygge på en Hook2. Skulle det vise seg at ditt nye Hook2 øker din interesse for ekkolodd såpass at du nettopp vil endre på mer avanserte ekkoloddinnstillinger, eller sette flere skjermer i nettverk, da må du også skifte ut din Hook2. Hook2 har også lavere effekt enn sine dyrere søsken og ekkoloddgiverne som følger med har svært stor konevinkel på 2D, som i praksis betyr at de kun er egnet på relativt grunt vann. bruker du ofte ekkoloddet ditt på dypere vann enn 10-20 meter bør de medfølgende ekkoloddgiverne skiftes ut til bedre versjoner.

Hook2 har et absolutt fravær av alt som kan kalles nettverk. Her får du IKKE gitt NMEA-data til en VHF, du kan IKKE få inn AIS og du kan ikke sette flere skjermer i nettverk. Hook2 har heller ikke WIFI, så du kan ikke speile skjermen til et nettbrett eller sitte i stua hjemme med nettbrettet og planlegge ruter og legge veipunkter for så å overføre de trådløst til plotteren din.

Denne artikkelen er tidligere publisert på Hooked.no men er her revidert med mindre endringer.


Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...