Gå til hovedinnhold

Tidevannsjustering i Reefmaster

For ordens skyld, det er fortsatt ulovlig å logge sonardata i norsk og svensk saltvann. Men siden danskene har åpnet opp for logging, går jeg igjennom hvordan du kan legge opp automatisert tidevannjustering av loggfilene dine. Rent teknisk er det ikke noe som hindrer deg i å bruke dette i Norge, men det er altså på kanten av lovverket.


En forutsetning for å gjøre dette er at du har kartprogrammet Reefmaster og tidevannsprogrammet WXtides innstallert på din PC.

Du kan laste ned Reefmaster her, dette programmet koster noen kroner men er et ekstremt bra program for å lage dybdekart for privatpersoner:
http://reefmaster.com.au/index.php/buy
Varianten til 149 USD er den du skal ha for å lage egne dybdekart.

WXtides er gratis, og kan lastes ned her:
http://www.wxtide32.com/

Med begge programmene innstallert, må Reefmaster settes opp for å håndtere tidevanninformasjonen fra WXtide. Åpne Reefmaster, og start ett "Workspace". Gi ditt workspace et passende navn, og følg instruksjonene på skjermen.

Start her

Et workspace er altså et slags arbeidsrom i kartprogrammet. Du kan lage flere enkeltstående kart innenfor ett workspace, hvert kart blir da et "Project". Det kan være lurt å ha vann som ligger i nærheten av hverandre i ett workspace, men selvfølgelig i hvert sitt project, siden ferdige kart i det enkelte project kan slås sammen til ett stort kart så lenge de er innenfor samme workspace.

Nå som du har opprettet et workspace, må vi endre på innstillingene i Reefmaster, noe du gjør ved å trykke på det tannhjul-liknende symbolet på venstre side som heter Global Settings (rød pil på bildet under):

Global settings
I menyen som åpner seg, trykk på fliken "Import/Export" (sort sirkel på bildet under):

Import/ Export

Klikk så på "Browse" (rød sirkel på bildet over) og finn igjen stedet der du lagret WXtide programmet. Sannsynligvis er filstien den samme som på bildet over, men du vet forhåpentligvis best selv hvor du lagrer programmer du laster ned. :)

Når du har lagt opp riktig filsti, trykker du på haken nederst i høyre hjørne for å lagre endringen i innstillingene (grønn firkant på bildet over). Dette gjør også at Global Settings menyen lukker seg.

Tilbake i vårt workspace, i menyen på venstre side finner du en funksjon som heter "Tides" (rød firkant).

Tides-menyen
Ved "Tides" har du en liten stjerne (grønn ring i bildet over) som gjør at du kan opprette en tidevannsstasjon i ditt workspace. Trykk på den og du får opp boksen under, hvor du skal navngi din tidevannstasjon:

Lag ny tidevansstasjon
Skriv inn et passende navn, jeg bruker "Oslofjorden test" i mitt eksempel, og trykk på haken i høyre hjørne (grønn firkant på bildet over), Da vil Tides-funksjonen i Reefmaster åpne seg og se slik ut:

Tides i Reefmaster

Vi skal nå sette opp akkurat den tidevannstasjonen vi ønsker, fra de som er tilgjengelige i WXtides-programmet du lastet ned til å begynne med. Trykk på "Edit" ytterst til høyre (rød firkant i bildet over) for å komme til neste steg.

Sjekk at du har en filsti i "wxtide location"-boksen, merket med grønn ring på bildet under. Siden vi la opp dette i hovedinnstillingene i starten av artikkelen, bør filstien ligge klar nå. Hvis den ikke gjør det, har du en ny sjangse til å legge opp riktig filsti nå.

Import tide data

Du har to valgmuligheter når det kommer til å finne den tidevannstsjonen du ønsker å benytte. Du kan velge direkte fra listen (grønn pil på bildet over), eller søke på navn (rød pil på bildet over). Det kan være verdt å huske på at listen i all hovedsak er alfabetisk, men ikke nødvendigvis. Du finner en hel haug med tidevansstasjoner nederst i listen som alfabetisk burde stått mye lengre opp. Vær også obs på at antallet norske tidevannstasjoner i WXtides er begrenset, og at WXtides ikke har særnorske bokstaver som ø,æ og å i sine navn. For eksempel heter tidevannstasjonen på Florø "Floro" i WXtide. For å gjøre det enklere for deg, lister jeg opp de norske tidevannstasjonene som er tilgjengelige via WXtide her, stavet slik de staves i WXtide. De bør dermed være enkle å søke opp.

  • Bergen
  • Narvik
  • Oscarsborg 
  • Oslo
  • Arendal
  • Stavanger
  • Floro (merk stavemåten)
  • Kristiansund
  • Trondheim
  • Rorvik (merk stavemåten)
  • Mo, Ramenfjord
  • Bodo (merk stavemåten)
  • Finneid
  • Kabelvaag (merk stavemåten)
  • Andenes
  • Tromso (merk stavemåten)
  • Hammerfest
Det er altså bare 17 tidevansstasjoner tilgjengelig for Fastlands-Norge, noe som ikke er spesielt imponerende med tanke på hvor mange tidevannstasjoner som faktisk finnes langs vår lange kyst. Men skulle du befinne deg på Svalbard, så er det hele tre tilgjengelig der:
  • Magdalenefjord
  • Advent Bay
  • Sorgfjord
Det er INGEN tilgjengelige tidevansstasjoner for våre svenske venner, mens danskene har 15 å velge mellom:
  • Aarhus'Agger
  • Baavands Huk
  • Esbjerg
  • Hirtshals
  • Hjerting
  • Hojer Sluice
  • Horns rev
  • Nordby
  • Nymindegab
  • Romo
  • Skagen
  • Sonderho
  • Thyboron Channel


Nå var det ikke svakhetene ved WXtides vi skulle diskutere, så vi hopper tilbake til Reefmaster. Jeg skriver inn Oslo i søkeboksen (grønn firkant på bildet under), og får opp en liste med alternativer (rød firkant på bildet under):

Variasjoner over Oslo

Selv om jeg gjerne skulle logget litt på stedene på listen (særlig Florida, dream on....) så er det tidevannstasjonen som bare heter "Oslo" som er den riktige for meg. Jeg trykker en gang på den tidevannstasjonen, som gir skjermbildet under:

Oslo er valget
Ved å markere stasjonen jeg skal ha (rød pil på bildet over) blir plusstegnet mørkeblått (grønn firkant i bildet over). Fargeskiftet markerer at jeg har gjort et gyldig valg, og at Reefmaster kan importere tidevanndataene fra denne tidevannstasjonen. Merk datoene nederst i bildet over, de er verdt en forklaring.

Den første datoen (21.02.15) er den første datoen Reefmaster vil hente data fra, mens den siste (21.02.16) er ett år senere og vil være den siste datoen Reefmaster henter data for DENNE GANGEN. Vær gang du importerer en loggfil i fremtiden, vil disse datoene justere seg selv. Men hvis du allerede har importert logger fra tilbake i tid, må du endre den første datoen slik at datointervallet dekker tidspunktet for din tidligere logging.

Etter å ha trykket på plusstegnet importerer Reefmaster data fra WXtide, som igjen henter sin data fra tidevannstasjonen via internett. Resultatet ser slik ut:

Ferdig importert

Skjermbildet over viser at alt har gått som det skal. Grafen viser tidevannsvingningen forrige døgn. Vi ser (grønn boks på bildet over) at 52.560 punktmålinger for tidevann er importert, en prosess som tok omtrent ett sekund.

I menyen til venstre ser du at denne tidevannstasjonen nå er ferdig lagt opp og klar til bruk. Klapp deg selv på skulderen, alt er nå klart for å bruke automatisk justering for tidevann. Nå skal vi se på hvordan du bruker dette, noe som heldigvis er langt lettere enn selve oppsettet.

Ved import av en sonarlogg kan du nå bruke tidevannjustering på loggen. Utvid menyen for "Track import options" (rød pil på bildet under) ved import av nye sonarlogger for å justere de ved import. Huk av på "Apply tide adjustment" og bruk neddtrekksmenyen ved "Tide station" til å velge tidevannstasjonen du la opp tidligere (se grønn boks på bildet under).

Import av sonarlogg

Du kan sjekke at tidevannjusteringen har gått som den skal ved å se på den enkelte logg i ditt workspace. Ved å klikke på ett av punktene i loggen i kartbildet, ser du om det enkelte punkt i loggen er justert. I den røde ringen på bildet under kan du se at dette punktet er justert med noen få centimeter. I menyen på høyre side kan du se hvilken tidevannstasjon loggen er justert med, og en graf som viser endringen i tidevann i tidsrommet for loggingen. Hvis du har importert en logg uten å bruke justeringen ved import, kan du endre på det her, ved å trykke på "Tide Station" og bruke neddtrekksmenyen til å velge tidevannstasjonen du har lagt opp tidligere. (Se grønn boks på bildet under.)

Sonarlogg ferdig importert

Det var det som var å si om temaet. Men husk nå at dette altså ikke er lov....


Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...