Med unntak av Veras grande berggylte var juni rene fadesen, men nå stod juli for døren og da skulle det bli andre boller!
Juli er ferietid for vår del. Fritid med familien, grilling, lyse sommerkvelder, varme og selvfølgelig fisking an mass. Juli byr sjelden på nye PBer, men mengdefiske i vann som holder badetemperatur er morsomt det også. Abbor, gjedde og makrell i bøtter og spann er slik vi pleier å oppsummere juli. Måneden startet med en tur til Stockholm sammen med datteren, og da ble det selvfølgelig en tur innom disse gutta her også:
Fantastisk godtebutikk! |
Skulle du befinne deg i Stockholm så må du en tur innom Söder Sportsfiske. Lokalet er stort og velfylt, avdelingen for gjedde-jigger er alene større enn mange norske sportsbutikker.
Vel hjemme igjen ble de første par ukene av juli brukt på noe som er litt uvanlig for min del. I slutten av mai fikk jeg en høyst uventet forespørsel om å delta på et lukket arrangement i august, noe helt nytt og spennede. I tillegg til at det var smigrende å bli spurt, så var dette noe jeg gledet meg stort til selv om det ligger i utkanten av det fisket jeg driver med selv. De siste dagene i juni og første ukene i juli gikk det med mange dager på å forberede seg. Har du fulgt Team Colibri en stund så har du kanskje fått med deg at undertegnede sjelden gjør ting halvveis. Enten lar jeg være, eller så er det bånn gass. Sånn var det også her. Det ledet Vera og meg ut på leting etter lokasjoner hvor vi kunne sikre oss ulike fiskearter i Asker og Bærum. Vi startet med ferskvann og laget oss en liste for alle de vanligste artene basert på egen lokalkunnskap og søk på nett. Så gjenstod noen av de litt mer sære, hvor bekkerøye, dvergmalle, solabbor og suter tronet øverst på listen.
Sommer-suter. |
På jakt etter bekkerøye. |
Men alt vi fikk var ørret. |
Vi fartet rundt og plukket arter, som for Veras del også medførte noen nye (som sørv og suter).
Så kom kontrabeskjeden som et knyttneveslag i trynet. Arrangementet ble endret såpass mye at jeg ikke så noen annen utvei enn å trekke meg. Alle timene med forberedelser foran PCen, dagene jeg tok meg fri for å sjekke faktiske forhold - rett i dass. Jeg var (forbausende) langt nede, og selv om det hele nå er noen uker siden så svir det fortsatt å ha brukt så mye av årets beste tid på noe som ble helt feil for min del. Følelser er rare greier, selv for en kar som er nærmere 50 enn 40, og her ble det alt for mye kjipe følelser på en gang. Når det er sagt ønsker jeg gjenværende deltagere all lykke på veien, dere må ta stafettpinnen der jeg svikter. Arrangementet som sådan har jeg skikkelig tro på at kan bli bra, delvis på grunn av endringene som medførte at jeg måtte trekke meg. Ikke minst kan dette bidra til noe jeg virkelig BRENNER for - rekruttering til denne fantastiske hobbyen! Så får jeg bare svelge stoltheten min og gå videre selv om det er med en litt besk ettersmak.
I 2019 skrev jeg en artikkel med 12 velmente råd til kommende sportsfiskeprofiler, den kan du lese HER. Personlig kommer jeg ofte tilbake til den når ting ikke går helt slik jeg ønsker, og det 12. rådet skulle ha fokus resten av juli: "Ha det moro!" Med tanke på at ferien nå var i gang for alvor og at barna også skulle ha en fin ferie passet det bra å løfte blikket litt fra egen navle. At værgudene mente at vi skulle oppleve noe som minnet mer om tidlig høst enn høysommer fikk bare være. Det startet med en ny runde etter berggylte ved Sætre, og den runden ble bra med ny pers for guttungen og en god 40-fisk for meg inn i Havfiskern.
Gylter før gjenutsetting. |
Når gyltene blir 35-45 centimeter er de skikkelig morsomme å fiske etter med lett utstyr. Snellehyl og fiskeglede følger som regel tett på når man bare finner en plass med flere gylter.
Det ble også klassisk bryggemeite på hytta, med kjærkomment påfyll av agnfisklageret vårt.
Bryggemeite i Vansjø. |
Så ble barna overlatt til sin mor, mens Vera og jeg gjorde flere forsøk på å fylle fryselageret med makrell og jeg fortsatte å leke med Lowrance Eagle med TripleShot HD ekkoloddgiver som vi har lånt for testing. Det ble også tid til skifte av girolje på vår Mercury Pro XS 115 hvor timene stadig renner på.
Skifte av girolje. |
I motsetning til hva enkelte ser ut til å mene så kan du fint gjøre denne jobben selv, og det påvirker hverken garantier eller reklamasjonsrett. Vår guide til hvordan det gjøres finner du HER. Dette får du til!
Vi trenger desperat makrell som agnfisk til en planlagt tur til Hardangerfjorden i september, så det ble turer til Svelvik (les om den her), Skjeberkilen, Hankø og Bunnefjorden på jakt etter makrell utover i juli.
Før turen til Skjebergkilen hadde vi raidet Europris for hekler som kunne se ut som de skulle lokke en makrell til hogg. Tanken var å lage en film ut av det, der vi nettopp tester ulike billige hekler for å se hva som leverer. Vi rakk å få ut fire stenger med hekler og undervannskamera før den første idioten kom og krysset rett bak oss og dro med seg alle fire slepene til tross for iherdig vinking og veiving med armene fra min side. Jeg får vel innrømme at vinkingen gikk over over til hytting med neven og visning av fingeren, da jeg skjønte at båtføreren som helt tydelig så meg, ikke hadde tenkt til å dreie av men bevisst fortsatte rett over slepet vårt. Jeg vet at det finnes endel rasshøl der ute, og at noen av de dessverre fører båt, så jeg burde visst bedre. Vi ble uansett fire slep fattigere, og med i dragsuget forsvant også vårt splitter nye Westin Escape Cam. Så med samtlige nye hekler og undervannskameraer i propellen på en snekke ble den planlagte testturen til enda et nytteløst forsøk på å få makrell. På den positive siden fikk Vera en mindre sjøørret mens jeg mistet noe jeg antar var en større sjøørret, så helt dødt var det ikke. Selv om vi ikke fikk laget noen skikkelig test av hekler fikk vi filmet en kort "how to"-film om hvordan man bruker hekler:
Dagen etter var sosial medier saumfart etter tegn på makrell, og det ledet oss til å sette ut ved Vikene på innsiden av Hankø. Det viste seg dessverre at rampen vi fant i NJFF sin app ikke eksisterte i det hele tatt, men etter at Vera hadde godpratet litt med noen lokale helter fikk vi tips om en naturrampe som kanskje kunne brukes. Skulle du ha behov for å sette ut båt på Hankø så finnes rampen (kartlink til Google Maps) bak Jokerbutikken. Det ble mer testing av Lowrance Eagle, denne gangen med 83/200-HDI versus TripleShot HD.
I en kjapp bisetning kan det nevnes at det ble enda en sjøørret også:
Liten sjøørret |
Vi setter ofte på en ekstra livlig sluk bak makrellheklene for å få så mye bevegelse i heklene som mulig, og i tilfellet over ble det en sluk mer egnet for gjedde enn ørret som fikk æren av å gi liv til hekla. Om sjøørreten kanskje mener den er en gjedde er uvisst, men den fikk uansett friheten tilbake. Vi fikk heldigvis 10-12 makrell også, så da er vi i det minste på riktig vei med fryselageret vårt.
Så fikk vi nok av møkkavær (og dårlig fiske) og dro til Hellas. Med tanke på hvordan juli hadde forløpt frem til da burde jeg egentlig skjønt hvordan den turen skulle bli, men hva gjør man ikke for litt sol og varme?
Ingenting hjelper mer på humøret enn litt dop. |
En dag eller to inn i sydenturen fikk jeg mageknip, og dagen etter var det "full åpning" i begge ender. Jeg klarte ikke å holde på hverken fast eller flytende, og dehydreringen slo meg etterhvert helt ut så det ble et sykehusbesøk på meg. Strengt tatt ble det to sykehusbesøk, siden fjompen av en taxisjåfør presterte å kjøre oss til feil sykehus først selv om han leste SMSen fra reiseforsikringen med adressen og navn på sykehuset. To dager etter var det Veras tur til å gjenta, så hele turen ble ganske amputert og vi var begge rimelig fornøyd over å komme hjem igjen.
Måneden ble avrundet med en tur i Bunnefjorden på jakt etter makrell eller sild. Det ble ingen av delene så da vet vi i det minste hva fisketiden i august må brukes på.
Kommentarer
Legg inn en kommentar