Gå til hovedinnhold

Nyhet: Lowrance HDS PRO og Active Imaging HD


I skrivende stund er det fire år siden Lowrance oppdaterte sin toppmodell. Er de fire årene brukt på utvikling av revolusjonerende funksjoner, eller er dette ett hvileskjær?

Over to artikler skal vi se på nyhetene fra Lowrance for 2023. Vi begynner med toppmodellen HDS som fornyes fra dagens HDS Live til HDS Pro, og oppdatering av den kanskje mest brukte ekkoloddgiveren fra Lowrance, Active Imaging. I neste artikkel skal vi se på Active Target som fornyes med Active Target 2, og den helt nye sonarmodulen S3100. I teorien kommer nyhetene for salg i januar 2023, i praksis må vi nok vente til april eller mai før man får kjøpt de via forhandler her i Norge, selv om det gjerne kommer noen få enheter allerede i februar.

HDS Pro

For deg som ikke liker å lese tekniske artikler, ja HDS Pro isolert sett er ganske nære et hvileskjær, men med noen lyspunkter. Her skal vi se på hvorfor undertegnede mener det.

HDS Pro (foto, lowrance.com)

HDS PRO er den syvende generasjonen i HDS-serien, rekkefølgen eldst-nyest er:

  • HDS Gen 1
  • HDS Gen 2
  • HDS Gen 2 Touch
  • HDS Gen 3
  • HDS Carbon
  • HDS Live
  • HDS PRO
I numerologi er tallet 7 forbundet med indre visdom, mystikk, intuisjon og indre styrke, og på mange måter beskriver det forskjellen mellom Live og Pro godt, for ved første øyekast ser det ut som den eneste yttre endringer er at waypoint-knappen har byttet farge fra svart til blå. Men ser man litt nærmere på bildet over, så har det skjedd endringer i serien:
  • HDS Pro kommer ikke i 7-tommer, denne skjermstørrelsen droppes helt.
  • HDS Pro kommer i en 10-tommer, en skjermstørrelse Lowrance ikke har hatt siden HDS Gen 2.
At 7-tommeren forsvinner etter at Elite FS ble lansert i desember 2020 er ingen overraskelse. Forskjellene rent praktisk for den gjennomsnittlige brukeren mellom HDS og Elite FS i denne størrelsen er små, og sannsynligvis med minimal betydning for de som er i markedet for en 7-tommer. (Du kan lese mer om de forskjellene i DENNE artikkelen.) Men det er smått overraskende, og ikke minst svært gledelig, at Lowrance igjen finner frem 10-tommers modeller, som for mange brukere er en vel så nyttig skjermstørrelse som 9. Prisforskjellen mellom 9 og 12 er stor, 10 gir mange en mellomting innenfor budsjett. Samtidig er det mange av oss som bruker 2D, DownScan og kart mer enn SideScan, og felles for alle de tre funksjonene er at skjermens høyde er viktigere enn bredden. Sist men ikke minst er en tier noe som passer bedre for innfelling i styrekonsoll enn en tolver, på mange båter.

Hovedkonkurrenten Garmin får ta "skylden" for dette, de har hatt 10-tommere i sine modellrekker i årevis, også i toppserien (8410xsv) som vi har testet i Team Colibri tidligere og likte svært godt. 

Lowrance HDS Live 9 og Garmin 8410xsv.

Også "lillebror" i konkurransen, Humminbird, har hatt 10-tommere i sine serier, men per i dag ser vi stadig at Lowrance måler seg selv mer mot Garmin, enn mot Humminbird, selv om Humminbird fortsatt er populær i det hjemlige bass-fisket. 

HDS Pro i fire skjermstørrelser. (foto; Navico)

IPS-skjermen vi kjenner fra HDS Live går videre, ergo er lysstyrke og oppløsning på skjermene uendret. Fortsatt blandt de beste i klassen, selv om Lowrance har mistet skjerm-førsteplassen til Garmins 8410-16. Skjermstørrelse versus oppløsning er:
  • 9 - 1280X720
  • 10 - 1280X720
  • 12 - 1280X800
  • 16 - 1920X1080
Det er litt skuffende at tieren ligger med oppløsning på 1280X720, når Garmin 8410xsv har 1920X1200 og Garmin Ultra har 1280X800. Her hadde vi håpet på 1920X1200, eller i det minste 1280X800, for skjermen på 8410 er et knepp bedre enn skjermen på HDS Live/ Pro, selv om forskjellen er liten.
 
For HDS Pro i 9, 12 og 16 er de fysiske målene de samme som for HDS Live, så braketten fra HDS Live passer HDS Pro, samtidig som en flush-montert HDS Live kan skiftes i samme størrelse HDS Pro uten å endre på hullet man monterer i. HDS Pro i 10 er selvfølgelig ikke lik noen tidligere HDS i fysiske mål.

Den nye tieren får to programmerbare knapper, mot ingen på 9 og fire på 12 og 16. 

Lowrance HDS Pro 10 (foto; lowrance.com)


På baksiden av HDS ser det også svært kjent ut versus HDS Live:
 
Samme tilkoblinger som HDS Live. (foto; Navico)

En av de store praktiske forskjellene på tidligere generasjoner av HDS har vært at de minste størrelsene bare har hatt en ethernetport. Nå som 7-tommeren er borte har alle størrelser HDS Pro to ethernetporter, som igjen forenkler et nettverk der du for eksempel har to skjermer i båten og en modul (som Active Target). Det er hyggelig å se at Lowrance fortsetter med nettopp to ethernetporter på 9-tommeren, og ikke benytter anledningen til å redusere til en ethernetport nå som 9 blir den minste størrelsen.

For min del er den største overraskelsen med HDS Pro det som IKKE er endret. Operativsystemet er det samme som tidligere, også kjent som NOS (Navico Operating System), et Linux-basert operativsystem. Her forventet jeg at Lowrance ville gått over til deres nye operativsystem Neon, et Android-basert operativsystem som vi så for første gang i Simrad NSX. 

Simrad NSX (foto; www.simrad-yachting.com)

Hvorfor man har valgt å la det nye flaggskipet gå videre med NOS er ukjent for undertegnede, men det åpner unektelig for spekulasjon rundt hvor vellykket Navico (som eier både Lowrance og Simrad) anser Neon å være per i dag. Kan det være at de ikke tør å bruke dette operativsystemet på toppmodellen, men heller gjør som med Simrad og gir systemet en mykere start ved å legge det inn i neste generasjon mellomklasse, med andre ord enheten som etter hvert tar over for Elite FS? Simrad NSX ble lansert for snart et år siden, med et løfte om at softwareoppdateringer skulle gjøre den fult kompatibel i nettverk med Simrads NOS-enheter som NSS for deling av kart/ ekkolodd og kompatibel med kartformatet AT5 og muligens Navionics. De softwareoppdateringene har latt vente på seg, selv om NSX sist ble oppdatert i september 2022. (KILDE.) Kan det hende at Navico har gått på den samme "smellen" som stort sett alle andre merker marin elektronikk, og oppdaget at det ikke er så enkelt med generasjonsskifte av operativsystem versus kompabilitet med eldre produkter? Det blir uansett spennende å se hva Lowrance gjør den dagen Elite FS skal erstattes med neste generasjon mellomklassemodell.

Dog ser det ut som HDS Pro rigges for fremtidig bruk med 3. parts apper, i form av HTML5-support. Nøyaktig hvordan dette skal kunne brukes, og hvilke apper som kommer, er ukjent i skrivende stund. Her får vi se hva kommende softwareoppdateringer fører med seg, og ikke minst hva disse 3. partene finner på av morsomme funksjoner mot HDS Pro.

HDS Pro støtter "ping-synchronization". Allerede fra HDS Carbon fikk man muligheten til å bruke to 2D-givere samtidig mot en HDS, ulempen med det er pingstøy om de bruker liknende frekvens. HDS Pro har software som skal motvirke dette, også i støtte med den nye S3100-modulen som innebærer at du kan bruke intet mindre enn 4 ulike 2D-givere, og det bør være nok, selv nerder som oss i Team Colibri, med ingen eller minimal pingstøy mellom ekkoloddgiverne. 

Vi legger spekulasjonene til side, og fortsetter med det som har blitt endret, det indre. Prosessor og minne har som forventet fått seg et løft, men som vanlig er Lowrance sparsomme med detaljer om dette utover at HDS Pro har 8GB minne i alle størrelser. I skrivende stund har vi ikke prøvd HDS Pro enda, men det er all grunn til å tro at HDS Pro har blitt løftet til samme nivå som Simrad NSS Evo3s. Dette kan henge sammen med HTML-supporten, men det kan også bety at Lowrance i fremtiden vil la deg logge Genesis Live til internminnet, som alternativ til lagring på minnekort. Nå har aldri vi i Team Colibri opplevd prosessor eller minne på HDS Live som begrensende, men samtidg er nyheten Active Imaging HD sannsynligvis mer krevende for HDSen å prosessere, siden den baserer seg på chirp.

Active Imaging HD og FishReveal med SideScan

Active Imaging (AI) er Lowrance sitt skannende ekkolodd som ser til siden (SideScan) og ned (DownScan), og erstattet LSS-2. Nå får AI et løft med tilførsel av chirp, og om du kjøper HDS Pro, en modul OG en ny ekkoloddgiver, FishReveal på SideScan. 

AI HD med chirp rundt 1100kHz (foto; Navico)

Våre trofaste lesere vet at undertegnede ikke er spesielt opptatt av chirp for skannende ekkolodd. Tvert i mot så har jeg ved noen anledninger argumentert for at chirp for skannende ekkolodd handler mer om markedsføring enn reell teknisk forbedring. Det som virkelig gir de gode bildene med skannende ekkolodd er kvaliteten på de kjeramiske elementene inne i ekkoloddgiveren, og for SideScan lengden på disse elementene. Men der chirp gir en liten fordel, er under vanskelige forhold, feks turbulens som treffer ekkoloddgiveren, eller mye partikler i vannet. På bakgrunn av det er det hyggelig å se at Lowrance ser ut til å være enig med undertegnede, for her er det ikke snakk om å bare bruke chirp med eksisterende kjeramiske elementer, hele ekkoloddgiveren bygges om.

Ny og gammel generasjon AI. (foto; Navico)

De nye AI-giverne er lengre, bredere og dypere, men det er dette som EGENTLIG skal til for å forbedre skannende ekkolodd. Som en konsekvens av dette er også braketten endret, for å supportere økt vekt og vannmotstand. 

Den virkelig gode nyheten er at dette ikke bare gjelder HDS Pro, etter en softwareoppdatering vil også Elite FS og HDS Live/ Carbon bli kompatible med disse nye ekkoloddgiverne i kombinasjon med S3100-modulen. HDS Pro kan bruke AI HD uten modul, men krever modul for AI HD med FishReveal. HDS Live/ Carbon og Elite FS krever uansett modul for AI HD.

Frekvenser for det skannende ekkoloddet:
  • SideScan low chirp rundt 455kHz (445-495kHz)
  • SideScan high chirp rundt 1075kHz (1065-1115kHz)
  • DownScan low chirp rundt 700kHz (690-740kHz)
  • DownScan high chirp rundt 1225kHz (1215-1265kHz)
Dagens AI er basert på 455/800 for SideScan, og 600kHz for Downscan. Som du ser av listen over er det bare 455kHz som er gjenkjennlig i nye AI HD, så her er det virkelig snakk om en nyhet, ikke bare en "remake" av eksisterende produkt. Lowrance har gjort hjemmeleksen sin her, og det er det bare å applaudere. 

Dessverre får vi ikke en AI-giver med et 50/200-element for 2D-ekkolodd, det er fortsatt 83/200 det går i. Det er dårlige nyheter for de fleste som fisker på dypere vann enn 40-50 meter, men for oss som gjør dette, kan heldigvis fortsatt AI HD 2i1 kombineres med valgfri 2D-ekkoloddgiver slik at man også kan få 2D-ekkolodd egnet for ens dypere fiske. Men her må det nevnes at hovedkonkurrenten Garmin har alternativer som gir mulighet for "3 i 1 type ekkoloddgiver" beregnet på dypere vann, og det burde Lowrance også hatt.

Totalt er det snakk om fem nye ekkoloddgivere, to av de krever S3100-modulen uansett HDS Pro/ Live/ Carbon/ Elite FS:
  • Active Imaging HD 3 in 1
  • Active Imaging HD 2 in 1
  • Active Imaging HD 3 in 1 FishReveal M/H (krever S3100)
  • Active Imaging HD 3 in 1 FishReveal HW (krever S3100)
  • Active Imaging 3 in 1 HD nosecone
Sistnevnte er naturligvis for de med en Ghost elmotor, men er ellers lik AI HD 3i1. Vår skjema-oversikt over ekkoloddgivere er oppdatert med SKU-nummer for alle de nye ekkoloddgiverne.

Den kanskje mest spennende for de som primært fisker på veldig grunt vann (0-10 meter) er AI HD 3i1 FR HW, som både bruker høye frekvenser med chirp, OG har økt konevinkel med high chirp 2D. Detaljene rundt konevinkelen på 2D for denne giveren er ikke kjent i skrivende stund, men den økte konevinkelen er ikke nødvendigvis bare positivt for oss i Skandinavia, som ofte har mer vann under båten enn amerikanske bass-fiskere. Lowrance har ikke verdens beste historikk for high wide (HW) på 2D-elementene sine. Ekkoloddgiverne Bullet, Splitshot og Tripleshot er riktignok i en helt annen og mye lavere prisklasse, men er rett og slett katastrofalt dårlige og i praksis ubrukelige på dypere vann enn 10 meter. Lowrance har ikke frigjort informasjon om 2D-elementet i den nye AI HD HW FR ekkoloddgiveren, men basert på de elendige erfaringene med Bullet/ Splitshot/ Tripleshot er det god grunn til å være skeptisk her. For oss i Skandinavia er AI HD 3i1 FR M/H sannsynligvis et bedre valg, og føler man ikke behov for FishReveal på Sidescan så kan man spare penger (og slippe modul) med AI HD 3i1. Her vil jeg strekke meg såpass langt at jeg mener du IKKE skal kjøpe HW-utgaven av AI HD før Lowrance kommer med mer informasjon om 2D-delen av ekkoloddgiveren.

Vi skal selvfølgelig teste AI HD skikkelig, sammenlikne AI HD med "gammel" AI og med StructureScan 3D utover i 2023, men først må vi få tak i en AI HD å teste med, og ikke minst må båten ut av vinterdvalen. Noe vi virkelig er spent på, er hvordan DownScan vil bli på litt dypere vann og i saltvann, med økt frekvens og chirp. DownScan med første generasjon AI i saltvann var merkbart dårligere enn med LSS-2 eller StructureScan 3D (disse to har samme downscan-elementer) så vi er spent på å teste dette i praksis nå med en ny AI-ekkoloddgiver.

Merk at de to AI HD variantene som kan gi FishReveal på SideScan krever modul også med HDS Pro. Den kommer vi tilbake til i neste artikkel, men modulen er kompatibel med HDS Pro i skrivende stund og etter en softwareoppdatering blir den også kompatibel med Elite FS og HDS Live/ Carbon. MEN fishReveal på SideScan er offesielt bare kompatibelt med HDS Pro og Elite FS (i kombinasjon med S3100-modul og AI HD FishReveal ekkoloddgiver.) Vi mistenker dog at HDS Live også vil bli kompatibel, når Navico får tenkte seg om og oppdatert softwaren i HDS Live.

Noe annet som krever prosessorkraft er StructureMap. Vi i Team Colibri har skrevet mye om den funksjonen før, som vi mener er svært undervurtert under alt fiske der man jakter fisk som liker å henge rundt struktur.

StructureMap fra Active Target og 360

StructureMap er som nevnt en undervurdert funksjon, der SideScan-bildet legges over på kartplotteren. Den delen av SideScan som viser vannsøylen fjernes, og man kan raskt få et godt overblikk over struktur, som man så kan fiske mot. Et svært nyttig verktøy ved fiske etter arter som sjøørret, lyr, havabbor, abbor og gjedde. Med HDS Pro kan man nå få StructureMap fra Ghost 360 (som vi har skrevet om HER) og fra Active Target (som vi skrev om HER).

StructureMap fra AT og 360. (foto; Navico)

Oppsummert så er kanskje HDS Pro alene et forutsigbart hvileskjær fra Lowrance, men kombinert med AI HD, tilførselen av en etterlengtet 10-tommer og ny StructureMap-funksjonalitet, så blir dette spennende nok. Det er IKKE spennende nok til å oppgradere en eksisterende HDS Live eller HDS Carbon, men sitter man med enda eldre HDS-generasjoner så er det tekniske gapet opp til HDS Pro merkbart. Min egen HDS Gen 3 på kastedekket skal defintivt erstattes med en HDS Pro i 10-tommer, og det sier kanskje det meste? 




Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

Lowrance transducer compatibility

There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.