Gå til hovedinnhold

Nyhet: Lowrance HDS Live

To år har gått siden sist Lowrance oppdaterte sin toppmodell HDS. Her ser vi på hva det nye flaggskipet har å by på.
Nytt flaggskip - Lowrance HDS Live

HDS Live blir den sjette generasjonen HDS siden modellserien ble lansert. I følge numerologi er tallet seks det mest produktive av alle tall. Tallet seks er visstnok til å stole på, samt kurerer feil og urettferdigheter. Nå skal vi se på om dette er treffende for HDS Live, vi begynner med å kort oppsummere høydepunktene:

 • Nye programmerbare knapper for hurtig tilgang.
 • Active imaging - ny side- og downscan 
 • Livesight - realtidsoppdatert skannende ekkolodd
 • Livecast - tilkoblingsmuligheter for smarttelefon
 • Trådløs fjernkontroll
 • Kompabilitet med Halo (Simrads beste radar)
 • Quad core (12 og 16) - raskere prosessor 
I tillegg kommer selvfølgelig funksjonaliteten vi ellers kjenner fra HDS-serien. For eksempel har HDS Live den samme IPS-skjermen vi ble kjent med på HDS Carbon, så Live har den samme høye oppløsningen, gode lysstyrken og er leselig med polaroidbriller. Husker vi tilbake til lanseringen av HDS Carbon var nettopp IPS-skjermen en av de største forskjellene kontra forgjengeren HDS Gen 3. (Les forøvrig mer om forskjellene mellom HDS Gen 3 og HDS Carbon i DENNE sammenlikningen.)
HDS Live - merk smarttelefonintegrasjon i hjørnet

IPS-skjermen går videre uendret, men huset rundt og knappene ved siden av skjermen endres. HDS Live er rent fysisk litt større enn HDS Carbon og det har sammenheng med nye tilkoblingsmuligheter på baksiden (mer om det lengre ned) og nye knapper:
Fire programmerbare hurtigknapper.
De av oss som har hengt med Lowrance en stund husker sikkert de programmerbare knappene i underkant av skjermen på HDS Gen 1/ Gen 2 i 8 og 10. Det er tydeligvis flere enn undertegnede som har savnet disse, for nå gjør de comeback på HDS Live. Disse fire knappene er dessverre bare på de to største størrelsene (12 og 16), men er programmerbare slik at du kan legge dine favorittfunksjoner mot disse knappene i steden for å gå via menyen. Du kan for eksempel programmere de til å sette waypoint med ett bestemt symbol, eller aktivere ankringsfunksjonen på den frontmonterte elmotoren din, eller sette enheten i standby (som er veldig praktisk hvis den er montert i front av båten.) Vi hadde veldig gjerne sett at disse hurtigknappene kom på 7 og 9 også, for de er svært anvendelige for en sportsfisker som bruker båtens elektronikk aktivt.

Apropos aktivt så er Active Imaging Lowrance store nyhet på skannende ekkolodd. Den forbedrede fargepaletten vi så som softwareoppdatering på HDS Carbon er med oss videre på HDS Live men nå også med nye ekkoloddgivere. Active Imaging er Lowrance sitt svar på Humminbirds Mega og Garmins UHD. Kombinert med StructureScan 3D (modul og ekkoloddgiver) ga nye paletter imponerende bra SideScan. StructureScan 3D har vært i bruk i teamet siden 2016 og vi kan skrive under på at dersom sidescan er viktig for deg, så var dette virkelig et betydelig løft fra LSS-2 og TotalScan. Veldig god oppløsning på signalet, veldig god oppløsning på skjermen og veldig god rekkevidde gjør at begrensingen ligger mest på hva dine øyne kan oppfatte, ikke på teknikken som sådan. Men med Active Imaging får også SideScan fra øvrige ekkoloddgivere for skannende ekkolodd et solid løft, LSS-2 og TotalScan erstattes med to nye ekkoloddgivere.
HDS Live byr på nytt skannende ekkolodd


LSS-2 erstattes med "000-14490-000 Active Imaging Transducer" og TotalScan erstattes med "000-14889-001 Active Imaging 3-in-1 Transducer". Begge disse kan brukes med 455 og 800 kHz i motsetning til Structurescan 3D som bare kan brukes med 455 kHz. De første offisielle bildene med de nye giverne er imponerende, rekkevidden versus dybde er på høyde med StructureScan 3D mens oppløsningen er enda ett hakk bedre på kort hold:
Active Imaging 1- rekkevidde versus oppløsning er meget bra.
Active Imaging 2
StructureScan 3D går videre som i dag, men får noen forbedringer via HDS Live.
StructureScan 3D får noen mindre forbedringer via HDS Live.

Oppsummert går altså StructureScan 3D videre, mens øvrige ekkoloddgivere med SideScan skiftes ut. Dessverre sier ikke dokumentasjonen noe om endring av 2D-delen av TotalScan (som nå heter 3-in-1) så vi må fortsatt vente på en TotalScan/ 3-in-1 med ett 2D-element bedre egnet for større dyp enn dagens løsning.

FishReveal er ikke en nyhet, den funksjonaliteten har allerede kommet til Elite Ti, HDS Gen 3 og HDS Carbon som softwareoppdatering. Men jeg synes uansett det er verdt å nevne at HDS Live selvfølgelig også støtter nettopp FishReveal, siden jeg opplever dette som en funksjon som både er særdeles nyttig for de som bare har en skjerm (med andre ord de fleste) og for mye av det sportsfisket vi typisk driver med i Skandinavia. FishReveal blir dog også påvirket av Active Imaging, siden den nyheten ikke bare fungerer med SideScan men også på DownScan.
Active Imaging gir FishReveal enda et løft.
LiveCast er Lowrance sitt navn på smarttelefon-integrasjon. Vi så en start på dette med software 18.2 til HDS Carbon (Les mer om det HER), men med HDS Live kommer hele bøtta med funksjonalitet.
LiveCast - Smarttelefonintegrasjon
HDS Live har innebygget Blåtann og WIFI slik vi kjenner det fra tidligere generasjoner, men HDS Live får både nye tilkoblingsmuligheter tilpasset Android (Samsung etc) og IOS (Iphone) spesifikt, for å dra funksjoner du ellers har på telefonen din over på HDS-skjermen. To nye porter bak på HDS Live vil (uansett størrelse på HDSen) kunne gi deg full funksjonalitet:Med full funksjonalitet kommer bruk av ymse apper fra din mobil på HDSens skjerm. Om det er å se flyfoto over hvor du er fra norgeibilder.no, se fotballkampen eller kanskje realtidsbilder fra et actionkamera via app på mobilen er opp til deg. Android-integrasjonen er klar allerede mens det forventes tilsvarende funksjonalitet for IOS på litt sikt.

Så er det på tide å ta en kikk på den kanskje største nyheten forbundet med HDS Live, nemlig LiveSight. LiveSight er naturligvis et svar på Garmins Panoptix LiveScope, men selv om praktisk funksjon har mange likheter er det tilsynelatende flere tekniske forskjeller å spore utifra den høyst sparsommelige informasjonen vi har fått så langt. 

LIveSight Down - se realtidsoppdatert skannende ekkolodd fra under båten.

LiveSight Forward - se realtidsoppdatert skannende ekkolodd fra foran båten.
I motsetning til hva endel Garmin-fans later til å tro, er ikke teknologien bak Garmins Panoptix egentlig utviklet av Garmin selv. Den opprinnelige teknologien ble utviklet i sammarbeid med Airmar og et selskap Garmin kjøpte. (Misforstå meg rett, jeg ser ikke noe galt i at man kjøper teknologi kontra å utvikle den selv.) Via Simrad ForwardScan og Lowrance SpotlightScan har Navico (som eier både Lowrance og Simrad) hatt teknologi som ser fremover og oppdaterer mer eller mindre løpende. Steget over til LiveSight er derfor mindre enn man kanskje skulle tro, og LiveSight bærer preg av at Lowrance har dratt med seg Navicos tidligere erfaring med fremoverseende ekkolodd når de nå later til å ha fått rettigheter til å bruke mye av den samme grunnleggende teknologien som vi nettopp finner i Garmins Panoptix. 

LiveSight er med andre ord et skannende ekkolodd som benytter en kombinasjon av flere ekkoloddelementer som hver har en smal strobeliknende konevinkel, sammen med sensorer som registrerer både ekkoloddgiverens vinkel og båtens bevegelse i vannet og avansert software til å generere et realtidsoppdatert ekkoloddbilde av hva det nå er du har rettet ekkoloddgiveren mot. Teknologien er omtrent like avansert som foregående setning var lang....

LiveSight forutsetter ikke bare at du har en HDS Live i båten, den forutsetter også en egen ekkoloddgiver:
LiveSight ekkoloddgiver.
Som du ser av bildet over er Lowrance sin variant av ekkoloddgiver ikke helt klar enda, og vi har heller ikke fått særlig mye informasjon om ekkoloddgiveren. Antall kjeramiske elementer, strobevinkler for hvert enkelt element og totalt, typen sensorer involvert, antatt rekkevidde både for dybde og fremoverseende funksjonalitet, eventuell data-input fra LiveSight til sonarlogger og Genesis Live og ikke minst pris er ting vi må vente med å få svar på.

En kul detalj med LiveSight er at hvis du også har en Point-1 eller tilsvarende retningssensor i nettverket, så vil du kunne se hvilken retning Livesight-ekkoloddgiveren peker på kartplotteren din. Kombinert med nøyaktige dybdekart eller StructureMap bør det gjør at du lett skjønner hvor fisken du ser med LiveSight er i forhold til deg selv.

En ting vi trygt kan anta er at LiveSight IKKE er egnet for montering på frontmontert elmotor med GPS-styring, som nettopp er den vanligste formen for frontmontert elmotor i Skandinavia. Årsaken er selvfølgelig at en slik elmotor stadig korrigerer seg selv, og er et elendig utgangspunkt for skannende ekkolodd siden skannende ekkolodd må ha en stabil plattform. Det er med andre ord all grunn til å anta at vi vil se mange sportsfiskebåter adoptere svenskenes rekkemonterte ekkoloddgiverstativer i 2019. Merk ellers at selv om HDS Live lanseres nå, regner vi ikke med at Livesight-giveren er tilgjengelig før våren 2019.

Uten at vi har testet selv enda, er det naturlig å anta at HDS Live i likhet med HDS Gen 3 og HDS Carbon IKKE bør stå i ethernetnettverk med eldre HDS-generasjoner enn HDS Gen 3. Vi så dette med HDS Carbon, og så etter oppdatering til software 18.2, på HDS Gen 3. Det er all grunn til å anta at nettverk med eldre HDS Gen 1, Gen 2 og Gen 2 Touch kun bør være med NMEA2000, ikke ethernet. Ethernet med disse eldre generasjonene vil medføre ymse bugger. Det kan også være verdt å nevne at HDS Live trekker mer strøm enn eldre modeller, så husk å oppgradere ledninger (om nødvendig) og sikring hvis du skifter en eldre modell til en HDS Live.

På papiret ser det ut som numerologien treffer bra med HDS Live. Overgangen fra HDS Carbon til HDS Live virker funksjonsmessig større enn overgangen mellom HDS Gen 3 og HDS Carbon. Vi vil naturligvis be om å få teste HDS Live, så får vi se hva vi får til rent praktisk utover i 2019. Inntil det får vi nøye oss med denne korte reklamevidoen:


Tilsvarende artikkel om forrige generasjon HDS Carbon finner du HER. For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at HDS Live ikke er testet av teamet (enda) og all informasjon og bilder i denne artikkelen er basert på Lowrance sin egen produktinformasjon. bilder i denne artikkelen er basert på Lowrance sin egen produktinformasjon.

Kommentarer

 1. I'm wondering if the HDS CARBON will be able to do active imaging if you get the new transducer and a software update. it seems to me, that the 7 and 9 sizes of the HDS LIVE are not that much advanced over the CARBON. Just a guess from the processor count, 2 for the CARBON and HDS LIVE 7 + 9 while the HDS LIVE 12 and 16 have 4 processors, but unfortunately are to expensive for my budget.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi. We really don`t know this yet, and I`m not even sure Lowrance knows. There will still be support for the Carbon for a year or so before it is rendered legacy, and what might or might not happen to the Carbon through software-updates in that year is all about guessing. Keep in mind that the processor got a noticable upgrade when going from HDS gen 3 to HDS Carbon, that and the new screen where the two largest upgrades for the Carbon compared to Gen 3. So it is natural that the HDS Live carry on on much the same hardware as the Carbon. There are rumours saying the Carbon might be able to use Livesight through a module, but that has not been confirmed by Lowrance. (And no such module is listed in the suplier information yet). As for Active Imaging we don`t know yet if the new ducers can be used directly in a Carbon.

   Slett
 2. I started HDS live this year, what is the difference between 9pin-blue & 9pin-black
  My transducer is 003-20734-00 L/H-9 5/200

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi. The blue is for transducers that only do 2D, the black is for transducers that do 2D and StructureScan. Your low/ high-HDI goes in the black port, as it has a downscan-element. Then go Pages-Settings-Sonar-Installation and channel 2 to set your transducer if it is not automatically recognized. Kind regards Erik

   Slett
  2. Thank you for taking the time to answer
   My transducer is correctly identified and is working properly
   Just curious what is the difference between blue and black because they are both 9PIN

   Slett
  3. The difference is that channel 2 (the black port) can handle both 2D and structurescan, while channel 1 (the blue) can only handle 2.

   Slett
  4. thanks for answer
   Please tell me more about my transducer
   Label Information : FA HDI SKIMMER 003-20734-00
   Make sure it's 600W
   But regarding the angle I have seen two
   https://lowrancecenter.gr/en/product/hst-dfsbl-50-200khz-9-pin/
   200 12゚/ 50 36゚
   https://www.youtube.com/watch?v=dktcI2Rrd_g&ab_channel=ONNautic
   200 12゚ / 50 29゚
   These two transducers look the same as mine
   Which information is correct?

   Slett
  5. Your transducer is called 50/200-HDI, or low/ high-HDI. It has a 600W element for 2D. Coneangles for 2D are the same as HST-DFSBL, since they share the same element for 2D. 12 degrees for 200kHz and 35 with 50kHz.

   Slett
 3. Hello blogger, I came to ask again. I recently chose between tm260 and tm265 but hds live does not seem to support 265. Do you have any suggestions...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi. HDS Live is compatible with both 260 and 265. Kind Regards Erik

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend. The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP. HDS Gen 2 , true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4". HDS Gen 2 Touch , true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12". Elite HDI , "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7". Elite CHIRP , as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".   HDS Gen 2 Units from this series are seen while fishing

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?