Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

fredag 23. mars 2018

Garmin Ultra High-definition Scanning

Er du Garmin-fan og liker skannende ekkolodd med ekstrem oppløsning? Da er GCV20 med GT34UHD-TM svaret på alle dine ønsker. Jepp, her er Garmins svar på Humminbirds MEGA
Hvis du ikke er helt med på hva skannende ekkolodd er, foreslår jeg at du begynner med å lese DENNE artikkelen om teknikken og hva den gjør. Garmin var sent ute i det skannende ekkolodd-gamet, men deres GCV10 med tilhørende GT30 ekkoloddgiver var uansett bra nok til å gi Garmin det de trengte inn mot det amerikanske bass-markedet hvor særlig sideseende skannende ekkolodd er svært viktig. Etter den modulen og giveren kom så en lang rekke "alt-i-ett" givere tilsvarende det vi kjenner fra de andre merkene. Etter det igjen kom så en lang rekke med søksmål i det amerikansk sportsfiskepresse ganske treffende kaller "the sonar war", men akkurat det er en annen historie. (Vil du lese mer om ekkoloddkrigen så finner du den HER og HER.)

De værste rundene med rettsaker ser nå ut til å være ferdige, og da passer det fint å gå løs på en ny runde?

Mitt spørsmål har et snev av ironi, men Garmins Ultra High-definition Scanning er unektelig svært likt Humminbirds Mega, bortsett fra at Humminbird får til sin variant uten bruk av modul. Men det er kanskje her Garmin satser på å unngå søksmålene, ved å bruke modul? Jeg har ikke lest Johnson Groups (Johnson - eier av Humminbird) patenter rundt Mega, men det har sannsynligvis Garmins jurister.

Men nok om kjedelige detaljer, la oss se på hva Garmin byr på. Systemet er kompatibelt med det meste av Garmins nyere modeller med ethernet, som de litt større størrelsene Echomap og alle GPSmap xs og xsv.
GT34 og GCV20
Clearvü, også kjent som downvü, med andre ord det skannende ekkoloddet som ser ned, skal ha en rekkevidde ned til 200 fot mens tilsvarende SideVü har en rekkevidde på 250 fot. Hva som er praktisk rekkevidde med den høyeste oppløsningen er ukjent i skrivende stund men vi må anta at den matcher Humminbirds MEGA med samme frekvens.

Men hva er så forskjellen på den nye GCV20 med GT34 og den eldre GCV10 med GT30? Svaret på det er frekvens. GCV10/GT30 er basert på 455 og 800 khz mens GCV20/GT34 er basert på 800 og 1200 kHz. Rent skjematisk ser det slik ut:
GCV10 vs GCV20
Som nevnt er GCV20/GT34 opplagt et svar på Humminbirds MEGA. Men det som overrasker meg er at den IKKE har støtte for 455 kHz, som tross alt er den frekvensen som gir best praktisk rekkevidde og som jeg har inntrykk av at er klart mest brukt både hos brukere av Humminbird, Lowrance, Garmin og Simrad. Dette betyr at for brukere som vil ha det beste, så vil du fortsatt trenge GCV10/GT30 for rekkeviddens skyld, og så ha GCV20/GT34 for de få gangene du skal se på struktur detaljert på kort hold. Da blir kjøpergruppen for GCV20/GT34 veldig liten, selv elektronikknerden som skriver dette sliter litt med å se poenget....

Der GCV20/GT34 vil ha sin nisje, er blant de brukerne som har mer enn en skjerm og som allerede har en ekkoloddgiver som gir sidevü med 455 kHz. For eksempel alle de med to GPSmap-skjermer og en GT52, GT51 eller tilsvarende ekkoloddgiver. Da vil man kunne ha sidevü med 455 kHz på en skjerm for å være sikker på at man ikke går glipp av noe på lengre avstand fra båten, og GCV20/GT34 på den andre skjermen for å studere små detaljer på kortere hold.

Det er fristende å lene seg tilbake og si "Artig sak Garmin, men jeg venter på GCV 30 som gir meg både GCV20 OG GCV10 i en pakke. Kommer den snart?". For såååååå viktig er ikke oppløsningen på kort hold på sidevü. Men for all del, er du Garmin-bruker og vil ha skjermbilder som kompisen din har på sin Humminbird Mega, da er GCV20 med GT34 skapt for deg.

For ordens skyld, alle bilder i artikkelen er hentet fra Garmins nettsider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar