Hva er dette? What is this?

Alt du finner her, kan du fritt bruke videre, så lenge du kreditterer bloggen og forteller oss hva du skal bruke det til. Du når oss via kommentarfeltet under innleggene, eller på teamcolibrino@gmail.com.

Everything you find on our blog is free for you to use, but please credit us and tell us what you will use it for. You can reach us by posting a comment, or through teamcolibrino@gmail.com.

onsdag 23. november 2016

Humminbird Helix G2 - nå rulles hele familien ut

Jeg har tidligere skrevet om det første medlemmet i G2-familien, her kommer resten av familien.

Møt familien Helix G2 og G2N

Artikkelen om Helix 5 G2 kan du lese på nytt HER. Jeg skal ikke gjenta innholdet i den artikkelen, men oppsummert byr G2 og G2N i de større størrelsene på:

  • Chirp 2D-ekkolodd
  • Chirp sideimaging/ downimaging (noen modeller)
  • Raskere prosessor
  • Autochart Live på alle modeller med både ekkolodd og kartplotter
  • Autochart Live med bunnkomposisjon 
  • AutoChart Live med vegetasjon
  • 7" med nettverk (link)
  • Mega Imaging, 1,2 mH (9, 10 og 12 med ny giver)
Hvis vi begynner med Helix 7 G2 og G2N, så får disse alle AC Live-funksjonene. Men den virkelig store nyheten er at den kommer i en egen modell som får ethernet, Helix 7 G2N. Det blir med andre ord to varianter av Helix 7 fremover, en med N i navnet og en uten. Via ethernet kan 7 G2N også få Mega Imaging fra en av de større Helix G2N. Humminbird tar med dette 7"-enheter i mellomklassen et steg til i forhold til Lowrance Elite 7 Ti, Simrad GO 7 xse og Garmin EchoMap. Helix 7 G2N blir et bra startpunkt for han som ikke har ekkolodd/ kartplotter fra før, og som muligens vil bygge ut med flere skjermer på sikt. 7" er på mange områder blitt nettopp der ting starter for kommende elektronikkbrukere, og nå kan Helix 7 G2N fortsatt brukes den dagen man tar steget ut og kjøper skjerm nummer to. Det er verdt å nevne at Helix 7 G2N også får NMEA2000, mens Helix 7 G2 ikke får det. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen, trenger du en N, eller ikke?

Sannsynligvis er hovedårsaken til ethernet på Helix 7 G2N å hjelpe på salget av Minn Kota Link, dvs nettverk med frontmontert elmotor. Humminbird og Minn Kotas nettverk med hverandre er basert på ethernet, mens Lowrance og Motorguide er basert på NMEA2000. (Du kan lese mer om de ulike variantene av nettverk i DENNE artikkelen.) Med dette åpnes døren for en mye rimeligere nettverksløsning Humminbird/ Minn Kota, tidligere måtte du opp på Helix 9 for tilsvarende nettverk. Dette passer selvfølgelig som hånd i hanske med Minn Kotas utrulling av nye modeller med forbedret ankringsfunksjon og blåtann.

For Helix 9, 10 og 12 kommer hele rekken med nyheter. Den største er i mine øyne Mega Imaging.

Mega Imaging er noe jeg personlig har skikkelig tro på. Kort fortalt er det Sideimaging med mye høyere frekvens enn før, og chirp som bonus. Mega leveres fra en ny ekkoloddgiver, bygget på den eksisterende HD-SI men med ekstra elementer for Mega og eget downimaging-element. Sistnvente er en nyhet i seg selv, tiden da Humminbird laget downimaging-bildet ved å sette sammen sideimaging-elementenes bilder er over. Om dette betyr at man på Helix G2N med denne giveren kan slå av 200 kHz er ukjent, men rent teknisk bør det nå være mulig siden sideimaging kan orienteres med dybde fra downimaging-elementet.

Med en ekkoloddgiver som kan bruke de nye høye frekvensene, får man to muligheter for range (dvs hvor langt ut til siden man ser). Med Mega ligger range på maksimalt 125 fot til hver side, mens man ved å gå ned til den mer tradisjonelle 455 kHz har en range på 400 fot til hver side.
Rekkevidde i forhold til frekvens
Det er helt naturlig at de høye frekvensene har noe kort rekkevidde. Høyere frekvens betyr høyere signaltap, fordi energien i signalet lades ut (taper seg) raskere enn for lave frekvenser. Sammenliknet med Lowrance/ Simrad StructureScan 3D så har denne en maksimal range på 600 fot på 455 kHz men ingen "ekstra" oppløsning på kortere hold.

Bildene Humminbird har kommet med er svært bra.Du kan se flere skjermbilder i denne tråden på Bass Board Central:
http://www.bbcboards.net/showthread.php?t=761616

En fiffig detalj er at G2N får blåtann-teknologi. Foreløpig er det litt begrenset hva den kan brukes til, men vi må forvente at når Humminbird endelig tar steget over til innebygget trådløs teknologi så vil funksjonene rundt teknologien utvides etterhvert. Dagens variant gir deg varslene du ellers får på mobilen opp på Helix-skjermen. Så nå kan du legge mobilen trygt og tørt et sted, men fortsatt få med deg at mor sier i fra når middagen er klar. Du kan ikke forvente tilsvarende skjermdeling som med andre merkers WIFI, eller interntilgang, til det er datakapasiteten i blåtann for dårlig. Men blåtann er ellers godt egnet til overføring av enklere data på kort hold. (Kort hold, som i en båt eller bil etc.)

Autochart Live er Humminbirds navn på dybdekart som tegnes opp på plotteren mens du kjører. Nå bygges live-delen ut på Helix, i tillegg til dybde kommer bunnkomposisjon (hard/ myk bunn) og vegetasjon. Dokumentasjonen sier ikke om du må logge i en gitt frekvens for at dette skal fungere, men det er naturlig om du må logge med 200 kHz. Dessverre holder Humminbird på den idiotisk kodingen av AC Live, så du må fortsatt kjøpe et ZeroLine-minnekort for å utnytte AC Live på mer enn en tur eller to.
AC Live bunnkomposisjon med dybdekonturer

AC Live med vegetasjonsgjenkjenning 
Chirp har vært et nøkkelord innen ekkolodd de siste årene, og nå også for Humminbird. DENNE artikkelen tar for seg hva chirp er, selv om den begynner å dra på årene er den fortsatt valid. Nå kommer Helix med chirp i hele modellserien.

En sukkerbit for deg med første generasjon Helix: 9, 10 og 12 får softwareoppdatering så de nye AutoChart Live - funksjonene blir tilgjengelige for deg også. Oppdateringen skal visstnok fange opp data du har logget allerede, så dine eksisterende kart oppdateres til nye funksjonalitet.

Før vi avslutter med et lite sleivspark, skal jeg komme med en liten teaser: Humminbird er ikke det eneste merket som har jobbet med utvikling av skannende ekkolodd med høye frekvenser i det siste. Det er minst et merke til som kommer på banen her om ikke så altfor lenge. Hvem og hvordan kan du selvfølgelig lese om her etterhvert.

Da gjenstår to spørsmål for min del. Når får ONIX og ION en facelift ala dette? Og når får Humminbird 360 Mega?

Alle bilder i artikkelen er hentet fra Humminbirds nettsider, og deres pressemelding.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar