Gå til hovedinnhold

Fortid, og litt mulig fremtid - hva med 2025?


Tradisjoner er til for å holdes, og vår kombinerte årskavalkade for 2024 med fremtidsvisjon for 2025 er intet unntak.

Tilsvarende artikkel for 2023/-24 kan leses HER.  Teamet har i 2024 bestått av:

Team Colibri anno 2024.

Lurer du på hvem den enkelte er så kan du ta en kikk på den enkeltes blogg-profil i menyen til høyre.

Blogg og YouTube.

For bloggens del har 2024 vært et normalt år.. Denne artikkelen er publisering nummer 1124 siden bloggens oppstart 2. november 2010. Det ble publisert 34 artikler i 2024, mot 27 i 2023 og 33 i 2022. 

Bloggen ligger nå på 2.205.027 klikk siden oppstarten i 2010. Vi ender rett over 235.000 klikk i 2024 isolert. Det er en økning på 12% totalt, men samtidig en nedgang på 14% kontra 2023 da vi hadde cirka 275.000 klikk, men dette er ikke overraskende. Jeg hadde forventet en nedgang, på grunn av noe lavere antall publiseringer over tid sammenliknet med toppår som 2021, og at Facebook fortsetter å strupe deling av eksternt innhold. Facebook er og blir vår viktigste plattform for å nå lesere og seere umiddelbart etter publisering av en artikkel, og siden vi verken kan eller vil betale for å promotere innholdet vårt så kveler Meta oss som best de kan. Den nest viktigste faktoren er Google og tilsvarende søkemotorer, som leder folk til oss når de søker etter informasjon. Trafikken fra disse er ganske stabil. Samtidig er det kanskje ikke på bloggplattformen det mest nyskapende skjer om dagen? 

Sammen har teamet likevel brukt 2024 til å lage innhold om marin elektronikk, debattartikler om forvaltning (eller mangel på det), gjennomgang av utstyrsnyheter og selvfølgelig mye praktisk fiske som turrapporter på blogg og Youtube. 

Våre fem mest leste artikler siden bloggens oppstart er ikke overraskende artikler som sammenlikner elektronikk:

Fem mest leste siden oppstart.

Unntaket er vår mest leste artikkel noen sinne, en tung innføring i innstilling av 2D-ekkolodd. For egen del er det gledelig å se at artikkelen som ble skrevet i 2021-22 fortsatt troner øverst på topp fem totalt og får flere tusen klikk hver måned. Den artikkelen ligger det mange timer bak, og da er det ekstra hyggelig å se at den holder seg og ikke blir en døgnflue. Samtidig er det nærliggende å tro at folks interesse for å lære seg å bruke båtens elektronikk er stor, og det kan tolkes som at produsentene har litt å gå på i egne bruksanvisninger.

Det er også verdt å merke seg at alle de mest leste er skrevet på engelsk, som igjen henger sammen med trafikk inn til bloggen fra søkemotorer som Google. De fem mest leste for 2024 er omtrent identisk med tanke på tema, det går i valg av marin elektronikk og språket er engelsk:

Fem mest leste i 2024

Som før, for de som foretrekker å lese på norsk, kan vi berolige med at norsk er og blir hovedspråket i TC, og det store flertallet av våre artikler og filmer er på norsk. Dog har vi en leser- og seerskare som strekker seg godt utenfor kongerikets grenser, og dermed havner vårt engelskspråklige innhold høyt opp av det som er mest lest/ sett. Det er flere mennesker med sportsfiskeinteresse som behersker engelsk, enn tilsvarende som behersker norsk, noe som ikke bør overraske noen.

I 2019 startet vi for alvor å bruke YouTube. Toppåret for antall publiseringer var 2023 med 52 videoer. Riktignok var 25 av videoene i 2023 relatert til vår satsning på "Team Colibris julekalender 2023", men det var uansett filmer som det ligger en ide, tid og innsats bak. I 2024 publiserte vi 32 videoer og 3 "shorts", som er Youtubes forsøk på å konkurrere med TikTok (en plattform vi ikke er på foreløpig).

2024 ble året vi endelig bikket over 1000 abonnenter, et klart "champagneøyeblikk" for vår del. Per i dag har vi 357.633 avspillinger på YT, mot 286.978 på samme tid i 2023, altså en økning på rundt 70.000 eller 25%. Ser vi på økning i avspillinger i 2024 (70`) versus 2023 (65`) isolert, så har vi en økning på 8% der. Mens bloggens lesertall utvikles svakt og med nedadgående trend, øker YouTube og det med nesten utelukkende norskspråklig innhold. Det motiverer oss til mer film i 2025. Undertegnede har lyst til å lage en norsk "Ekkoloddskole" på Youtube, så får vi se hva man kan få ut av den ideen. 

Uansett format og plattform, så vil vi i TC gjerne si:

Tusen takk for at DU bruker av din dyrebare tid på vårt innhold!

Fisket og slikt.

Da dreier vi fra teamet som helhet, og mer over på Vera og meg. 2021 ble mitt beste fiskeår på flere tiår, mens 2022 og 2023 ble helt OK. Hvordan står så 2024 seg, var det noe som er verdt å minnes?

Av fisketurer så er det turen til Hardangerfjorden som ligger øverst. Stort sett bra vær, godt selskap, flott natur og tidvis bra fiske med både stor fisk og nye arter er ingrediensene i en vinneroppskrift.

Disse satte en ekstra spiss på opplevelsen.

Vi filmet flittig under hele turen, del en (av fire) kan du se her:


Spisskate, blålange, glassvar og hågjel var nye arter for min del på den turen, men det ble også ny pers på brosme med 7,14kg og 87 cm. Forsøk på lysing ga dessverre ikke resultat, ei heller lomre. Men begge finnes der så man får bare se på det som en grunn til å reise tilbake. 

Nest beste tur kunne vært turen til Tromsø men jeg velger meg heller mer hjemmlige asp-trolling:

Møkkavær til tross, ny pb på asp med 2,5kg og 66cm henger høyt for min del. Men tittelen "Årets fisk 2024" går alikevel til denne:

Pigghå

For noen er den en pest og en plage, for meg har den vært fraværende til tross for flere forsøk. Siden jeg også fikk svarthå under den ellers elendige turen til Sognefjorden, klinket jeg til med tre nye haiarter i 2024 og 6 nye arter totalt. Svarthå, hågjel, pigghå, glassvar, spisskate, blålange. Slettes ikke så galt for en som ikke ser på seg selv som artsfisker.

Vender vi blikket mot kommende fiske i 2025, så blir det sannsynligvis mer innsats i konkurransen Havfiskern, hvor Vera og jeg så smått må begynne å planlegge hvordan vi skal klare å forbedre oss både individuelt og som lag. Fasit for 2024 ble en 16. plass i lagkonkurransen med 18 tellende arter og 2934,84 poeng (her var også Andreas Næristorp med) av 32 lag. Vera ble belønnet med en 79, plass individuelt og en 5. plass i kvinneklassen med 18 tellende arter og 1398,27 poeng. Undertegnede endte på en 85. plass og 18 tellende arter med 1365,93 poeng av totalt 270 deltagere med en eller flere fisk registrert. I skrivende stund legger vi budsjettet for en ny tur til Hemmingodden i oktober 2025 og deres "kveitecamp", så hva som blir høydepunktet i 2025 er kanskje gitt allerede?

Samtidig er det ikke noen tvil om at hjertet mitt ligger nærmere ferskvann enn saltvann, så noen abbor, gjedder og ørret skal nok til pers også. .

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...