Gå til hovedinnhold

Nyhet: Lowrance Eagle Eye


Live-ekkolodd, fremoverseende ekkolodd, Forward Seeing Sonar (FSS). Noen mener det ødelegger sportsfisket, andre mener det er sportsfiskets fremtid. Det alle er enige om er at det er dyrt, skikkelig dyrt. Men kanskje det endrer seg nå?

Vi har skrevet og filmet en hel del om Lowrance sin nye serie budsjettmodeller, Eagle. Omtrent samtidig som vi mottok en Eagle for testing sprakk nyheten om Eagle Eye, 16.07.24 ble den presentert på ICAST-messen i USA: 

Eagle Eye enhet og ekkoloddgiver (foto; Navico).

Så hva er egentlig Eagle Eye, og har dette noe med Eagle-serien å gjøre? Og hvorfor koster den en tredjedel av andre FSS? 

Lowrance Eagle Eye(foto; Navico).

Eagle Eye er utvilsomt basert på Eagle 9 Combo, men skiller seg drastisk fra resten av modellene i serien. Med Eagle Eye i Eagle-familien ser oversikten slik ut, med nykommeren Eagle Eye ytterst til høyre:

Eagle-familien.

Vi har allerede spurt om å få en Eagle Eye til testing når den kommer, men forventer egentlig ikke å se noe til den før desember siden vi regner med at Lowrance vil prioritere det amerikanske markedet først. Men det vi kan gjøre er å ettergå dokumentasjonen som finnes, og kanskje litt av det som ikke er helt offesielt også, men som vi har plukket opp fra andre kilder. La oss begynne med det Eagle Eye IKKE er:

  • Den har ingen former for nettverksmuligheter, og kan ikke kontrollere en elmotor.
  • Den har ingen mulighet for SideScan uansett ekkoloddgiver.
  • Den har ikke Scout/ Perspective modus.
  • Den er ikke kompatibel med noen andre ekkoloddgivere enn Eagle Eye Live.
At en budsjettmodell mangler nettverksmuligheter er ikke overraskende. Siden Eagle Eye ikke har mulighet for SideScan (uansett ekkoloddgiver) og kun er kompatibel med nettopp sin spesifikke ekkoloddgiver, så vil vi nok primært se Eagle Eye brukt foran ved kastedekket i sportsfiskebåter og til isfiske. Til tross for det finnes det en brakett for å montere den på akterspeilet:

Brakett for å aktermontere Eagle Eye. 

Braketten for aktermontering kan være aktuell for trolling med dyprigg, men vi tror ikke Eagle Eye er videre godt egnet for akkurat det på grunn av den smale konevinkelen. Det er fortsatt LiveSight som er det beste alternativet Lowrance har for trolling med dyprigg, til tross for at den ekkoloddgiveren har gått ut av produksjon.

Med ekkoloddgiveren montert på en frontmontert elmotor eller stativ så vil nok et skjermoppsett som dette bli mye brukt:

Et skjermbilde som nok blir mye brukt på Eagle Eye (foto; Navico).

Dette er på ingen måte en "gjør alt mulig"-modell slik som Elite FS og HDS, Eagle Eye er en modell med live-ekkolodd presset inn på så lavt prisnivå som mulig.

Eagle Eye er:
  • Markedets billigste live-ekkolodd 
  • Man kan se ned eller fremover, uten å endre vinkelen på ekkoloddgiveren.
  • 2D-ekkolodd.
  • Downscan (med FishReveal).
  • Kartplotter kompatibel med C-Map og Navionics, og live-mapping.
  • Samme hus, skjerm (IPS) etc som vi kjenner fra Eagle-serien.
  • En ekkoloddgiver som KUN er kompatibel med Eagle Eye.

Forskjellen mellom Eagle Eye og Active Target?

Det er mange forskjeller, men den kanskje største praktiske forskjellen ute på vannet er konevinkelen. I ekkoloddgiveren til Active Target er det 420 elementer fordelt på tre releer som til sammen gir en konevinkel på 18X135 grader. For å kunne prosessere dette til bilder som er forståelige for oss, må du ha en modul mellom ekkoloddgiveren og skjerm-enheten.

Active Target modul og ekkoloddgiver.

Lowrance er sparsomme med tekniske detaljer som rekkevidde og konevinkel for Eagle Eye, men vi vet at de benytter seg av ett rele for fremoverseende og ett element for nedover. Med Active Target må du fysisk endre vinkel på ekkoloddgiveren når du skifter synsvinkel mellom fremover og nedover, men med Eagle Eye trenger du ikke dette siden hvert rele har forskjellig synsvinkel.

135 delt på tre er 45, men vi tipper konevinkelen for Eagle Eye er litt større, kanskje opp mot 50 grader slik at konevinkelen totalt sett blir omtrent 50 ganger 18 grader. Årsaken til gjetningen er måten Active Target fungerer på, den setter sammen data fra de tre releene til ett bilde og den prosessen kalles gjerne "stitching". For at dette skal fungere må hvert enkelt relees konevinkel overlappe de andre litt, ergo er konevinkelen på det enkelte relee i Active Target litt større enn 45 grader. Merk at dette er en ren gjetning fra vår side, dersom Lowrance bruker færre elementer per rele i Eagle Eye enn i Active Target, så bommer gjetningen vår.

Mindre konevinkel betyr i praksis mer tid på å justere ekkoloddgiveren og mindre tid på praktisk fisking. Noe vi er spent på å finne ut av ved praktisk testing, er om den smalere konevinkelen påvirker reell rekkevidde i Forward-modus over dypere vann. Alle skjermbilder med Eagle Eye er så langt fra svært grunt vann, så her har vi noe det skal bli spennede å teste ut i praksis.

Det blir unektelig en ganske stor prisforskjell også, selv om prisene for Eagle Eye i Norge ikke er satt enda. I USA kjører man hardt på 999USD, så med dagens kurs og en dose moms på toppen av det så er vi fort rundt 15.000NOK her på berget. Til sammenlikning så koster AT cirka 25.000 og den billigste 9-toms skjermen (Elite FS) cirka 13.000 som bringer totalen opp til 38.000,-

Så må vi nesten kommentere hvordan markedsavdelingen til Lowrance "omskriver" at Eagle Eye bare har en (antatt) tredjedel av konevinkelen til AT:

Ikke ren løgn, men....
Det er ingen ting i dokumentasjonen til Eagle Eye som virkelig tyder på at den er "mer fokusert" (hva det nå enn betyr) enn Active Target. Dette er noe en luring med en grad innen markedsføring har funnet på, for å på en pen måte si at konevinkelen er mye mindre enn Active Target.

LiveScope da, er det samme greia?

Før vi går videre med Eagle Eye så er det vanskelig å komme bort fra at ekkoloddgiveren likner på Garmins LVS12, en ekkoloddgiver vi testet grundig her i Team Colibri da den ble introdusert. Det kan du lese mer om i for eksempel DENNE artikkelen fra 2019. 

Garmins LVS12 i bruk ved isfiske.

LVS12 har en konevinkel på 20X30 grader, altså noe mindre enn det vi antar at Eagle Eye har. Men først og fremst må vi kunne kalle LVS12 en flopp. Garmin endte opp med å gi de bort hvis du kjøpte en kompatibel enhet. (Som er Gpsmap 8410-16xsv og Echomap Ultra 102 og 122.) Undertegnede tror at LVS12 floppet fordi du måtte ha en av de desidert dyreste enhetene til Garmin for å bruke den. 8410-16xsv er strengt tatt noe av det dyreste på markedet uansett merke og priset over HDS-serien til Lowrance. Hvis du først legger nesten 40 båtlapper i enheten du skal se på, så har du en betalingsevne og -villighet som ikke tilsier at du kjøper den billigste ekkoloddgiveren men klinker til med storebror LVS32/34/62. 

Her ligger selvfølgelig forskjellen mot LVS12 som gjør at Lowrance nok kan regne med å selge mange Eagle Eye. De har ikke siktet seg inn mot HDS-serien og fete lommebøker, men siktet seg inn mot et prispunkt de vet at svært mange brukere kan nå. Lowrance har modifisert sin innstegsmodell Eagle 9, og gjort den kompatibel med den mest avanserte ekkolodd-teknologien i forbrukermarkedet. Så har de modifisert ekkoloddgiveren vi kjenner fra Active Target så den havner innenfor en prisklasse som passer og som ikke krever modul. På mange måter det stikk motsatte av det Garmin gjorde, og personlig tror jeg at dette er lurt. Det er lurt av Lowrance som kommer til å selge mange Eagle Eye, og det er lurt for oss brukere som nå får et alternativ som ikke innebærer å pantsette familiebilen før vi drar på fisketur. 

Vi tror at Eagle Eye blir å finne i fronten på mange sportsfiskebåter i 2024. Eagle Eye er sannsynligvis et glimt av fremtiden innen spinn- og vertikalfiske, for her tror vi at de andre merkene vil følge etter raskt. Når ser vi Garmins Striker-serie gjort kompatibel med LVS12?

Mer om Eagle og live-ekkolodd?

Film: 1. test av Lowrance Eagle - abborfiske.




Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of