Gå til hovedinnhold

Eriks fiske august 2022


August er vanligvis en god måned for de som fisker variert, og det gjør vi!

Vi startet med et smell, med enda et forsøk på å få asp inn på artslistene til Vera og undertegnede. Som du kanskje har lest allerede gikk det langt bedre enn pessimisten i meg hadde ventet:

Ny art!

Veras nydelige asp på hele 70 centimeter.

Hele rapporten kan du lese HER, for den turen var verdt en hel artikkel. I mine øyne er asp en av våre aller kulest fisker, så her var det virkelig en drøm som ble oppfylt

Så var det fiskekokurranse for barn i regi av Gero og Nordre Øyeren besøkssenter. Også det en sukess, selv om sønnen min (og en ganske ivrig far stående rett bak) ikke nådde helt opp til pallen.

Fiskekonkurranse for barn

Du kan lese mer om konkurransen i DENNE artikkelen.

Så kom regnet til Østlandet. Til glede for kraftprodusenter og alle som vil fiske laks og sjøørret i elv, og det ville vi. På med burka på båten, og frem med alternative fiskeplaner.

Burka-babe.

Helt siden jeg flyttet til Høvik-området for 12 år siden har jeg hatt lyst til å prøve meg i Sandvikselva, en av elvene i Norge med høyest produksjon av sjøørret (sett i forhold til lengden på anadrom sone) og en og annen laks. Når det lysnet opp en ettermiddag etter regnværet slo vi til og handlet inn fiskeavgift til Vera og meg, og tenkte at vi skulle hive oss ut i fisket.

Det viste seg å bli utfordrende. Siden vi ikke er medlem i foreningen som drifter Sandvikselva var visst ikke døgnkort et alternativ, og å betale 2000 for to sesongkort for å fiske en kveld virket i overkant dyrt. Neste forsøk ble Lysakerelva, men der var samtlige døgnkort ut sesongen utsolgt, så da endte vi i Akerselva. Før jeg flyttet til Høvik bodde jeg mange år i Oslo, blandt annet på Grünerløkka og Bjølsen, men det er sikkert 15 år siden sist jeg fisket i Akerselva, så en re-visitt virket som en god ide.

Akkurat som både Sandvikselva og Lysakerelva er Akerselva en typisk flom-elv. Med det menes det at det er lite fisk som går opp før høstens regn gir skikkelig økning i vannføring. I Akerselva var vannføringen fortsatt lav, til tross for flere dager med regn. Hoveddelen av vannet kommer fra Maridalsvannet som er regulert og Oslos viktigste drikkevannskilde. Oslo sliter med lite drikkevann i år, så dermed ble det ikke videre økning i vannføring å snakke om. Da vi var der 17.08.22 var vannføringen ut fra Maridalsvannet bare 1,33 kubikk, opp stusselige 0,1 kubikk fra før regnet. (KILDE)

ALT for lite vann.

Normalt er minstevannsføringen i Akerselva høyere enn dette med 1,5 kubikk. Men på grunn av mangelen på drikkevann har vannverket dispensasjon til å kjøre elva lengre ned i år. Oppsummert så møtte vi ikke en flomstor elv etter alt regnet, men tvert i mot en elv som liknet mer på en litt stor bekk. Fisket ble deretter.

Litt "alternative" omgivelser på fisketur.

Smolt som ble sluppet pent ut.

Ørekyte som ikke ble satt ut igjen.

Da mørket kom snikende var vi lei søppel, sprøytespisser, småfisk og bunnapp og dro hjem. Hva er det egentlig med oss mennesker som gjør at vi mener det er greit å la alt rundt oss forsøples?

Bjørvika - og vendereis.

At vannstanden var det den var er greit nok, men tilstanden rundt elva gjør at det nok drøyer nye 12 år til jeg kommer tilbake til anadrom sone i Akerselva. Om ikke annet har vi holdt statistikken fra foregående fisketurer - vi blanket ikke.


Oslofjorden ble ikke glemt i august heller, 20. august tok vi flaggskipet fra rampen ved Holmen. Tanken var å starte med å se etter delfinene som har svingt innom fjorden, få med oss Hvalstrandfestivalen fra båten (jepp, gnien som jeg er går jeg for gratis plass) og avslutte med litt havabborjakt i kveldingen.

Dessverre blåste det ganske mye denne dagen, så noen delfiner fant vi ikke. Men mens vi uansett satt i båten og hørte på musikk, kunne vi meite litt, og det leverte da noe:

Svartkutling.

Når det kommer til kutlinger som den over er DENNE artikkelen fra gutta i NKML gull verdt når man skal finne ut av om man har en helt vanlig svartkutling på kroken, eller noe mer spennende. Skrubba under er heldigvis langt enklere å identifisere:

Grei skrubbe fra Hvalstrand.

HA-jakten ga null og niks, akkurat som alle andre forsøk etter den arten i år.

Men vi ga ikke opp "de dødes fjord". Allerede tre dager senere var vi igjen i Oslofjorden, med pattedyr i siktet for alvor, for nå var det tilnærmet vindstille. I Lysakerfjorden fant vi ikke bare en delfin, men sikkert 40 stykker. Et fantastisk skue som man bare kan glemme å dokumentere med et mobilkamera. Vi forsøker uansett siden speilrefleksen var strømtom etter at en viss idiot hadde latt det stå på etter forrige tur.

Delfiner i Lysakerfjorden I.

Delfiner i Lysakerfjorden II.



Etter delfin-opplevelsen tok vi en matbit før vi igjen prøvde oss på havabbor.

Grill-stopp på Bygdø.

Igjen ble havabborjakten bomtur, det begynner å bli en lei uvane for oss.

August ga også tid til et lite prosjekt jeg har hatt i bakhodet siden jeg kjøpte båten min. På min forrige båt (en Guymarine Evada 540) monterte jeg stangorgel og planerboard-utstyr på taket, men siden jeg meldte overgang til amerikansk sportsfiskebåt i 2018 har jeg ikke brukt planerboard.

Gamlebåten (foto; skjermdump fra TV2)

Frem til nå har vi bare brukt stangparavaner for å få utstyret ut i bredden når vi troller, og det fungerer for all del bra. Men siden vi nå har en Vänern-tur på gang meldte ønsket seg om å få planerboard inn igjen på listen over teknikker vi bruker. Siden Evadaen ble solgt med stangorgelet, men uten planerboard-utstyret, trengte jeg bare en mast og en måte å feste masten i båten. En brukt Bios-mast som manglet diverse deler ble innkjøpt, og et ekstra stolben. Så startet jobben med å måle og tilpasse.

Stolbenet passet.

Låsemekanismen i stolbenet må ikke påvirkes.

Oppmåling før borring.

Fortsatt litt jobb igjen, men mast skal det bli. 

Vi avsluttet august i øvre del av Akerselva. Fisket startet ved demningen til Maridalsvannet, og så fisket vi oss ned til Nydalen der Kristoffer Aamots gate krysser elva. Her er omgivelsene noe heeeeelt annet enn i nedre del. Mangelen på laks og sjøørrett oppveies til fulle av mindre søppel og mer grønt. Det ble to ørret og diverse abbor på veien nedover.

Nydalsdammen er full av tusenbrødre.

Ørret fra Akerselva.

Med det var august 2022 over, men fortvil ikke for september har allerede bydd på knallfiske og nye personlige rekorder, så "watch this space".






Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...