Gå til hovedinnhold

Eriks fiske - februar 2022


I forrige turrapport klaget jeg over januars "kvaliteter" med kulde, snø og generell elendighet. Ble februar bedre?

Rapporten fra januar kan du lese HER. Som vanlig ble februar klart bedre. Den første uken ble det ikke noe fiske for min del, men i den andre uken (uke 6) må en si at det løsnet. 

Første tur i februar gikk igjen til dette middels store vannet Vera og jeg har lagt vår elsk på for 2022, og igjen til et nytt sted. Denne gangen til et område uten dybdekart, så vi visste virkelig ikke hva vi gikk til.

Været på vei ut kan kort oppsummeres som "påskestemning":

Helt nydelig!

Den nye plassen viste seg dessverre å være skivebom, like tom som dybdekartet mitt.

Hva skjuler seg her?

Ingen run på meitestengene, og ingen agnfisk å se med ekkoloddet. Men vi satt i le for vinden og hadde solen i ansiktet, så da ble vi sittende noen timer og nyte påskeværet.

Mot slutten av dagen havnet vi i skyggen og kombinasjonen null fisk og skygge drev oss noen hundre meter øst. Der fant vi abbor og nappet raskt opp 12 i passende agnfisk-størrelse så da er de neste to turene dekket. Det ble et run på en meitestang også, men den slapp under fighten. Sannsynligvis en liten gjedde.

God stemning.

Neste tur bød på mindtre trivelig vær. Lørdagen var bare trist, med 16 m/ sek i kastene, tre plussgrader og regn. Vi holdt ut noen timer før vi tok til fornuften og dro hjem. 

Utrivelig lørdag.

Med lørdagen ferskt i minnet var egentlig tanken å gjøre noe annet på søndag, men så viste værmeldingen at det ikke bare skulle slutte å regne, det kunne til og med bli sol! Solen så vi lite til, men Vera klinket til med årsbeste på gjedde:

Endelig noe annet enn bare sniper.

Vi hadde tre run på meitestengene denne dagen, men kun den ene kom opp. Ellers var dagen ganske treg, en ensom mort og en abbor kom opp mens vi ventet på meitestengene.

Abborjakt.
En abbor i ferd med å blåse bort.

Vi gjorde også noen helhjertede forsøk etter krøkle denne dagen. Vi fant krøkla, og hadde noen napp, men ingen av de fulgte med opp på isen.

Krøkle på ekkoloddet - men ikke på kroken.

En liten bonus ved slike forhold er mulighet til å logge opp nye områder. Med stålis og overvann kan jeg fylle litt vann i bunnen av pulken, sette isfiskegiveren (PTI-WBL) i pulken og så logge mens jeg drar pulken rundt. 

Med stålis, overvann og ekkoloddgiver i pulken.

Kvaliteten på slike logger blir dårligere enn ved logging med båt, mye fordi man treffer områder med dårligere (mer luftfylt) is innimellom. Loggene trenger derfor litt mer etterarbeid i Reefmaster enn en logg fra båt.

Her er et eksempel på feilslag i loggen:
Feilslag i sonarlogg.

De svarte punktene langs med bunnlinjen viser dybden sonarloggen har regsitrert. I den røde sirkelen ser du at noen punkter har havnet langt under dybdelinjen, disse må korrigeres eller slettes manuelt i Reefmaster.

Det ferdige resultatet i vika jeg logget opp ble riktig bra:

Ferdig kart.

Jeg lastet opp den samme sonarloggen til C-Map Genesis også, for å se hvordan prosesseringen der ville rette feilene i loggen. Det klarte prosesseringen ikke, sonarloggen ble avvist. Logging på is er med andre ord noe for nerder som meg som lager egne kart med Reefmaster, og ikke fult så aktuelt for alle som bare bruker C-Map Genesis. Men noen fordeler skal nerder også ha...

Så fulgte en helg uten fisking. Dog ble det hektiske uker for undertegnede uansett, i form av huskjøp!  01.07.22 overtar vi en tomannsbolig her på Høvik. Flyttelasset skal 780 meter i luftlinje, så noen stor geografisk forskjell er det ikke, men den praktiske forskjellen blir enorm.

Vi avsluttet februars siste helg tilbake på samme vann.

Kjekt med pulk og seler på hofta når det er noen kilometer fra bil til fiskeplass.

Lørdagen ble tilbragt på en plass som har levert krøkle tidligere. Men selv om de var der var de trege i bittet.

Biltemas isfiskestang rigget for krøklefiske.

Vera fikk dog en og dermed dokumentert arten som sin art 27 på artsfiske.com. Med litt bistand fra en lokal artsfisker ble den og en håndful artsfrender med hjem for å inspisere sitt nye hjem i mitt akvarium.

Krøkle.

Dette er mitt første forsøk med krøkle i akvarium så det blir spennende å se om de trives. I første omgang er de plassert i en 115-liter sammen med noen ørekyte, men tanken er at de skal over i større akvarium på litt sikt. 

Krøkler til akvarieprosjektet var dagens høydepunkt i en dag som ellers var litt treg og med mye vind. Tre mindre gjedder fikk riktignok en tur opp på feil side av isen før de svømte pent ned igjen, og Vera mistet en bedre fisk som tok en myscha inne på grunt vann.

Søndagen blåste det fortsatt, men skyer ble erstattet med sol og faktor 50. Denne dagen testet vi en ny plass som hadde et rykte på seg for større gjedder.

Vi fisker etter mort mens vi venter på gjedde.

Med basecamp i le kom meitestengene fort ut, og vi startet jakten på morten. Etter at vi fant et hull som holdt 4-5 mort foret vi opp der, og ble sittende resten av dagen. Det ble lite mort etter det første bettet, timene gikk uten særlig action på foret, men så ble det mort-bonanza på ettermiddagen med 37 mort i passende gjeddestørrelse opp på isen i løpet av kort tid. Dermed er agnfisklageret sikret ut denne isfiskesesongen. Varpestikke med myscha er den klare favoritten for å lempe opp mort.

Varpestikke med DIY nappindikator

Varpestikken over leveres originalt med nappindikator i metall. Denne opplever vi som i overkant stiv for myscha og har erstattet den med en hjemmelaget variant i mykere plast. Hvordan dette gjøres kan du lese om i DENNE artikkelen.

Det var ikke bare morten som var treg på dagtid. Gjeddene glimret med sitt fravær i mange timer de også, før det kom et lite rush på ettermiddagen. En markbar endring fra tidligere turer og denne, var at denne dagen tok alle gjeddene på stengene som stod grunt. Det var bare inne på 3-3,5 meter vi fant mort og gjedder, på dypere vann ble det ingen gjedder og ingen mort men kun et par abbor på pimpel. Det klassiske 4-bittet leverte som vanlig, og vi endte igjen med tre gjedder opp og et run som ikke ble kroket.

Kjapt bilde før gjenutsetting.

Februar ble som forventet, med langt mer fart i fisken enn januar og med stadig bedre bett desto lengre ut i februar vi kom. Det er fortsatt glimrende stålis på 25-30 centimeter, selv om den har fått et lag med dårligere luftfylt is over seg, noe som lover godt for mars. Kanskje er mars måneden da vi kommer i kontakt med en bedre gjedde? Vi vet de er der....

Solen går ned for februar 2022.




Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?