Blogg om det som fenger oss, sportsfiske, båtelektronikk, småbåter og andre artige ting som måtte dukke opp.
Søk i denne bloggen
Isfiskehelg i ferskvann 6-7.03.21
Vinteren nekter å slippe taket her på Østlandet. Vi har riktignok tosifret med plussgrader på dagen, men med kuldegrader om natten er det fortsatt "hardt vann" de fleste steder.
For Vera og undertegnede ble helgen tilbrakt på et av de større vannene i området, og på søndagen fikk vi med oss Dag (R) med hans Lowrance Elite FS og Lowrance Active Target (AT) også. Det sniker seg inn litt AT i denne turrapporten, men det kommer en egen artikkel der vi ser på forskjellene mellom AT og LiveSight (LS) generelt, og for isfiske spesielt.
Lørdagen satte Vera og jeg kursen mot en plass jeg ikke har isfisket ved før. Plassen er på ingen måte ny for min del, jeg har fisket en del her sommerstid, men det er alltid litt spennende å se om erfaringene fra sesongen for mykt vann er overførbare til sesongen med hardt vann.
Området sett med C-Map Genesis.
Tanken var å fiske vest for holmen du ser midt i kartutsnittet over, så vi labbet i vei fra parkeringen. Snøen som kom tidligere hadde smeltet ned nå, så turen ut var lett.
Stålis så langt øyet rekker.
Ingen gjentagelse av blodslitet fra forrige tur der altså, det blodslitet kan du lese om HER. Isen var perfekt stålis hele veien, 40+ centimeter, så her var det lite som tydet på vårens fremmarsj.
Etter å ha boret diverse hull konstaterte vi at det ikke var spor etter agnfisk på holmens vestside, så vi gikk tilbake til østsiden. I latskapens navn slo jeg opp et gammelt hull, og Vera slapp ned en myscha med to maggot på. Det smalt umiddelbart, og dro av gårde. Etter en hektisk dragkamp fikk vi se en liten gjedde på 30-40 centimeter, og kunne raskt konstatere at det ikke var snakk om å dra den opp i det lille hullet... Jeg rakk akkurat å begynne å borre et nytt hull ved siden av det gamle, når det tynne snøret røyk og gjedda spant av gårde.
Med nytt hull boret og LS-giveren i vannet, så vi at det var det godt med småfisk her. Dagens basecamp ble satt, hullet ble foret opp, og så fikk vi ut meitestengene med (lokal og død) mort som jeg fisket opp i sommer. Dette var min siste pose med agnfisk fra dette vassdraget, med kun tre små mort, så vi var avhengig av å treffe agnfisken nå.
Det viste seg fort at vi hadde truffet. Frem til ca 12.30 kom det en jevn strøm av stor mort inn ved foret. De fleste hadde perfekt størrelse for gjeddemeite, med denne som den største.
30 centimeter med agnfisk.
Dermed fikk vi rigget opp resten av meitestengene også, og alt så bra ut for en actionfylt dag på isen. Så døde bettet fra agnfisken fullstendig. Mellom 13 og 16 tror jeg vi knapt fikk tre fisk, før det ble litt aktivitet igjen rundt 17. Da kom dagens eneste gjedde:
Årsrekord på gjedde - på feil side av skalaen.
Når gjeddene knapt er større enn agnfisken slipper men i det minste å styre med avkrokingsmatte og vekt.. Stakkaren fikk selvfølgelig friheten tilbake.
Så fulgte en time med litt mer aktivitet i i basecamp. 5-6 mort og et par abbor kom opp.
Når abboren ikke blir stor selv med fronting, da er den liten.
Årets første abbor for min del, så satser jeg på at størrelsen bedres utover på året. Vi var tilbake i bilen 18.45, etter en helt grei dag. Om ikke annet ble lageret med agnfisk sikret med rundt 30 mort i 20-25 centimeters størrelse, pakket i poser a fem stykk og lagt i fryseren.
På søndagen skulle Dag henge med, så vi fikk testet AT og Elite FS. Han hadde også med en liten sak vi skal ha som trekkepremie i årets Colibri Predator Cup, så dagen startet med filmseanse.
Meld deg på CPC i FishDonkey
Informasjon om årets Colibri Predator Cup finner du i DENNE artikkelen. Ikke nøl, last ned FishDonkey-appen og meld deg på.
Vi gikk rett til plassen som holdt agnfisken dagen før, for å være sikre på at vi kunne bruke AT på et sted vi visste det ville være noe å se på. Før Vera og jeg dro dagen før, hadde vi foret opp, og det stod fisk her nå også. Jeg kommer tilbake til et dypdykk i forskjellene mellom AT og LiveSight (LS), men her er en liten smugkikk.
Vi begynner med AT:
Så kan du se omtrent det samme scenarioet med LS:
I filmene over ser du først AT og så LS. Du ser at vi fisker med myscha, og noen mort som svømmer rundt. Det blir litt støy på AT som kommer fra at vi bruker LS samtidig, i form av en puls som kommer og går i AT-bildet. Begge deler fungerer til isfiske, men jeg har en klar favoritt til denne bruken. Hvilken det er avdekkes i "AT vs LS"-artikkelen, så følg med for mer detaljer.
Mye utstyr for å fiske mort - men skal man teste ting mot hverandre så...
Som dagen før, døde bettet ut, og vi forflyttet oss derfor en snau kilometer. Vinden var dessuten blitt plagsom, selv stolsekken til Dag måtte tjores fast i borret for å ikke blåse bort. En kjapp rekognosering på kartplotteren med tanke på at vi både ville sitte i le, og ha mulighet for litt større fisk - så var kursen for en marsj på en snau kilometer satt. Igjen til en plass jeg ikke har isfisket på før, men som har levert i sommerhalvåret.
Plass nummer to.
Her håpet vi først og fremst på å finne abbor, men mulighetene for større gjedder lå også i tankene. Lørdagen viste med all tydelighet at den første plassen var en "snipeplass", selv om jeg har fått større gjedder der i sommerhalvåret, så håpet var tent etter forflytningen.
Kartplotteren sjekkes for å se om vi er på "riktig" sted.
Et slikt plasskifte medfører ikke bare endel labbing, det medfører også en ny runde med borring, og melkesyren formelig sprutet innen vi var klare på plass nummer to. Det hjalp ikke at jeg bommet litt heller, med enda en runde boring som konsekvens. Jeg må tydeligvis logge opp denne plassen enda bedre når isen forsvinner, for kartet bommet med et par meter inne ved land. (I skrivende stund er jeg fortsatt støl i armer og brystkasse, elektrisk borr i grov dimensjon står på ønskelisten for neste sesong.)
170-boret er for lite for AT, da er sag og bile kjekt å ha.
Den nye plassen lå i le, så det ble rene påskestemningen i basecamp. Dessverre fant vi hverken de litt større abborene, eller gjedder. Men det var tre fornøyde sjeler som kunne rusle inn i solnedgangen, med røde neser etter en lang dag i solen. Ikke minst hadde vi godt med film og bilder på minnekortene, og en hel del erfaring med AT, LS og Elite FS.
Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.
Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?
When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.
You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?
Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...
Kommentarer
Legg inn en kommentar