Gå til hovedinnhold

Hook Reveal og C-Map kartbrikke


Dette er første del av en mini-serie med artikler der vi ser nærmere på Lowrance sin nye budsjett-serie med kombienheter. Her ser vi på funksjonaliteten til Hook Reveal med C-Map sin beste kartbrikke.

Hook Reveal og C-Map Y-300 N+

Enhver test jeg gjør av ekkolodd og kartplottere innebærer at jeg monterer det på min portable test-kasse (som du kan lese mer om HER) og så bruker jeg utstyret hjemme for å gjøre meg kjent med ymse innstillinger og menyvalg før utstyret testes ute på vannet. Populært kalt "kjøkkenbenktesting" hos oss i Team Colibri, og i praksis tvingende nødvendig for å igjen utnytte tiden på vannet maksimalt.

Team Colibri har testet Hook Reveal så vidt på vannet også. Teamkompis Atle tok med Rolf fra Navico ut på en mini-test tidligere i år. Jeg tror gutta hos Navico i Norge var like spent på Hook Reveal med HDI-giver som vi er....

Teamkompis Dag har gjort en unboxing-video om Hook Reveal, hvor han også kommer med noen tips om hvordan du kobler den opp:

Hook Reveal er Lowrance sin rimeligste kartplotter. En ting man umiddelbart legger merke til at ble kuttet for å spare penger, er utskytingsmekanismen for minnekortet, den er ikke der. Ved mindre du har hender som en fireåring må du pent ty til en tang for å få ut minnekortet igjen.

Vær nøye med å sette inn minnebrikken riktig vei.

Må bruke tang (forsiktig) for å få minnebrikken ut igjen.
Hook Reveal 5 og 7 har den samme løsningen med minnekortporten på siden og ingen utløsermekanisme, mens Hook Reveal 9 har minnekortet foran bak en dør og har fått utløser også.

Med minnebrikken vel inne popper spørsmålet om du vil bruke kartet opp:

Velg ja for å bruke C-Map.
Kartbrikken leses forbausende fort og jeg zoomer inn på Sandvika for å se litt nærmere på hvilken funksjonalitet C-Maps beste kartbrikke byr på i en enkel kartplotter ved å klikke meg inn på "Kartvalg".

La oss se nærmere på "Kartvalg".
Det første vi møtes av er "Høyoppløselig batymetri". Her tror man at man kan slå på enda tettere konturer, men denne funksjonen er ikke helt patent hos C-Map og bør brukes med litt forsiktighet. Se nøye på konturene i bildet under, hvor funksjonen er av.

Vi begynner med menyvalget "Høyoppløselig batymetri", her av.
I bildet over ser du standardinnstillinger, det vil si slik kartet ser ut uten at man har endret på noe som helst. Menypunktet "Høyoppløselig batymetri" kan forenkle dette bildet og legge til flere konturer, huker man av her forsvinner endel detaljer, for eksempel flytebryggene:

Høyoppløst batymetri på.
Men ser du nøye etter så mistet jeg også en dybdekontur. Funksjonaliteten her må jeg innrømme at jeg er høyst usikker på i praksis, men la oss se på hvordan dette er ment å være med to skjermbilder fra Mjøsa og Furnesfjorden. Først uten, så med:

Uten ekstra dybdekonturer.

Med ekstra dybdekonturer.
Her ser vi tydelig at det kommer til flere konturer, og funksjonaliteten er som den skal. Men siden effekten av denne funksjonaliteten er litt ustabil fungerer den ikke helt etter hensikten i praksis. Jeg ville helst hatt dette på hele tiden, men siden det er ustabilt må man slå av og på for å være sikker på at man ikke mister dybdekonturer i steden for å få de. Dette har forsåvidt ikke noe med Hook Reveal å gjøre, men er mer ett hjertesukk til C-Map...

Vi slår av dette valget og ser nærmere på hva vi ellers har har under "Kategorier".

Kategorier.
Her kan du slå av visning av hver enkelt ting i kartet, og dette er i mine øyne en bra løsning. Ønsker man å forenkle visningen på skjermen, kan man enkelt slå av visning av for eksempel "Services and Facilities" så forsvinner visningen av symboler for marinaer og bensinstasjoner. Det er også denne menyen du bruker om du kombinerer C-Maps kartbrikker med våre egne temakart som du finner HER. Disse er kompatible med Hook Reveal, så vil du for eksempel legge til listen over kjente fiskeplasser kan du gjøre det på C-map brikken din.

Du kan også kjapt forenkle kartvisningen med "Kartdetalj"-valget. Her ser du Sandvika med Full og Middels detaljnivå:
Kartdetaljer full

Kartdetaljer middels
Igjen er jeg litt usikker på tankegangen til C-Map. Overgangen fra Full til Middels er veldig stor, overgangen fra Middels til Lav er knapt synlig. I mine øyne burde Middels ikke fjernet navigasjonshjelpemidlene, bare alt annet. Igjen er "Kategorier" som jeg nevnte over en mye bedre måte å tilpasse kartvisningen på.

En kjekk funksjon er muligheten til å plassere markøren på et symbol i kartet og trykke på "Info" i menybaren. Selv en ramsalt sjøulk kan innimellom bli usikker på hva alle symbolene betyr. Her setter jeg markøren over en gul bøye i kartet:

Info-funksjonen er fin.
Ett trykk på Info og man får opp det som finnes av informasjon om symbolet.

Forteller deg hva du ser på.
Vi ser videre på Genesis-laget. Genesis er definitivt mer spennende for en sportsfisker. Dette er et lag i kartet med data fra C-Map Genesis Social Map. Det vil si dybdekart basert på brukerdata, hvor brukere laster opp sine sonarlogger til Genesis, som igjen genererer dybdekart basert på sonarloggene. Disse kan du laste ned gratis fra C-Map Genesis og Hook Reveal er kompatibel med disse kartene. Vil du bruke disse direkte, så trenger du bare en tom minnebrikke på maksimalt 32GB (formatert til FAT32 som er standardformateringen på slike minnebrikker).

Men C-Map sitt navigasjonskart har altså en hel del av disse kartene "preloaded" på minnebrikken. De er dessverre ikke i nærheten av å være så oppdatert som de du kan laste ned direkte fra C-Map Genesis, men de er uansett svært nyttige. For å se nærmere på dette flytter jeg markøren over til Tyrifjorden, da det ikke ligger Genesis-data for Sandvika på min brikke.

Lite Genesis i Sandvika
C-Map har i motsetning til Navionics ikke kjøpt kartdata for stort flere innsjøer i Norge enn Mjøsa, men baserer seg på Genesis-laget. Her ser du området mellom øyene i Tyrifjorden med Genesis på. (Med Genesis av er ikke Tyrifjorden dekket av noe kart). Siden det er jeg som har logget og lastet opp store deler av sonarloggene som utgjør grunnlaget for dette kartet, vet jeg at det er bra.

Tyrifjorden
Merk de brune områdene i kartbildet over. De til høyre er øyer, siden C-Map ikke har kartdata for Tyrifjorden "i bunnen" vises øyene som områder uten dybdedata. Til høyre ser du også et brunt felt, det er ikke en øy, men et området som mangler dybdedata. Her har C-Map en klar svakhet (i ferskvann) kontra Navionics. Men igjen er ikke dette spesifikt for Hook Reveal, det er bare slik C-Map er.

Jeg zoomer inn og leker meg med litt ulike palettvalg, altså ulike fargesetting på områdene mellom dybdekonturene (isobatene):




Valget "Dybde-sjattering" er klart best til sportsfiske. Disse valgene er de samme på Hook Reveal som på Elite Ti2 og HDS, MEN Hook Reveal mangler valget som gjør at du kan sette opp din helt egne dybdepalett. Dette skjermbildet fra samme område i Tyrifjorden, men fra min HDS kan du med andre ord ikke få til med Hook Reveal:

Custom shading er IKKE mulig på Hook Reveal.
En annen forskjell mellom Hook Reveal og dens mer kostbare storebrødre er hastigheten på kartplotteren. Hook Reveal er merkbart tregere når man zoomer inn og ut i kartet, og du kan i praksis ikke ha kartet zoomet langt inn og kjøre skikkelig fort, da rekker ikke kartplotteren å tegne opp kartet fort nok. Dette løser du enkelt ved å zoome ut, og man skal selvfølgelig ikke kjøre fort der man ikke er kjent, men det er uansett verdt å nevne. Litt enkelt sagt; liker du å grisekjøre er neppe Hook Reveal kartplotteren for deg, da bør du vende blikket mot Elite Ti eller HDS.

Vi skal koste på oss noen skjermbilder fra Mjøsa, som er dekket med navigasjonskartet på C-Map sin kartbrikke. Mjøsa er det mange som spør om, så her er noen eksempler.

Zoomet helt ut.

Zoomet inn mot Hamar med navigasjonskartet.
Skjelve, Nessundet. navigasjonskart.

Samme som over, zoomet mer inn.

Samme som over, men med Genesis-laget på.
Som du ser blir det dramatisk mer dybdekonturer med Genesis-laget slått på. Siden Mjøsa er dekket av navigasjonskartet slipper vi de brungrønne feltene der Genesis ikke dekker.

Grått er der Genesis ikke dekker, og vi ser navigasjonskartet "gjennom".
Siden Mjøsa har navigasjonskartet "i bunnen" ser du navigasjonskartet der Genesis ikke dekker. Dette blir da noe mørkere enn Genesis-laget slik at du lett ser forskjellen.

Oppsummert.

C-Map fungerer bra på Hook Reveal, men jeg er ikke helt frelst. Man merker at selve kartplotteren er noe tregere enn de mer kostbare modellene, men det er å forvente. Det er spesielt hvis man også vil benytte live-mappingen Genesis Live at tregheten blir merkbar. Jeg savner mer shading-mulighet (dvs mulighet til flere farger på isobatene), dette er C-Maps store styrke på Elite Ti2 og HDS, og det er litt rart at Hook Reveal ikke har fått denne muligheten for å gi C-Map en mer tydelig fordel på Hook Reveal enn hovedkonkurrenten Navionics.


PS.
Ser du etter litt komprimert informasjon om Hook Reveal så kan du lese DENNE artikkelen som jeg skrev etter lanseringen.


Kommentarer

  1. I am interested in the Hook Reveal 7 split-shot. In the US, it comes with the "Reveal SplitShot Skimmer Transducer" "Supports High CHIRP/200kHz and DownScan Imaging™ (455/800kHz)" I fish most 75 to 200 feet of water. Will that transducer work good or do I need to purchase another model to well at those depths?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi BMK.
      In the US Hook Reveal will be sold with Splittshot (like you have seen) as well as 83/200-HDI and 50/200-HDI (that I mention in the article). Splittshot is just as bad with Hook Reveal as it is with Hook2 in depths over 30-ish feet, and is by no means suited for your use. I would highly recommend you to look at 50/200-HDI as transducer for your depths. The SKU-number for the 50/200-HDI with a plug that fits both Hook2 and Hook Reveal is 000-15639-001.

      Slett
  2. Thank you for the advice. I appreciate it very much.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?