Gå til hovedinnhold

Hook Reveal og C-Map kartbrikke


Dette er første del av en mini-serie med artikler der vi ser nærmere på Lowrance sin nye budsjett-serie med kombienheter. Her ser vi på funksjonaliteten til Hook Reveal med C-Map sin beste kartbrikke.

Hook Reveal og C-Map Y-300 N+

Enhver test jeg gjør av ekkolodd og kartplottere innebærer at jeg monterer det på min portable test-kasse (som du kan lese mer om HER) og så bruker jeg utstyret hjemme for å gjøre meg kjent med ymse innstillinger og menyvalg før utstyret testes ute på vannet. Populært kalt "kjøkkenbenktesting" hos oss i Team Colibri, og i praksis tvingende nødvendig for å igjen utnytte tiden på vannet maksimalt.

Team Colibri har testet Hook Reveal så vidt på vannet også. Teamkompis Atle tok med Rolf fra Navico ut på en mini-test tidligere i år. Jeg tror gutta hos Navico i Norge var like spent på Hook Reveal med HDI-giver som vi er....

Teamkompis Dag har gjort en unboxing-video om Hook Reveal, hvor han også kommer med noen tips om hvordan du kobler den opp:

Hook Reveal er Lowrance sin rimeligste kartplotter. En ting man umiddelbart legger merke til at ble kuttet for å spare penger, er utskytingsmekanismen for minnekortet, den er ikke der. Ved mindre du har hender som en fireåring må du pent ty til en tang for å få ut minnekortet igjen.

Vær nøye med å sette inn minnebrikken riktig vei.

Må bruke tang (forsiktig) for å få minnebrikken ut igjen.
Hook Reveal 5 og 7 har den samme løsningen med minnekortporten på siden og ingen utløsermekanisme, mens Hook Reveal 9 har minnekortet foran bak en dør og har fått utløser også.

Med minnebrikken vel inne popper spørsmålet om du vil bruke kartet opp:

Velg ja for å bruke C-Map.
Kartbrikken leses forbausende fort og jeg zoomer inn på Sandvika for å se litt nærmere på hvilken funksjonalitet C-Maps beste kartbrikke byr på i en enkel kartplotter ved å klikke meg inn på "Kartvalg".

La oss se nærmere på "Kartvalg".
Det første vi møtes av er "Høyoppløselig batymetri". Her tror man at man kan slå på enda tettere konturer, men denne funksjonen er ikke helt patent hos C-Map og bør brukes med litt forsiktighet. Se nøye på konturene i bildet under, hvor funksjonen er av.

Vi begynner med menyvalget "Høyoppløselig batymetri", her av.
I bildet over ser du standardinnstillinger, det vil si slik kartet ser ut uten at man har endret på noe som helst. Menypunktet "Høyoppløselig batymetri" kan forenkle dette bildet og legge til flere konturer, huker man av her forsvinner endel detaljer, for eksempel flytebryggene:

Høyoppløst batymetri på.
Men ser du nøye etter så mistet jeg også en dybdekontur. Funksjonaliteten her må jeg innrømme at jeg er høyst usikker på i praksis, men la oss se på hvordan dette er ment å være med to skjermbilder fra Mjøsa og Furnesfjorden. Først uten, så med:

Uten ekstra dybdekonturer.

Med ekstra dybdekonturer.
Her ser vi tydelig at det kommer til flere konturer, og funksjonaliteten er som den skal. Men siden effekten av denne funksjonaliteten er litt ustabil fungerer den ikke helt etter hensikten i praksis. Jeg ville helst hatt dette på hele tiden, men siden det er ustabilt må man slå av og på for å være sikker på at man ikke mister dybdekonturer i steden for å få de. Dette har forsåvidt ikke noe med Hook Reveal å gjøre, men er mer ett hjertesukk til C-Map...

Vi slår av dette valget og ser nærmere på hva vi ellers har har under "Kategorier".

Kategorier.
Her kan du slå av visning av hver enkelt ting i kartet, og dette er i mine øyne en bra løsning. Ønsker man å forenkle visningen på skjermen, kan man enkelt slå av visning av for eksempel "Services and Facilities" så forsvinner visningen av symboler for marinaer og bensinstasjoner. Det er også denne menyen du bruker om du kombinerer C-Maps kartbrikker med våre egne temakart som du finner HER. Disse er kompatible med Hook Reveal, så vil du for eksempel legge til listen over kjente fiskeplasser kan du gjøre det på C-map brikken din.

Du kan også kjapt forenkle kartvisningen med "Kartdetalj"-valget. Her ser du Sandvika med Full og Middels detaljnivå:
Kartdetaljer full

Kartdetaljer middels
Igjen er jeg litt usikker på tankegangen til C-Map. Overgangen fra Full til Middels er veldig stor, overgangen fra Middels til Lav er knapt synlig. I mine øyne burde Middels ikke fjernet navigasjonshjelpemidlene, bare alt annet. Igjen er "Kategorier" som jeg nevnte over en mye bedre måte å tilpasse kartvisningen på.

En kjekk funksjon er muligheten til å plassere markøren på et symbol i kartet og trykke på "Info" i menybaren. Selv en ramsalt sjøulk kan innimellom bli usikker på hva alle symbolene betyr. Her setter jeg markøren over en gul bøye i kartet:

Info-funksjonen er fin.
Ett trykk på Info og man får opp det som finnes av informasjon om symbolet.

Forteller deg hva du ser på.
Vi ser videre på Genesis-laget. Genesis er definitivt mer spennende for en sportsfisker. Dette er et lag i kartet med data fra C-Map Genesis Social Map. Det vil si dybdekart basert på brukerdata, hvor brukere laster opp sine sonarlogger til Genesis, som igjen genererer dybdekart basert på sonarloggene. Disse kan du laste ned gratis fra C-Map Genesis og Hook Reveal er kompatibel med disse kartene. Vil du bruke disse direkte, så trenger du bare en tom minnebrikke på maksimalt 32GB (formatert til FAT32 som er standardformateringen på slike minnebrikker).

Men C-Map sitt navigasjonskart har altså en hel del av disse kartene "preloaded" på minnebrikken. De er dessverre ikke i nærheten av å være så oppdatert som de du kan laste ned direkte fra C-Map Genesis, men de er uansett svært nyttige. For å se nærmere på dette flytter jeg markøren over til Tyrifjorden, da det ikke ligger Genesis-data for Sandvika på min brikke.

Lite Genesis i Sandvika
C-Map har i motsetning til Navionics ikke kjøpt kartdata for stort flere innsjøer i Norge enn Mjøsa, men baserer seg på Genesis-laget. Her ser du området mellom øyene i Tyrifjorden med Genesis på. (Med Genesis av er ikke Tyrifjorden dekket av noe kart). Siden det er jeg som har logget og lastet opp store deler av sonarloggene som utgjør grunnlaget for dette kartet, vet jeg at det er bra.

Tyrifjorden
Merk de brune områdene i kartbildet over. De til høyre er øyer, siden C-Map ikke har kartdata for Tyrifjorden "i bunnen" vises øyene som områder uten dybdedata. Til høyre ser du også et brunt felt, det er ikke en øy, men et området som mangler dybdedata. Her har C-Map en klar svakhet (i ferskvann) kontra Navionics. Men igjen er ikke dette spesifikt for Hook Reveal, det er bare slik C-Map er.

Jeg zoomer inn og leker meg med litt ulike palettvalg, altså ulike fargesetting på områdene mellom dybdekonturene (isobatene):
Valget "Dybde-sjattering" er klart best til sportsfiske. Disse valgene er de samme på Hook Reveal som på Elite Ti2 og HDS, MEN Hook Reveal mangler valget som gjør at du kan sette opp din helt egne dybdepalett. Dette skjermbildet fra samme område i Tyrifjorden, men fra min HDS kan du med andre ord ikke få til med Hook Reveal:

Custom shading er IKKE mulig på Hook Reveal.
En annen forskjell mellom Hook Reveal og dens mer kostbare storebrødre er hastigheten på kartplotteren. Hook Reveal er merkbart tregere når man zoomer inn og ut i kartet, og du kan i praksis ikke ha kartet zoomet langt inn og kjøre skikkelig fort, da rekker ikke kartplotteren å tegne opp kartet fort nok. Dette løser du enkelt ved å zoome ut, og man skal selvfølgelig ikke kjøre fort der man ikke er kjent, men det er uansett verdt å nevne. Litt enkelt sagt; liker du å grisekjøre er neppe Hook Reveal kartplotteren for deg, da bør du vende blikket mot Elite Ti eller HDS.

Vi skal koste på oss noen skjermbilder fra Mjøsa, som er dekket med navigasjonskartet på C-Map sin kartbrikke. Mjøsa er det mange som spør om, så her er noen eksempler.

Zoomet helt ut.

Zoomet inn mot Hamar med navigasjonskartet.
Skjelve, Nessundet. navigasjonskart.

Samme som over, zoomet mer inn.

Samme som over, men med Genesis-laget på.
Som du ser blir det dramatisk mer dybdekonturer med Genesis-laget slått på. Siden Mjøsa er dekket av navigasjonskartet slipper vi de brungrønne feltene der Genesis ikke dekker.

Grått er der Genesis ikke dekker, og vi ser navigasjonskartet "gjennom".
Siden Mjøsa har navigasjonskartet "i bunnen" ser du navigasjonskartet der Genesis ikke dekker. Dette blir da noe mørkere enn Genesis-laget slik at du lett ser forskjellen.

Oppsummert.

C-Map fungerer bra på Hook Reveal, men jeg er ikke helt frelst. Man merker at selve kartplotteren er noe tregere enn de mer kostbare modellene, men det er å forvente. Det er spesielt hvis man også vil benytte live-mappingen Genesis Live at tregheten blir merkbar. Jeg savner mer shading-mulighet (dvs mulighet til flere farger på isobatene), dette er C-Maps store styrke på Elite Ti2 og HDS, og det er litt rart at Hook Reveal ikke har fått denne muligheten for å gi C-Map en mer tydelig fordel på Hook Reveal enn hovedkonkurrenten Navionics.


PS.
Ser du etter litt komprimert informasjon om Hook Reveal så kan du lese DENNE artikkelen som jeg skrev etter lanseringen.


Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…