Gå til hovedinnhold

Daiwa Prorex AGS og Daiwa Ballistic LT - haspelkombo til lett spinnfiske

Lars har testet litt nytt utstyr lånt oss fra Daiwa de siste par månedene, og her kommer en kort omtale av  Daiwa Prorex AGS haspelstang og snella Daiwa Ballistic LT.

Daiwa Prorex AGS er for meg et hakk opp fra fjorårssesongen hvor jeg fisket mange timer med Prorex XR. Som jeg skrev i omtalen av XR (som du kan lese her: http://teamcolibri.blogspot.com/…/testet-daiwa-prorex-lett-…), er Prorex-serien delt inn i tre hvor AGS er toppen, og den mest påkostede.
Samme logo, samme serie, men tre viktige bokstaver til slutt
Jeg var veldig fornøyd med XR, og mener den er en veldig god allround stang. Selv brukte jeg den mest til jiggfiske etter abbor. Prorex AGS har fått samme arbeidsområde, og overgår, etter min mening XR på alle måter, men til en høyere pris. Det er en mer gjennomført stang med litt bedre komponenter i alle ledd, og som jiggstang responderer den noe raskere. En forskjell på mer budsjettvennlige stenger er teknologien kalt 3DX, som står for "3D cross carbon fiber". Kort fortalt gjør denne måten å binde karbonfibrene i stangemnet at det styrker kompresjonen eller sammentrekningen, og gjør stanga raskere enn vanlig oppbygging med 2-dimensjonal struktur. Stangemnet er bygd på SVF Nanoplus, Super volume fiber blanks, som er ett steg opp i kvalitet fra HVF, som finnes i Prorex XR. 

Til tross for rask aksjon finnes det definitivt stivere jiggstenger på markedet, men dersom man ønsker å kombinere med blant annet wobblerfiske eller blade baits er AGS en super allrounder. Stanga er meget lett blant annet takket være bruken av SVF Nanoplus og egne AGS-stangringer i karbon. Disse ringene er lettere enn standard høykvalitetsringer fra Fuji, som f.eks Alconite-ringene, samt skal kunne være med på å bidra til enda bedre sensitivitet i stanga. Bruken av karbonfiber reduserer vibrasjonene som ringene får under bruk når man eksempelvis kaster ut eller under vanlig jiggbevegelse. Dette fører til at stanga er raskere tilbake i utgangsposisjon eller nøytral posisjon som igjen bidrar til redusert friksjon med snøret man bruker.
AGS-ringer i karbonfiber, lekkert
Snellefestet er kjent fra Prorex XR med stramming bak snella, som jeg personlig liker da det er null sjanse for å skru opp festet med fingrene som hviler på stanga foran festet. Under fiske etter abbor liker jeg å hvile pekefingeren så langt frem på stangemnet som mulig for å øke sjansene for å kjenne bevegelsene til agnet, og huggene fra fisken. Dette har medført at jeg noen ganger skrur opp snellefestet på stenger hvor strammingen sitter foran. Dette er smak og behag, men personlig er jeg positiv til stramming i bakkant slik Daiwa har på Prorex. Et lite minus ved strammingen, helt subjektivt, er at "skruen" er glatt, og kan til tider skli litt der den ligger bakerst i håndflata om man har svette eller våte hender. Estetisk er dette snellefestet veldig fint og gir et fint helhetlig inntrykk med resten av stanga. I motsetning til XR er det brukt litt mindre lilla på AGS som gjør den litt enklere å pare med sneller utenfor Prorex-serien. Det kan nok være et pluss for mange som ønsker å bruke sneller utenfor Prorex-serien.
Vel gjennomført snellefeste som er meget godt å holde i
Når det gjelder resten av stanga er det slik at Prorex fortsatt har et ganske langt fremre håndtak slik at man ikke holder direkte på stangemnet, men det er et spisset håndtak som gradvis heller ned mot stangemnet og gir nok følelse og sensitivitet til å kjenne når for eksempel jiggskallen lander på en stein, eller når fisken biter. Personlig kunne jeg foretrukket et litt kortere fremre håndtak da jeg aldri plasserer hånda der, men for de som gjør det er det unektelig et godt håndtak å holde i.

Etter hva jeg har sett vil stanga ha en pris rundt 2500 NOK. Det kan være vanskelig å finne den i Norge, men det håper jeg endrer seg, og det skal uansett ikke være vanskelig å få din lokale butikk til å ta den inn.
Pen abbor drillet på Prorex AGS foreviget med vann på linsa :)
Sammen med stanga leverte Daiwa den nye utgaven av snella Ballistic. Navnet bør være kjent for de fleste som har fulgt med på markedet for haspelsneller, og for meg står det for et kvalitetsprodukt fra Daiwa. Nytt for året er at Ballistic kommer som LT, "light tough". Det vil si at den er lettere og sterkere enn den noen gang har vært. Den har fått Daiwa Zaion snellekropp som gir mer robusthet enn den tidligere har hatt, samtidig som det er lettere enn på foregående modeller. Zaion tilfører stivhet til snellehuset, som igjen øker ytelsen til rotoren, som presterer bedre når den har støtte fra en stivere snellekropp. Med andre ord forbedrer ikke bare Zaion selve snellekroppen, men gjør at rotoren får lettere arbeidsforhold. Dette er spesielt viktig når det blir tunge tak med sterke fisker, hvor enklere sneller fort kan knele under press. For de som er spesielt interessert kan det nevnes at Zaion er bygd opp ved hjelp av karbonfibre, er 20% sterkere enn ABS plast, omtrent samme styrke som magnesium og er rundt 50% lettere enn aluminium. De fysiske målene på snella er også mindre enn tilsvarende eldre modeller av Ballistic. 
Daiwa Ballistic LT2000D
Daiwa har også brukt Zaion på Ballistic sin rotor. Igjen sørger det for en lavere vekt, samtidig som det er stivere og mer robust enn tradisjonelle materialer som ABS eller magnesium. Videre ser man at rotoren er mer avrundet enn man finner på andre fabrikat, og dette er også med på å tilføre stabilitet til hele systemet.
Metersgjedder er ikke noe problem for hverken Prorex AGS lettspinn eller Ballistic 2000 sin silkemyke brems
Estetisk ser den meget bra ut med fine røde detaljer, men det er innholdet som virkelig betyr noe. Selv om jeg har fisket abbor med denne komboen har det blitt veldig mange gjedder, og noen ganske grove rundt 1 meter. Dette takler både stang og snelle helt fint. Snella har en veldig myk og god brems, og silkemyk gange. Blant finessene kan jeg nevne at hovedakslingen i snella er magsealed, som vi si at det ikke slipper inn vann eller andre små partikler der dette kan ødelegge innmaten i snella. Dette forlenger levetiden og reduserer behovet for service. For de som fisker i saltvann er dette spesielt interessant da snella vil holde mye lenger enn sneller hvor salt kommer inn i finmekanismen og ødelegger innsiden av snella. 
Beviset på at snella har magsealed kommer til syne på rød bakgrunn!
Snella finnes i ulike norske butikker, og prisene ligger rett under 3000 NOK for modellen jeg har hatt til test. Man får snella i størrelser fra 1000 og opp til 6000, hvor Ballistic 6000 er en helt ny modell.

Som den påkostede komboen dette er mener jeg den står seg godt mot konkurrentene, og med Daiwa sin prispolitikk for man mye for pengene om man kjøper stang og snelle i denne prisklassen. Man kan argumentere for at man får mer for pengene enn tilsvarende fra de argeste konkurrentene som gjerne har skrudd prisene unødvendig høyt. For de som er interessert i en mer gjennomført Prorex-kombo er det verdt å nevne at snella Prorex XR, som jeg omtalte i fjor nå har kommet i en LT-versjon som gjør den vestentlig lettere. Det var nøyaktig det jeg etterlyste med den jeg testet i fjor som var noe overdimensjonert til lettspinn etter abbor. 














Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

Lowrance transducer compatibility

There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.