Gå til hovedinnhold

Testet: Daiwa Prorex lett haspelkombo

Nytt av året er at Daiwa, som med sitt comeback i Norge, lanserer sin produktserie Prorex. Serien retter seg inn mot det som er "hottest" innen sportsfiske i Europa for tiden, nemlig predatorfiske. Team Colibri har fått låne flere komboer i Prorex-serien, og jeg starter gjennomgangen med komboen beregnet for det letteste fisket. Link til YouTube-video ligger nederst i artikkelen.

Prorex XR Spinning
Først ut i denne omtalen er stanga, en modell i XR-serien, som vil si at den legger seg i midten av de tre stangnivåene som leveres under Prorex-flagget. Stengene er delt inn i Prorex AGS, Prorex XR og Prorex, hvor AGS er den mest påkostede. Videre er de inndelt i spinning for haspelsneller og baitcasting for multiplikatorsneller.
Liten tvil om at stanga er i Daiwa sin nye serie Prorex. Legg forøvrig merke til detaljer i lilla som er gjennomgående for stenger og sneller i serien.
PXX702LFS er modellbetegnelsen for stanga på bildet over. Ut fra betegnelsen kan vi lese at stanga er en XR-modell, 7 fot lang, 2-delt, klassifisert som "light", har rask aksjon og er beregnet for haspelsneller (spinning). Anbefalt kastevekt ligger mellom 7 og 21 gram. Vekt på denne stanga er 104 gram, noe som må sies å være lett nok for å holde ut en hel dag med fiske. Felles for hele XR-serien er at de ikke har fått tillegg i navnet som indikerer at de skal brukes til en spesiell teknikk, art av fisk eller annet. I stedet er serien bestående av stenger med ekstra rask aksjon i ulike lengder, beregnet for ulike kastevekter. Ettersom jeg fisker mest abbor og gjedde har denne stanga foreløpig blitt brukt til abborfiske. Heldigvis skjønner ikke gjedda at jiggene man presenterer er forbeholdt abbor, så jeg har fått kjørt noen sinte gjedder på stanga også.
Ingen kjempe, men nok til å teste aksjonen på stenger beregnet for lett haspelfiske!

Stengene i XR-serien blir som tidligere nevnt beskrevet som veldig raske stenger med lav vekt og
god balanse. Etter å ha brukt denne stanga på et stort antall fisketurer denne våren og forsommeren har jeg dannet meg et bilde av stanga, og hvordan den står til forventningene basert på tilgjengelig informasjon. Den er definitivt lett, den er godt balansert, og passer bra til sneller i størrelse 2-3000 etter min mening. Daiwa har sendt med en snelle jeg har brukt sammen med stanga, klassifisert som 2500-størrelse. Husk bare på at Daiwa gjerne overklassifiserer sine sneller sammenliknet med andre merker. Med det mener jeg disse gjerne føles mer robuste og tyngre enn tilsvarende sneller av annet fabrikat. Men det man da får igjen i økt vekt er en meget solid snelle med en høyst pålitelig brems. Jeg skriver mer om denne snella lenger ned i artikkelen. Selv om denne snella ikke er noen lettvekter, ødelegger den ikke balansen i stanga nevneverdig, og fisker du der det er sjanse for at gjedder eller andre større fisker tar agnet er det definitivt lurt å satse på en så kraftig snelle som du orker å fiske med. Dette gjelder spesielt i den årstida vi er inne i nå hvor fisken bør kjøres tøft for å unngå lange kamper hvor fisken pådrar seg syre, og dermed sliter når man skal gi den friheten tilbake. Man kan si at ryggen i stanga er det som skal slite ut fisken, men samtidig skal man tenke på at en brems på ei snelle i 1000-klassa som regel ikke er like sterk/stor som ei snelle i størrelse 3000.
Har etterhvert fått kjørt mye abbor på stanga, ofte fra kajakk.
Aksjonen i stanga var noe uvant da jeg startet testfisket. Ja, den er rask, men den er også ganske tilgivende i toppen. Med det mener jeg at om man bruker stanga til aktiv jigging så opplever man at det er en del bevegelse i tuppen. Oversatt til praktisk fiske betyr det at om du fisker med tyngre jigger så vil du ikke løfte disse like mye som lettere jigger, gitt at man gjør samme bevegelse med stanga. Med andre ord må man tenke nøye gjennom hvilke kastevekter man bruker mest og velge modell deretter. Det finnes kraftigere alternativer i XR-serien som takler tyngre jigger enn stanga jeg har testet, men med jiggskaller rundt 10 gram synes jeg den presterer meget godt. Jeg kan legge til at jeg har blitt godt vant med stanga til mitt fiske, og blitt ganske så glad i den følsomme tuppen. Den responsive tuppen viser tydelig når du har napp, og det at den er såpass tilgivende er til stor hjelp ved kjøring av fisk. Man føler også bunnkontakt og napp meget lett gjennom fingrene som holder i stanga.

Jeg har fått både sinte gjedder og bunnapp ved dorging med denne stanga. Spesielt bunnapp i sterk vind og fra kajakk satte stanga på prøve, men det taklet den bra. Den flex'er bra, men har nok rygg til å holde igjen skulle du få noe stort på kroken. For ordens skyld kan jeg nevne at bunnen vant drakampen, og jeg ble en wobbler fattigere...
Fuji K-guides og Prorex Minnow.
Utseendet på stengene i Prorex heller mot modernistisk design, med bruk av "freshe", ungdommelige farger som lilla. Jeg synes dette er et friskt pust i dagens marked og appellerer nok spesielt til yngre fiskere som vi så sårt trenger i fiskermiljøet. En annen detalj man legger merke til ved stengene i XR-serien er at karbonfiberen er synlig. Man kan anta at dette er gjort for å spare vekt, ved å ikke legge lakk over. Samtidig kan man si at lakk ville vært et beskyttende lager for å spare stengene ved uhell. Jeg kan si at min behandling av stenger ikke er spesielt snill. Jeg er neppe av de verste, og har aldri ødelagt stenger i bildører og liknende. Men jeg er heller ikke den som pakker inn stengene i strømper osv. ved transport. Stanga fra Daiwa har tålt min behandling meget godt, og jeg har ikke hatt noe problem sånn sett. Jeg kan vel legge til at det er å anbefale å behandle stengene så pent som mulig, slik at man kan beholde dem lenge.

Stangemnet er bygd opp av såkalt HVF Nanoplus karbonfiber. Tanken er at dette skal skape en lettere stang enn tradisjonell karbonfiber. HVF står for "high volume fiber", og vil si at forholdet mellom fiber og bindemiddel er større enn tradisjonelt. Det er brukt mindre bindemiddel i stangemnet til Prorex XR for å skape en lettere stang. Videre får man en tettere veving, samt raskere aksjon med bruk av mindre bindemiddel. Karbonfiberen som Daiwa har brukt kalles X45, og er lagt 45 grader på underliggende lag. Vanlig praksis er 90 grader på hvert lag. Tanken bak dette er at det skal gjøre emnet sterkere og mer vridningssikkert. Dette prinsippet er også brukt ved skjøten, som resulterer i en smalere skjøt, som opprettholder aksjonen i stanga.
Fuji-stangringer, som vi er vant til å se på de fleste stenger i dagens marked. Dette er dog K-guides, som man finner på mer påskostede modeller.


De andre viktige komponentene på stanga er stangringene, snellefestet og håndtaket. Stangringene er av typen Fiju K-guides på XR-serien, mens de er noe mer påkostet på AGS. Ringene har Alconite innlegg i stedet for SiC (silicone carbide) for å spare vekt. K-guides er også designet for å minimere sjansen for at lina floker seg ved stangringene under vindkast. Leser man seg opp på Fuji sine sider kan man i tillegg se at man sparer 7% vekt ved å velge Alconite innlegg kontra SiC. Med tanke på at dette er en liten, men tallrik komponent på stanga er det av betydning når man snakker balanse og vekt.
Legg merke til den v-formete snellefoten, samt stramming bak snella.
Snellefestet på denne stanga er plassert bak på snellefestet, og fungerer etter mitt syn bra, jeg har ikke hatt noen utfordringer med dette snellefestet og liker at det sitter bak snellefoten. Sistnevnte er nok en personlig preferanse, men jeg har en tendens til å skru løs snellefester som sitter foran, blant annet under kjøring av fisk. Festet er av typen Fuji TVS, v-formet for bedre ergonomisk grep. Videre er det såkalt "exposed blank" for å spare vekt, samt gi bedre sensitivitet. Godt grep er også sikret ved EVA-håndtak både foran og bak snella. Ved å flytte strammeskruen til snellefestet bak foten åpnes det en mulighet for å lage håndtak foran foten. Dette har daiwa gjort med en noe "spisset" seksjon EVA. Jeg var skeptisk til denne i starten da jeg liker å kunne legge hele fingeren direkte på stangemnet foran snellefoten. i stedet hviler jeg nå fingeren på EVA. Etter å ha brukt stanga en stund har jeg ikke lenger noe å utsette på denne løsningen. Jeg kjenner fortsatt hva som skjer, og EVA er varmere å holde på enn stangemnet. Kanskje er dette bare en fordel når det blir kaldere i været?
Stanga har såkalt split grip, hvor stangemnet er eksponert mellom snellefeste og bakre håndtak. Her finner man teknisk info om stanga.
Prorex 2500RA
Snelle i XR-serien paret med Daiwas egen J-braid 0,13mm.
Snella som utgjør andre halvdelen av komboen heter Prorex 2500RA. I likhet med stengene har Daiwa delt inn snellene i Prorex og XR, mens her mangler AGS. Det er altså to nivåer av sneller, hvor testsnella befinner seg på laveste nivå. Til tross for at dette er ei snelle fra laveste nivå kan vi lese av spesifikasjonene, samt hva jeg har erfart, at den kan forventes å levere kjent Daiwa-kvalitet. Når man deretter ser på veiledende priser fremstår denne snella som en reell godbit de fleste kan ha råd til. Jeg har sett snella til salgs for ca 1500,- i Norge, men i realiteten kan den nok fås enda litt billigere. Prismessig vil det skille alt fra noen hundrelapper til drøye tusen kroner mellom Prorex 2500RA og Prorex XR 2500RA, litt avhengig av hvor man handler. Vi er ikke ute etter å gjøre noen sammenlikning mellom disse to seriene selv om det kommer en omtale av en Prorex XR senere i år. Ettersom den er en del kraftigere vil vi ikke ha noe godt grunnlag for direkte sammenlikning med snella i denne omtalen. På papir kan man dog lese seg frem til at det finnes noen flere finesser i XR-serien. Når det er sagt er det overraskende mye snadder å finne i denne innstegsmodellen, så dette er absolutt et godt kjøp i mine øyne!

Prorex 2500RA er bygd på en ramme i aluminium, med spole i samme materiale. Av tekniske finesser verdt å nevne på denne snella er Daiwa sin nye Air Rotor, Daiwa Air Bail, ATD karbonbrems, HardbodyZ og 8 kulelagre. Jeg tar en liten gjennomgang av det mest spennende her, så overlater jeg til de mest ivrige å lese seg opp på mer detaljer via Daiwa sine sider, for eksempel denneFor de som fisker i saltvann kan det nevnes at XR-serien kommer med MagSeal, en forsegling basert på magnetisk olje. Formålet er å beskytte snellas innmat mot blant annet vanninntrengning, salt, støv eller andre små partikler. På bakgrunn av dette kan det være verdt å ta en ekstra kikk på alternativer i XR-serien.

Air Rotor er betegnelsen på en rotor med en litt annen utforming enn klassisk rotor for bedre å fordele det presset en rotor utsettes for. På bildet under ser man tydelig hvordan denne rotoren er mer avrundet, slik at den kan fordele trykket bedre på hele komponenten. Prorex 2500RA har også Air Bail i tillegg til Air Rotor. Air Bail er bøylen som fanger line og som er med å bidra til god lineopplegging. Også denne ses tydelig på bildet under. Det som skiller Air Bail fra tradisjonelle bøyler ligger litt i navnet, med Air. Den er altså hul, for å spare vekt. Videre har Air Bail en synlig forbedring fra tradisjonelle bøyler i oppbygningen, ved at den er vinklet opp mot linetrinsa, som minsker motstanden lina på bøylen.
Airrotor, en mer avrundet rotor for å fordele presset som den blir utsatt for under fiske.
Selv om denne snella er klassifisert som 2500 har den en senekapasitet (mono) på 190 meter 0.25 mm. Dette er høyere kapasitet enn tilsvarende sneller fra andre merker. Dette gjør igjen at vekta på en Daiwa 2500 ligger over det man ser av sneller av annet fabrikat, gitt at det sammenliknes med sneller med høy ytelse. Dette er et tegn på at Daiwa nok overdimensjonerer snellene sine, slik at en direkte sammenlikning med sneller av annet fabrikat blir feil. Et annet bevis på snella sin robusthet er ATD karbonbrems. Teknologien bak ATD karbonbrems deler denne snella med mange andre av Daiwa sine modeller, blant andre velkjente Daiwa Saltist. Det er imponerende at de har brukt dette på mer prisvennlige modeller.
Det er lett å se at snella er ment for det moderne fisket, med sine "sci-fi" detaljer.
Følelsen av robusthet får man definitvt ved bruk. Snella har en klart mer mekanisk følelse enn sneller jeg har prøvd tidligere til denne typen lett fiske. Dette forsterker inntrykket av at snellene i Prorex-serien er skikkelige arbeidsjern som tåler en trøkk, også innstegsmodellene.

Kort oppsummert vil jeg si at det er vanskelig å konkludere med hvilken teknikk eller fiske denne komboen passer best til. Jeg har brukt den til fiske med wobblere, små jerkbaits, jigger fisket med ymse teknikker, og topwater. Det som er viktig er at man får kjenne på utstyret slik at man finner det som passer. Det handler om å finne en som er riktig klassifisert til ditt fiske hva kastevekt angår, samt en lengde man er komfortabel med. Hvorvidt du fisker abbor, ørret eller andre arter med lettspinnsutstyr spiller ingen rolle. Jeg er sikker på at du finner noe snadder i Daiwa sin Prorex-katalog, som du finner her. Det er mange modeller å velge i blant XR-stengene, så de aller fleste bør finne en som passer sitt fiske. For å gjøre valget enda verre minner jeg om de to andre stangseriene, Prorex og AGS som gir enda flere valgmuligheter. For min egen del tror jeg muligens teststangen er en kandidat til pallen når det gjelder favoritt blant haspelstenger til abborfiske. Snella har som sagt mange finesser, men får enda flere finesser om man går opp et hakk til XR-serien. For min egen del ser jeg ingen grunn til å "oppgradere" til XR.
























Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...