Mars er en fin måned.
Ikke bare er det årets første vår-måned, men også bursdags-måned for meg! (Sånn da fikk jeg opplyst om det til alle våre lesere)
Spenningen var stor når jeg våknet og skulle få pakke på senga med frokosten. Alle kvinner drømmer vel om å få en liten firkantet boks pakket pent inn i gullpapir... Og Erik innfridde! Dog var den firkanta boksen noe av det større slaget - men pent innpakket i gullpapir var den. ( I all iveren glemte jeg å ta bilde...) Tung var den også, og det var noe som skvalpet rundt der. Sannelig var det ikke et DIY kit fra Zvartzonker for å lage egne softbaits! En god innertier det der - de som kjenner meg vet at jeg er veldig glad i alt av DIY-prosjekter, og når jeg i tillegg kan kombinere farger, glitter og fiske kan det ikke bli bedre!
 |
Plastisol, fargepigment og glitter er noe av det du får i kit'et. |
I tillegg til det du ser i bildet over var det med silikon, herder, pyrex målebeger, luktstoff, og noen oppbevaringsbokser. Cool - all you need for å lage egne baits der altså. Da gjenstod det bare å finne en smart måte å få støpt former av silikon, som siden skal fylles med plastisol. Etter litt googling, youtube-titting og kreativ tenkning hadde jeg planen klar for hvordan oppgaven kunne løses.
Da var det bare å ta turen i garasjen og finne noen jigger jeg ville kopiere og en tom agnboks. Trikset nå er at du hele tiden må tenke opp-ned og speilvent - kan jo til tider være en utfordring... Tanken var å lime en jigg opp-ned i ett av kammerne i agnboksen og helle på silikon. Da vil du få en "open pour" form som du senere kan fylle med plastisol. Full av iver gikk jeg løs på 6 jigger med en gang. Disse ble limt fast med superlim i agnboksen.
 |
Klarer vi å lage kopier av disse? Diverse jigger i forskjellig form og størrelse. |
Første utfordring: Ikke ta for gitt at høyden på paddelen bak på halen (altså toppen på paddelen, siden vi nå er i opp-ned modus) er i samme høyde som ryggen, og i tillegg er halen ganske tynn og viglete. Trikset er at du må få alt til å ligge rett og støtt limt fast til bunnen av agnboksen før du heller over silikon slik at du får en åpning i formen til å helle på plastisol etterpå.
Alle jigger passet perfekt i den naturlige inndelingen i agnboksen, unntatt den rosa. Her måtte jeg modifisere litt med å lime fast skilleveggen lenger bak, til dette brukte jeg limpistol. Pass på at det er tett rundt alle skillevegger slik at silikonen ikke flyter ut av formen! Jeg valgte å ta en stripe med smeltelim rundt alle før jeg begynte å støpe - i etterpåklokskapen hadde det holdt med en teipbit rundt, for de satt noe i granskauen hard med smeltelimet rundt. Bland silikon og herder i henhold til instruks og hell over. Pass på når du blander silikon og herder så du ikke mikser for fort og hardt slik at du får masse bobler i massen. Bruk heller et minutt eller to ekstra, og hell sakte over i formen. La silikonen jobbe for deg med å fylle seg rundt i steden for å pøse på med en stor mengde med en gang.
 |
Da er det bare å vente til silikonen stivner. |
Vi lot de stå over natten i romtemperatur for å stivne. Dagen etter var det tid for avdukning av våre nye støpeformer.
 |
Ta-daa....?
|
Slik ser da en ferdig støpt silikonform ut når du tar den ut av agnboksen. Her fortsatt med baits inni. Som du ser her så har det ikke lykkes helt med å få limt alt skikkelig fast i bunnen av agnboksen, så silikonet har kommet til under. Dette kan enkelt fikses med å klippe bort overflødig silikon med en saks.
 |
Slik ser de ferdige formene ut. |
Første del gjennomført - og kanskje også det steget som tar lengst tid og er den mest kostbare delen av å lage egne jigger. Som du ser av bildet går det med en del silikon for å lage en enkelt form. Det gikk med i snitt rundt 100 g silikon pr form.
Utfordring to: Silikon har vist seg å være til dels vanskelig å finne på norske nettbutikker uten å måtte kjøpe et helt oljefat eller tømme lommeboka for både skattepenger til gode og feriepenger på en gang! Når du derfor først kommer over ett sted å kjøpe, kjøp ekstra!
Da var det klart for fase 2 - den morsomme fasen hvor du kan leke med farger, gitter og luktstoff! Dette ble en slags "try & fail" fase for å gjøre seg kjent med hvor lang tid plastisol trenger i micro'n, hvor mye man trenger, hvor fort det stivner, hvordan blande farger osv... Samtidig er det ingen grenser for hvor kreativ du kan være i denne fasen når du skal støpe dine nye baits.
 |
Kjemilab'en er klar på kjøkkenet! |
Vi lærte fort noen ting om plastisol:
- Avgir grusomme gasser når den kokes
- Blir ekstremt varm
- Stivner fort - må jobbes raskt
- Kan gjenbrukes (smeltes på nytt)
Første forsøk ble kjørt i vår vanlige micro, men vi innså fort at dette skal vi ikke bruke den til. Tviler på at gassene den avgir er den ekstra "piffen" du vil ha på maten du varmer senere. God ventilasjon er tingen, og en maske er nok heller ikke så dumt - så det er blitt kjøpt inn i etterkant. Anskaffelse av egen micro fra finn.no er også kommet i hus for fremtidige prosjekter!
Når du koker plastisol, pass på at du bruker glass som er ment for micro og tåler høye temperaturer. Jeg har Pyrex målebeger, men gamle syltetøyglass fungerer fint det også.
 |
Bilde lånt fra Bakeren og Kokken |
Fra du heller plastisol i formen til den er stivnet tar ikke lange tiden. Vi snakker et par minutter, så her gjelder det å jobbe raskt, spesielt om du skal ha flere farger. Gjør deg helt ferdig med en farge før du begynner på neste. Det er ikke noe problem å bygge på bait'et lag for lag i formen selv om første lag har stivnet litt.
 |
Ta-daa nr 2? Hils på Troika! |
Nettopp på grunn av utfordringene med å feste jigger rett og tett i bunnen av agnboksen før man heller over silikon ble ikke alle formene optimale og resultatene deretter. Bildet her viser en av de bedre. Barnet har fått navnet Troika og skal testes ved neste tur. (Rapport kommer.)
Denne øvelsen ga en del a-ha opplevelser og satte i gang nye tankeprosesser om hvordan forbedre resultatene. Jeg ser at det er mer hensiktsmessig å ha et bait som er stivt og helt rett når man skal ta avstøp, og som ligger helt flatt limt fast i bunn av støpeformen. Det betyr at man må lage en prototyp på egenhånd av et solid materiale. Turen ble derfor tatt til Panduro for å kjøpe inn modelleringsleire som kan herdes i vanlig ovn.
Kjøpte et par pakker av Fimo Soft som herder på 30 minutter på 110 gr, samt diverse annet utstyr som kan være kjekt å bruke for modellering.
 |
Det meste av hva du trenger. |
Da er det bare og kna i vei og håpe på det beste... Her er det fri kreativitet som gjelder og litt tålmodighet for å lage den "perfekte" prototypen som skal servere nye PB'r på rekke og rad fremover.
 |
Begynner å ligne på noe kanskje... |
Fikk laget 3 baits ut av en liten pakke med Fimo leire (57 g). Herdet de så i ovnen på 110 gr, men lot de stå i 45 minutter selv om det står kun 30 på pakken. De kjennes fortsatt myke ut når du tar de ut av ovnen, men stivner når de blir kalde. Ga de et strøk med Mod Podge lakk til slutt for å tette eventuelle porer som måtte være i leiren (om det er nødvendig er jeg ikke sikker på, men hadde denne lakken liggende så det skadet ikke å ta et strøk tenker jeg.)
 |
Bilde lånt fra Panduro. |
Da er vi klare for nytt forsøk på å støpe former. Prosedyren lik som sist, lim fast i bunn av en valgfri form og hell over silikon. Denne gang valgte jeg å lime de fast på en flis og bygge formen rundt i Lego. Da kan du tilpasse støpeformen ut i fra størrelse selv, og du slipper unødvendig svinn på silikonen. I tillegg blir det enklere å få ut silikonformen når den har stivnet ved å fjerne veggene av Lego. Lego er i tillegg gøy både for liten og stor!
 |
Klart for ny runde med silikon. |
Etter å ha latt formene stå over natten er det klart for demolding. Litt enklere prosjekt denne gang da det bare er å rive Lego veggene fra hverandre.
 |
Like spennende som å åpne pakker på julaften... har man lykkes? |
Note to self: Superlim på flis sitter veeeeeldig godt! Bruke mindre mengde neste gang for å kunne løsne jiggen fra flisa i etterkant.
Formene ble ganske så bra denne gang, litt trimming med saks i kantene men ellers mye bedre enn første forsøk.
 |
Ferdige former, klare for å fylles med plastisol. |
Siden jeg nå skulle teste hvordan sluttresultatet ble gjenbrukte jeg bare rester av gammel plastisols om jeg smeltet om i micro'en og tilsatte litt ekstra glitter. Hensikten var å se om prototypene jeg hadde laget ble sånn noenlunde brukanes før vi setter i gang med å bruke fargepigmenter og annet tilbehør. Kan vel si oss fornøyde for denne gang, og at koden nå er knekt for hvordan lage egne jigger. Micro'n for kr 200,- fra finn.no gjorde jobben!
 |
Hils på Army Star. |
 |
Hils på Orange Sunset. |
Testrapport av jiggene Troika, Army Star og Orange Sunset kommer senere!
Kommentarer
Legg inn en kommentar