Gå til hovedinnhold

Testet: Lowrance Eagle 7 TripleShot HD

Etter gode fire måneders bruk av Lowrance sin nye innstegsmodell Eagle, er det på tide å oppsummere og konkludere med hva vi mener om nykommeren.

Vi i Team Colibri er fiskenerder, og graver oss ned i detaljer som de fleste andre knapt nok får med seg at finnes. Vi bruker hundrevis av timer hvert år ute på vannet i båt eller ved isfiske, og mye av den tiden blir tilbrakt med utstyr i øverste prisklasse, også innen marin elektronikk. Men i all ærlighets navn, toppmodellene til de dominerende merkene Lowrance, Simrad, Humminbird, Garmin og Raymarine er så bra at de ikke bare dekker behovene enhver sportsfisker har, i de fleste tilfeller overpresterer de rett og slett i forhold til behovet. Det blir nesten kjedelig å teste og sammenlikne disse toppmodellene, de blir for like.

Klar for noen måneders hardtesting.

Samtidig er det ikke toppmodellene folk flest bruker, det selges desidert flest innstegsmodeller. Striker er Garmins mest solgte ekkolodd, Pirhanamax er Humminbirds mest solgte, Element er Raymarines bestselger og Eagle kommer til å bli den mest solgte modellen fra Lowrance. Disse modellene er dermed ekstremt viktige for hver enkelt produsent, det er her bunnlinjen sikres, men de er også viktige for folk flest. I media og sosiale medier kan man få et inntrykk av at "alle" legger en halv årslønn i båtens elektronikk, men folk flest kjøper ikke HDS, Apex, Gpsmap eller Axiom. Folk flest kjøper en Eagle eller tilsvarende modell.

Derfor synes vi i Team Colibri at testing av innstegsmodeller skal være enda mer grundige enn tester av toppmodeller, og man skal forsøke å belyse både gode og dårlige sider og dra litt paralleller til konkurentenes modeller der det er relevant.

For deg som ikke liker å lese lange artikler, så kan vi oppsummere Eagle sine sterke sider med en gang:

  • Den desidert beste skjermen av alle modellene i prisklassen.
  • Design og hardvare som (sannsynligvis) tåler bruk over tid.
  • Godt utvalg av ekkoloddgivere slik at du kan få en løsning som passer din bruk.
  • Velpøvde og gode ekkolodd- og kartplotterfunksjoner

Og likeledes de svake sidene versus tilsvarende modeller hos konkurrentene:

  • Vi savner en "alt i ett" ekkoloddgiver med konevinkel tilpasset typisk norsk bruk.
  • Ingen direkte kompabilitet mot smarttelefon/ apper.
  • Ingen (offisiell) støtte for gjennomgående ekkoloddgivere.
  • Litt rufsete rykte på supportsiden.

Du skal kikke på Eagle om du:

  • Skal bruke mer tid på å fiske enn å lese bruksanvisninger og justere innstillinger.
  • Ikke bryr deg om nettverk eller deling av data/ informasjon mellom dingsene dine.
  • Ønsker deg basisfunksjonene i en toppmodell men budsjettet holder ikke.

Du skal øke budsjettet om du:

  • Altid kjøper den nyeste mobiltelefonen, bilen eller armbåndsuret.
  • Vil at dingsene dine skal snakke sammen og sammarbeide (nettverk).
  • Vil ha berøringsskjerm (touch).

Med de listene unnagjort skal vi nerde oss ned i detaljene, og begrunne hvorfor vi mener det du nettopp leste.

Hardvare - enheten.

Selve skjermenheten har gjennomgått en større oppgradering siden forgjengeren Hook Reveal, og her sparer ikke Lowrance på kruttet. De er rett og slett best i klassen på selve skjermen, og det eneste alternativet i prisklassen med IPS-skjerm. Konkurrentene har TFT-skjermer, som litt enkelt sagt oppleves som mindre lyssterke (mye fordi hvitt lys fra TFT er mer gult enn hvitt lys fra IPS), har smalere synsvinkel (du må stå mer rett foran skjermen for å se den godt) og er vanskelig å lese med polaroidbriller på nesen. Her ser du forskjellen mellom forgjengeren Hook Reveal og Eagle, en liknende forskjell ville man sett mot konkurrentenes skjermer.

IPS versus TFT.

Som sportsfiskere beveger vi oss mye rundt i båten, og da er det en stort fordel når IPS-skjermen lar deg se hva som skjer på enheten selv om du står ute til siden for den. Det gjør også monteringen litt enklere, du er ikke så avhengig av å treffe med skjermens vinkel versus der du sitter eller står mesteparten av tiden.

Sammenlikner vi oppløsningen mot konkurrentene, kommer Eagle godt ut av det også.

Skjermoppløsning

Selv om det kanskje er skjermen som selger en enhet, så er det resten av hardvaren som avgjør om den vil vare. Lowrance har måttet tåle en hel del kritikk for koblingene de har brukt på Hook2 og Hook Reveal, forgjengerne til dagens Eagle. Sett fra vår synsvinkel har mye av den kritikken vært riktig.

Derfor var det godt å se at Lowrance nå har endret på disse koblingene, og lagt til en slags låsemutter som sikrer koblingene og hindrer dårlig kontakt. 

Gammel til venstre, ny til høyre.

Samtidig har nok Lowrance kastet et blikk på hovedkonkurrenten Garmin her, for låsemutteren kommer løst ved siden av og monteres på kontakten av deg. Dermed har du en tynn liten kontakt å dra gjennom båten din, mens du først monterer låsemutteren etterpå. 

Gjennomtenkt og god løsning.

Løsningen fremstår som god, vi har ikke hatt noen problemer med kontaktene på Eagle i testperioden, til tross for hyppig skifte av ekkoloddgivere og intens bruk i flere måneder.

Hardvare - ekkoloddgivere

Som seg hør og bør er Eagle tilgjengelig med flere ulike ekkoloddgivere, en er elendig (Bullet), to er helt redesignet (TripleShot HD og SplitShot HD) mens to er velprøvde travere som alltid leverer (83/200- og 50/200-HDI). Vår Eagle ble levert med TripleShot HD men vi har testet den med flere ekkoloddgivere.

  • Bullet - Kun 2D og så enkelt element at den egentlig ikke er egnet for skandinavisk sportsfiske.
  • Splitshot HD - 2D/ og DownScan for deg som primært fisker på 0-20 meters dyp.
  • TripleShot HD - 2D/ DownScan/ SideScan for deg som primært fisker på 0-20 meters dyp.
  • 83/200-HDI - 2D/ og DownScan for deg som primært fisker på 0-40 meters dyp.
  • 50/200-HDI - 2D/ og DownScan for deg som primært fisker på dypere vann enn 40 meter.

Tidligere generasjoner TripleShot og SplitShot var ekstremt rettet inn mot amerikansk bassfiske, et fiske som stort sett foregår på grunt vann. Her i Skandinavia har man knapt forlatt bryggekanten før det blir for dypt for de ekkoloddgiverne, og de har dermed ikke vært særlig egnet her. Med Hook2 og Hook Reveal var det i praksis HDI-giverne som var de reelle alternativene. 

Lowrance Eagle og TripleShot HD.

Med "HD" lagt til i navnet på TripleShot og SplitShot har ikke Lowrance bare endret navnet, de har virkelig endret alt annet også, og disse ekkoloddgiverne er nå gode alternativer for typisk fiske etter arter som sjøørret, ørret, abbor, gjørs og gjedde på 0-20 meters dyp, selv om de takler å ta en tur ut til 70-80 meter også før de viser svakhetstegn.

2D fra Eagle og TripleShot HD finner fisken.

For deg som jevnlig skal ut på litt dypere vann er det 83/200-HDI (også kalt med/high-HDI siden den "chirpes" i medium eller høyt frekvensbånd) som gjelder. Denne ekkoloddgiveren har hengt med oss i mange år og selges også til mellom klassemodellen Elite FS og toppmodellen HDS. Den er et godt valg til "allroundfiske" i den grad det finnes noe slikt.

For deg som virkelig fisker dypt er det 50/200-HDI (også kalt low/high-HDI siden den "chirpes" i lavt eller høyt frekvensbånd). I likhet med 83/200-HDI er også dette en ekkoloddgiver som selges med de dyrere modellene, og forøvrig en ekkoloddgiver undertegnede selv bruker ved fiske på dypt vann. Dette er også ekkoloddgiveren for deg som setter teiner siden den viser bunnforhold best av alle alternativene.

Lowrance Eagle og 50/20-HDI for de store dypene.

Utvalget av gode ekkoloddgivere til Eagle er en soleklar styrke, og vi anbefaler at du bruker litt tid på å tenke gjennom hvilken ekkoloddgiver som passer din bruk best. Valg av ekkoloddgiver er på mange måter vel så viktig som selve ekkoloddet. Litt enkelt sagt så er det ekkoloddgiveren som gir deg kontakten med det som befinner seg i vannet.

Mykvare og funksjonalitet

For den som håper på store endringer i mykvaren eller banebrytende nye funksjoner, så har ikke Eagle all verdens å komme med. For oss som kjenner forgjengeren Hook Reveal er Eagle velkjent og leverer de funksjonene vi forventer fra ekkolodd og kartplotter, også sammenliknet med konkurrentene.

Kartplotteren støtter kart fra både C-Map og Navionics, samt gratis dybdekart for ferskvann fra Genesismaps.com. For deg som vil fordype deg i kart-nerding kan du lage dine helt egne kart med Reefmaster, og for de som vil se kartet tegne seg opp mens de er på vannet har du live-kartlegging både med C-Map Genesis (gratis) og Navionics Sonarchart Live (betalingstjeneste). Eagle har ikke "shading", mulighet for å fargelegge kartet etter dybde i alle regnbuens farger, og den kan ikke vise satelittfoto, så her holder det med de rimeligere variantene av kartbrikker fra C-Map og Navionics.

På den litt mindre positive siden er det ingen WIFI og dermed ingen mulighet for trådløst nettverk med app på smarttelefon eller nettbrett ala det Garmin har på sin Striker serie. Til gjengjeld har ikke Striker kartplotter eller mulighet for lagring til minnebrikke slik Eagle har.

I likhet med andre enheter i samme prisklasse har heller ikke Eagle mulighet for nettverk til andre marine enheter. Her kan man ikke dele ekkoloddgiver på flere skjermer, ikke legge til radar eller autopilot og ikke styre noen elmotor. Da må du rett og slett ut med mer penger, uansett merke.

Som forventet leverer Eagle godt på ekkolodd-funksjonalitet, og etter at man huker av for at man er en avansert bruker kan man justere på det meste man kan ønske seg av innstillinger. Her kan både nybegynneren og nerden få gjort det man ønsker.

Vil du se mer? 

Da har vi noen filmer hvor vi viser Lowrance Eagle i praksis for deg. Vi begynner med en kikk på hva som er i esken, en klassisk "unboxing":


Så tar vi med Eagle på abborfiske:


Før vi ser på forskjellene mellom HD-giverne og HDI:


Oppsummert:

Som vi innledet med er Eagle et godt alternativ i budsjettklassen, og den hevder seg godt mot konkurrentene. Svakhetene på tidligere modeller er utbedret, og Eagle fremstår som gjennomtenkt og bygget for å vare. Mens Lowrance har beinhard konkurranse i mellom- og toppklassen, er det vår påstand at de er best i budsjettklassen per akkurat nå.

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of