Gå til hovedinnhold

Nyhet: Lowrance Eagle


Lowrance fornyer sin innstegsmodell, Hook Reveal fader ut mens splitter nye Eagle går inn for landing. Blir det buklanding og mageplask, eller kan vi forvente at det er mer enn bare navnet som vil ta av?

Det er ingen hemmelighet at Lowrance har hatt utfordringer knyttet til sine to foregående generasjonene innstegsmodeller. Hook2 så bra ut på papiret, men våre praktiske tester avslørte raskt at den modellen ikke var videre godt egnet for det typiske skandinaviske sportsfisket. Hook2 ble da også raskt erstattet med Hook Reveal i 2020, en drastisk bedre modell som dessuten kom med ekkoloddgivere egnet for dypere vann enn et vanlig badekar. Hook Reveal har vært en sukess, ikke minst fordi den har "skikkelig" kartplotter i i kombinasjon med godt ekkolodd i en prisgunstig pakke. Men heller ikke Hook Reveal har vært helt uten utfordringer.

Nyhet i 2024 - Lowrance Eagle (foto, Navico)

Vi testet Hook Reveal grundig med 50/200-HDI for sommerbruk og med isfiskegiveren PTI-WBL et helt år, og var godt fornøyd med både ekkolodd og kartplotter. Hook Reveal var som nevnt ikke helt uten svakheter. Lowrance fortsatte med de elendige push-koblingene fra Hook2 og skulle du ha sidescan så ble Hook Reveal solgt med den samme dårlige Tripleshot-ekkoloddgiveren som vi kjente fra Hook2. I likhet med Bullet og Splitshot er ikke Tripleshot egnet for de dybdene vi typisk fisker over i Skandinavia, den er skreddersydd for amerikansk bassfiske på 0-3 meters dyp. Tripleshot hadde også en ren designbommert, og ekkoloddgiveren knekker fort i overgangen mellom brakett og ekkoloddgiver. Tripleshot kunne man heldigvis erstatte med "Active Imaging 3 in 1" og en adapter, og dermed få "alt i ett" med 2D, down- og sidescan fra en god ekkoloddgiver til Hook Reveal. Men innen du hadde kjøpt en Hook Reveal TS, adapteren og AI 3i1 ekkoloddgiveren, var du prismessig så nære Elite FS i pakke med samme ekkoloddgiver, at det uansett ble naturlig å gå opp til Elite FS.

Det var derfor en viss spenning i å lese seg gjennom dokumentasjonen til nye Lowrance Eagle. I skrivende stund har vi ikke testet den, vi har ikke en gang sett den annet enn på bilder, men vi har bedt om en modell for testing, og vil komme tilbake til det dersom Lowrance er villige til å la oss teste. Denne artikkelen er med andre ord basert på informasjonen fra Lowrance, samt vår lange erfaring med sammenlikningsbare produkter. 

Hvilke varianter kommer Lowrance Eagle i?

Lowrance Eagle - modelloversikt (foto; Navico).

 • 4x er den superenkle og billige varianten som ikke egentlig er egnet for en sportsfisker.
 • 5 og 7 Splitshot gir deg kartplotter, 2D og DownScan - her ligger nok storselgerne i serien.
 • 7 og 9 TripleShot legger til SideScan, men med en betydelig ulempe i TripleShot-ekkoloddgiveren.

Hva er nytt versus Hook Reveal?

 • IPS-skjerm, her er Lowrance først ute med denne skjermtypen i denne prisklassen.
 • "Klemmer" som skal hindre at push-koblingene glipper.
 • Tripleshot har nytt design som ikke skal knekke så lett og forbedret SideScan.
 • Både Splitshot og Tripleshot har forbedrede elementer for 2D med bedre følsomhet.
 • 4x har endelig kommet med skjermen riktig orientert, det vil si portrett og ikke widescreen.
Med det unnagjort kan vi se litt nærmere på hva dette egentlig betyr for deg og meg der ute på vannet.

Enheten i seg selv.

Jepp, nå kan du få deg en IPS-skjerm uten å refinansiere boliglånet, og det er en stor og gledelig nyhet. Vi i Team Colibri har digget IPS siden de kom på markedet med Lowrance HDS Carbon og senere Garmin Gpsmap 8410/12xsv. (Begge grundig testet her på teamcolibri.no) De er rett og slett merkbart bedre i bruk, både med og uten polariserende briller. Som sportsfisker så beveger man seg gjerne mye rundt i båten, og da er det en stor fordel at skjermen er leselig selv om du ikke sitter direkte foran den, og i sterkt sollys. Når du først har vendt deg til IPS i båt, så blir alt annet en liten nedtur, med tilhørende nakkestrekk der du forsøker å vri hodet i diverse rare vinkler for å se skjermen din samtidig som du fisker. 

Nå er det naturlig nok ikke samme IPS i Eagle som i HDS Live/ Pro, noe man også kan se på sammenlikninger av skjermens oppløsning:

Sammenlikning av oppløsning.

IPS-skjermene som brukes på toppmodellene er svindyre, og står for en stor del av den totale produksjonskostnaden. Bortsett fra kostnad, så trekker også IPS noe mer strøm enn TFT. Dette gjenspeiler seg igjen i strømforbruket, men dette øker kun marginalt sammenliknet med Hook Reveal. Da vi testet Hook Reveal 7SS målte vi et forbruk på 0,51Ah mens tilsvarende Eagle oppgis å trekke 0,55Ah. 

Apropos skjerm, så må vi gi en aldri så liten applaus til Lowrance for dette:

Portrett-format på den minste Eagle - dette liker vi!

Til venstre ser du Eagle 4x, til høyre Hook2 4x. Med Eagle har Lowrance skjønt at skjermens høyde er det viktige for et 2D-ekkolodd, og tatt et par steg tilbake til skjermformatet fra Elite 4 HDI og Elite 4 CHIRP. Bred skjerm er bortkastet når du ser på 2D, så dette er en endring vi liker godt. Vi mistenker dog at Eagle 4x har et enklere ekkolodd enn resten av Eagle-serien, tilsvarende det vi har sett på Hook2, og det gjør at Eagle 4x dessverre ikke er egnet til sportsfiske. 

Ser vi bak skjermen, og på koblingene til strøm og ekkoloddgiver så har man tatt til seg kritikken rundt push-koblinger og forsøker å hindre at disse skal svikte. Vår generelle anbefaling er at man bør unngå enheter med push-koblinger dersom man regelmessig kobler fra, for eksempel dersom du demonterer enheten fra båten når båten ikke brukes. Dette gjelder for all del uansett merke på ekkoloddet, push-koblinger er en svakhet versus skrukoblinger hos alle merkene. Dessverre er også push-koblinger billigere å produsere, og er derfor dominerende i innstegsklassen i dag, og sniker seg inn i mellomklassen også hos flere merker. (Lowrance bruker heldigvis skrukoblinger både på mellomklassemodellen Elite FS, og toppmodellen HDS.)

Push-in pluss låsemutter blir clip-on?

Med Eagle prøver Lowrance seg på en forbedring av push-koblingene fra Hook2 og Hook Reveal. Selve kontakten, koblingen, er den samme. Men med en låsemutter i plast vil push-koblingen holdes på plass, og forhåpentligvis unngår man da glippene som alltid kommer med push-koblinger før eller siden. Hvis dette fungerer godt, kan Lowrance ha klart å komme med en ny kobling som både er relativt billig å produsere, men samtidig holder over tid også for brukere som kobler til og fra mye. At låsemutteren monteres på av brukeren er en stor fordel når kabelen skal tres gjennom trange passasjer i et båtskrog, og siden den finnes som reservedel (SKU 000-16315-001) kan den skiftes etterhvert som den ivrige brukeren sliter den ut. Her er det lov å håpe at også mutteren på xSonic-kontakten vi kjenner fra Elite FS og HDS kan bli utskiftbar på sikt.

Skal vi oppsummere så digger vi IPS-skjermen, mens vi er forsiktig optimistiske med tanke på den nye løsningen med låsemutter. 

Ekkoloddgivere.

Som enhver ekkolodd-nerd sikkert vil bekrefte, er valg av ekkoloddgiver avgjørende for at ekkoloddet ditt skal kunne levere det du ønsker. Som nevnt innledningsvis er vi ikke særlig begeistret for Bullet, Splitshot og Tripleshot som ble introdusert med Hook2. Men allerede da viste våre tester at Hook2 som 2D-ekkolodd fungerte mye bedre bare å ved å bruke selv en enkel ekkoloddgiver som HST-WSBL i steden. Disse tre ekkoloddgiverne har ekstremt stor konevinkel for sin 2D, over 40 grader. Vi mistenker at årsaken til at Lowrance har valgt en så stor konevinkel delvis handler om at brukeren vil få fine buer i 2D bildet selv med en skjevt montert ekkoloddgiver. Delvis så blir naturlig nok folk mer begeistret for et ekkolodd som viser mye fisk, enn et som viser lite fisk, og stor konevinkel viser mer fisk enn smal konevinkel. 

Det er tydelig at Lowrance har lyttet til kritikken her, når både SplitShot og TripleShot relanseres med "HD" bak seg. SplitShot har fått forbedret følsomhet i 2D, mens TripleShot også har fått forbedret Sidescan versus de eldre utgavene til Hook2 og Hook Reveal. Det løser dessverre bare delvis rotårsaken, som er unødvendig stor konevinkel. Selv om tanken bak denne store konevinkelen er godt ment, så blir den i praksis en hemsko for de fleste brukere og her bør Lowrance komme seg tilbake til en mer fornuftig konevinkel på 20-25 grader.

Heldigvis blir HDI-giverne videreført her i Europa sammen med Eagle. Det er disse ekkoloddgiverne du vil ha til din Eagle, ikke SplitShot eller TripleShot. Selv om du fisker på såpass grunt vann at du passer inn i Lowrance sin anbefaling (grunnere enn 20 meter) er 83/200-HDI uansett et bedre valg enn Splitshot. Ønsker du SideScan i tillegg til 2D og DownScan, så blir alternativet å bytte ut TripleShot med AI 3i1, men innen du har gjort det er du prismessig så nær Elite FS med samme ekkoloddgiver at det blir et enkelt valg å gå opp til Elite FS. Skal du ha innstegsmodell med full funksjonalitet (skikkelig kartplotter, 2D, down og sidescan) så er Raymarine Element det beste alternativet, selv om den også kommer svært nær Elite FS prismessig. Hverken Lowrance, Garmin eller Humminbird har gode løsninger der før du kommer opp på mellomklassemodellene. 

Skal vi oppsummere de ulike ekkoloddgiverne og bruksområde så blir det omtrent slik. Våre anbefalte alternativer i fet skrift:

 • Bullet - gir kun 2D-ekkolodd og selges kun sammen med Eagle 4x. Ikke egnet til skandinavisk sportsfiske.
 • Splitshot HD - Gir 2D og DownScan, egnet for fiske på grunt vann, maks 20 meter og helst ikke mer enn 10.
 • Tripleshot HD - Gir 2D, Down- og SideScan, egnet for fiske på grunt vann, maks 20 meter og helst ikke mer enn 10.
 • 83/200-HDI - Gir 2D og DownScan, det beste valget for "allroundbruk" i Skandinavia.
 • 50/200-HDI - Gir 2D og DownScan, det beste valget for dypere vann ala havfiske og norske fjorder.

Oppsummert.

Vi tror Lowrance fortsetter å gjøre det litt vanskelig for seg selv med Bullet, SplitShot og TripleShot som ekkoloddgivere men samtidig er det løsbart ved å gå for HDI eller AI 3i1 i steden. Vi digger at de gjør et skikkelig forsøk på å forbedre tilkoblingspunktene, og selvfølgelig IPS-skjermen. Er du på utkikk etter skikkelig god 2D, en grei kartplotter og god DownScan til budsjettpris - ja da er sannsynligvis Eagle et godt valg for deg.


Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of