Gå til hovedinnhold

Sportfiskemässan 2023


Årets happening på land for en sportsfisker er utvilsomt den svenske sportsfiskemessa. For første gang siden 2019 fikk svenskene endelig igjen lov til å arrangere messe, og for ei magisk messe. 
Her er det 99% fokus på sportsfiske!

Godt skiltet, og sportsfiskebåter i millionklassen levner ingen tvil om at man er på rett vei

 Sist jeg besøkte messa var 2018, som forøvrig var første gang, og akkurat som den gang var det en rekke profilerte sportsfiskebåter ved inngangen. Årets messe var etterlengtet etter tre år med avlysninger grunnet Covid, og man kunne på mange måter merke at bransjen hadde toppet laget for årets messe. Det ryktes om 10.000 besøkere på lørdagen. 

Sportfiskarna har som vanlig første stand etter inngangen

Det første man ser på messa er Sportfiskarna sin stand. Denne organisasjonen, som vi savner i Norge, jobber utrettelig for å bedre fiske og fiskens vilkår i Sverige. Årets fokus, gjedde og strömming. Som nordmann er det kanskje ikke aktuelt med medlemskap, men "merch" som hoodies eller capser er alltid kult.

Her er det ikke spart på noe...

Mange av sportsfiskebåtene i Sverige koster en årslønn og vel så det. Selv om det for de mest fornuftige av oss bare forblir en drøm så er det unektelig kult å kikke. Foruten MojoBoats og Scandica for å nevne noen av båtselgerne som hadde stand så sto det en rekke velutrustede båter rundt omkring. CWC hadde blant annet stilt opp en båt i sin monter med et lite basseng foran for å demonstrere fisketeknikker fra kastedekket.

CWC sin båt kanskje?!

Mojoboats har som alltid den største flata med båter på messa. Deres rang som nummer 1 i Sverige er vel ubestridt, og i år hadde de fått på plass noen nyheter. Spennende båter som de selv har vært med å ta frem. Først ut er modellen som var med i Mojo Challenge, en YouTube-serie.

Bredden var ekstrem på denne modellen, vinkelen på bildet avslører lite

Mojo Bass, helfrekk liten bassbåt fra MojoBoats!

En liten favoritt hos undertegnede, denne var enkel og smart innredet

Etter å ha dunket litt på Mojo sine nye båter var det flere ting som ga et godt inntrykk. Båtene virker gjennomtenkt, og det skulle bare mangle. Men de har også ordnet gulv på aluminiumen som var både tjukt og veldig lyddempende.

Marine floor, nødvendighet i alubåt

Besøket hos MojoBoats ble avsluttet med å kjøpe noen pakker PXS, Pitch and Strike, craws.
Kajakker og mindre flyteredskaper var godt representert også i år. Alt fra de største Hobie-maskinene til bellybåter var å beskue og teste.

Kajakkfisket blir stadig mer populært, og kajakkene er snart like store som båtene

Kajakker i alle lengderetninger

Sportfiskemässan handler om så mangt. For noen handler det om å kjenne på årets utstyrsnyheter, for andre å se og hilse på kjente profiler og andre igjen er det bare et sted å henge sammen med likesinnede. For meg er det en god blanding av det meste. Profiler var det definitivt bra med i år, alt fra svensker til mer sentraleuropeiske sportsfiskere som har deltatt i ulike svenskproduserte YouTube-produksjoner.

Legenden Trumman i aksjon ved akvariet

For de som har vært med noen år er det liten tvil om statusen til blant andre Trumman, Svartzonker eller eksempelvis Fränstam som alle var å se i aksjon ved akvariet. Messa stiller med Europas største mobile akvarium med alt fra mort til gjedde og ørret hvor det demonstreres utstyr og teknikker.

Svartzonker i herlig driv

Det var likevel ingen tvil om at de yngre besøkerne hadde litt andre forbilder og hos Kanalgratis vanket det både autografer og fotografering med heltene.

Teamkompis Anders hadde lett stilt seg i kø for en autograf her

Hvordan var det med fiskeutstyr på messa i år da? Jo, det var ikke manko på butikker i årets utgave av Sportfiskemässan, og det har det vel heller aldri vært. Min personlige mening er at noen av utstillerne muligens kunne hatt godt av å slå seg sammen to og to, da det er fort gjort å drukne blant de virkelig store aktørene. Det er hyggelig å se at den svenske messa har rom for mindre aktører, dette har vært et savn på det som nå heter Camp Villmark i Norge. Her har det knapt vært bredde i fiskeutstyr på 15 år.

Sporting.se en favoritt blant de aller fleste

"Dansken", Sporting, Sporting.se, Ørebro er stikkord mange norske predatorfiskere er godt kjent med. I Ørebro LÅ det som var en av Sveriges råeste sportsfiskebutikker. Det ligger fortsatt en butikk der, og det ser lovende ut i oppbyggingen. Men det er ingen danske der lenger, i alle fall ikke DEN dansken. Stephan "Dansken" Nielsen er en velkjent figur i miljøet og hadde som vanlig stort utvalg på messa og mye folk på besøk, hele tiden. For orden skyld, Sporting lever videre som sporting.se.

I tillegg til Sporting var det bra utvalg i butikker. Alt fra konkurrerende butikker som Jiggar.nu til mindre, og mer spesialiserte butikker og leverandører. En personlig favoritt er Inter-Tackle som har fullt fokus på JDM tackle, altså utstyr fra det japanske markedet.

"JDM heaven"

Sneller med litt ekstra, samt noen helt spesielle "baits"

Inter-Tackle leverer i dag varer til Gero Sportsfiske, og man kan jo håpe sortimentet utvides fortløpende. Blant det man kan få kjøpt i Lillestrøm er Megabass sine jerkbaits, Vision 110. Jo flere som viser interesse via Gero jo bedre utvalg får vi i landet her!

Bra utvalg i Megabass via Inter-Tackle

Det var så klart større distributører der også, CWC allerede nevnt. Daiwa hadde sin vanlige stand, hvor det var et par norske innslag gjennom helgen. Nytt var at Shimano stilte med stor stand etter at de gikk sin egen vei fra bruddet med Normark for noen år tilbake. Shimano har fortsatt stor status i Norge, og tilsvarende i Sverige. Problemet vi har i Norge er at prisene ikke kan forsvares. Grunnet XXL sin prisstrategi og Shimano Nordic sin tilknytning til XXL via en markedsansvarlig som gikk til Shimano fra nettopp XXL sitter vi med svarteper i Norge. Kvalitetssneller koster fort 1000,- mer i Norge enn i Sverige. Det er verdt å få med seg og passe på! Det, sammen med elending produkttilgang i Norge gjør at butikkene har hatt dårlig utvalg siste årene. La oss se om det bedrer seg. Shimano må i alle fall få orden på prisstrategien sin. De bør se til Daiwa!

Fantastiske produkter til idiotiske priser i Norge

Mine tidligere samarbeidspartnere i Pure Fishing stilte sterkt på årets messe. Nytt for årets messe var tilknytningen til Savage Gear som nå er underlagt Pure Fishing. Abu/Berkley og Savage Gear hadde et stort areal med produkter og hadde samtidig hentet inn en rekke profiler som svarte på spørsmål og demonstrerte utstyr.

Abu, Berkley, Plano og Savage Gear var godt synlig på årets messe

Det som for mange muligens er det absolutte høydepunktet er betesbyggargatan. Dette er navnet på en del av messa hvor en rekke av Sveriges fremste betesbyggere viser frem sine kreasjoner. Her finnes alt fra jiggskaller til gummibaits og dyre håndlagde wobblere i ymse utforminger.

Svensk håndverk på sitt beste

Jeg skal glatt innrømme at jeg gikk ned betesbyggargatan både 1, 2, 3 og 4 ganger. Jeg måtte stoppe opptil flere ganger for å handle også... 

Messa er forøvrig veldig gode på foredrag. Det finnes flere scener for ulike formål, og gjennom hele dagen, alle dagene, var det foredrag om ulike temaer innen fiske.

"Stora scenen" kunne by på gode foredag og ikke minst stoler mellom foredragene...

Elektronikk er stadig mer og mer viktig i moderne sportsfiske og de største merkene var godt representert. Jeg håper å få testet ut nye Lowrance HDS Pro etter hvert, og fikk kikket litt rundt i menyen på et par utstilte modeller.

Et naturlig fokus på live-teknologi 

Nye HDS Pro med Active Target 2

Også innstegsmodellen FS var å se, en modell som bør være aktuell for mange.

Elite FS

Av de litt mer kuriøse tingene på messa var isfisketorget. Ikke et veldig stort fokusområde kan det synes som, og det er vel heller ikke rart midt i mars på Sveriges østkyst. Det er lenge igjen til våren her, dessverre, men der borte er det gode muligheter for åpent vann.

Isfisketorget med sin høyteknologiske snøscooter!

Fiskedestinasjoner og sportsfiskeutdanning var som vanlig godt representert på messa. Man så representanter fra ulike skoler ikledd sine "sykkeltrøyer". Har man en ung og håpefull er det fullt mulig å sende de til Sverige for litt skikkelig utdanning.

Utdanning like god som noen annen.

Sveriges fiskedestinasjoner blir stadig mer kjent, spesielt via YouTube. Mange drømmer nok om å reise til sydligere strøk for å fighte eksotiske fiskearter, men for de særeste av oss er det like gromt med en tur til Sveriges dype skoger.

Abbor- og gjeddemekka

Jeg avslutter årets messe med det dyreste "baitet" jeg fant. Nei, det ble absolutt ikke noe kjøp...
Takk for nå Sportfiskemässan, ses om et par år håper jeg!

Gode 3000,- SEK for ei vektet gjeddeflue
Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of