Gå til hovedinnhold

Bait Bash 2022 - messe for utstyrsnerder!


Svenskene er bedre enn oss på sportsfiskerelaterte messer, men for oss nordmenn har det vært ganske tidkrevende ettersom de stort sett blir arrangert i Stockholm. Det bør nevnes at Sportfiskemässan også har blitt arrangert i Jönköping uten at det gjør logistikken for en nordmann så mye enklere. Jeg har selv vært på Sportfiskemässan i Stockholm, og den er verdt et besøk for alle som bedriver sportsfiske.

Ei messe som, etter årets besøk, står enda høyere i kurs hos undertegnede er Bait Bash. Messa overtok etter Sun City Predator Show i Karlstad som dessverre forsvant for en del år tilbake. I 2019 endret skaperne bak Sun City konseptet, og startet ei ny messe kalt Bait Bash. Dette var i utgangspunktet del av den gamle messa som en ren "betesbyggerdel" eller konkurranse blant flere av Sveriges aller dyktigste "betesbyggare", enten det var wobblere, agnskaller, softbaits eller annet.

Inngangen til Bait Bash med den obligatoriske offroad'ern med taktelt...

Jeg besøkte Bait Bash også i 2019 og husker det som ei veldig spennende messe, mindre og roligere enn større messer som nevnte Sportfiskemässan eller Camp Villmark her hjemme i Norge. Som det meste annet har også Bait Bash vokst, men det er fortsatt utrolig deilig å besøke ei messe hvor alt foregår i et rolig tempo og hvor fokuset ikke er å selge den samme stanga eller samme wobbleren til lavest mulig pris for å trekke flest mulig personer til ett og samme lille areal.

Hovedfokuset er så klart på "betesbygge", enten det er flue, wobbler, agnskaller, softbaits eller rigger

Etter to år uten messe grunnet korona var det deilig å kunne besøke Bait Bash igjen. Jeg var på Camp Villmark tidligere i år, men denne typen messe blir noe helt annet og det kommer jeg tilbake til. De hadde dog noe til felles, og det var bilen ved inngangspartiet med taktelt. Det føltes nemlig som den type produkter utgjorde 50% av fokuset på årets Camp Villmark...

Det første som møter deg etter å ha betalt deg inn på Bait Bash er standen til Sportfiskarna, en organisasjon vi ikke har liknende til i Norge. Vi har Norges Jeger og Fiskeforening, som i MINE øyne ikke kan måle seg. Sportfiskarna jobber for sportsfiskerne i Sverige med stort fokus på de artene som dominerer. For en predatorfisker fra Norge er det interessant å se hvor mye man kan gjøre for arter som i Norge nærmest blir sett på som søppel av de som styrer og bestemmer. Standen til Sportfiskarna hadde fokus på merchandise og informasjon, slik det bruker å være når de deltar på messer.

Bait Bash handler mye om kunst i ulike former, og plakater med diverse logoer var spredd utover

Bait Bash har som nevnt hatt et ufrivillig opphold siste par årene, men har kommet meget sterkt tilbake i år. Nivået på utstillerne er høyt, og man får en følelse av at konseptet ikke gir rom for utstillerer med "ymse" produkter. Det er veldig spisset mot predatorfiske og håndlagde baits. Tempoet er rolig og  støynivået er lavt, noe som gjør at man kan rusle rundt i fred og ro og beskue håndverk eller ta en titt innom noen av butikkene som hadde stand. Litt båt og kajakk, men aller mest fiskeutstyr.

Det koster mer enn det smaker, men båtene er fine!

Det ble mange runder rundt i lokalet og her følger noen bilder fra noen av standene. 

Man sjekker knuter et par ganger ekstra før man drar avgårde et kast med slike

Mange betesbyggere stilte med både hardbaits og softbaits

Nivået er skyhøyt, det vet alle som har prøvd selv

Det var selvfølgelig mange flere utstillere enn jeg har lagt ut bilder fra her, men det å ta bilder av alt sammen blir fort litt glemt når det er så mye å få med seg. En utstiller som hadde fått litt mer fokus enn andre i år var Jens Bursell fra Danmark, kjent for mange pga sine utallige artikler i Europeiske magasiner. Han er også kjent for å stå bak ulike produkter og løsninger som release-rig for wobblere, noe han har skrevet flere artikler om opp gjennom årene. På Bait Bash 2022 holdt han foredrag om oppbygningen av riggen, samt effekten av den. På standen kunne man se riggen på ulike produkter, samt ferdige rigger.
Demonstrasjon av release-rig

Et par av Sveriges mest kjente sporstfiskebutikker var også tilstede på messa, med värmlandsbaserte Böjda Spön som en selvfølge. Jiggar.nu var også på plass, og butikkene har til felles at de deltar i siste utgave av filmproduksjonen Gäddfemman som hadde forhåndsvisning på Bait Bash.
Relativt stor stand fra Jiggar.nu, populær butikk med bra image.

I tillegg til kjente butikker var det også noen sportsfiskeprofiler på plass. Flere av de var ganske aktive i bassenget, for å vise frem nye baits eller rigger. 

"Rysken" i aksjon ved bassenget, en av flere populære profiler på plass

Jeg hadde en lengre samtale med Albin Sharghi fra Mojoboats om nye creature baits de har tatt inn fra Japan. Det er alltid spennende å få inspirasjon fra personer som virkelig vet hva de snakker om. Dessuten fikk jeg en gjennomgang av hans "beteslåda" og der var det definitvt noen godsaker for en utstyrsnerd!
Ranger-båt fra Mojoboats sin stand.

Bait Bash har av andre blitt beskrevet som en ganske "intim" messe, og det er ganske passende beskrivelse. Om ikke standene var slått sammen, så var det definitivt flere stand'er som skled inn i hverandre. 
HookMeUp Sweden sin stand, etterfulgt av Renz-Stein, CNW Baits og Mojoboats/Mojoshop

"JDM tackle", eller utstyr fra det japanske markedet, har blitt større og større i Sverige de siste årene og etter hvert fått mer plass også hos et par butikker på Østlandet. Blant annet Gero Sportsfiske på Lillestrøm tar inn varer fra Inter Tackle, som var representert på Bait Bash. Inter Tackle sin stand, med Megabass, Deps m.m var et meget populært innslag.
Håndlagde baits og JDM Tackle side om side

Jeg avsluttet messebesøket hos HookMeUp som jeg også besøkte i 2019. Det er hyggelig å registrere at en nisjebutikk tar turen tilbake, så får man håpe det er fordi det har verdi for driverne. Det er noe vi som sluttforbrukere også drar nytte av i lengden. 

Undertegnede blir ikke lei seg om merket Gan Craft blir å se hos Gero i fremtiden




Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

Lowrance transducer compatibility

There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.