Gå til hovedinnhold

Mr Buddy portabel varmeovn


Lars har brukt gassdrevet varmeovn fra Mr Heater gjennom et par vintersesonger, og her kommer hans tanker om denne ovnen pluss litt om mulige alternativer.

Isfiske kan til tider være kaldt og utrivelig samme hvor godt kledd man er. For å ha en varmekilde har jeg prøvd å finne et alternativ som ville funke bra i kaldt vær, være passe portabelt og driftsikkert. Hovedkriteriet er så klart at det varmer godt.

Synlig varme er alltid trivelig en kald morgen

Buddy Heater får du kjøpt et par steder i Norge, hos Jaktfall.no, og nå hos Jaktia på Jessheim. Prisen er ligger rundt heftige 2000,- NOK i dag. 
Man behøver ingen doktorgrad av noe slag for at man skal klare å bruke ovnen, den har en enkel bryter oppe på venstre side med tenning og justering av varme. Ved oppstart skal tenningen holdes nede til man får en stabil flamme nederst i varmeelementet. Deretter vris bryteren til høy styrke før den senere justeres til ønsket nivå.
"Stjerne" for tenning og resten forklarer seg selv

Ovnen drives av gass, og jeg har brukt den med typisk vintergass fra Primus, Coleman og MSR. Dette er gassbokser med innhold av hovedsaklig butan men innblandet propan. Jo høyere mengde propan, jo bedre for vinterbruk. Derfor er det vintergass som er best egnet til dette bruket i vinterhalvåret da de har høyere innhold av propan kontra en "vanlig" gassboks. Selve koblingen av gassboks er enkel, den skrus inn på ene siden av ovnen og da er den klar til bruk.
Kobling som kan vinkles litt ut, men ikke mer enn ca 45 grader

Hvordan funker det i praksis?
Jaktia har på sine nettsider vært veldig smarte og skrevet flere ganger at ovnen er beregnet for eksempelvis isfisketelt og jaktbuer. Denne ovnen har nemlig ett veldig stort problem, som den ikke nødvendigvis har i USA der den ble designet. I USA brukes ovnen MYE, både utendørs og innendørs i isfiskehytter, jaktbuer og isfisketelt. Men som alt annet i USA er det "go big or go home" som gjelder og de kobler derfor sjelden disse til små gassbokser, men heller med slange til propanflasker. Problemet med å koble til 450grams gassbokser (som bildet over viser) er mangel på trykk etter hvert som innholdet tømmes og kondens som igjen medfører at boksen fryser. Da stopper tilførselen fra gassboksen til ovnen og man ser at flammen blir stadig svakere før den til slutt kutter helt.

Jeg har forsøkt å isolere boksen, men det har ikke gjort annet enn å isolere boksen med problemet. Noe som kan funke er å bruke håndvarmere eller liknende som man teiper på boksen for å tilføre litt ekstern varme. I et lite rom som et isfisketelt blir problemet mindre, og etter hvert borte da ovnen varmer opp nok til å unngå at boksen fryser. En permanent løsning er å gjøre som amerikanerne og koble til propantank direkte med slange. Alternativt ordne kobling med slange slik at man kan fyre med gassboks som står opp ned. Men dette må gjøres med forsiktighet, trykket i disse boksene er ikke til å spøke med!
Klare instruksjoner for hvordan man fyrer opp

Skal ovnen utelukkende brukes "innendørs" eller i sommerhalvåret er det ikke mye negativt å si om den. Ja, den veier litt og den tar litt plass men den er vesentlig enklere å fyre opp en å montere for eksempel et stormkjøkken eller et bål. Det største plusset med ovnen er varmen, for denne gir fra seg veldig mye varme. En isfisketur på Mjøsa i fjor vinter i drøye 20 minus gikk som en lek med denne ovnen i teltet. 
Rett på isen uten varmeelement på gassboks var ingen stor suksess

Oppsummert kan jeg si at ovnen gir fra seg veldig mye varme, og om man trikser litt med gitteret foran kan den faktisk funke som en liten grill. Den er meget lett å bruke, den bruker gass som du får kjøpt i alle sportsforretninger og den er trygg. Husk på å alltid ha nok ventilasjon om du bruker den innendørs, det er tross alt snakk om gass. 

Skal du ha varme under åpen himmel på isen er dette kanskje ikke førstevalget. Litt testing gjenstår med håndvarmere samt en enda mindre gassboks for se om problemet med trykk og kondens bedres. Dersom det kan håndteres vil dette også være et av de beste alternativene utendørs. Men det er vel fortsatt lite som slår et sprakende/levende bål?!












Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

Lowrance transducer compatibility

There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.