Gå til hovedinnhold

Oppgradering av kulelagre på lavprofilsnelle

Med spinnfiskesesongen rett rundt hjørnet bør utstyr klargjøres for å unngå problemer når vinteren endelig slipper taket. Et tips fra oss i Team Colibri, med Lars i spissen er å se over ytelsen på snellene og sammenlikne disse med tidligere år. Det er ikke uvanlig at visse deler bør skiftes ut, og i dette tilfellet var det tid for å skifte ut kulelagrene i en av lavprofilsnellene jeg har tenkt å fiske med i månedene fremover.
Black Max fra Abu Garcia er ingen nyhet, men ei snelle som fortsatt er veldig aktuell. Den er relativt rimelig, men presterer likevel meget bra. Den er lettkastet, jevn ved innsveiving og helt ok når det gjelder vekt og byggkvalitet. Den første grunnen til at jeg valgte nettopp Black Max til å bytte kulelagre var fordi jeg har flere av disse snellene på mine isfiskekomboer og de har vært i bruk i flere sesonger uten særlig vedlikehold. Med andre ord er det en fordel å bytte ut kulelagrene for å sikre at snella presterer i årene som kommer. Grunn nummer to til å velge denne snella er fordi den er veldig populær å bruke til nettopp dette formålet. Det finnes utallige videoer på YouTube av folk som har byttet ut kulelagrene for å oppgradere og flere av de hevder at det blant annet øker kastelengde betraktelig. Valg av kulelagre er selvfølgelig opp til hver enkelt, og i mitt tilfelle falt valget på keramiske kulelagre som sies å være en solid oppgradering fra standard kulelagre som brukes i snellene fra fabrikk. Skal man gjøre en slik oppgradering på en rekke sneller finnes det rimeligere alternativer. Men ettersom dette også skal fungere som en test av hvor stor betydning typen kulelager har gikk jeg for lagre fra et firma som anses for å ha noen av de beste, Spool Hi-Speed Bearings i USA.
Black Max har tre kulelagre man ønsker å bytte ved en oppgradering. Det sitter to identiske lagre i henholdsvis sideplata og under justeringsskruen på samme side som sveiva (tension knob). Det tredje lageret finner du på selve spoleakselen, og dette er et litt større lager. De to førstnevnte er veldig enkle å skifte ut så lenge man har rett verktøy i form av ei fin tang eller ei sikkerhetsnål. Utenfor hvert kulelager sitter det en tynn metallwire i spenn som man må vippe ut eller aller helst klype fast og vippe ut. Vær veldig forsiktig når du gjør dette da den har en tendens til å skyte tvers over rommet og forsvinne...
På bildet over ser man tanga jeg bruker for å løsne wiren som holder kulelageret på plass, selve wiren og kulelageret som er tatt ut av sideplata. Neste steg er åpenbart å sette inn et nytt kulelager, feste wire og ha på en dråpe med olje. Når det gjelder valg av olje er dette viktig for å få maksimal utnyttelse av kulelageret man velger. For keramiske kulelagre finnes det spesielle oljer som bør brukes, samt noen spesielle prosedyrer som bør følges for maksimal ytelse. Om ditt mål er å skifte ut slitte kulelagre kommer du langt med å skifte til nye lagre samt en fin olje, som for eksempel Abu Garcia Rocket Oil.
Med nytt kulelager på plass er det bare å tilføre olje, sette på wire og gi kulelageret noen runder for å fordele oljen. Har du et slitt kulelager vil du merke stor forskjell allerede i denne delen av prosessen. For maksimal effekt anbefales det å bytte alle tre kulelagrene, og spesielt kulelageret på spoleakselen er viktig. Dette holdes på plass av en "pin" i akselen som kun kan dyttes ut i en bestemt retning. Dersom denne sitter for hardt bør man ha spesialverktøy for å løsne den.
Når alle kulelagrene er byttet ut og oljet opp er det bare å fylle spolen med ønsket line og teste. Husk at dersom du bruker multifilament, eller braid, kan det være store forskjeller fra en braid til en annen når det gjelder hvordan de presterer. De fleste av mine sneller er fylt opp med Berkley X9 eller Berkley TracerBraid i tykkelser fra 0,14 til 0,16. For tynn braid kan fort gi deg problemer da det kan skjære ned i spolen og gi såkalte "kråkereir". Vi satser på å komme tilbake med mer info etter hvert som snella med nye kulelagre har fått noen timer på vannet. Har du gjort liknende oppgraderinger vil vi gjerne høre fra deg i kommentarfeltet! :)

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

Lowrance transducer compatibility

There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.