Gå til hovedinnhold

Idioti i lovform

 Det er ikke ofte undertegnede blir sint, men Lovvedtak 124 er så komplett idiotisk at det ikke er mulig å unngå stigende blodtrykk.


Dette blir nå ulovlig.

Bildet over viser en nydelig ørret fra Tyrifjorden, satt i balje med oksygentilførsel før innveiing i en konkurranse. Prinsippet fungerer meget bra, og er en stor fordel der man fanger fisk som trenger en "pustepause" før den gjenutsettes. Bildet er gammelt, i dag foregår mange fiskekonkurranser uten innveiing av fisk, men innen meitefiske er det normen at fisken holdes levende til innveiing før gjenutsetting.

Lovvedtak 124 endrer dagens Lakse- og innlandsfiskelov, og det er spesifikt denne endringen som er problemet:

Idioti.

Teksten over gjør praksisen med "pustepauser" ulovlig, og den gjør dermed også keepnett og oppbevaring av fisk i bur/ kasser i vannet ulovlig. Unntakene som nevnes (paragraf 13 og 18) er ikke relevant for sportsfiske, disse handler om uttak av "skadefisk" (uønskede arter, fisk som rømmer fra merder etc) og forskning. Paragrafen har vært der tidligere også, men med mindre "skarp" tekst. Hva er mulig konsekvens av innskjerpingen? 

La oss dvele litt ved ordet "umiddelbart". 

Umiddelbart betyr raskt eller direkte, uten forsinkelse. Det er vanskelig å tolke dette på noen annen måte enn at det forbyr veiing, måling eller fotografering av fisk som skal gjenutsettes. Med det har våre folkevalgte effektivt slått beina under enhver fiskekonkurranse basert på fang og slipp, og flyttet oss 5-10 år tilbake til konkurranser der all fisk som skal registreres på noen måte må drepes. Dette er en katastrofe for sportsfiske generelt, og kan harpunere den enormt positive trenden vi har sett i bestander over hele landet. Ørretbestandene i Tyrifjorden, Randsfjorden og Mjøsa hadde neppe vært der de er i dag uten at vi som sportsfiskere tok ansvar for det vi driver med og begynte å slippe ut igjen fisk også under konkurranser. Hvis dette blir stående, kan man som ansvarlig sportsfisker ikke delta i konkurranser, for får du en vinnerfisk kan du ikke dokumentere den og slippe den ut, og samvittigheten tilsier at man ikke vil drepe den og veie den inn. Dette er kroken på døra for fiskekonkurranser, og med det kroken på døra for mange foreninger som mister sitt inntektsgrunnlag. Inntekter som blant annet brukes til kultivering og arbeid for å styre fiskebestandene.

Live-wellen i båten min, som brukes både for fisk som skal ut igjen, og for fisk som skal spises men som jeg ønsker å holde levende en liten stund så ikke kvaliteten forringes, blir dermed også forbudt. 

Dette er straffbart - fisken skal heller råtne.

Dette forbudet, slik det står nå, er et slag i trynet for alle sportsfiskere, både de som ønsker å sette ut igjen en og annen fisk, og for de som spiser all fisken de får. Siden det nå blir ulovlig å holde fisk levende, må du enten ha med kjølemuligheter på tur eller la fisken råtne. Snakker om fornuftig bruk av ressurser...

Med ordet "umiddelbart" er også den typisk inngangsporten til sportsfiske nå stengt for kommende generasjoner. Hvor mange har ikke kommet inn i sportsfiske via meite fra brygga? Der fisken havnet i en bøtte og ble sluppet ut etter endt økt, en velkjent og barnevennlig aktivitet for de fleste av oss. Den praksisen er nå ulovlig i ferskvann, og annenhver barnefamilie blir gjort til lovbrytere i prosessen.

Det blir ikke noe bedre av at dette gjelder alt fiske i ferskvann, uansett art, samt fiske i saltvann etter anadrome arter:

Mer idioti

Hvis du lurer på hvem som stemte frem dette ser du det i voteringsoversikten. Alle voteringer i Stortinget ligger på nett, her er voteringen i dette tilfellet.

Voteringsoversikt.

Det eneste partiet som hadde vett i skallen var Senterpartiet. Resten av partiene signerte ut på råtten fisk, ødelagt rekruttering, ødelagt kultivering og ressursmisbruk fastsatt som lov. Voteringsoversikten ligger HER, du kan også se navnene på de som stemte for, sånn i tilfelle du lurer på hvem som bør strykes neste gang du stemmer.

Av natur tror jeg det beste om mine medmennesker, og våre folkevalgte er ikke noe unntak fra det. Jeg kan ikke tro noe annet enn at dette må handle om en misforståelse. Det sier seg selv at vi som sportsfiskere ikke kan godta dette. Vi som bryr oss om et ansvarlig fiske, vi som ønsker det beste for bestandene i landet vårt OG vi som ønsker best mulig kvalitet på maten vi fanger. 

Teksten i paragraf 37 må endres fra "umiddelbart" til noe som har med realiteter å gjøre, noe ala "innen samme døgn" eller tilsvarende. Frem til det skjer kan ikke denne paragrafen respekteres slik jeg leser den.

Men kjære folkevalgte, siden dere nå setter en presedens på at sportsfiskere ikke får gjøre det som tross alt er til fiskens beste der fisken skal slippes ut, og til matkvalitetens beste der fisken skal spises, hva med de ca 1000 lokasjonene vi har med levende anadrom laksefisk stående i sjøen langs kysten vår? Dere vet, der fiskevelferden er elendig, hundretusener av fisk dør hvert år på grunn av vannstell, sykdommer og parasitter spres for alle havstrømmer og kloakk og kjemikalier går urenset i sjøen.  Nå som jeg nektes å ta vare på fisken min, til fisken og mitt beste, så tar dere tak i dette organiserte dyreplageriet også? Eller gjelder det andre regler for laksebaroner enn for meg? Jeg bare spør..

Dette innlegget kan ikke tas til inntekt eller ulempe for noen foreninger eller lag, det er skrevet fult og helt for egen regning og representerer mitt personlige syn.

Kommentarer

  1. Vel skrevet! Det må være uvitenhet som ligger bak dette vedtaket. Og de som innbiller seg at vi nå gjør naturen en tjeneste med slike bestemmelser, må tenke seg om. For hvem er det som er mest opptatt av å ha livskraftige fiskebestander? Det er vi som fisker. Tviler på at andre bryr seg like mye om fiskene og deres livsmiljø. Tenk bare på hvor mange ganger vi må forklare for mannen i gata som passerer oss når vi fisker at det faktisk fins fisk i vannet.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

Lowrance transducer compatibility

There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.