Gå til hovedinnhold

Mini teamtreff i Oslofjorden 11.06.20


Sommer. Smak på det ordet. Vi snakker lyse kvelder og netter, badetemperatur i vannet, iskrem, utepils, bar overkropp og havabbor.

Atle i solnedgang.

Team Colibri består av seks mann, men å samle alle på samme sted til samme tid er nesten umulig. Det er derfor veldig hyggelig når man klarer å samle noen, i dette tilfellet Atle, Dag og meg. Det siste halvåret har vært spesielt for oss alle tre, riktignok av vidt forskjellige årsaker, men nettopp i perioder med høyt press er det ekstra fint å kunne samles. Snakke litt tullball, snakke MASSE om utstyr, kikke på det den enkelt jobber med i regi av teamet og selvfølgelig fiske. 

Dags samarbeid med Pioner har de fleste som følger oss i Team Colibri fått med seg. I senere tid har han jobbet med en annen modell enn 14-foteren du sikkert har sett. Vi skal snart få komme med detaljer rundt dette siste P-prosjektet, og jeg må bare si at det ble et hinsides kult resultat som vi virkelig gleder oss til å presentere. Vi brukte de første timene av ettermiddagen nettopp på å filme og fotografere denne nye råtassen av en båt, men mer om den senere.

Ny båt med nytt utstyr - mange innstillinger å endre på.

Atle filmer mens Dag går gjennom sitt siste prosjekt.

Med dokumentasjonen av P-prosjektet unnagjort kunne vi konsentrere oss om å fiske. Jeg hadde på forhånd advart de to andre om at det neppe ville skje noe som helst fiskemessig før i 8-9-draget på kvelden, og det stemte ganske godt. Med to båter og tre mann var det bare å melde om dødt hav de første timene. Ett og annet slag på woblerne kom da, men det er typisk for små horngjel. Kveldens o store mål var naturligvis havabbor, en art som alle tre av oss har et litt spesielt forhold til. Du husker kanskje havabborfilmen som Dag og jeg lagde i september 2018? Om du har glemt den kan du få ett gjensyn med den her:


Utstyr og fisketeknikk var stort sett den samme i dag, selv om høst var skiftet med forsommer og morgenfiske med kveldsfiske. Det handler om å kaste inn mot land eller grunner, så tett på du bare får til, med woblere som kaster godt og går høyt i vannet. Havabborene går gjerne helt inn på land etterhvert som kveld går mot natt, og badegjester og båttrafikk roer seg.

Det ble ganske seige timer mens klokken dro seg stadig nærmere midnatt. Rundt 22.30 ble det en merkbar reduksjon i båttrafikken, og med det kom oppsvinget fiskemessig. De spredte stimene med agnfisk vi så på ekkoloddet tidligere på ettermiddagen ble mer kompakte "agnfiskboller" og vi fikk følgefisk som små sjøørret og horngjel etter woblerne våre. Etterhvert meldte makrellen seg, Atle var først ut med en tynn og lang makrell på 40 centimeter (som da bragte han opp til en andreplass i kystfiskeklassen i Colibri Predator Cup).

Atle og makrell

Mens Dag og jeg fisket fra Dags P-prosjekt fisket Atle fra sin egen Ibiza, som har blitt er riktig så rå sportsfiskebåt i Atles eie. Ikke lett å se at denne båten er 23 år gammel.

Sportsfiskemaskin.

Motorguide og kastedekk er gull.

Ibizaen er solid oppgradert med blant annet kastedekk, ny propell, oppgradert konsoll og ratt, ny styresylinder, Simrad NSS foran og bak, Motorguide Xi5 (36V), VHF og nesten like mange ekkoloddgivere som jeg har på min egen båt. Den klassiske skjærgårdsjeepen er blitt en skikkelig sportsfiskemaskin for hav og store innsjøer, og med Atles planer om overflatebehandling vil den skinne i gelcoaten snart også.

Tilbake til fisket så kjørte vi litt rundt og testet ymse plasser som har levert havabbor for meg før. Men akkurat da jeg begynte å lure på om Dag og jeg skulle blanke nappet det på en liten pir (pir = liten makrell) på min 15g Møresilda Holographic sølv/ sort som jeg i ren desperasjon slepte bak båten under en forflytning. Sesongens første makrell for min del, og selv om jeg ofte ser på makrell som en ren plage var den særdeles velkommen i kveld. 

Ikke ofte jeg jubler for slike.

Jeg mangler nemlig makrell i Colibri Cup, og denne stakkaren skaffet meg mine 23 første poeng i Kystfiske-klassen. Kystfiske-klassen gjelder makrell, havabbor og sjøørret og nå hadde jeg endelig en av de inne i FishDonkey-appen. Dag mumler noe om at makrellen min knapt var kvitt plommesekken, men det lever jeg godt med. Jeg har fått fisk, og fått en ny art inn i Colibri Cup, det har ikke han.

Dag føler på presset man har når man er eneste i gjengen uten fisk i båten....

Ikke lenge etterpå får også Dag en makrell, surt nok er den større enn min og sikrer Dag 32 poeng i klassen.

Dags makrell

Jeg setter Dags Motorguide Xi3 (24V) i headinglock med 0,25 knops hastighet og så spinnfisker vi oss rundt en holme som leverte bra med havabbor for meg tilbake på sent 90-tall og tidlig 2000-tall. Plassen var en av mine bedre for både havabbor og sjøørret, men ble dessverre overtatt av sel og med det forsvant både abbor og ørret derfra. Men nå var selen som har pleid å ha tilhold der heldigvis borte, og jeg øynet et håp om at fisken hadde returnert. Jeg hadde knapt rukket å fortelle den sel-somme historien til Dag, før det smalt til brutalt over min IMA Komomo II 85mm (min desiderte favoritt for spinnfiske etter havabbor). Kastet hadde landet bare en meter fra holmen jeg kastet mot, og rett etter smellen eksploderte overflaten i et skikkelig plask. Så ble linen slakk og jeg rakk å kjenne på den trykkende skuffelsen av tapt fisk, før det ble strekk i linen igjen og det herlige trøkket fra en havabbor forplantet seg hele veien inn i hjernebarken min. Fish On!

Jeg var aldri i tvil om det satt riktig art på kroken, og når den gled inn over håvkanten så jeg at det var en bedre fisk. Havabbor på 49 cm er over snittet mitt i fjorden de siste årene, snittet har ligget rundt 43-44 centimeter. Mens fisken ligger i håven så den får igjen "pusten" fyrer jeg opp FishDonkey-appen igjen og får registrert min første havabbor i år. For en deilig følelse!

Årets første HA for meg - og foreløpig ledelse i HA-klassen

Mens jeg har holdt på med fisken har Dag filmet, men mens jeg slipper ut igjen min havabbor benytter han sjansen til å plassere en Berkley Cutter i blå/ sølv på samme sted som min IMA nettopp ble angrepet. Resultatet kommer etter et par sveivtak, og den lette ABU Garcia Revo Ike komboen han fisker med synger ut i det bremsen møter havabbormuskler. Dag veksler mellom salig glising når fisken går riktig vei (bort fra land) og over i lett desperasjon når fisken snur og setter fart mot elmotoren. 

Så bredt gliser man når man har HA i andre enden.

Ike får kjørt seg

Nervøsiteten går kjapt over i et gledeshyl når en havabbor på 45 centimeter sklir over kanten på håven og kan legges inn i FishDonkey. 

Dags HA

Atle har fått med seg ståheien (det tror jeg store deler av Indre Oslofjord gjorde, det kom noen gledeshyl her som var godt hørbare) og la seg noen meter bortenfor oss. 

HA-fiske i sommernatten.

Dessverre for Atle var det igjen jeg som fikk kontakt med havabbor. Nok et kast helt inne ved fjellet, og jeg rakk en runde med sveiva før det smalt igjen. Nok et stort plask ( det er knapt en meter dypt der fisken tar) og en ny runddans starter. Denne er dog hakket "snillere" enn min første, og selv om lengden var den samme (49  centimeter) var denne merkbart slankere enn sin artsfrende. Ikke utsultet, bare ikke helt i sommerform enda.

Med den havabboren vel tilbake i sitt rette element var klokken passert midnatt med god margin, og med vanlig arbeidsdag kun få timer frem i tid, bestemte vi oss for å avslutte fisket. Vi hadde fortsatt litt filming igjen, og ikke minst en god transportstrekning tilbake til båtrampen på Holmen. Men det var tre lykkelige menn som etterhvert kunne innta bilene sine og sette snuten hjemover. 

Man har hatt kjipere kvelder enn dette.

Og du, det ble filmet en hel del, så du skal snart få se levende bilder av både havabbor og det siste P-prosjektet.

Litt informasjon til slutt.

Havabborbestanden i Oslofjorden virker bedre enn på mange år, men siden fiskene er så like i størrelse er det all grunn til å tro at dagens fiske hovedsakelig skjer på noen få årsklasser og at de ikke lykkes skikkelig med gyting i Oslofjorden hvert år. Jeg vil derfor be alle som fisker etter havabbor i Indre Oslofjord om å behandle fisken forsiktig og sette den pent ut igjen. Du kan lese mer om hvordan du gjennomfører fang og slipp i DENNE artikkelen. Du skal ikke ha dårlig samvittighet for å ta med fisk hjem til middag, men er du sulten så fisk heller makrell, for den er det ingen mangel på i Oslofjorden.

I motsetning til hva enkelte avisartikler har gitt inntrykk av så er det ikke fiskeforbud i Oslofjorden, det er derimot begrensinger som alle som skal fiske må sette seg inn i. Det kan du lese mer om i DENNE artikkelen. Lurer du på hvor du kan sette ut båt i området, så finner du informasjon om det i DENNE artikkelen. Sist men ikke minst så får du som vordende havabbor-fisker mange tips fra meg i DENNE artikkelen.

Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…