Gå til hovedinnhold

Nytt håndtak til Shimano Calcutta – og slik reparerer du den!


Dette skulle egentlig bare være oppskriften på hvordan jeg oppgraderte håndtaket på min Shimano Calcutta 301D. Men det blir også oppskriften på hvordan man kan skaffe deler og fikse den, dersom noe går skeis. Dette kommer vi til i del to av denne bloggposten.

Shimano Calcutta med power handle

Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg oppgraderte håndtaket på Shimano Talica her. Jeg ville gjøre det samme på en liten multiplikator som jeg bruker til lett jigging eller agnfiske fra båt eller kajakk. Typisk på 5-75m dyp.

Jeg synes det originale håndtaket på Calcutta er for smått og liker ikke at det er to kuler på armen. Det føles som om jeg må bruke fingrene som pinsett for å holde i kula og den man ikke bruker kan være i veien dersom man ikke holder langt nok ut på den når man sveiver. Ikke for kraftens skyld. Følelsen er bare ikke der. Snella er knall, det er bare finishen. 
Orginalt håndtak står foreløpig på snella

Derfor har jeg kjøpt et «power handle» fra Jigging world her hos Tackleworld.com. OBS: det er flere ulike typer Calcutta, så pass på at du finner den som er rett for akkurat din modell. Min er som nevnt 301D - altså venstrevendt. Derav 1-tallet.

Før vi går løs på jobben synes jeg det er en fordel å orientere seg om hvordan mekanikken ser ut:

Utsnitt av deleteging for Shimano Calcutta CT 301D

Vi skal jobbe oss gjennom fra del 4368 til og med 4525. Som man ser er det mange ulike skiver, og noen veldig små deler (særlig de to pluggene (2122) med fjærer (2123) som står i stjerna). Derfor er utstyrs-disiplin viktig for å unngå å bruke mye tid på å knote med å få satt dette sammen igjen. En god regel er å legge alle deler kronologisk fra man tar det av snella og sette på igjen i motsatt rekkefølge.

Slik gikk jeg frem

Jeg brukte følgende verktøy:
- Liten stjernetrekker
- Leatherman (tang - for låsemutter. Liten skiftenøkkel er enda bedre)
- En mynt for låseskrue. Stor flat skrutrekker er antakelig vel så bra.

Det er ganske rett frem å demontere. Etter å ha tatt av låseskruen, som vi senere skal bli alt for godt kjent med, er de påfølgende delene lagt kronologisk fra toppen. På bildet under er vi gjennom helt til de siste fire stjerne-skruene. Legg merke til alle skivene som ligger på siden. Det er fort gjort å blande hvem som skal hvor - ha derfor god disiplin med å legge det kronologisk. Dette sparer deg for mye frustrasjon.
Delene legges kronologisk ettersom de tas av snella
Vær obs på at bak stjerna for å justere bremsen står det to små pins med fjær. Disse har lett for å dette ut og forsvinne.
Nytt håndtak er på og delene settes på igjen i motsatt rekkefølge som de kom av.

Nå er stjerna på plass og vi er nesten i mål. Kun låseskruen gjenstår...


Reparasjon av Shimano Calcutta

Da siste skrue (4368) på Calcutta´n skulle strammes til var jeg for hard i klypa. Det gjorde at låseskruen som holder stjerna på plass knakk. I midten på bildet under ser vi at gjengene og bolten i låseskruen står igjen, mens toppen av skruen av blitt vridd av.
Episenteret for ødeleggelsen er midt i stjerna på snella.


Dette byr på to utfordringer. For det første sitter bolten i skruen igjen i snella, men ikke noe hode til å få tak på det. For det andre må ny skrue skaffes.

Det første først: Bolten som står igjen er veldig liten. Røffelig 2 mm i diameter. Jeg kjenner ikke til, og fant heller ikke noe standard uttrekker-verktøy for så små dimensjoner. Dette ble løst ved å spenne snella fast i skruestikken og bore et lite hull i skruen med 1mm bor. Materialet skruen er laget av fremstår ganske mykt og seigt. Med en veldig liten trox skrutrekker og litt press på den mens man skrur forsiktig, kom den opp. Det funket og resten av skruen kom hel ut. 

Så til det andre: ny skrue måtte skaffes. Og etter litt research på nettet landet jeg på Ereplacementparts.com. Det var ganske enkelt å finne frem til akkurat den delen jeg skulle ha, og prisen var det heller ikke noe å si på: $2. Frakt var det ti-dobbelte, men fortsatt mye rimeligere enn ny snelle. I tillegg liker jeg tanken på å fikse noe som er ødelagt, snarere enn å bare kjøpe nytt. Det tok vel ca 10 dager fra jeg bestilte skruen til den lå i postkassen hjemme.

Ha delenummer for akkurat den delen du skal ha, og modellen det skal monteres på. Verre er det ikke. Vi vet allerede at det i dette tilfellet er snakk om del nr. 4368 til en Shimano Calcutta 301 D. Det kommer opp bilder av aktuell del, så man kan med fordel bruke litt kritisk sans for å være helt sikker på at man bestiller noe som man har tro på at vil funke.
Original del fra Shimano til $2

Samme fremgangsmåte kan brukes til å skaffe alle mulige deler til et bredt utvalg av Shimanos fiskesneller. Antakelig en del andre sneller også, men det har jeg ikke testet ut selv og vil ikke uttale meg om.

Låseskruen er knekt og ubrukelig. Pass på at inni den vil skive 4396 fort sitte igjen, og må flyttes over til ny låseskrue. Dette ser du i skruen til høyre i bildet under.

Ødelagt skrue til venstre med en skive som skal flyttes over til den nye låseskruen
Skuen settes på som planlagt, og er siste del som holder det hele fint sammen. IKKE skru til for hard denne gangen, bare sånn passe.

Endelig er jobben i mål og jeg er veldig fornøy med å få et håndtak som jeg liker bedre til denne kompakte multiplikatoren. Gleder meg til å komme ut på sjøen med Prey Lightjigger multiplikator, som denne snella står på til daglig.


Lykke til - og skitt fiske,
Fredrik

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?