Gå til hovedinnhold

Når kan jeg bruke elmotor?

Vi i Team Colibri er store tilhengere av farkoster som lett kan transporteres og flyttes til nye spennende fiskeplasser. Vi er også glad i de elektriske motorene våre, men de kan (dessverre) ikke brukes over alt. Her ser vi på når du kan, og når du ikke kan, bruke (el)motor.
En jolle med elmotor gir store muligheter for sportsfiske.


La oss starte med Lovverket. 


Det er " Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag" som er utgangspunktet, og som for alle norske lover finner du den på lovdata.no:
 https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1977-06-10-82

For oss sportsfiskere er det paragraf 2, 3 og 4 som er de som virkelig betyr noe. Paragraf 2 sier noe om hvor loven gjelder. Merk at utdraget under er forkortet så det bare berører temaet vårt:
"Med motorferdsel menes i denne lov bruk av kjøretøy (bil, traktor, motorsykkel, beltebil, snøscooter o.l.) og båt......
Med vassdrag menes åpne og islagte elver, bekker og innsjøer."

Paragraf 2 sier at loven gjelder oss som vil ferdes på vann og vassdrag. Det er verdt å merke seg at loven IKKE skiller på typen motor, med andre ord er elektrisk motor sidestilt med forbrenningsmotor her.
Lovverket skiller ikke på elmotor og forbrenningsmotor.

Paragraf 3 er enkel og trenger neppe videre forklaring:
"I utmark og vassdrag er motorferdsel ikke tillatt med mindre annet følger av denne lov eller vedtak med hjemmel i loven."

Paragrafen sier at utgangspunktet er forbud, men så finnes det noen unntak der man kan bruke motor i utmark og det er de unntakene vi må passe på at vi holder oss innenfor. Unntaket som betyr noe for oss sportsfiskere finner vi i paragraf 4. Igjen har jeg forkortet så vi fokuserer på det som er relevant for sportsfiske:
"Ferdsel med motorfartøy er tillatt på innsjøer som er 2 kvadratkilometer eller større, på elvestrekninger, og på innsjøer mindre enn 2 kvadratkilometer dersom disse inngår som en del av et farbart vassdrag. Kommunen kan likevel bestemme at ferdsel som nevnt helt eller delvis ikke skal være tillatt."

Oppsummert sier paragraf 4 at vi kan bruke (el-)motor i vann som er minst to kvadratkilometer, men at kommunen kan forby dette lokalt. Merk at kommunale myndigheter IKKE kan gi generelle unntak fra loven, men de kan angi strengere regler lokalt. Det samme gjelder grunneieren eller dennes representant (feks en som leier grunnen). Disse kan sette strengere regler men de kan ikke gi deg unntak. (Dette står forøvrig i paragraf 10)

Du kan søke om dispensasjon, dette står det mer om i paragraf 5 og paragraf 6. Men dette er neppe relevant for deg og meg som skal på en tur eller tre.

Hvordan måle hvor stor innsjøen er?

For å gjøre det kan du selvfølgelig skritte opp rundt innsjøen, men med de elektroniske hjelpemidlene vi har i dag er det ganske enkelt å måle opp omtrentlig areal. Her ser vi på hvordan du kan bruke Gule Sider, men det finnes mange alternativer.

1. Gå til Gule Sider og Kart, finn vannet du lurer på. Nederst i høyre hjørne klikker du på "Tegn og Mål":
Tegn og mål - Areal

Etter å ha klikket får du opp en meny, i den menyen klikker du på "Areal" som på bildet over. Nå kan du klikke deg rundt innsjøen:
Klikk deg rundt og avslutt med ett klikk på "Ferdig".

Når du har et brukbart omriss, klikker du på "Ferdig". Nå kan du klikke på omrisset og får da opp en boks med arealet:
Bingo!
Et godt alternativ til Gule Sider er NVEs innsjødatabase, hvor de allerede har gjort jobben med å måle opp for deg. denne finner du her: https://gis3.nve.no/link/?link=innsjodatabase

Selv om du nå har kommet frem til at vannet er over 2 kvadratkilometer er du ikke helt i mål enda. Før du begir deg utpå bør du følge opp med en runde på Google så du er sikker på at det ikke er lokale regler.

Kommentarer

  1. En kjapp måte å finne vannareal på er via NVEs karttjeneste. Man bare klikker på det aktuelle vannet, så kommer det opp et vindu med info.
    https://gis3.nve.no/link/?link=innsjodatabase

    Vann som er cyanblå er klikkbare. Vann med mørk blå kontur er det dybdekart på.
    Enkelt vann får man opp flere vinduer på. Som ofte er det vann med sammensatte areal, der ett av vinduene er den som samler alle.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for info, enig i at det er en vel så enkel metode.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

Lowrance transducer compatibility

There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.