Gå til hovedinnhold

Oslofjorden 11.11.18 - Bøttregn, problemer og fisk.

Som overskriften antyder ble det en fisketur med varierende utbytte. Noen dager føler man at man bare burde holdt seg i sengen.

Starten på denne dagen var nettopp en slik start. Du vet en slik dag da alt bare går lukt åt helv... Alt er stang ut, og du angrer på at du ikke tok fornuften fatt og ga beng i hele fisketuren. Når YR melder om 10-15 mm nedbør i timen og flomvarselet lyser mot deg, da er det nettopp en slik fornuftig stemme i bakhodet mitt som sier at det kanskje ikke er i dag jeg skal holde på utendørs, langt mindre dra på fisketur. Men siden Dag R og jeg hadde planlagt denne turen i flere uker, og jeg hadde en Lowrance HDS Live liggende som bare skrek etter å bli testet, ble det tur. Vekkerklokken ble satt til 05.30 så jeg skulle være på vannet og klar til 07.00. Faktisk var ikke været så helt galt 05.30 heller, helt vindstille og bare litt lett regnvær. Men det skulle fort endre seg.

Vi satte ut på Holmen, og bortsett fra at en politipatrulje svingte bortom for å ta galskapen i nærmere øyesyn, kom Starwelden min på vannet uten dramatikk. Men for et regnvær, det bøttet ned og lensepumpen på Starwelden gikk mer eller mindre kontinuerlig fra jeg bakket ned på rampen på morgenkvisten, og til vi kom hjem igjen. Heldigvis er den koblet mot et solid batteri som også får motorlading. Selv svanen ved rampa så ut til å drømme om tak over hodet og varmere tider.
Fornuftig svane.
På vei utover skal vi så slå på elektronikken, men NMEA-nettverket og modulene mine er livløse, ikke antydning til funksjon. Siden jeg har todelt strømforsyning til elektronikken ombord er det ikke noen krise, jeg må bare koble min Airmar TM185HW direkte i en HDS istedenfor i Sonarhub-modulen og så får vi leve uten StructureScan. Men litt irriterende var det, ikke minst fordi halve poenget med turen nettopp var å få testet HDS Live mer mot StructureScan 3D. Jeg ville helst sikre meg endel skjermbilder jeg kan bruke som referanse mot de kommende nye giverne til HDS Live, og kommende softwareopdpatering av selve StructureScan 3D.

Men den gang ei, så da ble det å pakke ned Liven også, og klare oss med min HDS Gen 3 ved førerplass og Dags HDS Carbon i front. Med en ekstra ethernetkabel mellom de to fikk vi et provisorisk nettverk på plass, siden alt av ethernet ellers går vis modulene bak, og dermed hadde Dag både ekkolodd og kart der han stod i "dusjsonen" foran. (Jeg tilbragte dagen under biminitaket lengre bak, og hadde det egentlig relativt tørt og fint der.)
Lowrance HDS 12 Carbon i front i dag.
Vi får ofte spørsmål om hvordan touchskjermene fungerer i regnvær, og som du ser på bildet ble unektelig HDSen i front rimelig våt i dag. Touch (og alt annet) fungerer dog akkurat som det skal, helt uproblematisk. Vi kan derimot ikke si det samme om Dags Iphone, selv om den tåler vann fungerer touch svært dårlig når skjermen på smarttelefonen blir skikkelig våt.

HDSen står forresten på et stativ fra Cisco som heter Sure-Lok. Dette virker som det er i en helt annen klasse enn for eksempel RAM-mounts og oser virkelig av kvalitet. Selv da vi fikk løft over hekkbølgene til danskebåten og bedrev lavtflyging i greie 30 knop, var det ikke antydning til bevegelse i festet. For øyeblikket står det ett slikt feste i båten min og ett i båten  til Dag R, så vi får komme tilbake til slitestyrken etter at vi får litt mer erfaring med festet.

Første stopp var på utsiden av Langåra. Her var det spinnfiske etter sjøørret som stod på agaendaen, og vi la de første kastene inn mot land akkurat i det det ble en antydning til første dagslys så timingen var bortimot perfekt.
Grålysningen er tingen.
Det tok heller ikke veldig lang tid før Dag meldte om at han var borti fisk, men det var jeg som endte opp med å være den første til å banne over at håven ikke var gjort klar.
Sjøørret - type tynn og utgytt (Foto; Dag Røberg)
Det er utrolig hva ett utgytt slips av en sjøørret, som i tillegg var feilkroket, kan gjøre med humøret på en dag som ellers var preget av mer motbakker enn godt er. Ørreten ble befridd fra kroken på min IMA Komomo II 90 og sluppet pent tilbake. Håper vi sees igjen etter at du har fått i deg noen kilo av all byttefisken vi ser på ekkoloddet i dette området.

Vi fortsatt å fiske av området vi hadde blinket ut for dagens sjøørretøkt, men til tross for både smånapping og følgere ble det ikke flere ørret i håven som nå var klargjort. Vi satte derfor kursen tvers over fjorden mot Steilene, og det var under den overfarten vi endte med et ganske greit svev da jeg ikke fulgte godt nok med i timen da vi passerte bak danskebåten. Heldigvis landet Starwelden forbausende mykt i sjøen med tanke på at den tross alt ikke har all verdens V-bunn. Alt ombord fløy veggimellom dog så jeg får prøve å ikke gjøre dette til en vane. Men litt artig var det også.....

Steilene leverte ikke, og ekkoloddet viste heller ikke særlig mye agnfisk så vi rigget om til lyr og kjørte til en lyr-plass rett på innsiden av Steilene. Under ser du delvis kartbildet fra C-Map sin Max N+ kartbrikke med dekningsområde EN-Y-300-41 (Norge og ned til Danmark) og delvis jagende lyr. Kartbrikken kommer vi tilbake til, men dette er C-Maps beste kartbrikke for Lowrance og Simrad og en knallhard konkurrent til Navionics.
Lyr.
Her var det både godt med agnfisk og ikke minst jagende rovfisk. Vi fikk flere lyr i området og Dag fikk også et par små torsk. Jeg har fått så lite torsk i Indre Oslofjord de siste årene at det er gledelig å se at de fortsatt finnes her, selv om de er små og settes ut igjen.
Torsk - en sjelden gjest i båten min om dagen
Lyr fikk vi flere av begge to, ikke det helt store størrelsesmessig men et er morsomt med litt action.
Dag med liten lyr

Undertegnede med litt større lyr (Foto; Dag Røberg)
Fiskemessig ble dagen definitivt en opptur, selv om været bare var utrivelig og elektronikken ikke ville leke med meg. Vel hjemme fant jeg feilen, og det er mye som tyder på at problemet er brukerfeil. Lithiumsbatteriet jeg bruker som forbruksbatteri var helt tomt, så enten har jeg krypstrøm så det holder (brukerfeil, for det er jeg som har koblet alt) eller så har jeg glemt å slå av hovedstrømsbryteren.

Nå er båten tømt for alt av utstyr, og jeg regner med at dette i praksis var årets siste tur med (min) båt.

Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend. The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP. HDS Gen 2 , true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4". HDS Gen 2 Touch , true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12". Elite HDI , "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7". Elite CHIRP , as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".   HDS Gen 2 Units from this series are seen while fishing

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?