Gå til hovedinnhold

Testet: Abu Garcia Villain 2.0 822MH haspel og Abu Garcia Revo STX 30

Abu Garcia Villain 2.0, skurken blant gjeddestenger?

Siden sommeren har jeg fisket med en haspelstang fra Abu Garcia myntet på gjeddefiske. Stanga er av serien Villain og navnet er muligens inspirert av betydningen det har i bøker og film, nemlig "evil" eller skurk. Uansett synes jeg navnet er kult, og sammen med et enkelt og stilrent design er stanga et spennende tilskudd til det norske markedet.

Jeg har lånt ei stang som er 8,2 fot lang og beregnet på kastevekter mellom 20 og 70 gram. At stanga er klassifisert til en gitt vektrate betyr ikke nødvendigvis at den ikke tåler å kaste tyngre eller lettere baits, men den er designet for å fungere optimalt innenfor den oppgitte vektraten. Der synes jeg Abu har truffet bra med Villain, som kaster godt gjennom hele spekteret. For meg som fisker mye med stenger rundt 7 fot merker jeg en betydelig forskjell i kasteegenskaper når jeg får en stang som denne fra Abu i hendene. Den ekstra lengden, samt gode spensten i Villain gjør den til en god kastemaskin. Jeg har testet å kaste lette sluker av typen Atom som veier rundt 20 gram og det går langt avgårde, selv om dette ikke akkurat er vekter som gjør at stanga spenner seg opp spesielt mye. Det samme skjer med en Abu Mcpike rigget på en skalle rundt 15 gram. Da er man i øvre del av klassifiseringen, og stanga lader skikkelig i det man kaster.
Høsten er en fin tid å ta med Villain til et av Østlandets mange gode gjeddevann!
Når det gjelder oppbyggingen av Villain 2.0 så er det et par punkter som er verdt å gå gjennom og vi kan starte med stangringene. Det er et stadig jag etter å finne de optimale stangringene i bransjen. Uten å sitte med noen fasit vil jeg tro det er snakk om å finne den gyldne middelvei mellom vekt og styrke. I Villain har de valgt å bruke ringer av titaniumlegering med zirkonium-innlegg. En av de viktigste egenskapene til zirkonium som er brukt i stangringene til Villain er at det er svært korrosjonsbestandig, fra spesielt saltvann. I luft kan det dannes et såkalt oksidsjikt på stangringene, som vises som et hvitaktig belegg. Dette er såkalt passiviserende og hjelper metallet mot korrosjon. For de som er spesielt opptatt av værfenomenet lyn, kan det nevnes at zirkonium er en dårlig elektrisk leder. Jeg vil dog påstå at det er en falsk trygghet med tanke på all karbonen som finnes ellers i stanga.
Stilrene stangringer i titanium
Villan 2.0 kommer i 40-Ton karbon eller grafitt. Enkelt forklart er det slik at et høyere tall representerer en høyere såkalt "tensile strength" eller på godt norsk "strekkfasthet". Denne strekkfastheten et beskrevet som maksimum belastning et materiale tåler uten å bryte sammen mens det strekkes, noe vi alle skjønner at fiskestenger er mye utsatt for. Strekk foregår i flere deler av fisket, enten det er når vi lader stanga under kast, drilling av fisk eller når vi behandler stanga som en pisk i det vi setter agnet fast i bunnen. Jo mer "tensile strength" stanga faktisk har, jo mer belastning tåler karbonen før den gir etter. For å gjøre det enda litt mer komplisert er den totale styrken stanga har også avhengig av typen resin eller bindestoff som er brukt, samt mengden av bindestoff. Et poeng rundt dette er at renere karbon gjerne er lik mindre bruk av bindestoff, og resultatet er lavere total vekt. Det kan også bety at mindre bindestoff gir større press på kvaliteten på karbonen som er brukt. Videre er Villain satt sammen med V-wrap som sies å gi karbonen ekstra styrke i form av en helt egen måte å sammenføye fibrene på. Denne V-wrap er også med på å gi stangemnet sitt særegne utseende.
V-wrap med det markante mønsteret man finner langs hele stanga
Villain har snellefeste fra Fuji som er både estetisk fint og funksjonelt med "exposed blank". Det vil si at stangemnet er synlig i snellefestet, noe som er både kult og vektbesparende. Fuji er markedsledende, og de moderne snellefestene deres har aldri sviktet meg.
Fuji er en gjenganger i markedet, og det er ikke uten grunn. De leverer produkter som funker
Abu Garcia Revo STX 30 - en god "partner in crime"

Revo STX er en av Abu sine mest påkostede haspelsneller på det norske markedet. Jeg fikk låne en slik i 30-størrelse som matcher Villain veldig fint i utseende og vekt. Den finnes i en større utgave, og den finnes i to mindre. 30-størrelsen virker for meg som en passe match med Villain i denne vektklassen, opp til 70 gram. Med en større snelle får man bedre linekapasitet og potensielt en større brems men man får også høyere vekt. Linekapasiteten på 30-snella er mer enn god nok til gjeddefiske, hvor man ikke forventer flere hundre meter lange utras. Bremsen er også mer enn sterk nok, og den eneste reelle problemstillingen er slitasje over tid som følge av mange kast, tunge agn, potensielt tunge fisker som skal kjempes til båten og fiske i godt norsk vær året rundt. En soleklar fordel ved å velge en av de mindre snellene er vekt. Her kommer vi også inn på en av hovedgrunnene til at multiplikatorsneller er foretrukket av mange til gjeddefiske. Disse er presset på vekt og veier forsvinnende lite i denne sammenheng. Likevel takler de fint påkjenningen det er å kaste tunge gjeddeagn dag ut og dag inn fordi bremsekraften er større sett opp mot fysisk størrelse og vekt. Slitasjen snellene går gjennom ved gjeddefiske, og spesielt spinnfiske med tunge baits favoriserer multisneller som hele tiden arbeider i retning av agnet, i motsetning til haspelsneller hvor snella og linefører jobber 90 grader mot stangtupp. Det kan være verdt å legge til at jeg nå snakker om utstyr beregnet for sneller i 30-40 klassen eller 3000-4000 om du vil. Jeg personlig synes komboen jeg omtaler i denne artikkelen er knallfin, men skal jeg fiske tyngre agn vil jeg gå over på multiplikator da jeg mener dette er bedre egnet for belastningen det medfører over tid.
Snella har et kult design som matcher Villain utmerket
Revo STX har Abu sin velkjente Carbon Matrix brems som gir en veldig myk og fin brems. Den kjennes veldig stødig, og den er fin å justere med skruknappen foran på spolen. Carbon Matrix hybrid er bygd opp av flere skiver karbon og en filtskive for å sikre en jevn brems. Som vanlig løsner man helt på bremsen for å fjerne spolen.
Frontmontert brems av typen Carbon Matrix med lav, jevn startmotstand og høy bremsekraft i topp
Snellekroppen er laget i C6-karbonfiber som sikrer lav vekt, samtidig som det er et sterkt materiale. Girhuset er designet i X-cräftic (aluminium) materiale som gjør innmaten i snella ekstra beskyttet mot korrosjon, samtidig som et girhus i én enkelt del gjør at alt henger godt sammen, og etter planen sikrer at komponentene i girhuset varer lenger. Snella har også 9 kulelagre fordelt utover i snella av typen HPCR som står for "high performance corrosion restitant". Da aner vi med en gang at disse er rustfritt stål og designet for å vare. Antall kulelagre er dog mindre viktig enn plasseringen av kulelagrene. Denne snella kjennes godt skrudd sammen og myk og tett under bruk, så det tyder definitivt på at kulelagrene gjør en viktig, og riktig jobb. Drevene brukt i snella er også designet med hensyn på levetid. Disse kalles AMGearing og er designet i aluminium som er kjent som et solid materiale og fremstår som et godt valg.
Revo STX toppet med Svartzonker braid
Lineopplegg er av typen "Rocket Line Management System", som Abu bruker i de fleste av sine toppmodeller og denne har fungert strålende på alle snellene jeg eier eller har lånt av Pure Fishing. Et godt lineopplegg er for meg veldig viktig ved spesielt jiggfiske da du ofte plukker opp en del slakk eller løs line. At snella leveres med et godt lineopplegg kan ses på som et kvalitetstegn og viser at produsenten har lagt noen kroner i utvikling. Systemet er bygd for å sikre god linepålegging samt kontrollere måten lina kommer av snella på. En fordel Abu nevner ved dette systemet er at den takler "vanskelige" linetyper som Fluorocarbon godt. For egen del fiskes det nesten utelukkende med multifilament til predatorfiske, og i den sammenheng kan det være verdt å nevne at Revo-snellene nå kommer med spoler som er klargjort for braid/flettet line. Det betyr at man skal kunne knyte braid direkte på spolen uten å tenke på noen form for backing. Et lite tips fra oss i Team Colibri er likevel å grunne spolen med sportstape eller billig mono, og så toppe med braid. Braid er som regel et dyrere alternativ, og man trenger ikke 300 meter med fancy braid på snella til ferskvannsfiske i Norge.
"Braid-ready spool" i aluminium
Abu Revo STX 30 sies å veie 216 gram, og kommer med utvekslingen 6,2:1. Utvekslingen er helt normal, og jeg synes det passer bra til det meste av mitt fiske som stort sett dreier seg om ferskvannspredatorer. Revo Rocket er snella som skiller seg litt ut her med 7,0:1 i utveksling. Dette blir smak og behag, men de aller fleste bør finne seg til rette med 6,2:1. Den høye utvekslingen på Rocket kan nok passe bra for topwaterfiske eller jerkbaitsfiske hvor man ønsker å sveive inn slakkline i raskt tempo mellom hvert "twitch" med stanga. Med sine 216 gram er snella forholdsvis lett i forhold til størrelse og kapasitet. Toppmodellene MGX og Premier veier noen få gram mindre, men dette vil knapt være merkbart. Rimeligere modeller fra Abu veier fort 20-30 gram mer, mens arbeidshestene fra Penn som mange sverger til ved tungt gjeddefiske fort kan veie 50-100 gram mer. Dette vil man merke etter lange dager, og gir en annen balanse mot stanga. Villain har ingen oppgitt vekt i Napp og Nytt, men stanga kjennes veldig lett, sammenliknet med andre stenger jeg har. Derfor foretrekker jeg personlig å ha ei så lett snelle som mulig uten at det skal gå utover kvaliteten. Der mener jeg Revo STX treffer meget godt.
Sprek sommergjedde på lett utstyr er gøy!
For å oppsummere synes jeg denne komboen virker veldig lovende. Jeg har kjørt en del gjedder på den, og har veldig mange kast mellom disse, og noterer meg at stanga føles rask og lett. Jeg synes det er en fryd å kaste med Villain da jeg oppnår veldig gode kastelengder, samt at stanga gir god presisjon i kastene. Sistnevnte krever ei rask stang. En "ulempe" med ei slik rask stang er at den ikke er like tilgivende når det begynner å bli snakk om tunge baits, sett opp mot stangens begrensninger. Men da velger jeg heller å ha flere stenger for ulike kastevekter og arbeidsoppgaver slik at jeg kan beholde et par av hovedegenskapene til Villain, nemlig god spenst og presisjon i kastene. For de som er ute etter en god allround haspelstang til gjeddefiske bør denne fra Abu være et spennende alternativ. Med kastevekt mellom 20 og 70 gram er det flust av muligheter for å kaste spennende baits til gjeddefiske, fra de helt lette slukene og opp til middels tunge gummibaits som for eksempel McPike. Abu Revo STX passer som tidligere nevnt godt til stanga utseendemessig med et ganske stilrent design. Utover det passer den stanga godt med sin lave vekt og solide innmat. Veiledende utsalgspris på snella er 2999,- i følge Napp og Nytt 2018, og Villain ligger til 2599,-. Det er med andre ord ikke snakk om en spesielt billig kombo, men utstyret man får til prisen kjennes veldig bra. Siden dette kommer fra Pure Fishing skal både stang og snelle være enkelt å få tak i hos din lokale fiskeutstyrshandler!


Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...