Gå til hovedinnhold

Softwareoppdatering for Lowrance - Genesis live er her!

En funksjon som Lowrance-fans har etterlyst i flere år er live-kartlegging som er uavhengig av kartet man bruker. Den ventetiden er nå over. Siste oppdatering fra Lowrance bringer deg både ny Live-mapping, støtte for mobiltelefonintegrasjon og utvidet mulighet for motordata.

Her er oversikten over hva denne oppdateringen gir til Elite Ti, HDS Gen 3 og HDS Carbon. Vi er litt overrasket over at HDS Gen 3 fikk denne opdpateringen, men det er selvfølgelig en veldig hyggelig overraskelse. (Ikke minst for meg personlig, siden jeg ikke har Carbon men Gen 3 selv. Takk for den Lowrance.)
Nye funksjoner i forhold til modell.

Oppdatering til software 18.2 inneholder altså mer enn "bare" Genesis-live, men siden det sikkert er den oh-store nyheten for de fleste begynner vi å se på den.

Å jada, Genesis Live er her!


Som nevnt går funksjonen på tvers av modellene så både Elite Ti, HDS Gen 3 og HDS Carbon har fått den. Her er det verdt å merke seg følgende:

 • Genesis Live baserer seg på løpende ekkolodddata. Følgelig må du ha en fungerende ekkoloddgiver med (god) bunnkontakt.
 • Genesis Live fungerer også med nettverksekkolodd, så for HDS-modellene må ikke nødvendigvis ekkoloddgiveren være plugget i HDSen så lenge det er en ekkoloddgiver i nettverket.
 • Genesis Live vil fungere opp til 23 miles/hour eller 20 knop. (Men vi vil sterkt anbefale å kjøre vesentlig saktere, hold deg på 0-5 knop så blir kvaliteten bra.)
 • Siden Genesis Live baserer seg på løpende ekkoloddata, vil kvaliteten på kartleggingen styres av kvaliteten på ekkolodddata. Båtens hastighet (desto lavere desto bedre), tidevann/ vannstand, korrekt montert og justert ekkoloddgiver og konevinkel brukt har stor betydning.
 • Genesis Live har ingen justering for tidevann eller vannstand. Men du kan "lure" systemet litt ved å endre på innstillingene for dybdeavvik på ekkoloddet. (Egentlig ment å justere for ekkoloddgiverens høyde på akterspeilet kontra båtens vannlinje.)
 • Genesis Live er IKKE redigerbart. Får du feil i kartet ditt, feks fordi du har kjørt for fort, kan det ikke redigeres på annen måte enn ved å logge opp en gang til.
 • Genesis Live lagres til et hvilket som helst minnekort. Vi anbefaler IKKE at du lagrer til Navionics-brikker, da dette kan påvirke garantier. 
 • Husk at alle de relevante modellene her tar minnekort opp til 32GB som formateres til FAT32.
 • Du trenger fortsatt bare EN minnebrikke, så lenge den IKKE er en Navionics-brikke.
 • Selv om Genesis Live lagres til minnekort, kan ikke dataene brukes utenfor en kartplotter. Man kan ikke hente ut dybder fra live-loggen, så den kan ikke brukes mot Dybdekart.no eller C-Map Genesis. Du må fortsatt logge ekkolodd som før for bruk med disse. 
 • Genesis Live deles IKKE over ethernet, men kan deles ved hjelp av minnekort.
 • Genesis Live er gratis - du trenger kun en minnebrikke.
Erfaringsmessig vil endel brukere gå seg vill i listen over. Men hvis du husker at du fortsatt må logge ekkolodd for bruk med dybdekart.no og C-Map Genesis, så er mye gjort. (Her kommer det sannsynligvis en endring etterhvert som gjør at Genesis Live kan lastes opp til Genesis men Dybdekart.no vil neppe kunne bruke de filene.) Genesisi Live krever at du har et minnekort i enheten din, her ser du hvilke som fungerer. Merk at Live-dataene lagres til det minnekortet du har i enheten, ikke internminnet.:

 • Ett tomt minnekort. Da ser du bare det vanlige (mangelfulle) bakgrunnskartet på plotteren og Live-laget tegnes opp over dette.
 • Ett minnekort med lagret kart fra Genesis Social Map. Da vil du se kartet fra Genesis og ditt Live lag tegnes opp over dette.
 • Ett minnekort med C-Map Max-N eller Max-N+. Du vil kunne se sjøkartet til C-Map og ditt Live-lag tegnes opp over dette. Har du kartbrikke av type V41 som betyr at det er oppdatert med et lag fra Genesis Social Map, vil du kunne se det laget eller sjøkartet, det er valgfritt. Live tegnes uansett opp som et lag over.


Du kan med andre ord bruke dette helt enkelt med bare et tomt minnekort, eller i kombinasjon med Genesis eller i kombinasjon med sjøkart fra C-Map. Eller en kombinasjon av alt hvis din enhet har 2 minnekortporter slik HDS-seriene har. Det ebyr at det også skal fungere over kart fra dybdekart.no.

Da er det på tide å se litt på hvordan dette fungerer.
Tre modeller får oppdateringen med Genesis Live
Ved å lese Release Notes som følger oppdateringen kan vi se mer av hvordan Genesis Live fungerer. Undertegnede har kjørt en tidlig beta-versjon av dette men det er såpass mange endringer kontra versjonen som er sluppet at vi neppe kan basere oss på min erfaring her. Alle bilder i denne artikkelen er hentet fra Release Notes.
Slik ser det ut, konturer tegnes opp "live" over eksisterende kart, basert på ekkoloddets dybde.
Du kan justere for opasitet (gjennomskinn), alt fra at det under Live-laget nesten ikke er synlig i det hele tatt til det motsatte:
Opasitet kan justeres
Du har noe mulighet til å justere hvor tette dybdekonturene skal være i Live-laget, dessverre ikke nok justering for den typiske skandinaviske bruken per nå. Her håper vi å få en oppdateringen som gjør at man kan justere fra 1/2 fot til 30 fot som hadde passet våre dype innsjøer og fjorder langt bedre.
Konturenes intervaller kan justeres - men ikke nok enda

En ting jeg personlig har savnet med Navionics Sonarcharts Live er muligheten til å ha forskjellige farger på isobathene, dvs "mellomrommet" mellom dybdekurvene. Man har det i appen, men ikke på plotteren, der har man kun mulighet til å justere innen en sjattering. Med Genesis Live får man den samme muligheten til å bruke selvvalgte farger som man har med Genesis kart (feks fra Social Map, les mer om akkurat det i DENNE artikkelen.). Du kan også velge mellom ulike visninger og legge inn markering av sikkerhetsdybde.
Velg mellom ulike visninger . inkludert shading
Shading, eller sjattering som vi kanskje bør kalle det på norsk, av isobather er en rask måte å få oversikt over undervannstopografien.
Nærmere kikk på shading

Blåtannstøtte for mobiltelefon på HDS Carbon.

Oppdateringen for HDS Carbon inneholder blåtannstøtte for mobiltelefon. Du vil nå kunne se en inngående tekstmelding til mobilen din på din Carbon. Det ligger også noe annen funksjonalitet her, men det er variasjoner mellom Android (Samsung etc) og IOS (IPhone). Se oversikten her for mer informasjon: 
Forskjeller på Android og IOS
Slik kobler du opp, Carbon og mobil må "parres" akkurat som alt annet du kobler til mobilen via Blåtann.
Hvordan koble opp

Utvidet støtte for motordata.

Støtten for Yamaha er betydelig utvidet, støtten for Evinrude (som var veldig god fra før) er finpusset. Disse oppdateringene ligger i både HDS Gen 3, HDS Carbon og Elite Ti. At Elite Ti nå får full støtte for motordata er i seg selv en stor nyhet. 

Yamaha:


Evinrude:Som nevnt er det at Elite Ti får støtte for motordata i seg selv en stor nyhet. I tillegg til Evinrude og Yamaha som beskrevet over, får Elite Ti nå de samme mulighetene som HDS har hatt hele tiden for Suzuki og Mercury. Merk at dette bare gjelder Elite Ti i 7, 9 og 12 siden 5 ikke har NMEA2000 i det hele tatt.

Hvor finner du oppdateringen?

Som vanlig finner du den på Lowrance sine nettsider. Gå hit, velg din modell:
Her velger jeg HDS Carbon i mitt eksempel. Helt nederst på nettsiden finner du en link til oppdateringer:
Trykk der
Det tar deg til en side for oppdatering av HDS Carbon. Her står det endel info om om oppdateringen og du finner link til nedlastning.
Klikk der for nedlastning
Klikker du på linken starter nedlastningen automatisk og du får ned en fil som slutter på .UPD. Den skal rett på et minnekort, i din enhet og så starter du enheten. Oppdateringen skal da kjøre automatisk og du får en status-bar opp på skjermen din mens oppdateringen går.

Etter oppdatering vil jeg STERKT anbefale at du lagrer waypoints til minnebrikken (det gjør du via Filer-menyen) og så tar du en hard reset. Vær obs på at hard reset IKKE er det samme som "Gjennopprett fabrikkinnstillinger" som bare resetter dine innstillinger. Hard reset sletter all korttidslagring i internminnet, litt enkelt sagt så rydder hard reset opp i alt rotet som vil oppstå under praktisk bruk....

Slik gjør du hard reset på alle HDS og Elite Ti:
 1. Lagre waypoints til minnebrikke!
 2. Slå av enheten.
 3. Hold inne + og - knappene.
 4. Mens du holder +/- inne, trykk på og slippp Power.
 5. Fortsett å holde +/- inne til du hører et tydelig piip.
 6. Slipp +/-
 7. Gå gjennom oppstartsmenyen slik du får beskjed om på skjermen.
Helt til slutt minner vi om at en oppdatering hos Lowrance inneholder alle tidligere oppdateringer. Du trenger med andre ord ikke å ha gjort noen opdpateringer tidligere for å ta denne, her er det bare å kjøre på.

Kommentarer

 1. Hei Erik...
  Veldig fin artikkel som vanlig , men jeg lurer alikevel på en ting. For å få frem farger til sjattering , må jeg da ha kartbrikke fra C-map ? Eller finnes det andre muligheter når man bruker Genesis live. Har prøvd med tom minnebrikke og det gikk ikke.
  Har en Lowrance elite ti.

  Mvh.
  Terje

  SvarSlett
  Svar
  1. For sjatteringen kan du bruke enten kartbrikke fra C-Map, eller vanlig minnebrikke med kart fra Genesis.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of