Gå til hovedinnhold

Nyheter fra Metstrade - Garmin

Det er få aktører innen marin elektronikk som har brukt mer penger på oppkjøp enn Garmin de siste årene, så når Garmin lanserer nyheter er det lurt å følge med i timen. Rett før Metstrade-messen, lanserte Garmin en nyhet, og to oppgraderte modellserier. 

Nyheten er appen ActiveCaptain, og oppgraderingene er mellomklasseserien EchoMap og innstegsserien Striker. Her ser vi nærmere på alle tre.

Garmin Striker Plus

Striker-serien ble introdusert høsten 2015, og den første generasjonen kan du lese mer om HER. Da erstattet Striker de enklere Echo-modellene. Da var Striker basert på 3 skjermstørrelser; 4 (som egentlig var 3,5), 5 og 7. Oppgraderingen fra Echo bestod i widescreen på 5 og 7, mulighet til å bruke de nye chirp-giverne på 7 og en enkel GPS-del kontra Echo som var rene ekkolodd. Med GPS-delen kunne man se hvor man hadde kjørt i form av et tradisjonelt slepespor og markere veipunkter (waypoints) men ikke bruke dybde- eller sjøkart. GPS-delen kunne heller ikke bruke QuickDraw, Garmins system for dybdekart som tegnes opp på kartplotteren live mens båten kjøres. (Ekkoloddgiverne og QuickDraw kan du lese mer om HER.)
Garmin Striker Plus 5cv

Med Striker ga unektelig Garmin merverdi til de som ellers hadde kjøpt en ren ekkoloddmodell. Samtidig var det nok mange som savnet Quickdraw, hvis vi skal dømme utifra kommentarer og spørsmål på Facebook og ymse forumsider. Det savnet har Garmin bøtet på nå, men la oss først se på skjermstørrelser og oppløsning:

Striker Plus, skjermstørrelse og oppløsning
Striker-serien får en ny skjermstørrelse i form av en 9-tommer, og alle de tre widescreen-skjermene (5/7/9) får den samme oppløsningen på 800X480 som nærmest er en bransjestandard i prisklassen. Samtidig får den minste størrelsen et løft med større skjerm, og legger seg dermed opp på samme nivå som konkurrentenes tilsvarende modeller. Den minste er i likhet med minstemann i EchoMap-serien fortsatt ikke widescreen, noe som i seg selv er nok til å gi den en tommel opp i mine øyne.

De to største skiller seg fra de to minste på mer enn bare skjermstørrelsen. 7 og 9 har innebygget WIFI, og er kompatible med Garmins skannende ekkolodd som ser til siden. SideVü tilsvarer konkurrentenes SideScan/ SideImaging/ SideVision, og er ofte en vel så nyttig funksjon som skannende ekkolodd som ser ned. (Varianten som ser ned kaller Garmin Clearvü etter at begrepet DownVü forsvant ut.) Men for å få skikkelig utbytte av teknologien må du i praksis litt opp i skjermstørrelse så det er fornuftig at dette først er tilgjengelig fra 7 tommer.

Lillebror Striker Plus 4 vil bli solgt med GT20-TM som ekkoloddgiver, som gir tradisjonelt ekkolodd med en smak av chirp rundt de tradisjonelle frekvensene 200/77 kHz, og ClearVü. Men den virkelige volumselgeren blir nok i en pakke med en enda enklere ekkoloddgiver som bare gir 2D-ekkolodd.

Striker 5 vil som før selges med GT20-TM, mens Striker 7 vil selges både med GT20 og mer avanserte ekkoloddgivere. Og det er her det morsomme begynner med tanke på ekkoloddgivere, altså fra 7 tommer og oppover. Garmin har de senere årene lanserte flere gode chirp-ekkoloddgivere, som gir svært gode resultater i forhold til prisklassen. GT52HW, som passer til både Striker 7 og 9, er på mange måter perfekt for deg som jakter på abbor, gjedde og gjørs eller andre arter på relativt grunt vann. Men det unike med Striker i forhold til konkurrentene, er at du også kan bruke ekkoloddgivere som gir god prestanda på dypere vann. Givere som GT51M eller GT23M.

En annen ting som skiller Striker Plus fra konkurrentene er utvilsomt QuickDraw som du har på alle modeller i serien. Her tegnes dybdekonturene opp etterhvert som du kjører, og du sitter igjen med et svært godt dybdekart. Striker kan fortsatt ikke bruke "skikkelige" sjøkart med navigasjonshjelpemidler, men for svært mange brukere er nok Quickdraw akkurat det de trenger. For Striker 7 og 9 vil dette dessuten kunne deles via Garmin Connect over WIFI. Med Garmin Connect kan du dele dine QuickDraw-logger med andre Garmin-brukere, via en base som gir deg tilgang på dybdekart alle steder hvor noen har tatt seg bryet med å logge og dele.

WIFI har lenge vært et "buzzword" i marin elektronikk, og nå finnes dette altså på Striker Plus 7/9. Her har Garmin plukket det beste fra konkurrentene Lowrance (WIFI) og Humminbird (Bluetooth) for å sikre samarbeid mellom enheten i båten og enheten i bukselommen. Sammenkoblingen gjør at informasjon fra mobiltelefonen som tekstmeldinger og andre varsler kan vises på din EchoMap, og med appen ActiveCaptain strømmer det på med muligheter.

Garmin Striker Plus har opplagt en tøff konkurrent i Lowrance Hook2, som vi skrev om HER. Likheten mellom de to er slående, særlig på de minste modellene, og det er tydelig at de to merkene kikker hverandre nøye i kortene. Dersom du føler for litt mer avanserte modeller enn Striker Plus, er neste steg opp i modellhierarkiet EchoMap. Også den fornyes nå.

Garmin EchoMap Plus

Garmin EchoMap Plus sine største konkurrenter er Simrad GO, Lowrance Elite Ti og Humminbird Helix. Forrige generasjon EchoMap (EchoMap CHIRP) hang litt etter Simrad og Lowrance med mangel på touchskjerm og WIFI, mens Humminbird var bedre enn de på nettverk. Til gjengjeld var EchoMap bedre enn alle de andre på utvalg av ekkoloddgivere for nær sagt enhver bruk og lommebok. Har Garmin nå jekket opp EchoMap Plus såpass at den feier gulvet med alt og alle?
EchoMap Plus

Serien består av:
  • 42cv
  • 62cv
  • 72sv/ 72cv
  • 92sv
Som for Striker Plus referer 4/6/7/9 til skjermstørrelsen i tommer, med unntak av 42cv som er 4,2 tommer og ikke 4.  Med unntak av 42cv er alle skjermene i widescreenformat, dvs de er bredere enn de er høye. 
Unntaket - EchoMap Plus 42cv

Sammenlikning skjermstørrelse/ oppløsning minner svært mye om tilsvarende Striker Plus.
EchoMap Plus, skjermstørrelse og oppløsning
62cv er en helt ny størrelse og erstatter tidligere 52dv. Størrelsen øker med en tomme, og skjermformatet endres til widescreen. Steget opp fra 5 til 6 fremstår som særdeles vellykket kombinert med endringen av skjermformat, 5 tommer er rett og slett for lite for widescreen og mine øyne, mens 6 tommer er til å leve med også uten at lesebrillene må frem.
EchoMap 62cv med Panotix FrontVü

Det er en liten prisoppgang fra tidligere 52 til nye 62, som følger av den større skjermen, men den er minimal sammenliknet med hoppet opp til 72cv og fremstår som verdt de hundrelappene. 62cv er kompatibel med NMEA2000 for å vise for eksempel motordata eller bruke ekstern antenne for GPS, men den har ikke ethernetport slik storebrødrene 7 og 9 har.

Som for Striker Plus skiller 7 og 9 seg funksjonsmessig endel fra 4 og 6. De er kompatible med Garmins variant av MBS (Multi Beam Sonar) kalt Panoptix og får dessuten touchskjerm, slik at du har mulighet til å velge selv om du vil bruke touch eller knapper. Garmin lover også at 7 og 9 vil få en softwareoppdatering i 2018 som muliggjør deling av bruker- og ekkoloddata mellom flere EchoMap, med andre ord nettverksmuligheter vi ellers forbinder med de dyrere GPSMAP-seriene. Dermed bringer de EchoMap opp på samme nettverksnivå som Humminbirds Helix G2N i samme størrelse, men med vesentlig bedre ekkoloddgivere tilgjengelig enn det Humminbird klarer på samme prisnivå.

WIFI finnes på EchoMap 6/7/9, og da passer det godt å ta en kikk på hva den muligheten kan brukes til.

Garmin ActiveCaptain.

ActiveCaptain er Garmins nye app-flaggskip, en teknologisk sentralbanestasjon av muligheter ut mot Internett eller bare mot din mobil, avhengig av hva du selv ønsker. Igjen er det tydelig at Garmin har sett nøye på konkurrentene, og så bestemt seg for å legge seg ett hakk over. Den tidligere Helm-appen er gravlagt for godt, men all funksjonalitet fra den appen er bakt inn i ActiveCaptain. Den nye appen er også kompatibel med kombienheter bakover i modellrekkene, men du må i de fleste tilfeller kjøre en softwareoppdatering for å bruke den på eldre modeller med WIFI. Slike oppdateringer finner du HER.
ActiveCaptain i App Store.

Med appen kan du sitte hjemme med mobil eller nettbrett og se på kart, planlegge fisketuren med ruter eller veipunkter, og så synkronisere kartplotteren med det du har gjort. Du kan selvfølgelig kjøpe eller oppdatere Garmins kart, og du kan kjøre softwareoppdateringer. Men Garmin har også sett nøye på Navionics Boating appen, og lagt inn "fellesskapsfunksjoner" som gjør at du kan legge inn informasjon om alt fra umerkede grunner til lokale bensinstasjoner i appen, og dele med øvrige brukere.

Vil du lese mer om Activecaptain så har amerikanske PANBO en fin artikkel om den, Garmins egen informasjon kan du lese HER.

Nesten alt du nettopp leste om kan brukes sammen med Garmin Connect. Connect er Garmins skytjeneste og kan bland annet brukes til å dele QuickDraw. Connect er Garmins svar på Lowrance/ Simrad GoFree.

Oppsummert.

Garmins nyheter handler mer om evolusjon enn revolusjon, de tilpasser seg enkelt og greit markedssituasjonen, men det gjør de til gjengjeld godt.

Garmin Striker Plus kommer til å få tøff konkurranse i Lowrance Hook2, mens EchoMap Plus er blandt markedets beste mellomklassemodeller, særlig for 7- og 9-tommerne men også 6 er et sterkt kort. Her kommer konkurrentene til kort, ved mindre du skal koble sammen med frontmontert elmotor. Så får vi se hva hovedkonkurrentene Lowrance og Simrad gjør med det, når deres Elite Ti og GO ligger an til fornyelse. For akkurat nå trenger de fornyelse for å henge med, i hvertfall på 7 og 9.

Vi er fortsatt ikke helt fornøyd med Garmins Apple-liknende strategi der alt som lukter konkurranse stenges ute eller kjøpes opp. Vi er spent på hva Garmins kjøp av sin største kartkonkurrent Navionics vil bety i praksis, og det er på høy tid at Garmin får til et samarbeid med en leverandør av frontmonterte elektriske motorer. Men bortsett fra det er det bare å gratulere Garmin med produktene over, de vil bli svært tøffe å slå på innstegsmodeller og mellomklassemodeller i 2018.

Denne artikkelen er tidligere publisert på Hooked.no.

Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend. The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP. HDS Gen 2 , true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4". HDS Gen 2 Touch , true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12". Elite HDI , "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7". Elite CHIRP , as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".   HDS Gen 2 Units from this series are seen while fishing

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?" Lowrance HDS Carbon Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models: What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI? What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3? This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water. Lowrance HDS Gen 3 HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alon

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter. Is there any real difference between them anymore? When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"? In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual diff

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of