Gå til hovedinnhold

Ny abborcombo type billigkrok

Dyrt fiskeutstyr er som oftest bra, og når det er tilpasset til det fisket man driver med blir man som regel fornøyd. Men det er ikke alltid comboen til en halv månedslønn er like aktuell.

I 2017 har jeg hatt matrostjeneste flere ganger, det vil si vært med i andres båter. Typisk transport for min del på slike turer er tog og buss, og da er one-pice stenger (stenger som ikke kan deles) til mange tusen kroner litt vel optimistisk å dra med seg. Helt siden i våres har jeg derfor fulgt med litt for å se om jeg kunne finne meg en abborkombinasjon som både skulle være billig, og lettere å transportere.

Jeg digger min ABU Veritas 2.0 6,6 (opp til 30g kastevekt) med en Kastking multiplikatorsnelle. Til vanlig jiggfiske og dropshot er den en drøm. Men den er ganske dyr rundt 1.500,- og den er one-piece:


Fra før av har jeg en firedelt haspelstang som er fin til lett fiske på reise (se link lengre ned), men jeg ville ha en litt stivere stang for multiplikator som supplement til haspelstangen. Ofte bruker jeg haspelstangen på små woblere og lett texas-rigg, mens jeg liker multiplikator bedre ved dropshot og klassisk jiggfiske. En stor fordel ved å ha to stenger er dessuten at man fort skifter mellom ulike teknikker i båten under fisket, så jeg liker å ha 2-3 stenger ferdig rigget i båten.

Steg en var en snelle. Jeg har allerede flere KastKing multiplikatorer i arsenalet. De har ikke helt den samme eksklusive "gefühlen" som de dyrere variantene fra Abu, Daiwa og Shimano, men til en brøkdel av prisen kan jeg leve med det. En KastKing Royale Legend RS1000HL fant derfor veien til postkassen min. Til 290,- på eBay er den uansett et røverkjøp.
KastKing Royale Legend

Ebay, Wish, Aliexpress etc flommer over av lavprofil multiplikatorsneller i alle prisklasser. Mange av de er "no-name". Enten identiske med sneller med merkelapp på, eller mer/ mindre gode kopier. En utfordring ved kjøp av sneller generelt på disse nettstedene er at du ikke aner hva du får. Det er ikke helt uvanlig at merkelappen på snella er klistret på av selger, og ikke har noe som helst med snella som sådan å gjøre. Man skal derfor passe seg litt, og ALDRI handle fra selgere med lavere score enn 97-98%.

KastKing er et stort asiatisk merke fiskeutstyr, og deres produkter selges verden over. Både med deres eget merke på, og med andre merker som kanskje er mer kjent her i Skandinavia. Du kan fint betale 3-4 ganger mer for denne snella med et "anerkjent" merke på den om du vil det... Jeg er ikke helt sikker, men etter å ha sammenliknet innmaten i snellene mine med informasjon på internett er jeg ganske sikker på at det er Trulinoya som faktisk produserer snellene. (Vær obs på at det er en ren antagelse, jeg vet ikke.) Trulinoya selges også med eget merke på, ikke minst modellen TS1200 som jeg har to stykker av i forskjellige generasjoner. Det er verdt å nevne at disse snellene har kompositthus (les; plast) og at jeg på ingen måte går god for de til bruk i saltvann. Dog har mine TS1200 klart seg godt også i saltvann, men skylles godt i ferskvann etter bruk.

Siden jeg har brukt Trulinoya/ KastKings modeller i flere år kjenner jeg det ganske godt etterhvert. Som nevnt er de ikke på nivå med værstingmodellene, men de gjør jobben.
Sprengskisse.

Oppbygging av bremselameller.

At snella skal ha 17,5LB brems er en sannhet med modifikasjoner, min erfaring tilsier rundt halvparten. men til skandinavisk fiske er det uansett mer enn nok.

Snella finnes også med høyresveiv for de som foretrekker det, og som en high-speed versjon:
Fritt valg av høyre/ venstre og utveksling.
Så stoppet det litt opp, snella ble liggende i esken sin i kjellerboden mens jeg jaktet på en passende stang. En stang jeg kjente på i butikk og som virket passende var lillebroren til min Veritas 2.0. Berkley Pulse EVX 6,6 med 7-30g kastevekt er riktignok bare todelt, men siden stangen er så kort til å begynne med spiller det mindre rolle.
Berkley Pulse EVX 6,6
Det var bare ett problem, prisen. Til 1.099,- er stangen utvilsomt bra for sin prisklasse, men den lå godt over min målsetning om billigsett. Men så kom høsten, og vipps kjørte Skitt Fiske 70% på noen få varer, blant annet denne stangen. Dermed var jeg innenfor budsjett og klinte til.

Siden plussgradene stadig taper for minsugradene om dagen drøyer det nok før det kommer en skikkelig test av komboen, men ett delmål her er nettopp å sammenlikne Pulse med storebror Veritas. Er Veritas verdt en halv tusenlapp mer? Det får tiden vise, så får vi se om stangen overlever nok buss- og togtransport til at jeg får testet den skikkelig. Men komboen er i det minste pen å se på:
Andre billige greier vi har testet før:
Kinastang I - bomkjøpet som ble vellykket.
Kinastang II - bomkjøp.

Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…