Gå til hovedinnhold

Noen ting å tenke på ved kjøp av ekkolodd

Spørsmålene som ender hos meg er ofte relatert til marin elektronikk, og da spesielt ekkolodd og kartplotter. Her skal jeg prøve å oppsummere litt av hva JEG mener DU skal tenke på før du tømmer bankkontoen din. 

Denne artikkelen kommer til å være helt uten bestemte anbefalinger, men full av henvisninger til aktuelle produkter. Vær litt obs på at behov henger sammen med produkt, og produkt henger sammen med budsjett. Er avviket mellom behov og budsjett for stort, vil du aldri bli fornøyd. Vær forberedt på å justere forventningene ned eller budsjettet opp. Målet med artikkelen er å gi deg et øyeblikksbilde av hva som er på markedet akkurat nå, og hva som egner seg for deg. Jeg skal prøve å hjelpe deg litt på vei innen spørsmål som "hvilket ekkolodd skal jeg ha", "hvilket ekkolodd er best" (ingen), "hva koster et godt ekkolodd" etc.

Ett ekkolodd består grovt sett av to deler. 

Ekkoloddgiveren (dingsen under vann) og selve ekkoloddet (skjermen med innmat). Setter du utslitte sommerdekk på selv verdens beste bil, og begir deg ut på vinterføre, vil du få problemer. På samme måte er samspillet mellom ekkolodd og ekkoloddgiver viktig siden det er totalen som gir mening. Uansett ekkolodd, sørg for å kjøpe en ekkoloddgiver som er egnet til det du skal drive med.
Ekkoloddgivere for aktermontering

Det vil være en viss utglidning mellom de fire hovedgruppene av brukere jeg har satt opp under her. Kanskje er du i en gruppe i dag, og i neste gruppe i morgen? Prøv å tenke litt fremover, kanskje skal du ikke ha den dyreste modellen i en klasse, men den billigste i den mer avanserte klassen? Eller kanskje skal du heller ha en modell fra den lavere klassen, men med større skjermstørrelse?

Du som bare skal vite hvor dypt det er.

Her finner vi modellene i de lavere prisklassene, og ikke minst de helt portable variantene som for eksempel Deeper. (Selv om Deeper også kan vise fisk, noe du kan lese mer om i VÅR TEST.) Hvis du bare opererer på grunt vann (eller bare er interessert i dybden på grunt vann, på dypet spiller det mindre rolle?) så klarer du deg lenge med modeller i segmentet 1000-3000. Modeller som Lowrance Hook 3x, Garmin Striker 4, Humminbird Helix 5 Sonar, Raymarine Dragonfly 4 og Lowrance Hook 4 ligger kanskje best an. Mye av forskjellen mellom modeller til en drøy tusenlapp, og de videre opp mot 3000 ligger i skjermstørrelse og kartplotter.
Enkelt og godt nok?
En større skjerm ER bedre å se på. Er du i tvil, så se favorittfilmen din på kino, og så på mobilen din. Brukeropplevelsen blir bedre med større skjerm, du ser lettere detaljer, og du kan stå lengre fra skjermen uten å gå glipp av ting. Skjermenes oppløsning har en viss betydning, men de fleste modellene har en oppløsning versus størrelse som er fornuftig. Med økende skjermstørrelse, øker også prislappen kraftig. Trenger du virkelig funksjonene i modellen over, eller vil DIN brukeropplevelse heller nyte godt av en større skjerm? Et viktig poeng i så måte er avstanden mellom skjermen og der du befinner deg i båten. Er det langt fra nesetippen din og bort dit hvor skjermen skal stå, så sørg for å se på demomodeller i butikken på den avstanden.
Deeper kan brukes fra land også.
Bortsett fra Raymarines Dragonfly og Lowrance Hook 3x, kan/ bør alle modellene jeg nevnte over vurderes oppgradert med tanke på ekkoloddgiver hvis du bruker de på dypere vann. Dragonfly kan bare bruke giveren den selges med, og Hook 3x har så enkelt ekkolodd at det ikke er noe poeng i å oppgradere ekkoloddgiveren. De øvrige selges typisk i pakker med enkle ekkoloddgivere beregnet for aktermontering, egnet for fiske på relativt grunt vann, men kan bruke dyrere ekkoloddgivere. De vil typisk lese bunnlinjen (og dermed dybden) på ganske dypt vann (gjerne ned mot 300 meter for de bedre i klassen), men kvaliteten på hvordan ekkoloddet tegner den bunnlinjen på større dyp enn 30-50 meters dybde vil bedres drastisk med andre ekkoloddgivere enn "standard". Her skal man ikke kimse av Airmars P66 (aktermontering) og B60 (gjennomgående montering) som en billig vei til bedre tegning av bunnlinje på større dybder. Men holder du deg stort sett på 0-40 meter gir de billige giverne deg det du trenger og mere til.

Modellene med GPS gir (med unntakt av Garmin Striker) mulighet for kart. Garmins Striker har ikke mulighet til å bruke kart, GPSen gir deg kun en "blank plotter" uten kart men du ser slepesporet der du har kjørt og kan markere waypoints. De andre kan dette, pluss bruke kart via minnebrikke. Dermed kan du få verdifull navigasjonshjelp, og ikke minst planlegge din videre ferd og fiske. Men du er også fort på vei over i neste klasse:

Du som faktisk vil se fisk, og tenke litt fremover, men holde det enkelt.

En viktig del av det å se fisk, er å se på riktig sted. Nå legger vi modellene uten mulighet for kartplotter bak oss, og beveger oss over på det som kalles kombimodeller som har både ekkolodd og kartplotter. Med kartplotteren og et dybdekart kan vi planlegge fiskingen på et helt annet nivå. Vi forlater det rene ekkoloddet som bare forteller oss hva vi har passert over, og går inn på modeller som kan antyde hva vi har foran oss via kartet.
To størrelser Raymarine Dragonfly

Modellene som er mest relevante her ligger i mellomsjiktet prismessig. I den lavere delen av sjiktet har vi Lowrance Hook (test av tilsvarende modell HER) og Raymarine Dragonfly, samt de enklere modellene av Humminbird Helix. I den øvre delen av sjiktet finner vi Lowrance Elite Ti, Simrad GO, Humminbird Helix og Garmin EchoMap. Her er konkurransen brutal, funksjonene forbausende like, og du får svært mye for pengene sammenliknet med toppmodellene fra de samme merkene. 
Humminbird Helix 5 rigget for isfiske.

Den lavere delen handler om forrige generasjon basisfunksjoner: Vanlig ekkolodd (2D), skannende ekkolodd som ser ned og kartplotter. Den øvre delen drar med seg det vi må kunne kalle nye basisfunksjoner som skannende ekkolodd som ser til siden, NMEA2000-nettverk og live-kartlegging. For bare 3-4 år siden lå disse funksjonen i toppmodellene, nå er de allemannseie. Jeg merker dette godt, tidligere dreide spørsmålene inn til oss seg primært om valg av 2D-ekkoloddgiver og kart, nå går det i hvordan man tolker skannende ekkolodd som ser til siden og hvilken live-kartlegging som kan tegne vegetasjonsbelter. Teknologien har utvilsomt flyttet seg ett hakk, og det hakket har vært nedover prismessig.
Sideseende skannende ekkolodd
Så der har vi det, hva vil du vektlegge? Er det bare 2D og kartplotter som gjelder for deg, er Lowrance Hook og Raymarine Dragonfly modeller å kikke på som både dekker behovet og gir deg mye for pengene. Hook er den mest avanserte av dem, men Dragonfly er den med best automatiske funksjoner. Hook kan brukes med bedre ekkoloddgivere, Dragonfly er låst med tanke på ekkoloddgiver utover at det finnes en gjennomgående giver som alternativ til den aktermonterte.

En 7"-skjerm av toppmodellene, er vesentlig billigere enn en 12"-skjerm fra mellomklassen. Du slipper derfor ikke unna å tenke litt på skjermstørrelse versus funksjoner innenfor det klassiske budsjettet som kanskje er på 5-10.000,-
Lowrance Elite Ti brukt som kartplotter
Vi du se motordata på skjermen din, benytte skannende ekkolodd som ser til siden, eller ha live-kartlegging der dybdekonturer tegnes opp på kartplotteren mens du kjører? Da ser du på Humminbird Helix G2N, Garmin EchoMap, Lowrance Elite Ti og Simrad GO (xse/ xsr). La oss kort oppsummere noen punkter på disse:
  • Helix G2N - den beste live-kartleggingen så lenge du også kjøper Zeroline-minnebrikken. Mulighet for Mega Imaging på de større modellene som gir deg markedets beste kortholds skannende ekkolodd, nest best på kartalternativer, kan styre Minn Kotas frontmonterte elmotorer, har muligheter for ethernet, svært begrenset mulighet for å dele kartdata med andre.
  • EchoMap - bra live-kartlegging med mulighet til å dele data via Garmin Connect, stort utvalg gode ekkoloddgivere som også støtter all funksjonalitet, mulighet for Panoptix, dårligst på kartalternativer.
  • Elite Ti - grei live-kartlegging så lenge du er villig til å betale, best på deling av data, best på kartalternativer, kan styre Motorguide Xi5 (frontmontert elmotor), godt utvalg ekkoloddgivere men bare en av disse støtter alle funksjoner.
  • GO - best på nettverk mot autopilot (IKKE elmotor), grei live-kartlegging så lenge du er villig til å betale, største størrelse kan brukes mot radar, best på kartalternativer, godt utvalg ekkoloddgivere men bare en av disse støtter alle funksjoner.
Så vil sikkert noen være uenig med meg i hva jeg trekker frem i listen over, og det er selvfølgelig helt greit. Merk at kun en (Helix) har mulighet for ethernet, det vil si den typen nettverk som i praksis gjør at du får fult utbytte av å koble sammen flere skjermer.

Ble du forvirret av snakket om nettverk? Les DENNE artikkelen så blir det nok krystallklart. I neste og siste gruppe spiller nettverk en sentral rolle.

Du som er nysgjerrig på hva ny teknologi kan gjøre for deg.

Jepp, du har sett det. Prostaffere på Facebook som snakker om ting som MEGA Imaging, 3D, Panoptix, live-kartlegging, nettverk med elmotoren, flere skjermer og alt fra motordata til tippekampen inn på skjermen(e). Du kjenner at du har lyst på det, gjør du ikke?
Garmin Panoptix
Noe av "problemet" til toppmodellene av i dag, er at mellomklassemodellene har blitt veldig bra på basisfunksjonene. Vanlig ekkolodd (2D), skannende ekkolodd, kartplotter og mulighet for NMEA2000-nettverk er nå hverdagsmat i mellomklassen og kannibaliserer oppover i modellrekkene. Legg til at mellomklassemodellene også finnes i store skjermstørrelser, som driver opp prisen på disse, og jeg har full forståelse for at den gjennomsnittlige kjøperen kan bli litt forvirret. Men det er strengt tatt et luksusproblem, mellomklassen har blitt så bra at toppmodellene har blitt noe for de spesielt interesserte. Spør du meg er det akkurat slik det bør være.

NMEA0183, NMEA2000, WIFI og ethernet i aksjon på ulike skjermer.
I mine øyne er toppmodellene i dag bedre enn mellomklassen på tre ting. Den ene er nettverk, den andre er en mangel; mangel på begrensinger. Den siste er det siste, det nyeste, det mest morsomme.
15,1" med skjerm i 10` båt

Hvis du har et ønske om å ha mer enn en skjerm, og ønsker at skjermene skal kommunisere med hverandre fult ut, så må du ha en nettverkstype som kalles ethernet. Vil du ha mulighet til å bruke de beste ekkoloddgiverne, må du ha et ekkolodd som støtter dette (enten direkte eller via modul), og vil du ha det siste av den nyeste teknologien må du opp i denne klassen. Modeller som er verdt en kikk er:

  • Lowrance HDS Carbon
  • Garmin Globalmap 
  • Humminbird Solix (eller de største Helix)
  • Raymarine Axiom/ Axiom Pro
  • Simrad NSS Evo3
Listen over styrker og svakheter blir svært lik listen jeg satte opp for mellomklassen (se lengre opp), så jeg skal ikke gjenta den. Men du legger til fullt nettverk og den siste teknologien på alle.

Du som har for mye penger.

Det var kanskje her man helst skulle plassert seg, men så var det dette med realiteter og budsjett da. I denne klassen finner vi Simrad NSO, Garmins GlobalMap 8xxx og Furunos NavNet. Vi snakker om den øverste hyllen i fritidsmarkedet, som i praksis er sterkt influert av kundegruppens båtstørrelse. Du vet, der båtens størrelse måles best i tonnasje, ikke fot. Der russiske oligarker, diktatorer fra den 3. verden, fotballspillere og den slags befinner seg. Der det ikke er båtens eier som betjener elektronikken, men båtens mannskap mens eieren stort sett er helt andre steder. 

Utstyret er spennende nok, ikke minst fordi det kan si noe om hvor de lavere prisklassene er på vei, men det får bli en helt annen artikkel.

Hva jeg IKKE gjør noe stort poeng ut av.

  • Jeg gjør ikke noe stort poeng ut av touchskjerm versus knapper. Delvis fordi det er et lite poeng, ikke et stort - jeg anser andre ting som viktigere.
  • Jeg gjør ikke noe stort poeng ut av skannende ekkolodd som ser NED, gjerne kalt downscan, down imaging etc. Mest fordi jeg ser på det som lite interessant ved det meste av det norske sportsfisket, og delvis fordi skannende ekkolodd som ser til SIDEN er mye viktigere.
  • Jeg gjør ikke noe stort poeng ut av hva du fisker etter, først og fremst fordi temaet er stort og vanskelig å dekke i en kort artikkel. Men også fordi dette til en stor grad er mer et spørsmål om ekkoloddgiveren enn ekkoloddet.
  • Jeg gjør ikke noe stort poeng ut av hva slags båt du har, fordi små båter kan brukes på store hav og store båter kan brukes i mellomstore innsjøer. Det er bruken (eller ønskene) som er avgjørende, ikke hvor mange fot båten din er.
  • Jeg gjør ikke noe stort poeng ut av hvilket merke eller hvilken modell du skal velge. Delvis fordi de eneste som gjør det er folk som ikke vet hva de driver med, og delvis fordi det er irrelevant. Der ett merke er veldig bra på en funksjon, er et annet merke bedre på en annen funksjon. Hvilken du vil vektlegge er oftest en smakssak. 
  • Jeg gjør ikke noe stort poeng ut av monteringen din. Men det burde jeg gjort... Roter du det til, blir resultatet dårlig uansett hva du har kjøpt. 
  • Jeg gjør ikke noe stort poeng av Furuno. Årsaken er at jeg i dag opplever de som fullstendig akterutseilt i de respektive prisklassene bortsett fra den helt øverste.

Oppsummert.

Dette er ikke livet om å gjøre. Så lenge du ikke bommer fullstendig i kombinasjonen av forventning og produkt, vil du sannsynligvis bli fornøyd. Ha kontroll på de tre største snublefellene:
  • Dybder versus ekkoloddgiver og budsjett.
  • Ulike funksjoner versus budsjett.
  • Skjermstørrelse du faktisk kan lese av.
Har du kontroll på de punktene vil dette gå bra, uansett hvilket merke du kjøper. Lykke til!
På vei ut Oslofjorden for å teste ekkolodd.

Andre artikler som kan være nyttige.


Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

Lowrance transducer compatibility

There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.