Blogg om det som fenger oss, sportsfiske, båtelektronikk, småbåter og andre artige ting som måtte dukke opp.
Søk i denne bloggen
Testet: Deeper Smart Sonar Pro+
Deeper er ute med oppdaterte modeller, og har blitt merkbart forbedret. Ekkoloddet virker bedre og WIFI-signalet er mer stabilt enn første generasjons Blåtann. Hvordan fungerer dette i praksis?
Deeper i lyngen i Troms
Jeg skal ærlig innrømme at jeg vanligvis foretrekker litt mer avanserte ekkolodd enn Deeper og hovedkonkurrenten Vexilar Sonarphone. (Og Humminbird Smartcast.) Jeg har prøvd både Deeper og Vexilar tidligere, men mest for moro skyld og ikke som et seriøst alternativ til mine andre ekkolodd. Dog har jeg stor tro på prinsippet i prisklassen opp til cirka 3000. Med prinsippet mener jeg ekkolodd som baserer seg på at du bruker en uoriginal skjerm og prosessor, ala mobiltelefon eller nettbrett. Årsaken er enkel, i den vestlige verden har snart alle minst en mobiltelefon eller nettbrett, og i denne prisklassen virker det fornuftig at brukeren kan få mer for pengene ved å bruke det de har fra før, og bare kjøpe en "ekkoloddmodul".
Deeper (og brisling) på Iphone 6
Deeper dukker stadig opp og har unektelig blitt populær, så derfor ba medblogger Lars og jeg om å få låne hver vår Deeper for testing. Deepers slagord "Sonars for every fishing type" er ambisiøst, har de tatt seg vann over hodet? Etter noen måneders bruk mener vi å ha svaret på det spørsmålet.
Produktene.
Selve ekkolodddelen (eller "kula" om du vil) finnes i tre forskjellige versjoner:
Deeper Smart Sonar Pro+
Deeper Smart Sonar Pro
Deeper Smart Fishfinder (3.0)
Deeper Smart Sonar Pro+ er toppmodellen og koster ca 2.800,- Med en vekt på ca 100g og diameter på 6,5 centimeter er den liten og lett nok til å kunne lempes (det blir mer lemping enn kasting) med en kraftig fiskestang, og med den innebygde GPSen kan du dermed utvide ditt søkeområde betydelig. Batteriet er et 3,7V Li-polymer på 850mAh som lades via medfølgende USB-kabel. Oppgitt batteritid er cirka 5,5 timer.
Oppgitt maksimal rekkevidde på WIFI-signalet er 100 meter. Det virker litt optimistisk, jeg klarte å få rundt 70 meters rekkevidde i mine praktiske tester med litt krusninger på vannet. 70 meter er dog nok, det er sannsynligvis bare dere med kraftig surf-utstyr som vil ønske lengre praktisk rekkevidde. Jeg har prøvd en av de tidligere Blåtann-utgavene av Deeper tidligere, og WIFI-modellen er en soleklar forbedring. Det som derimot helt klart er en svakhet, er at WIFI-signalet brytes litt for lett. Det skal ikke mye bølgeskvulp til over kula før signalet brytes. For de spesielt interesserte kan nevnes at WIFI-signalet er på 2,4 gHz.
GPSen mener Deeper er "svært nøyaktig" uten at de egentlig oppgir noe om oppdateringsfrekvens, typen satellitter den kan spore eller antall kanaler. På direkte spørsmål fikk jeg til svar at oppdateringen er 1Hz, dvs lavt. De fleste kartplottere for bruk i båt har i dag en oppdateringsfrekvens som er 5-10 ganger raskere enn dette. Praktisk bruk viser at den innebygde GPSen har noen utfordringer, men det kan du lese mer om lengre ned.
Ekkoloddet oppgis å skulle fungere på dybder fra 0,5 til 80 meter. I likhet med de fleste andre ekkolodd/ ekkoloddgivere i prisklassen, kan det benytte to frekvenser med to forskjellige konevinkler. (Konevinkelen sier noe om hvor stort område du "dekker" med ekkoloddet.) Med 290 kHz er konevinkelen 15 grader og med 90 kHz er den 55 grader målt ved -3db.
Deeper Smart Sonar Pro er litt enklere enn storebror Pro+, Pro mangler den innebygde GPSen og dermed muligheten for å lage dine egne dybdekart "på avstand", men den kan fortsatt lage dybdekart i Båtmodus. Øvrige spesifikasjoner er identiske.
Deeper Smart Fishfinder 3.0 er den enkleste varianten, men også denne er noe oppgradert kontra tidligere versjoner og har live-mappingen ved bruk i Båtmodus. Den største praktiske forskjellen kontra storebrødrene er at denne bruker Blåtann (Bluetooth) for å koble til din telefon/ nettbrett, mens de to andre bruker WIFI. Blåtann har kortere rekkevidde, i praksis cirka halvparten av WIFI, og kan ikke håndtere like store datamengder samtidig som WIFI. I likhet med Pro har heller ikke 3.0 den innebygde GPS-mottageren.
Men det er ikke de eneste forskjellene, selve ekkoloddet er litt enklere på 3.0, maksimal oppgitt dybde er 40 meter kontra 80 meter på de to dyrere modellene, og oppløsningen på ekkoloddet er enklere, med dårligere målseparasjon som det største aberet.
Det finnes selvfølgelig tilleggsutstyr, noe annet hadde vært rart i en sport hvor vi elsker dingser og utstyr. Toppdekselet på kulen kan skiftes til en gjennomsiktig variant, nattfiske-deksel. Med det dekselet på kan man aktivisere nattfiske-modus i appen og dermed se et lys på toppen av kulen så du lett ser hvor den er under dårlige lysforhold. Deeper har en egen fleksiarm som er en stang bestående av mange små ledd som muliggjør innfesting av kulen til kano, kajakk, og båt. Deeper har også en enkel mobilholder så du kan feste din smarttelefon til fiskestangen så du lett kan følge med på skjermen.
Fleksiarm
Litt om ekkoloddet.
Det første som slo meg da jeg åpnet pakken var hvor liten og lett Deeper er.
Ikke store saken.
Jeg har ikke fått svar på hvilken effekt som er maksimal eller RMS med Deeper. Den opplysningen er da heller ikke særlig viktig på et moderne ekkolodd, hvor ekkoloddgiverens følsomhet og ekkoloddets signalbehandling gir mye bedre resultater med selv marginal effekt, enn tidligere tiders 1000W-ekkolodd klarte. Deeper er et enkelt ekkolodd med avansert software rundt, noe spesifikasjonene på nettsidene bærer litt preg av. Klassisk informasjon man som ekkolodd-nerd er vant til å finne på produsentens nettside (slik som hvilken db konevinkelen er målt ved, maks effekt og RMS) må man spørre om hvis man er interessert.
Ekkoloddgiveren er innebygget i "kula" og sitter nødvendigvis nederst på denne. Deeper har en smart funksjon hvor giveren først aktiviseres når kula er i vannet, så her er det ingen knapp man må trykke på. Det finnes dog en avknapp uansett, og den er praktisk rett og slett fordi vi bor i et land hvor det tidvis er nesten like fuktig på land som i vannet. Knappen er i selve appen, nederst i skjermbildet ditt. Jeg mistenker at ekkoloddgiveren er såpass svak at den ikke ødelegges av "tørrkjøring" men med begrenset batteritid er det litt irriterende å bruke batteritiden på land bare fordi Deeper ligger i en søkkvåt kasse, så avknappen er praktisk.
Som for alle andre ekkolodd består Deepers ekkoloddgiver av ett kjeramisk element, som så manipuleres med ekkoloddets software for å produsere to ulike frekvenser. 290 kHz gir den smaleste konevinkelen, det mest detaljerte bildet av bunnen og høyest oppløsning. 90 kHz har med sin brede konevinkel sin styrke når du leter etter fisk på veldig grunt vann, da du søker av et større område under vann kontra 290 kHz. Målt ved -3db har 290 kHz en konevinkel på 15 og 90 kHz en konevinkel på 55 grader.
I teorien når 90 kHz dypere enn 290 kHz, men i praksis blir det omvendt. Den vide konevinkelen på 90 kHz gir nødvendigvis et betydelig signaltap på dypere vann, lyden reflekteres utover etter treff, så min erfaring var at 90 kHz fungerte best på grunt vann ned til 5 meter mens 290 kHz ble klart mest brukt uansett dybde. 15 graders konevinkel er uansett nok til å se om det for eksempel er agnfisk i området. Til bruk med kartleggingsfunksjonen er det definitivt 290 kHz du bør bruke, ettersom smal konevinkel gir mer nøyaktig dybde enn vid konevinkel.
Jeg savner virkelig muligheten til å justere bildefremrullingshastighet (scrollspeed). Siden Deeper gjør seg best med relativt lav hastighet på forflytningen av selve kula, virker bildefremrullingen svært rask i forhold til den typiske bruken. Det hadde heller ikke gjort noe med en justering av ping (hvor ofte det akustiske signalet sendes ut).
Litt om appen.
Deeper har ikke egen skjerm, så du må ha en smarttelefon eller et nettbrett for å bruke den. Dette er både en svakhet og en styrke, men det kommer jeg tilbake til. For å bruke din telefon eller ditt nettbrett må du laste ned Deeper App, denne finnes både til IOS (Apple) og Android (Samsung, Sony etc). Appen fungerer også offline, så du må ikke ha et aktivt SIM-kort i din mobile enhet for å bruke Deeper, men noe funksjonalitet som værmelding og opplastning av data til Lakebook krever mobildata for å fungere.
Deeper i Appstore
Appen er enkel i bruk og etter 10 minutters trykking bør du ha en forståelse av hvilke justeringer og valg som ligger hvor. Av funksjoner utover ekkoloddet kan nevnes:
Huggtabell, artig for de som tror på slikt.
Kamera, så du kan ta bilder av fisk eller omgivelsene til notatboken.
Værvarsling med ned/ opp for sol og måne (basert på Yahoo)
Historikk som viser hvor du har brukt din Deeper, med mulighet for å se gjennom sonarlogg etc.
Det eneste negative jeg har å si om selve appen, er at jeg savner en mulighet til å ha mobil/ nettbrett "riktig vei". Appen låses til horisontal bruk, mens ekkoloddet gjør seg klart best vertikalt siden man da har større høyde på skjermen og bedre oppløsning. Ellers gir appen meg alt jeg kan ønske meg, og den er enkel i bruk. På nyere mobil/ nettbrett er den også svært stabil. På min eldre IPad Mini opplevde jeg endel heng.
Lakebook.
Lakebook er ditt skybaserte arkiv over dybdekartene du har laget med Deeper.
Eksport-funksjonen i Lakebook er helt topp, men den har teamkompis Lars allerede beskrevet HER. Jeg skal derfor nøye meg med å nevne at har du en Deeper, så sjekk ut Lakebook. Det er et bra planleggingsverktøy, og du kan lære deg å kjenne vannene du har kartlagt i ro og fred på en PC.
Oversiktsbildet i Lakebook
Østernvann i Lakebook
Jeg lot meg imponere av Lakebook. Det var derfor naturlig å spørre min kontakt om hvilke fremtidsplaner Deeper har. I min verden hadde en mulighet for å dele sine data med andre (Ala Lowrance/ Simrad Insight Genesis og Garmin Connect), enten alle Deeper eiere eller utvalgte Deeper-venner, vært et naturlig steg to. Et noe mer nerdete steg, hadde vært en mulighet for å bruke data fra andre kilder enn Deeper. Jeg tenker da på manuell plotting av dybder, eller import av dybdedata fra andre kilder. Sist men ikke minst en mulighet til å vise andre kart i selve Deeper-appen. Svaret var at de ser på alle disse mulighetene. En variant av deling er nok det som vil komme først, og de har flere planer for nye funksjoner i Lakebook som de ikke kunne avsløre nå. Det tolker jeg som at det er håp om utvikling av både det ene og det andre etterhvert. Samtidig er det verdt å minne på at selv de største aktørene i bransjen brukte flere år på å få sine delings-varianter opp på beina, så ikke hold pusten mens du venter.
Ut på vannet - let the game begin.
Den innebygde GPSen oppdateres som nevnt med 1 Hz, det vil si en gang per sekund. Siden min første erfaring med Deeper var i den største av båtene mine var også dette det første jeg la merke til. 1 Hz er rett og slett for tregt til å henge med en båt i plan. Nå er ikke Deeper ment å brukes i plan heller, og i "padlehastighet" på en knop eller tre er 1 Hz nok. Som du vil se lengre ned er det uansett sterkt å anbefale å bruke Deepers båtmodus ved bruk i båt, så den baserer sin posisjon på mobilens GPS i steden for den innebygde i Deeper. Den lave oppdateringsfrekvensen er med andre ord ikke noe praktisk problem.
I båtmodus fungerer kartdelen i Deeper-appen bra. Kombinert med fleksiarmen var det lett å feste Deeper på min lille aluminiumsjolle, og det er nettopp i slike små og lette farkoster Deeper har sin styrke.
Fleksiarmen fungerer fint fra båt, men kan være litt kort?
Som nevnt over er Deeper enkel i bruk og appen fungerer bra. WIFI-signalet inneholder en kode som gjør at mobilen forstår at den ikke kommer på internett via WIFI, så du kan fint skifte mellom Deeper-appen og øvrige nettbaserte apper og tjenester uten å måtte koble mobilen av WIFI-signalet. Der har enkelte andre produkter basert på WIFI noe å lære. Du kan enkelt skifte mellom Deeper-appen, ta skjermbilder eller bilder av omgivelsene, og poste rett på sosiale medier eller sende til vennene som ikke er så heldige å være ute på tur.
Med et batteri på 850mAh og oppgitt driftstid på 5,5 timer, gir det et løpende strømforbruk på 155mAh eller 0,16Ah om du vil og driftstiden er i praksis lengre enn både min IPad Mini og min IPhone 6 til sammen. Til sammenlikning trekker et vanlig ekkolodd i samme prisklasse 5-8 ganger mer strøm, da inkluderer det drift av ekkolodets skjerm som igjen er størsteparten av strømforbruket. Men det er ikke tvil om at Deepers ekkolodd trekker lite strøm, noe som må gjenspeile seg i ekkoloddets effekt.
Deeper bruker ikke chirp-teknologi i ekkoloddet, det baserer seg på klassisk låst frekvens. På grunt vann, si ned til rundt 10 meter gir Deeper et godt bilde av bunnstruktur, særlig i 290 kHz. I 90 kHz får ekkoloddet fort problemer med bunnstrukturen, og det blir umulig å bruke tegningen av bunnlinjen for å fastslå bunnkomposisjon (myk/ hard bunn). Dette er på ingen måte overraskende og henger sammen med den vide konevinkelen på 90 kHz.
90 versus 290 kHz og bunnlinje
På bildet over skifter jeg fra 90 kHz til 290 kHz, og du ser tydelig hvordan dette påvirker bunnlinjen. (Støyen i ekkoloddbildet kommer av at jeg bruker et annet ekkolodd samtidig som referanse.) Med 90 kHz kan ikke tegningen av bunnlinjen brukes til å si noe om bunnkomposisjon, mens 290 kHz kan brukes til dette.
Fra 10 meter og grunnere fungerer Deeper meget bra, og viser fisk akkurat slik den skal. Her følger en serie skjermbilder fra en tur på Holmendammen i Oslo, alle med 290 kHz:
Som skjermbildene over viser fungerer Deeper bra på grunt vann. I praksis viser den fisk godt ned til 10-15 meters dybde, men så får den problemer. Bunnlinjen ser man ned til de oppgitte 80 meter (i ferskvann) men å se enkeltfisk dypere enn 15-20 meter er i overkant optimistisk. Skjermbildet under er omtrent så dypt jeg får skikkelig gode resultatet med Deeper. Bildet er fra Øyeren og viser et tykt lag med agnfisk fra bunnen og et par meter oppover.
Agnfisk i Øyeren.
Samme bilde på en Lowrance Elite Ti med Totalscan-ekkoloddgiver:
Samme som over.
Å sammenlikne Deeper med tradisjonelt ekkolodd ala det jeg gjør over er litt som å sammenlikne epler og pærer. Men det er nyttig med tanke på å finne Deepers begrensinger, derfor har jeg kjørt en hel del med Deeper og tradisjonelt ekkolodd side om side. Konklusjonen er grei, ned til 10-15 meter fungerer Deeper som "fiskefinner", dypere enn det må man over på tradisjonelt ekkolodd.
Fra land - fungerer det?
Det er nettopp i små farkoster og fra land jeg primært ser på Deeper som et godt alternativ. Jeg tok derfor med Deeper og den tunge gjeddestangen min og besøkte nærmeste båthavn. Kula veier cirka 100g så du må nødvendigvis ha utstyr som tåler å kaste såpass høy vekt, men bortsett fra det går det fint å kaste med Deeper. Du bør kanskje ikke denge den ut foran fluefiskeren som sitter å studerer vak, eller karpefiskeren som "stalker" en karpe, for direkte grasiøst og lydløst er nedslaget ikke.
Deeper og gjeddestangen - en god match
Det er ikke bare jeg som har testet Deeper fra land, videoen under viser Cato Bekkevold i kast med Deeper.
En ting som er verdt å merke seg når man bruker Deeper fra land for å kartlegge et vann, er at tålmodighet er helt nødvendig. Du må passe på at kula har skikkelig GPS-lås før du starter loggen, og så må du sveive sakte og pent. Drar du for fort, eller det er bølger på overflaten, ender du opp med at ekkoloddelementet i kula svinger rundt, og gir helt feil posisjon siden GPSen mister låsen. Så rytmen blir kast-vent-sakte sveiving-kast-vent etc etc. Dette forutsetter i praksis også tilnærmet flatt vann, litt bølger får kula til å svinge fra side til side og vise feil dybder. Et vindkast eller to går fint, men ikke 10+ cm bølger.
Litt tålmodighet må til, hvis ikke blir det brudd i bunnlinjen som over.
GPSen i kula krever tålmodighet når man logger opp fra land, og har klare svakheter. Under ser du et bilde der jeg riktignok har kastet langs land, men kula tror den er langt inne på land og tegner derfor dybder på feil sted. Dessverre mener kula bestemt at den har GPS-lås og korrekt posisjon, og plasserer derfor dybdene på feil sted. Riktigde dybder, men feil sted.
Registrering av dybdedata på feil sted.
Slik ser loggingen min ut i Lakebook
Dybder ved Strand
Hvis du synes bildet over ser rart ut, med logging langt opp på land, så er du ikke alene. Feilen har ikke bare med et dårlig kalibrert flyfoto å gjøre (selv om bildet er dårlig kaliberert), den samme feilen sees tydelig med kart som bakgrunn. På bildet under har jeg lagt inn GPS-posisjon, og sjekket med faktiske koordinater. Loggen ER virkelig langt opp på land.
Feil også med kart, og posisjonen er feil.
Den første lille testen ga grunn til bekymring, så jeg fortsatte testingen. Dessverre skulle det vise seg at GPS-mottageren i kula er svært unøyaktig. Sannsynligvis en konsekvens av at mottageren av signalet fra satellittene blir sittende for lav i forhold til vannflaten for å få skikkelig posisjons-lås, til tross for at man får det grønne "klarsignalet" i appen. Ekkolodd-biten fungerer, GPS-biten er rett og slett for dårlig for kartlegging. Jeg har kontrollmålt med både håndholdt GPS og kartplotterne i båten, og dybdene blir så bra de kan få blitt men på feil sted. Det er ikke snakk om små avvik heller, variasjoner på flere titalls meter er helt vanlig og kom frem i alle mine 3 forsøk. Det er kun ved bruk av mobilens GPS (dvs ikke fiske fra land-modus men båtfiske-modus) at Deeper fungerer godt til kartlegging.
For ordens skyld så er resultatene verifisert med to ulike Deeper-kuler, og tre ulike brukere. Det er dessverre ingen tvil om at den interne GPS-mottageren i Deeper er for dårlig, eller plassert for lavt, og at Deeper-appen gir klarsignal for logging selv om den opplagt ikke bør gjøre det. Det kan man selvfølgelig løse med litt kreativitet, i mitt tilfelle en radiostyrt båt med min mobiltelefon på og Deeper på slep. Da brukes mobilens GPS til kartleggingen, og jeg kan uansett se igjennom ekkoloddloggen når båten har kommet inn til land igjen og se hvor den enkelte fisken stod. (Dette kan du lese mer om HER.)
Løsningen
Alternativer til Deeper?
Jeg ser glatt bort i fra de enkle kopiene du kan kjøpe via eBay og tilsvarende, disse er i all hovedsak så enkle at de knapt er egnet til å måle dybden hjemme i badekaret, langt mindre se etter fisk eller lage dybdekart. Den nærmeste konkurrenten er Vexilar SonarPhone T-Pod, som baserer seg på det samme prinsippet som Deeper, dvs en "kule" du kan kaste ut. Men T-Pod er hakket enklere enn Deeper Pro+, den har ikke innebygget GPS-mottager så kartlegging fungerer bare så lenge din mobil og kula befinner seg i umiddelbar nærhet av hverandre, og T-Pod har bare en frekvens/ konevinkel. Jeg har ikke testet T-Pod, men jeg har testet storebroren SP200 T-Box og hvis vi antar at ekkoloddet i T-Pod i det minste ikke er bedre enn T-Box så er ekkoloddet nesten ubrukelig for å se etter fisk dypere enn 10 meter og ekkoloddet får problemer med dybdene på dypere vann enn 20-30 meter. Litt på siden, men sammen med SP200 T-Box har vi Raymarines Wi-Fish som i likhet med T-box krever en flytende farkost men også baserer seg på din mobil eller nettbrett som skjerm.
Skal du ha både et godt ekkolodd, og mulighet for kart/ kartlegging, så er alternativet til Deeper Pro i praksis et klassisk ekkolodd i portabel variant. Da mister du muligheten til å kaste ut, men får et bedre ekkolodd og kan i praksis velge din egen batteritid.
ALternativet - hjemmelaget portabel løsning
Slike varianter finnes både som ferdige "pakker" fra nesten alle de store merkene, og du kan lage det selv. I DENNE artikkelen ser du en variant av hjemmelaget løsning. Ulempen er selvfølgelig vekt og størrelse, der er Deeper uslåelig og desidert best i klassen.
Hva er bra med Deeper?
Den er enkel i bruk, ekstremt mobil, liten og lett og relativt rimelig. Det er tydelig at Deeper legger tid og penger i å fortsette å utvikle sin software, og med tilskuddet Lakebook (se lengre opp) tar de steget over i skytjenester som igjen åpner for enda mer funksjonalitet. Via chatt og mailutveksling med Deeper har jeg også inntrykk av at de er servicevennlige, fremoverlent og åpne for innspill fra brukerne. Kontinuerlig utvikling av hardvare og programvare er en god ting, så her er det opplagt fremtidige funksjoner å se frem til.
Deeper på sitt beste - i båtmodus på 15-1 meters dyp.
Hva er dårlig med Deeper?
Siden Deeper har rendyrket sitt produkt for å få maksimalt ut av konseptet sitt får det også negative sider. Deeper er lett, hvilket gir begrenset batteritid og en enkel ekkoloddgiver. Deeper er enkel i bruk, uten en jungel av undermenyer hvor brukeren justerer seg helt vill, ulempen er at justeringsmulighetene nettopp er begrenset. Deeper er liten, igjen er motposten batteritid og enkel ekkoloddgiver. Deeper er relativt rimelig, igjen er motposten en enkel ekkoloddgiver. Deeper baserer seg på din mobil eller ditt nettbrett, og avhengig av hva du har kan det bety en skjerm som er uleselig i solskinn, blendende i mørket, begrenset batteritid og lite brukervennlig i regnvær. Rent teknisk er den elendige innvendige GPS-mottageren i Deeper Pro+ det eneste jeg kan trekke Deeper for, resten fungerer enten som forventet eller over forventning.
Oppsummert
Deepers største styrke gjenspeiler seg i en tilsvarende svakhet; konseptet. Liker man konseptet (noe jeg gjør) er det min oppfatning at brukeren vil finne måter å komme seg rundt svakhetene. For å svare på mitt initielle spørsmål om Deepers slagord "Sonars for every fishing type", så stemmer ikke det helt, men det var heller ikke forventet fra min side. Til omtrent samme pris får du et vesentlig bedre ekkolodd for bruk i båt/ kano/kajakk etc hos de etablerte merkene, og Deepers store svakhet er dypt vann og elendig innvendig GPS. Men på grunnere vann og som en portabel løsning for alle som ikke vil modifisere et tradisjonelt ekkolodd, eller de som ønsker en løsning som krever minimalt med rigging og har lav egenvekt, er Deeper helt topp. For deg som fisker fra land vil jeg påstå at Deeper er det beste alternativet som finnes på markedet, og at modellen Deeper Smart Sonar Pro er den du skal ha. Personlig kommer jeg til å stå i kø den dagen Pro+ kommer med bedre innvendig GPS-mottager.
For ordens skyld:
Deeper-utstyret brukt i artikkelen er gitt meg av Deeper.
Veldig bra test Erik, tusen takk for den :) Har vært i tenkeboksen vedrørende denne, og de andre testene jeg har sett har ikke vært i nærheten av å besvare så mange spørsmål som du gjør her. Spesielt ytelsen på selve ekkolodd delen, men også ift mapping funksjon der de åpenbart har litt arbeid igjen. Jeg kommer nå til å avvente litt til. I mellomtiden kan man jo kikke litt på hvor liten og lett selvlaget løsning man kan komme opp med. Da blir det ikke kastbart, men ellers "for every type of fishing" :)
Selv takk Pål, håper det var verdt litt venting. Jeg er litt sær der, og skal ha endel timer på flere lokasjoner før jeg vil skrive noe. Nå har denne vært brukt i Østfold, Oslo, Akershus og Troms så den har blitt bereist. Har ca 30 timers bruk med den. Den var forresten i bruk senest i går for å logge litt mer i Bogstad med RC-båt mens jeg dengte litt dropshot. Null fisk men det ble da litt data til dybdekartet. :D
Bra test, men er har ikkje opplevd de problemene du sier med den innebyggede GPS mottageren som viser fullstendig feil posisjon. Tvert om, så kartla eg ett tjern hvor alle målinger traff på prikken (I mai 2017). Eg merket dog at når Deepern fik feile gps målinger, så ble ikkje disse tegnet opp i appen. I stedet fikk eg hull i målingene. Den kartla heller ikkje dybden på de områdene hvor gps målingene ikkje stemte. Resultatet var et kart med punkt målinger hvor possisjonene var riktig. I lakebook blir alle sessjoner i vannet slått sammen og et kart laget. Kartet er ikke det samme som de eksakte målingene da Lakebook automatisk tegner opp området mellom målingene, og gjerne litt utenfor området for de eksakte målinger.
No får eg ikkje lastet opp bilder her, men eg har tatt utdag fra Lakebook og lagt til i diskusjonstråden rundt testen deres på den Svenske facebook gruppa for Deeper Ellers stemmer denne testen meget bra på mine egne erfaringer.
Kartlegging med Bluetooth Deeper fungerer på alle modeller, også den aller første som kom på markedet. Eg var nok den aller første i Norden som hadde deeper siden eg var den første distributøren. Når kart plotting kom på Deeper, så kom den til alle modeller. Det er ikkje noe som ble lagt til for Bluetooth Deeper ved senere anledning.
Takk. :) Den interne GPS-mottageren er testet på to Deeper med tre brukere, og problematikken er diskutert med Deeper. De var klar over problemet. At en GPS-mottager som sitter lavt sliter med nøyaktigheten er ingen overraskelse, men det er for dårlig at appen ikke kutter loggingen. Det hinter om at hardwaren som brukes er så enkel at appen ikke får nødvendig informasjon om antall satelitter og vinkel/ avstand på disse, og dermed klarer ikke softwaren å kutte når den bør kutte. Den kutter før eller siden, men ikke tidlig nok. Dette er særlig tydelig når du tar ut CSV-filen med punktmålingene fra Lakebook. Bruker du et annet ekkolodd/GPS samtidig og sammenlikner sporene vil du se at Deeper sitt spor stadig vekk "stikker av" ut til sidene, mens den du sammenlikner med ikke gjør det. (Det er med andre ord ikke kartet jeg bruker i sammenlikningen, men grunnlaget for kartet. Bildene i artikkelen viser kartet for å illustrere dette for lesere som ikke nødvendigvis har forståelsen for GIS-aplikasjoner og et kartbilde er enklere å forholde seg til rent visuelt.) Deeper-folket er opplagt gode på software, men har nok litt å gå på hva gjelder hardvaren før dette fungerer som det bør. Som nevnt er Deeper klar over problemet, så dette utbedres nok på sikt.
Jeg er ikke med i den svenske gruppen, men har sendt forespørsel dit nå.
Jeg har ikke hevdet at den eldre Blåtann-modellen ikke kunne kartlegge. Jeg skriver at den nye har fått noen forbedringer. Men jeg fatter meg generelt i korthet rundt Blåtann-modellen siden den ikke er testet.
Takk for god og svært informativ test. Jeg er litt i tenkteboksen på hva jeg skal kjøpe. Har en liten alubåt på "hytta". Her er det et stort vann/elv som det går STOR fisk i. Utfordringen er jo at man ikke tørr senke riggen ned å i alle fall ikke på røye dybder, da det ikke finnes et eneste kart for dette vannet. Kjent er man heller ikke. Vet det skal være 76 meter på det dypeste. Vil du si at denne kan grei for kartlegging av vannet? Ingen hemmelighet at jeg ønsker det enkelt og at områdene maks blir fisket av 2 uker i løpet av året.
Deepers store svakhet er dybde. Du kan bruke den slik du tenker, men på dypere vann enn 20-25 meter vil dybdeangivelsen (og evnen til å vise fisk) bli begrenset, for å si det på en pen måte.
Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.
Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?
When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.
You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?
There are several lists and posts on what transducers are compatible with which Lowrance units, but since I don`t like any of them and tend to like doing things myself, I made a list.
Veldig bra test Erik, tusen takk for den :) Har vært i tenkeboksen vedrørende denne, og de andre testene jeg har sett har ikke vært i nærheten av å besvare så mange spørsmål som du gjør her. Spesielt ytelsen på selve ekkolodd delen, men også ift mapping funksjon der de åpenbart har litt arbeid igjen. Jeg kommer nå til å avvente litt til. I mellomtiden kan man jo kikke litt på hvor liten og lett selvlaget løsning man kan komme opp med. Da blir det ikke kastbart, men ellers "for every type of fishing" :)
SvarSlettSelv takk Pål, håper det var verdt litt venting. Jeg er litt sær der, og skal ha endel timer på flere lokasjoner før jeg vil skrive noe. Nå har denne vært brukt i Østfold, Oslo, Akershus og Troms så den har blitt bereist. Har ca 30 timers bruk med den. Den var forresten i bruk senest i går for å logge litt mer i Bogstad med RC-båt mens jeg dengte litt dropshot. Null fisk men det ble da litt data til dybdekartet. :D
SlettBra test, men er har ikkje opplevd de problemene du sier med den innebyggede GPS mottageren som viser fullstendig feil posisjon. Tvert om, så kartla eg ett tjern hvor alle målinger traff på prikken (I mai 2017). Eg merket dog at når Deepern fik feile gps målinger, så ble ikkje disse tegnet opp i appen. I stedet fikk eg hull i målingene. Den kartla heller ikkje dybden på de områdene hvor gps målingene ikkje stemte. Resultatet var et kart med punkt målinger hvor possisjonene var riktig. I lakebook blir alle sessjoner i vannet slått sammen og et kart laget. Kartet er ikke det samme som de eksakte målingene da Lakebook automatisk tegner opp området mellom målingene, og gjerne litt utenfor området for de eksakte målinger.
SvarSlettNo får eg ikkje lastet opp bilder her, men eg har tatt utdag fra Lakebook og lagt til i diskusjonstråden rundt testen deres på den Svenske facebook gruppa for Deeper
Ellers stemmer denne testen meget bra på mine egne erfaringer.
Kartlegging med Bluetooth Deeper fungerer på alle modeller, også den aller første som kom på markedet. Eg var nok den aller første i Norden som hadde deeper siden eg var den første distributøren. Når kart plotting kom på Deeper, så kom den til alle modeller. Det er ikkje noe som ble lagt til for Bluetooth Deeper ved senere anledning.
Takk. :)
SlettDen interne GPS-mottageren er testet på to Deeper med tre brukere, og problematikken er diskutert med Deeper. De var klar over problemet. At en GPS-mottager som sitter lavt sliter med nøyaktigheten er ingen overraskelse, men det er for dårlig at appen ikke kutter loggingen. Det hinter om at hardwaren som brukes er så enkel at appen ikke får nødvendig informasjon om antall satelitter og vinkel/ avstand på disse, og dermed klarer ikke softwaren å kutte når den bør kutte. Den kutter før eller siden, men ikke tidlig nok. Dette er særlig tydelig når du tar ut CSV-filen med punktmålingene fra Lakebook. Bruker du et annet ekkolodd/GPS samtidig og sammenlikner sporene vil du se at Deeper sitt spor stadig vekk "stikker av" ut til sidene, mens den du sammenlikner med ikke gjør det. (Det er med andre ord ikke kartet jeg bruker i sammenlikningen, men grunnlaget for kartet. Bildene i artikkelen viser kartet for å illustrere dette for lesere som ikke nødvendigvis har forståelsen for GIS-aplikasjoner og et kartbilde er enklere å forholde seg til rent visuelt.) Deeper-folket er opplagt gode på software, men har nok litt å gå på hva gjelder hardvaren før dette fungerer som det bør. Som nevnt er Deeper klar over problemet, så dette utbedres nok på sikt.
Jeg er ikke med i den svenske gruppen, men har sendt forespørsel dit nå.
Jeg har ikke hevdet at den eldre Blåtann-modellen ikke kunne kartlegge. Jeg skriver at den nye har fått noen forbedringer. Men jeg fatter meg generelt i korthet rundt Blåtann-modellen siden den ikke er testet.
Takk for god og svært informativ test. Jeg er litt i tenkteboksen på hva jeg skal kjøpe. Har en liten alubåt på "hytta". Her er det et stort vann/elv som det går STOR fisk i. Utfordringen er jo at man ikke tørr senke riggen ned å i alle fall ikke på røye dybder, da det ikke finnes et eneste kart for dette vannet. Kjent er man heller ikke. Vet det skal være 76 meter på det dypeste. Vil du si at denne kan grei for kartlegging av vannet?
SvarSlettIngen hemmelighet at jeg ønsker det enkelt og at områdene maks blir fisket av 2 uker i løpet av året.
Deepers store svakhet er dybde. Du kan bruke den slik du tenker, men på dypere vann enn 20-25 meter vil dybdeangivelsen (og evnen til å vise fisk) bli begrenset, for å si det på en pen måte.
Slett