Gå til hovedinnhold

Testet: Digital Yachts Sonarserver

Jeg har tidligere skrevet om SonarServer og storebroren NaviLink, den saken finner du i DENNE ARTIKKELEN. Nå har jeg kjørt med Sonarserver vel og lenge og det er på tide med en oppsummering.

Det ligger i navnet at produsenten DigitalYachts lager morsomme dingser for båter. Ofte krever disse dingsene at du har rimelig ny elektronikk i båten din til å begynne med. Men i motsetning til storebroren NaviLink baserer SonarServer seg på NMEA0183, en nettverksvariant som også finnes i mye eldre marin elektronikk. Med SonarServer kan du sørge for at NMEA-data fra tilårskomne enheter blir trådløs, og dermed bruke dataene på siste skrik av smarttelefoner, nettbrett og PC-baserte programmer. Du behøver ikke å bruke titusenvis av kroner på å oppdatere båtens elektronikk bare for å få NMEA-data som WIFI.
SonarServer - mye morro i en liten dings

Jeg fikk låne en SonarServer via Navionics, og likte den så godt at jeg kjøpte en selv etter endt test. Bedre skussmål enn det kan neppe gis? Men først skal vi kikke litt på det tekniske.

Hva gjør SonarServer?

Når den kobles til en enhet som sender NMEA0183-data vil SonarServer ta disse dataene og sende de videre trådløst, et såkalt WIFI-signal. Disse dataene kan komme fra ekkolodd, kartplotter, kombienheter, elektronisk kompass, GPS-antenne og andre kilder. Kort sagt alt som sender NMEA0183, og det gjør utrolig mye av elektronikken vi har i båtene våre. Siden NMEA0183 er den eldste formen for nettverk der ute, kan ofte 15 år gamle modeller brukes.
Appen innstallert og klar

Det kan være verdt å nevne at WIFI i denne sammenhengen ikke har noe med Internett å gjøre. WIFI er en type trådløst signal. Til hverdags kjenner vi det som trådløs tilkobling til internett, men det kan være et hvilket som helst trådløst datasignal. "Lillebroren" til WIFI er Blåtann (Bluetooth) som også er et trådløst datasignal men som ikke kan håndtere like tunge datastrømmer som WIFI.
Med WIFI fra HDSen får IPad i båten ny mening.


Hvilke NME0183-data kan SonarServer sende?

Dette er det et enkelt svar på: Alt. Så lenge dataene kommer til SonarServer som NMEA0183 med baud 4800 vil den sende de videre trådløst. Det er mulig å bruke en annen baud også, les mer om det HER. Linken åpner et PDF-dokumnent

Sonarserver kan brukes mot mange apper og PC-programmer, men de fleste vil sikkert bruke den med Navionics Boating, som forøvrig er min foretrukne "navigasjonsapp". 

Hvilke NMEA0183-data kan Navionics-appen bruke?

  • DBT  (Depth below transducer)
  • DPT  (Depth)
  • GGA  (Position)
  • GLL  (Position)
  • RMC  (Minimum GPS sentence includes Pos/Time.COG/SOG)
  • VTG  (COG and SOG)
  • ZDA  (Time and Date)
Appen trenger ikke å motta alle disse for å fungere med Live-funksjonen. Bruker du appen på telefon/ nettbrett med innebygget GPS er strengt tatt alt som skal til dybde (dvs DBT eller DPT). Ergo kan du bruke Live-funksjonen med et rent ekkolodd, du behøver ikke engang en kombienhet. Hvis din telefon/ nettbrett ikke har egen GPS må du også ha posisjon (GGA,GLL eller RMC etc).
Navionics Boating finnes til både IOS og Android

Har du en kombienhet behøver ikke din telefon eller nettbrett ha innebygget GPS. Dette betyr at de typiske "WIFI-only" variantene av nettbrett som IPad uten SIMkort-leser kan brukes.

Hvilke andre apper og programmer kan brukes?

Her er noen jeg har testet og vet fungerer, men det finnes langt flere enn disse

  • Navionics Boating til IOS/ Android
  • OpenCPN 
  • MaxSea

Hvordan gjør man dette?

Nettsiden www.sonarserver.com har et forbilledlig informativt arkiv. Her finner du detaljert informasjon om hvilke ledninger fra din eksisterende elektronikk som skal kobles sammen med hvilke ledninger hos SonarServer. Jeg har sett igjennom flere av veilledningene og er imponert. Vanligvis er utfordringen når man skal koble sammen NMEA0183-ledninger fra forskjellige merker, at de ikke bruker samme farger og man går seg fort vill i jungelen av farger og forkortelser. Her er det ingen grunn til å gå seg vill. Klikk på http://sonarserver.com/eu/knowledge-base/, finn ditt merke på høyre side og finn det du leter etter. Jeg testet også supporten som du kan nå via http://sonarserver.com/eu/contact-us/ og fikk et godt svar på mitt spørsmål på under 24 timer. Her har andre elektronikkprodusenter mye å lære, for dette er noe av det bedre jeg har sett av dokumentasjon og brukerveilledning.

For eksempel var det et lett forståelig koblingsskjema mot mine Lowrance HDS:
Koble Lowrance mot Sonarserver.

Så enkelt var det, gul mot gul og grønn mot blå. (Svart og rød i SonarServer-kabelen er strøm og skal selvfølgelig mot batteriet, ikke mot noe annet.) Skal jeg trekke for noe, så er det at enkeltledningene er pinglete. De er så tynne at jeg ikke hadde liten nok kabelstrippetang og måtte skjære av plasten rundt ledningene med kniv før jeg koblet opp.
En sukkerbit og man er klar.
De to siste ledningene i kabelen til Sonarserveren er rød og svart, og skal mot batteriet ditt. Her bør man bruke en bryter så den kan slås av og på etter behov og ikke drar strøm fra batteriet når den ikke skal benyttes. Det er en bryter på Sonarserveren, men den er for å nullstille den, ikke for å slå av og på.

I bruk.

Jeg har brukt SonarServer i kabinbåten min i snart to år, og har nå flyttet den over i jolla hvor den har vært med på tre turer. Totalt snakker vi om flere hundre timers bruk. Jeg har aldri opplevd ustabilitet eller andre problemer underveis, Sonarserver bare fungerer og fungerer.

I jolla har jeg den installert i kassen med øvrig elektronikk.
Sonarserver til venstre

En sak med Somarserver som er virkelig smart (og som enkelte andre NMEA til WIFI-produkter har glemt) er at mobilen skjønner at den ikke kan koble mot Internett med Sonarserver. Du kan altså fint ha Sonarservers WIFI-signal tilkoblet mot mobil/ nettbrett hele tiden, og fortsatt gå på nett, sjekke Facebook etc underveis uten å koble fra Sonarserveren.

Her er et par skjermbilder fra Navionics Boating mens jeg bruker Sonarcharts Live for å kartlegge Bogstadvannet. Bildene viser før og etter:
Før

Etter

Før

Etter


Fallgruver?
Som nevnt over MÅ dataene til SonarServer være NMEA0183, så sjekk at din elektronikk i båten har NMEA0183. Du kan ikke sende flere varianter av baud på det samme nettverket, eller fra den samme enheten. Har du autopilot tilkoblet med NMEA0183 kan det hende du må endre Sonarserverens baud-oppsett for å matche det autopiloten bruker, siden du ikke kan ha to forskjellige baud på ett NMEA-nettverk. (Se DENNE LINKEN for å endre baud.)

Jeg savner en av/på-bryter på SonarServer. Slik den er nå må den kobles via bryter, så man får slått av det lille strømsuget som er der når den ikke skal være i bruk. Forsåvidt ikke noe stort problem, men med tanke på at SonarServer har gått så langt i å gjøre ting enkelt, hadde en bryter gjort enkelheten komplett.

Det følger ikke med sikring eller sikringsholder i boksen.

Konklusjon

SonarServer gjør det som står på boksen, og mere til. Den fungerer perfekt mot Navionics Boating, den gir deg WIFI fra gamle som nye modeller og kan "fornye" brukeropplevelsen av aldrende elektronikk. To tomler opp for SonarServer.

Logge, logge logge.

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?