Gå til hovedinnhold

Onix er død - leve Solix

Humminbirds toppmodell Onix har vært den eldste toppmodellen på markedet en god stund, men nå tar Humminbird ballen og fornyer.
Humminbirds nyeste, og største.

Onix var egentlig ikke Humminbird i det hele tatt, det var en GeoNav omdøpt da Humminbirds eier Johnson Group kjøpte GeoNav. Sånn sett har dagens Onix vært steingammel i en elektronikkverden hvor modeller ellers byttes ut hvert 2-3 år. Johnson Group kjøpte GeoNav i 2007. GeoNav/ Onix slik vi kjenner den i dag er cirka 4 år gammel. Til tross for dette har Onix klart seg ganske bra, mye takket være en god hardware-plattform, men den har vært plaget med mange "bugger". Onix sin alder begynte også å by på problemer, ikke minst salgsmessig hvor det er tøft å selge gammel elektronikk til full pris. Onix har særlig vært populær hos amerikanske bass- og walleyefiskere, mye på grunn av usedvanlig god downimaging men også på grunn av god oppløsning på skjermene. Onix har i motsetning til lillebror Helix eget element for downimaging på sideimaging-giveren. (Nye Helix G2 får også dette.) Onix har fått jevnlige softwareoppdateringer slik at den har hengt nogenlunde med konkurrentene, og enda en oppdatering er på vei for å sikre kompabilitet med Solix.


Det er altså ikke hver dag Humminbird fornyer sin toppmodell. 17.01.17 kjørte de et aldri så lite show via Facebooksiden BASS. SOLIX er ny, den er større og den ser ut som en reell konkurrent til både Garmin og Lowrance for de som hovedsakelig fisker relativt grunt (dvs grunnere enn 50-60 meter). Årsaken til mitt forbehold er at du fortsatt må bruke den håpløst utdaterte SM3000-modulen hvis du skal ha full effekt fra en Airmar chirp-ekkoloddgiver.
Humminbird SM3000


Solix støtter Airmars chirp-givere delvis, i form av at du manuelt kan stille inn Solixen til å operere på ekkoloddgiverens frekvenser. Solix støtter ikke Airmars XID-system som hadde gjort at Solixen automatisk gjenkjenner ekkoloddgiveren og tilpasser seg den. Å kunne justere frekvensen er greit nok, men det er mye mer enn bare frekvensen som skal stemme mellom ekkolodd og ekkoloddgiver, derfor mener jeg at Solix ikke er fult kompatibel med Airmars chirp.


Men for ferskvannsfiskeren, eller sjørretfiskeren i saltvann og andre som hovedsakelig bryr seg om det som skjer i de øverste vannlagene, er Solix spennende. I følge lanseringsvideoen er den dessuten fult kompatibel med Onix, mens den deler waypoints med Helix. Du kan med andre ord kombinere en ny Solix med rimeligere (eller eldre) modeller for å få større skjermflate totalt sett.


I første omgang kommer Solix 12 (12,1`) og Solix 15 (15,4"). De to kommer igjen som fult utstyrt modell (feks Solix 15SI) og som en med bare 2D-ekkolodd og kartplotter. Solix 15 har en oppløsning på 1280X800, den samme oppløsningen som Solix 12 og som de fleste skjermer på ca 12" på markedet. Det er skuffende at de ikke øker oppløsningen på Solix 15. Til sammenlikning har Simrads NSS 16 en oppløsning på 1366X768 for Evo2 og 1920X1080 for Evo3. Dette er særlig skuffende med tanke på at nettopp Onix var langt fremme på oppløsning da den ble lansert.

Lysstyrken (nits) på Solix er ikke kjent i skrivende stund, men vi må anta at den er tilsvarende nye Helix G2, dvs 1500 nits som er mer enn nok og mer enn feks Simrads 1200. Solix bruker fortsatt TFT-teknologi i skjermene sine ikke IPS.


La oss ta en kikk på listen over hva Solix kan:
  • Chirp for SI, DI og 2D.
  • Mega SI (dvs opp til 1200 kHz) for detaljer på kort hold
  • "Vanlig SI", dvs 455 kHz for rekkevidde
  • Blåtann, kompatibel med diverse mobiltelefonfunksjoner.
  • 10.000 waypoints
  • 50 ruter
  • Autochart live, med dybder, bunntype og vegetasjon
  • Støtter Minn Kota med "følge kontur"-funksjonen
  • Kompatibel med 360
  • Kompatibel med den nye BD-retningssensoren
  • Kompatibel med den nye chirp-radaren
Humminbird sier ikke så mye om hva de har gjort på innsiden av Solix kontra Onix. Så om kapasiteten på RAM og prosessor er forbedret er ukjent. Men vi har fått informasjon om at mye av hardvaren er skiftet kontra Onix, bare ikke til hva. Dersom det interne minnet virkelig er økt, er det litt pussig at Humminbird fortsatt opererer med maksimalt 8 timers Autochart Live uten AC-minnekort, men det kan selvfølgelig være en begrensning lagt inn bevisst for å sikre salget av slike minnekort. Selve skjermen er ny, og er sammen med Lowrance HDS en av få som har multi-touch kombinert med (tilnærmet) full betjening med knapper.


Solix SI vil bli levert med ekkoloddgiveren XM14-20-MSI-T. Denne bruker en 14-pins kontakt, som i motsetning til den enklere 7-pinskontakten har egen jording per element i ekkoloddgiveren. Det bør i teorien gjør at man kan øke gain/ følsomhet uten at støyen på skjermen øker like mye som med 7-pins utgaven fra Helix-serien.


Det er naturlig å sammenlikne Solix med Lowrance HDS og Garmin GPSMap basert på pris og funksjonalitet. På dypere vann er ikke Solix en reell konkurrent til disse, men for den typiske ferskvannsfiskeren er den det. Siden Humminbird har lisensiert Raymarines Quantum-radar og gitt den navnet HB2124 er Solix også blitt et reelt alternativ for de som ønsker radar. Det er egentlig bare det vanlige 2D-ekkoloddet hos Humminbird som henger etter konkurrentene nå, hvis vi ser på de funksjonene folk flest faktisk bruker. Til gjengjeld er Solix desidert best på live-kartlegging med både dybde, bunnkomposisjon og vegetasjon, og Humminbird/ Minn kota er som kombinasjon alene om at elmotoren kan styres direkte etter alle variantene av live-kartlegging. En liten detalj her er også Humminbirds mulighet for deling av NMEA2000-data via ethernet, som sparer brukeren for kabler kontra Garmin og Lowrance. ideen er enkel og genial.
Autochart Live bunnkomposisjon

Autochart Live vegetasjon

Hva gir så Solix deg over lillebror Helix?

Større skjermer, kombinasjon av touch og knapper, bedre nettverk som også inkluderer full NMEA2000 og deling av kart over ethernet (link), bedre hardvare, mulighet for å endre menyoppsett (interface) og så naturligvis gleden over å håndtere en toppmodell som rent designmessig må sies å være langt penere å se på enn Helix. Sistnevnte er en humoristisk bemerkning fra min side, men Solix ER pen å se på.


Oppsummert var dette omtrent som forventet av Humminbirds nye toppmodell. De har aldri satset på sportsfiske på dypere vann, så jeg er ikke overrasket over at de fortsetter å satse på sitt tradisjonelle hjemmemarked som er den amerikanske bass-/walleye-gjengen. Med det treffer de også skandinaviske gjedde-, gjørs- og abborfiskere godt. Jeg regner med at vi vil se flere Solix montert inn norske og svenske spinnfiskebåter i 2017. Jeg regner også med at vi vil se Solix i mindre størrelser, rundt 10" og 8", utover i 2017. Forhåpentligvis fornyes SM3000-modulen etterhvert så de kan bli en reell konkurrent også på dypere vann, alternativt at Solix får støtte for Airmars XID direkte, sammen med en ny generasjon 360 bør det være høyt på Humminbirds utviklingsliste.


Solix har forventet levering her i Skandinavia rundt mars/april 2017. Norske priser er ikke klare enda, men den svenske importøren Comstedt er frempå og har allerede informasjon på sine nettsider. Jeg kommer ikke unna at Solix fremstår noe høyt priset sammenliknet sine funksjoner og skjermer.
  • Solix 15 Chirp Mega SI GPS - 49.995,-
  • Solix 15 Chirp GPS - 43.995,-
  • Solix 12 Chirp Mega Si GPS - 39.995,-
  • Solix 12 Chirp GPS - 34.995,-
Comstedt har også solide rabatter på utgående Onix. Så kan man spørre om hvorfor den norske importøren Flak AS ikke har det samme?


Alle bilder i artikkelen er hentet fra Humminbird.com.

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...