Gå til hovedinnhold

Nyhet: Simrad NSS Evo3

Ryktene om at tredje generasjon Simrad NSS var på vei har surret en stund. Ikke minst fordi et par nettbutikker har prestert å legge de ut for salg før lansering....

Men nå er det offisielt, de ligger ute på Simrads nettsider: https://www.simrad-yachting.com/en/

Simrad NSS Evo3 i all sin herlighet
Som ventet er NSS Evo3 en fortsettelse av Evo2, med noen merkbare forbedringer:
  • "Ekte" dobbeltbånds chirp for 2D-ekkolodd
  • Mulighet for å bruke 2D-chirp og StructureScan samtidig
  • Innebygget WIFI
  • Nye knapper og roto-hjul
  • Ny oppløsning!
  • Ny skjermtype
  • 34-kanals GPS
Av disse er det i mine øyne nytt regime for oppløsning og innebygget dobbeltbånds-chirp som er det desidert mest spennende. De nye knappene er en naturlig evolusjon av de som finnes på Evo2 med tilleggstastaturet OP50 (og forsåvidt den opprinnelige NSS Sport). Innebygget WIFI kom med Lowrance HDS Gen 3, så det var naturlig at også Simrad tok steget opp. Det samme gjelder muligheten for 2D-chirp med StructureScan, dette kom med HDS Gen 3.

Garmin kom med innebygget dobbeltbånds chirp i sin GPSMAp xsv-serie, og det var ventet at Simrad ville svare på det. Det har de da også gjort, men selvfølgelig med en egen vri. Den vrien er "ekte" dobbeltbånds chirp, med andre ord at ekkoloddet kan fyre av begge elementene i ekkoloddgiveren samtidig, i steden for å fyre de av annenhver gang. Forskjellen i praksis er minimal, men har man hardware til det er det ingen grunn til å la være...

Særlig for de som fisker på dypere vann er muligheten for å bruke Airmars givere for dobbeltbånds-chirp et stort poeng. Tidligere måtte disse brukerne helt opp på modulen BSM-3. Nå kan populære givere som TM265 og TM275 plugges rett i NSSen uten bruk av modul. Det er også et poeng for den som primært fisker grunnere, men som innimellom er på dypere vann. Han kan da ha to separate 2D-givere og en structurescan, og så bytte om hvilke givere som er plugget i NSSen etter hvor han er. På grunna bruker han en 2D-giver med vid vinkel (feks TM185HW) og StructureScan, mens på dypere vann bruker han en giver med vid kone for å fange opp mål høyt i vannsøylen (feks samme TM185HW) og en med lavere frekvensbånd for å se hva som skjer på dypet (feksTM185L). Undertegnede faller helt klart innenfor den kategorien.

BSM-3 vil fortsatt være et poeng for de som skal virkelig dypt, BSM-3 har fortsatt høyere kvalitet på interne koblinger etc enn NSS og vil levere bedre på dypt vann eller for de virkelig kresne brukerne. Det vil også fortsatt være slik at hvis man skal hele veien opp på 3-4000W-givere er BSM-3 en bedre løsning. Det er en grunn til at BSM-3 er et stort og tungt beist i aluminiumschassis med lufting, og ikke bare en liten plastboks....
Medaljens bakside?
Men der NSS Evo3 virkelig setter bransjen på hodet, er på oppløsningen på skjermene sine.
  • NSS Evo2 7 - 600X1024
  • NSS Evo3 9 - 720X1280
  • NSS Evo3 12 - 800X1280
  • NSS Evo3 16 - 1080X1920 (full HD!)
Til sammenlikning har det vært en bransjestandard at 7 og 9 har den samme oppløsningen: 800X480 mens 12 har hatt 1280X800 eller 1280X720.
Simrad NSS Evo3 7"
800X480= 384.000 piksler. For en 7" betyr det 54.857 piksler per tomme og for en 9¨ betyr det 42.667 piksler per tomme. 7" har med andre ord 22% bedre oppløsning i forhold til skjermstørrelsen enn 9¨ med den tradisjonelle oppløsningen på disse størrelsene. Siden 7 og 9 har nøyaktig like funksjoner ellers, har derfor 9 fremstått som vesentlig dyrere enn 7 i forhold til hva du får. (Og her ligger noe av forklaringen på hvorfor du ikke finner en 9¨ i båten min.)

Med Simrads nye regime hvor 7¨ har 1024X600/7=87.771 piksler per tomme mens 9¨ har 1280X720/9=102.400 piksler per tomme, har 9¨nå 307.200 flere piksler enn 7¨ og dermed 17% bedre oppløsning i forhold til skjermstørrelsen. Endelig en 9¨-skjerm verdig prisen og en bedre 7" i samme slengen! En skulle nesten tro gutta i Navico leser bloggen vår, for dette har jeg sutret om lenge.

Produksjonsmetoden for selve skjermene har endret seg. Evo2 hadde skjerm av den svært vanlige TFT-varianten mens disse har IPS-varianten. I praksis betyr dette at de er mindre følsomme for hvor du står i forhold til skjermen, de skal bli lettere å lese fra litt vinkel og særlig i situasjoner med solskinn på skjermen. Begge deler er LCD, flytende krystaller, men IPS er nyere teknologi, tilsvarende det du har i de fleste flatskjerm-TVer i dag. For oss sportsfiskere, som beveger oss rundt i båten mens vi desperat forsøker å få med oss hva som skjer på ekkoloddet litt halvveis i øyekroken, er dette gode nyheter.

Modellene har også 34-kanals GPS, til sammenlikning har min egen Point-1 antenne 32. Da kan det være en ide å se på hva det betyr. Hva skal man med 34 kanaler når det ikke er så mange GPS-satelitter tilgjengelig på himmelen? Det er nemlig et sted mellom 20 og 30, halvparten av disse vil være på den andre siden av kloden, ergo utenfor rekkevidde for kartplotteren din.

Med fire satellitter kan du teoretisk posisjonere deg i en tredimensjonal verden, med tre satellitter kan du teoretisk posisjonere deg i en todimensjonal verden. Men desto flere satellitter du har kontakt med, desto mer presis blir posisjonen din, rett og slett fordi det er en viss usikkerhet også i den enkeltes satelitt sitt signal, ikke minst på steder med høye fjell slik vi har her på berget. 12 kanaler (og dermed kontakt med 12 satellitter) er det mest presise du kan ha, så hva skal man da med 34? Fordelen med flere kanaler er først og fremst back-up. I en ideell situasjon har du signal fra 12 satellitter, mens det finnes flere andre med svakere (og antatt dårligere) signal. En GPS med fler enn 12 kanaler kan da legge disse svakere signalene som back-up, slik at dersom en av de sterkere skulle bli borte så har kartplotteren allerede lås på en reserveløsning. En bonus ved fler kanaler er at de gjør at plotteren raskere får låst sin posisjon (fordi den kan søke på flere satellitter samtidig), det reduserer strømforbruk (pga back-up) og du reduserer sannsynligheten for å miste posisjonen samtidig som nøyaktigheten bedres siden det er mindre sannsynlighet for å ha låsing på for få satellitter.

Og så til det spørsmålet jeg sikkert kommer til å få noen ganger det neste året eller så: Er det verdt å oppgradere til NSS Evo3?

Jeg må innrømme at jeg misliker slike spørsmål. Årsaken er ikke at jeg ikke liker å hjelpe folk, eller å snakke om marin elektronikk. Begge deler trives jeg særdeles godt med. Men det er svært vanskelig å svare på spørsmål sett fra brukerens ståsted. Den observante leser har sikkert sett at jeg ofte oppgraderer elektronikken i min egen båt, men sjelden skifter jeg ut mer enn en ting av gangen og generelt har ligget unna widescreen-skjermer. Årsaken handler som med det meste annet om en avveining mellom fordelene med det nye, og ens egen personlige økonomi. (Hilsen en som er småbarnsfar og gjeldsslave.) Men hvis du sitter med en litt eldre enhet i dag, Slik som Simrad NSS Sport eller Lowrance HDS Gen 1, vil jeg påstå at det er verdt det å oppgradere nesten uansett. Sitter du med en Simrad NSS Evo2 eller Lowrance HDS Gen 3 i båten, blir det i mine øyne mest et spørsmål om du også vil utnytte dobbeltbånds-chirp fult ut. Ønsker du den muligheten er igjen mitt svar at ja, jeg ville oppgradert.

Med tanke på den nye oppløsningen og skjermtypen, kommer jeg til å be om å få låne en demo av NSS 7 Evo3 for litt testing i 2017.

Simrads reklamevideo:




Forventet levering i Norge er på vårparten engang. Alle bilder i artikkelen er hentet fra Simrads nettsider og markedsføringsmateriell.

Kommentarer

  1. Ang de 34 GPS kanalene; det er vel ikke bare GPS den kan ta, men også GLONASS og muligens GALILEO, og da kan man (i fremtiden) faktisk se mange flere satellitter etterhvert.
    ML

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...