Gå til hovedinnhold

Lowrance og Simrad med live-mapping

Så var det endelig offisielt. Lowrance og Simrad kommer med live-kartlegging, og tar med det igjen fordelen Humminbird, Garmin og Raymarine har hatt. Eller?
(foto; navionics.com)
En kan få inntrykk av at dette har sittet langt inne hos Navico, eier av Lowrance og Simrad. Kanskje er det en frykt for at datastrømmen inn til Insight Genesis skal stoppe som har bremset overgangen? Jeg håper ikke frykten er berettiget, for det er stor forskjell på kart generert fra sonarlogger som er kontrollert og kvalitetssikret og live-kartlegging. Men nok om diskusjonen om "fast MacMap" og kvalitetssikrede kart, la oss se på hva dagens pressemelding betyr.


Med denne avtalen mellom Navionics og Navico (Lowrance/ Simrad/ B&G) får vi følgende forbedringer:
 • Forbedret auto-routing
 • Forbedret mulighet til å fremheve gitte dybder i kartet
 • Forbedret mulighet til å fremheve grunne områder
 • SonarChart Live
 • Mulighet til å justere opasiteten (synligheten) av Sonarchart over sjøkartet
 • Mulighet til å justere hvor tette konturer som skal vises i Sonarchart
Varianten av live-kartlegging de har valgt er Navionics Sonarchart Live. Vi har fra godt informerte kilder fått vite at også den avgjørelsen tok sin tid, man var usikker på om man skulle kjøpe en eksisterende løsning eller utvikle en ny løsning fra bunnen av selv.


Følgende enheter vil bli kompatible via softwareoppdatering:
 • Lowrance HDS Gen 3
 • Lowrance Elite Ti (ikke auto-routing)
 • Simrad Go
 • Simrad Go xse
 • Simrad NSS Evo2 og Evo3
 • B&G Zeus
Sonarchart Live er bra, ikke tro noe annet, men jeg er litt skuffet over avgjørelsen uansett. Årsaken til min skuffelse finner du på de siste linjene i PRESSEMELDINGEN:


"All new Navionics functionality is available using a Navionics card that has an active chart updates subscription"


Det er ingen hemmelighet at undertegnede bruker kart fra flere kilder. Jeg bruker mine helt egne kart, kart fra dybdekart.no, kart fra Insight Genesis, kart fra C-Map OG kart fra Navionics. Valget om hvilket kart som skal brukes tar jeg basert på hvor jeg skal, og hva jeg er ute etter. Men det er ingen hemmelighet at jeg mener det finnes langt bedre alternativer for særlig ferskvannsfiske i Norge enn Navionics per i dag. Jeg liker derfor ikke den uthevede linjen over.


Linjen må forstås slik at SonarChart Live bare fungerer på kartplotteren dersom du har en Navionics kartbrikke i plotteren, og den brikken må ha et løpende abonnement på Navionics Update. Navionics Update er i seg selv en fin ting, mot et årlig gebyr kan du oppdatere kartbrikken din med de nyeste dataene når du ønsker det, og ikke minst med data fra din egen logging av dybder som forbedrer Sonarcharts-delen av kartet. Men tjenesten er kostbar, 99 EUR per år. Humminbird tvinger sine kunder til en liknende ekstrautgift, for at deres AutoChart Live skal være brukbart til mer enn en fisketur må du i praksis kjøpe deres svindyre ZeroLine-minnekort. Den begrensningen handler kun om å suge mer penger ut av kundene, men er i det minste en engangskostnad. Navionics Update er en årlig kostnad, så etter et par år har du betalt det samme som for ZeroLine, men må bare fortsette å betale for å beholde tjenesten. Hvis vi sier at en karriere som sportsfisker fra båt varer i ca 50 år, har du når du legger inn årene betalt Navionics gode 40.000,- NOK for Live-kartleggingen din. Det er en mildt sagt stiv pris å betale for å gjøre din egen kartleggings-jobb.


Problem nummer to dukker opp for alle de brukerne som bare har en kartplotter ombord, og da særlig hvis den kartplotteren bare har plass til en minnebrikke. De brukerne blir låst til Navionics sitt kart så lenge de vil live-kartlegge på plotteren sin. For sånne som meg med flere enheter er ikke dette noe problem, jeg kan feks ha Navionics på en skjerm og Insight Genesis på en annen, eller delt skjerm med begge kartene på en og samme skjerm. Men det er tross alt ikke alle som har tilsvarende oppsett i båten sin. Legg til at du helst ikke skal lagre sonarloggen din til Navionics-brikken din, så får heller ikke brukerne med en enhet med en minnekortport logget. Ergo får de ikke lastet opp til Insight Genesis eller andre kartprodusenter.
Live-kartlegging på IPad da vi var på Västra Silen
For min del betyr dette at jeg forstatt kommer til å ha min live-kartlegging primært via IPad med Navionics Boating-appen, og noe annet på kartplotterne mine.


Navico arbeider muligens med en helt egen løsning for live-mapping, slik at kundene vil ende opp med å kunne velge mellom SonarCharts Live (når de bruker Navionics) eller en helt ny løsning når de bruker andre kart. Dette er virkelig spennede greier, så får vi håpe at det stemmer.

Kommentarer

 1. Tack Erik för information, och dina tankar kring ämnet.

  Jag har kört med Lowrance och ett enkelt lod i mina båtar (små insjöar) i ett par år. Har övervägt att byta till Humminbird och köra 360, delvis för kunna rita kartor live, delvis för att jag ofta fiskar där det är relativt grunt (0,3-15m, oftast 1-7m).

  Jag gillar inte alls att Lowrance försöker tvinga in sina kunder i ett abbonnemang, det var samma sak tidigare med IG Pro. Om Lowrance ville behålla kunder så vore det smartare att erbjuda alternativ.

  Det är klart att de olika företagen måste känna att Reefmaster och liknande är ett "hot", om de kan låsa sina kunder till att använda deras egna kart-tjänster så tjänar de mer pengar. Abbonnemang, låsa uppdateringar till deras egna minneskort osv är givetvis någonting de kommer att göra. Samtidigt kan man som användare tycka att det är dåligt att behandla kunder på det sättet. Mina loggfiler är någonting de kan använda till andra kunder (om jag delar filerna), och någonting som förbättrar deras egna kartor.

  Tycker vi som konsumenter borde protestera kraftigt och markera att det här inte är ok. I en drömvärld skulle de olika företagen använda samma fil-format, men det lär väl inte hända. Det minsta man kan kräva är att man visar uppskattning till lojala kunder för att vi hjälper dem att förbättra deras produkter, och att de försöker hålla oss kvar genom produktutveckling (den går fort och är bra just nu!) och stabilitet (där är Lowrance mjukvara inget föredöme). Inte försöker tvinga in oss genom att hålla våra logg-filer som gisslan.

  Jag vill se en förbättrad attityd hos alla större ekolodstillverkare. Det är fantastiska hjälpmedel de säljer till oss, men de behandlar sina kunder oerhört cyniskt.

  Mvh Niklas

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Niklas.
   Som du kanskje vet har jeg tidligere brukt Humminbird, og kjenner 360 godt. Det er et fantastisk verktøy for spinnfiske. Utfordringen med 360 er den praktiske rekkevidden, da jeg brukte 360 lå den rundt 15-20 meter. Nå har det kommet softwareoppdateringer etter at jeg gikk bort i fra Humminbird, så jeg regner med at dette er forbedret siden. (Jeg regner også med at 360 i sin helhet vil oppgraderes i løpet av et år eller så, til Mega-systemets frekvenser.) Det er bare å innse at Spotlighscan, som var ment å konkurrere med 360, ikke er i nærheten og da særlig for oss i Skandinavia som typisk har elektrisk styrt elmotor. Det går rykter om at Lowrance jobber med en ny spotlightscan, men det har jeg ikke fått vite noe om (enda).

   Jeg tror introduksjonen av Sonarcharts Live handler om to ting. Å få en løsning inn i kartplotterne så fort som mulig, og å blidgjøre Navionics-fansen der ute. (Dem er det mange av, særlig i USA.) Siden SC Live er patentbeskyttet må Lowrance godta kravene rundt patentet, så de har ikke noe valg når det kommer til abonnementsdelen. Lowrance tjener ikke en krone på det abonnentet, snarere tvert i mot så vil bruken av SC Live gi mindre data til IG og IG tjener de penger på. Dette sier en del om hvor hardt presset har vært rundt live-løsninger.

   Jeg vet at det jobbes med et alternativ som vil fungere med IG, og muligens med andre kart også. Ellers er jeg helt enig i dine betraktninger.

   Slett
 2. er det noen muligheter for å lagre live dataene? kjører kun i saltvann... og man er nødt til å bruke en ipad eller lignende i tillegg til maskinen? (elite 5-ti)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Atle.
   Sonarcharts Live brukt på kartplotteren lagres på Navionics minnebrikken du har i plotteren. Sonarcharts Live brukt på mobil/ nettbrett sendes automatisk til Navionics (som lagrer dataene for å bruke de den dagen de får lov) og lagres lokalt på din mobil/ nettbrett. Mister du din mobil/ nettbrett har du mistet dine SC Live data også. Du er med andre ord IKKE nødt til å bruke mobil/ nettbrett i tillegg til din Elite Ti.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of