Gå til hovedinnhold

Insight Genesis - spørsmål og svar

Jeg får endel spørsmål om Insight Genesis, dvs Lowrance og Simrads egen karttjeneste. Her skal jeg rote rundt i hukommelsen og dra frem både spørsmål og svar.


Jeg har lastet ned kartet fra IG men det vises ikke i min plotter?

Her er det litt ymse feilkilder, vi tar en kikk på de jeg har kommet borti.
Ett vanlig problem er at man har lagt inn feil serienummer (Serialnumber) eller innholds-ID (Content-ID). Du MÅ bruke det som står i menyen (Om) i plotteren din, IKKE noe som står på esken, instruksjonsboken, kvitteringen eller noe annet sted. BARE det som står i menyen. Under ser du et skjermbilde fra en Elite 5 HDI, og det er informasjonen som stod i de hvite feltene du trenger. Vær obs på at det kan være vanskelig å se forskjell på o og 0, så vær nøye.
Lowrance Elite 5 HDI

Slik ser det ut i en HDS 5 Gen 2:
Lowrance HDS 5 Gen 2
Neste er at filen man laster ned fra IG ikke er riktig ekstrahert, eller pakket ut. Filen du laster ned er en fil som slutter med .exe og hvis din PC har et nogenlunde våkent antivirusprogram vil du få en beskjed om at denne filen kan være farlig. Den beskjeden kan du overse, last ned filen og aller helst rett til minnekortet ditt. Filen kan se slik ut lastet ned på din PC:
Slik kan den komprimerte filen se ut.

Så pakker du den ut, enten ved å følge instruksjonen som popper opp på skjermen, eller ved å høyreklikke på den. Etter dette kan du slette den opprinnelige exe-filen, eller la den ligge på minnekortet:
Slik ser det ut ETTER at du har pakket ut - markert med rødt kan slettes.


Du må IKKE endre filene du pakker ut på noen måte. Du kan IKKE gi de et navn du synes passer bedre, eller fjerne noen av de. Alt skal rett på minnekortet UTEN endring.

Endel kartplottere støtter muligheten for å ha flere kart fra IG på samme brikke. For å få til dette må du opprette mapper på minnekortet, og så legger du de respektive kartfilene i hver sin mappe. Mappen navgis etter hvilken innsjø kartfilene gjelder for, men husk at dette er et amerikansk system. Du kan IKKE bruke annet enn klassiske engelse bokstaver i mappenavnene, så IKKE øæåöä eller symboler.

Etter at kartfilene er på plass på minnebrikken og minnebrikken er satt i plotteren er det lurt å teste at alt fungerer FØR man drar på fisketur. Da er det viktig å zoome inn på rett sted, med andre ord der kartet faktisk er på plotteren. Et tips fra min side er å lage (minst) et waypoint ved brygga eller båtrampen i hver sjø du fisker i. Da er det lett å finne den igjen på plotteren når du sitter hjemme med plotteren, og ikke minst er det kjekt når du er på vannet og skal hjem igjen i tykk tåke.

Du kan ikke bruke et hvilket som helst minnekort, og minnekortet må være formatert riktig. Minnekortet SKAL være formatert til FAT32, og når du formaterer så velg "fullformatering" i menyen i PCen din. Høyreklikk på minnekortsymbolet i PCen din så vil du i de fleste tilfeller få opp et valg om formatering. Det er greit å minne om at formatering sletter alle eksisterende data på minnekortet, så flytt eventuelle logger og skjermbilder fra minnekortet og til PCen før du formaterer. Det er lurt å formatere minnekortet en gang i blandt, fisker du litt bør du gjøre dette en gang eller tre i sesongen.

Alle modellene som er kompatible med IG tar minnekort opp til maksimalt 32GB, men ett på 4-8GB holder i lange baner for de fleste. Ett 8GB minnekort kan inneholde både et stort kart og flere døgn med logging og de færreste logger 24 timer i døgnet når de er på tur. Bruk gjerne et minnekort med lav klasse som klasse 4 eller 6, og vær obs på at særlig Elite-modellene HDI og CHIRP kan være ganske sære på minnekort så det kan hende du må prøve flere. Jeg bruker mange varianter av minnekort, og både Scandisk og Biltema sine har fungert bra for meg. Det er lurt å ha flere minnekort liggende, for de varer IKKE evig. Minnekortene har små kontaktflater mot minnekortleseren i plotteren din og det skal ikke mye til før minnekortleseren ikke klarer å lese minnekortet. Hva du enn gjør, så hold minnekortene rene og tørre, IKKE sett inn ett minnekort som er vått eller støvete etc. Jeg vil sterkt anbefale å oppbevare minnekort i en egnet holder som er tett, IKKE ha de liggende løst i lomma eller utstyrskassen.

Jeg har logget og lastet opp, men kartet viser ikke mine logger?

Her er det igjen flere feilkilder, men heldigvis kan du få endel informasjon fra Insight Genesis (IG) inne på den enkelte loggen du har lastet opp. Da må du inn på dashbordet, der listen over dine logger ligger. Loggene samles opp per vann, klikk på vannet du skal undersøke.
IG dashboard
Da får du opp en liste over dine logger fra det vannet, under ser du noen få av loggene mine fra Tyrifjorden. Under hver logg står det:

  • GPX
  • Public/ Private Trip - og status for Social Map

Mye informasjon i IG
GPX er en mulighet for å eksportere loggen din fra IG. Den muligheten kan brukes til flere ting, men det får vi komme tilbake til. I denne omgangen er det interessant om loggen er "Public" eller "Private", på bildet over er alle "Public" og skal da egentlig ende opp med å slås sammen med kartet i Social Map. De som er merket med "Public Trip - Social Map" er godkjent av IG og vil etterhvert slås sammen med øvrige logger i Social Map. Den prosessen kan ta tid, på det værste har det tatt ca to uker for min del.

Hvis det står "Private Trip" så har du huket av for "Private" når du lastet opp til IG, og da blir loggfilen din nettopp privat og bare synlig for deg. Ergo brukes den ikke i Social Map, som bare består av logger den enkelte bruker laster opp som "Public".

"Public Trip - Not in Social Map" er lei. Denne loggen (med rød pil i bildet over) har jeg lastet opp som "Public" men den er av en eller annen grunn ikke lagt over i Social Map. Ved å klikke på "view trip" til høyre kan vi se nærmere på akkurat den loggen, og kanskje se hvorfor den ikke er godkjent.

Inne på loggen er den første fliken/ taggen "View Map & Sonar":
Enkeltlogg - oversikt
Den taggen viser oss selve loggen på et bakgrunnskart fra Bing. Til høyre kan du spille av loggen omtrent slik den hadde sett ut på ekkoloddet. Som du ser på loggen over, så er det en bit der jeg har kjørt (den røde sporlinjen viser hvor jeg har kjørt) hvor IG IKKE har tegnet konturer.

IG er amerikansk, og for amerikanere flest er innsjøer sjelden særlig dypere enn badekarret hjemme. (Ja, jeg tar i litt for kjente nå.) IG har en tendens til å ikke ville godta logger med ekstreme dybdeendringer, men det hjelper om du kjører veldig sakte akkurat der dybdeendringen er. I tilfellet over er loggen sannsynligvis avvist på grunn av ekstreme dybdeendringer, i denne loggen endrer dybden seg fra ca 200 meters dybde til 2 meters dybde på kort tid. Jeg holdt ca 4 knop mens jeg logget her, og da slår IG sin kvalitetskontroll inn og sier at dataene ikke er pålitelige nok til å brukes i Social Map. Det går an å klage på den avgjørelsen, men i værste fall får man logge en gang til men i saktere fart.

Bare deler av loggen min viser dybder.

I skjermbildet over ser du et eksempel på det, i det bildet er det ekstrem dybdeendering som gjør at IG ikke godtar den delen av loggfilen. Et annet eksempel er en loggfil kjørt opp i varierende hastighet, da kan IG fort kutte ut de delene som er logget raskt. Du bør ALLTID stoppe loggingen før du går i plan, og så heller starte på nytt når du har kommet ned fra plan. Hver loggfil lagres med et unikt navn på minnebrikken din, så du kan ikke overskrive en eksisterende logg med en ny.

Vær obs på at IG ikke godtar loggfiler på mer enn 4 timer. Har du en loggfil som er lengre enn dette vil typisk de første fire timene generere dybder, mens resten av filen bare vises som en rød strek. Det er lurt å stoppe/ starte loggingen oftere enn hver fjerde time uansett, for at hver enkelt loggfil ikke skal bli så stor/ tung å laste opp. Jeg stopper/ starter sånn cirka hver andre time når jeg logger.

Hvor fort kan jeg kjøre?

Du kan kjøre opp til 10 m/h for bunnkomposisjon, opp til 12 m/h for vegetasjon og opp til 20 m/h for dybde. Oversatt til knop er dette:
  • Bunnkomposisjon - 8 knop
  • Vegetasjon - 10 knop
  • Dybde - 17 knop
Vær obs på at dette er maksimal hastighet under ideelle forhold. I de aller fleste tilfeller bør du kjøre SAKTERE enn dette, jeg anbefaler generelt at man ikke kjører fortere enn 4-5 knop under logging. Det er flere årsaker til denne anbefalingen, og de er litt tekniske. Men den viktigste er at når farten på båten din øker, så endres båtens stilling i vannet i form av at baugen (fronten) går opp og akterspeilet (bakenden) går ned. dermed endres også vinkelen på ekkoloddgiveren din, og den vil vise for stor dybde. Hvis du virkelig vil finne maks fart for logging i din båt, så finn frem et vater. Se på vateret når båten kjører i to knop, og så øker du farten gradvis. Når vateret viser at båten din endrer vinkel i vannet kjører du for fort.

Spiller det noen rolle hvilken frekvens jeg bruker?

Ja det gjør det. For vegetasjon og bunnkomposisjon må du logge i 200 kHz, mens du for dybde kan logge med en hvilken som helst frekvens inkludert chirp-frekvensbåndene. Generelt anbefaler jeg å logge med den frekvensen som har smalest konevinkel på din ekkoloddgiver (det er 200 kHz på de fleste rimelige ekkoloddgivere) siden smal konevinkel gir mer presise dybder enn videre konevinkel.

Har du en HDS eller NSS, så la den logge i alle kanaler, da er du sikker. Har du en Elite (HDI/ CHIRP) eller Hook, så pass på at du har 200 kHz oppe på skjermbildet under loggingen.

Blir sporet bredere med SideScan?

Genesis bruker dybde fra 2D, det vanlige ekkoloddet, IKKE SideScan. Det spiller overhode ingen rolle om du logger med SideScan eller ei, det blir hverken mer eller mindre data til Genesis. det loggede sporet ditt påvirkes ikke av SideScan. Bredden på sporet kommer fra at Genesis ekstrapolerer, det vil så at man gjetter hvilken vei bunnen heller der du har kjørt. Dette har ingenting å gjøre med SideScan.

Kan jeg forbedre mine loggdata?

De viktigste faktorene for gode loggdata, og dermed et nøyaktig kart, er:
  • Kjør sakte - desto fortere du kjører desto flere feil i loggen din.
  • Bruk låst frekvens - chirp gir dårligere gjenkjennelse av bunnlinje enn låst frekvens (som feks 200 kHz).
  • Bruk 200 kHz - de fleste ekkoloddgivere er det her du har den smaleste konevinkelen som igjen gir mest nøyaktig dybde.
  • Sørg for at ekkoloddgiveren din er riktig montert og justert med tanke på vinkel.
  • Har du flere ekkoloddgvere - bruk den med smalest konevinkel
Juster loggene din for vannstand, noe som leder oss til neste punkt.

Innsjøen jeg fisker i har varierende vannstand, så loggene mine fra samme sted viser ulik dybde.

Det er en svært relevant problemstilling de fleste steder. Men inne på den enkelte loggen kan du justere for vannstand med taggen "Data Offset". 
Data Offset - korriger for vannstand og annet
Mange vann i Norge har automatisert måling av vannstand via NVE, og du kan bruke disse for å korrigere loggene dine. Du finner et oversiktskart over alle disse målestasjonene HER. Det er lurt å legge inn en liten kommentar (gjerne på engelsk) i "Description"-feltet når du bruker "Data Offset", om ikke annet så du selv skal huske hva du har endret på og hvorfor.


Logger du i saltvann vil IG automatisk justere loggen etter tidevannet basert på data fra tidevansstasjoner i området, men du kan dessverre ikke bruke IG i saltvann i Norge av juridiske årsaker. I Danmark og Sverige fungerer dette, siden de ikke har det samme forbudet som Norge.

Kan jeg bruke Insight Genesis i saltvann?

Se avsnittet over. I Norge kan du IKKE bruke IG i saltvann, mens du kan det i de fleste andre land.


Hvilke innstillinger skal jeg ha når jeg logger?

Det klart viktigste er Auto-dybde og Auto-følsomhet. 200 kHz gir bunnkomposisjon OG vegetasjon hvis du har kjøpt Premium-bruker, mens alle frekvenser gir dybde uansett om du har Premium eller gratisbruker.


Hvilke modeller kartplotter kan jeg bruke med Insight Genesis?

Lowrance: Elite HDI, Mark 4 HDI, Elite CHIRP, Hook, Hook2, Elite Ti, Elite Ti2HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch, HDS Gen 3, HDS Carbon og HDS Live. 
Simrad: NSS, NSS Evo2, NSS Evo3, NSE, NSO, GO, GO xse, GO xsr.
Nyere B&G kan også brukes.
Kort sagt alle modeller som har kommet på markedet etter at IG ble introdusert.

Merk at du kan logge med eldre modeller enn dette og laste opp til IG. IG godtar logger fra alle modeller som logger sonardata (SLG/SL2/SL3 heter filformatene). Så hvis du har en eldre modell i dag, feks en HDS Gen 1 eller LMS kan du logge med den og nyte godt av IG sine kart på plotteren den dagen du oppgraderer til nyere kartplotter. Dette betyr at du også kan delta i Insight Genesis Challenge med eldre modeller.


Kan jeg dele kartet fra Insight Genesis med andre?

Svaret er "tja". Kartene i Social Map-delen av IG kan lastes ned og brukes av alle så lenge de har en kompatibel kartplotter fra Lowrance/ Simrad/ B&G. Men dine kartfiler kan ikke brukes av andre, siden de er låst mot din plotters serienummer og Innholds-ID. Du kan selvfølgelig dele de originale sonarloggene dine med hvem som helst via fildelingstjenester som DropBox og Google Disk, og du kan også laste ned (og dele) loggene dine fra IG i GPX-format under hver enkeltlogg. Vær obs på at GPX-loggen er i fot (ikke meter) og må konverteres til meter før den brukes i feks Reefmaster eller AutoChart.


Viser Insight Genesis bare dybder i fot?

På en PC/ Mac er svaret ja, her vises dybdene i fot. Men når kartet havner i din plotter vises dybder i meter så lenge du har nogenlunde oppdatert software på plotteren din. Se skjermbildet under for eksempel på kart i meter på plotteren. Du finner softwareoppdateringer HER.


Må jeg laste opp til Insight Genesis?

For å bruke Insight Genesis sine Social Maps må du ikke gjøre noe annet enn å registrere deg og din kartplotter og laste ned kartet du skal bruke. Men hvis du vil at din(e) logg(er) skal inn i IG så må de lastes opp. Enten via PC (anbefales av meg) eller ute på vannet via GoFree WIFI.


Kan min Lowrance tegne kart live?

Ja, nyere modeller har to varianter av live-mapping og den ene av de fungerer også sammen med Genesis.

Genesis Live kan du lese mer om her:
http://teamcolibri.blogspot.com/2018/08/softwareoppdatering-for-lowrance.html

Du kan også kikke på Dags gjennomgang av Genesis Live ute på vannet her:


Neste alternativ er Navionics Sonarcharts Live rett på kartplotteren, dette koster penger og du kan lese mer om det her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2016/11/lowrance-og-simrad-med-live-mapping.html

Uavhengig av hvilket kart du ser på plotteren din, kan du via Navionics Boating, en app for mobiltelefoner og nettbrett, få live-kartlegging. Du kan lese mer om dette her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2016/03/sonarcharts-live-uten-betaling.html
Appen er gratis, mens kartene i appen koster penger. MEN live-kartkleggingen fungerer også uten at du har kjøpt kart så den funksjonen er gratis.

Kan jeg endre fargene i kartet fra Insight Genesis?

På flere modeller kan du legge inn farger etter dybder akkurat slik du vil, for eksempel på HDS-seriene. Skjermbildet under fra min HDS 8 Gen 2:
Fargerikt kart med Insight Genesis
Du kan lese hvordan jeg gjør dette HER.

PS - Hvis du lurer på noe om IG som ikke ble besvart her, så legg igjen en kommentar med spørsmålet ditt under så skal jeg oppdatere teksten her.

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…