Gå til hovedinnhold

Kinastang - er den noe tess?

Jeg er litt i markedet for en ny abborstang, og jentungen burde også få en stang som er hakket over den rosa med Disney-prinsesser på. Hvem ender opp med billigstangen, far eller datter? For sikkerhets skyld bestilte jeg to...

Nå viste det seg at Dags sønn også ville ha ny stang, så der forsvant den ene stangen ut av husholdningen. Første ilddåp for begge stengene ble fellesturen med barn til Steinsfjorden i slutten av mai.

En stang rundt 7' beregnet på jigger med hoder på 10-15g var målet når jeg søkte på eBay. Jeg falt for en som visstnok har IM8-grafittemne. IM8 har jeg vært rimelig happy med fra før, det gir god følelse og forbindes med stenger som er ganske kjappe i aksjonen men ikke helt ekstreme. Kombinert med en passelig haspelsnelle burde dette bli en bra stang for en seksårings fiske etter abbor, mindre gjedder og småtorsk etc.

Stangen så fin ut på bildene fra ebay:
Ingen upris

Enkle ringer med kjeramisk innlegg

Screw-down snellefeste med metallforsterkning

EVA er lett, og er det skikkelig varer det "evig"

Stangringene virker noe klumpete

Men fint moderne design

Som du ser på bildene er stangen firedelt, og med 210 cm totallengde. Kontrollmåling viste at enkeltdelene er 57,7 cm (pga overlapp i holken) og stangen er 210,2 cm totalt når den er satt sammen. Klart innafor der, og den passet fint i kofferten vår.

Stangen leveres uten trekk eller tube, et klart minus. Flerdelte stengers store fordel er at de er lette å ta med på reise. På reise får ting juling. På den annen side er den kort nok til å gå i kofferten, men til de kortere reisene med bil eller sykkel hadde en liten stangbag som også rommer snella vært en fordel.

Uansett er stangen kort nok for enkel transport, men ville den billige stangen være pinnstiv i alle skjøtene? Ville snellefestet holde en seksårings uvørne bruk? Ville kjeramikkinnlegget i ringene tåle det, og multifilamentsene? Er EVA-håndtaket skikkelig EVA, eller billig dritt som suger vann og smuldrer opp ved synet av en stangholder? Bare en måte å finne ut av dette.

Jeg børstet støvet av en Shimano Saros 1000F som jeg kjøpte brukt for formålet. Innerst la jeg noen meter 0,30 mm monofilament for å unngå at multifilamenten skulle snurre rundt på spolen. Så ble det å fylle opp med 0,12 Fireline. Jeg liker ikke tynnere multifilament enn dette for kasting. Jeg har 0,08 mm på den vertikalsnella jeg bruker mest, men for kasting synes jeg multi som er tynnere enn 0,12 fliser for fort, nær sagt uansett merke. 

I bruk.

Jeg har testet med sluk, woblere, kastewoblere og jigger. Stangens oppgitte vektintervall på 10-30g virker som total skivebom, over 20g så henger ikke klingen med. Bildet under er med 12g jiggskalle, og med noen gram jiggkropp med på laget er vi i praksis på grensen av hva som er komfortabelt å kaste med.
Best under 20g.
Aller best trives stangen med kastevekter på 5-12g, den formelig skinner med jigghoder på 5-10g og viste seg å være et hyggelig bekjentskap ved det lettere abborfisket.
5g skalle og Relax fungerer bra.
Skulle jeg valgt bare en jiggskalle til stangen hadde det vært 7,5g, Her med en bonusfisk fra abborfisket i form av en liten gjørs.
7,5g skalle er helt topp.
Innenfor disse kastevektene er stangen både følsom og gir fin respons. Kastelengdene er helt klart godkjente og fisket er bare kos. 
Erica på 6 år trives med ebaykjeppen
Når det kommer til å tøyle fisk, er det kanskje ikke overraskende at stangen trives best med de mindre eksemplarene. Stangen ble med oss på sommerens tur til Nordnorge, og fikk kjørt seg på diverse mindre torsk og sei. Her er den ikke i sitt ess, det burde den vært med fabrikantens oppgitte slukvekt. 
30g jiggskalle og torsk

Oppsummert:

Med en prislapp under 300,- er denne prismessig på nivå med Biltemas fiskestenger, og diverse andre sett i plast som typisk selges på bensinstasjoner. Ambisjonsnivået var lavt, men ble ganske raskt hevet. Stangen har slitt med småsei og småtorsk, mens den gjorde det desto bedre med abbor, gjørs og smågjedder. Holder man seg under 20g er stangen forbausende god å kaste med. Ideell kastevekt ligger rundt 5-12 gram, og selv om en såpass kort stang aldri blir noen "kastemaskin" presterer den lengder fult på høyde med et par av stengene mine med en 0 til på prislappen. Følelsen under fisket er god, ikke helt på høyde med stengene med en 0 til, men absolutt ingen nedtur heller. Jeg kan ikke gi tommel opp til en stang som bommer så mye på oppgitt kastevekt, men hadde den vært korrekt klassifisert hadde tommelen vendt riktig vei.



Kommentarer

  1. Kjøpte en 9,5" 4-delt fluestang klasse 8 ganske nylig. Kostet godt under 300,-. Etter å ha testet den litt må jeg si svært fornøyd. Skjøtene er tighte, ringer, surringer og lakk har en kvalitet som man finner på langt dyrere stenger. Er i tillegg presis og god å kaste med. Min konklusjon er at hvis man trenger en stang "det ikke er så nøye med" kan man fint kjøpe "Kina stang" :-)

    SvarSlett
  2. Hei Tommy. Det er helt klart muligheter for å lykkes godt med slike "kinakjøp". To av multiplikatorsnellene derfra er i bruk på nesten hver fisketur. På den annen side har jeg endel fra eBay som har endt i søplekassen også. :D

    SvarSlett
  3. Hei!
    Hva slags multiplikatorsneller er det du er fornøyd med? Lurer på å gå for et par av typen TS-1200..

    SvarSlett
    Svar
    1. TS-1200 er et bra valg for det lette og middels tunge fisket. (La oss si kastevekter på 10-30g sånn omtrent) Jeg har to av den, riktignok med et annet navn men jeg er 95% sikker på at det er de samme snellene solgt med ulike klistremerker på.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?