Gå til hovedinnhold

Tyrifjorden - ny forskrift er et faktum

Nå har dette fått sunket inn et par dager, så det er kanskje på tide å mene noe? Dette står fullt og helt for min egen regning, og er min oppfattelse av prosessen.

I dag er det omtrent to år siden prosessen begynte for min del, og et drøyt år siden den fikk skikkelig fart. Enda er det et halvt år til ny forskrift trer i kraft. Min første tanke er at dette er tungrodde greier, og man bør ha en viss stayerevne hvis man først vil gjøre noe med forskriftene i et vann. Det er forbausende mange som ikke ser vitsen med en arena med attraktivt sportsfiske.
Garn i Steinsfjorden.
Erfaring nummer to er at det er lurt å snakke med så mange som mulig av de som berøres av en forskrift. Argumentere for sitt syn, lytte til deres argumenter, og kanskje til og med moderere eget syn på bakgrunn av andres argumenter. Fundamentalt forskjellige ønsker vil man aldri kunne forene, feks sportsfiske etter storørret versus garnfiske etter storørret i et vann med begrenset antall ørret. Her lå da også utfordringen i denne saken, jeg visste at endel røster kom til å si det stikk motsatte av meg. Jeg visste at Ferkvannsfisk AS kom til å si at han aldri har hatt intensjoner om å fiske ørret, noe annet hadde vært selvmord for bedriften hans. Det samme gjelder de mer fritidsfiskende garnfiskerne, som jeg visste kom til å skyve Ferkvannsfisk foran seg. Jeg visste fordi jeg har lest leserbrevene deres, og snakket med en del av de. Feks skriver Fylkesmannen rett ut at de går bort i fra opprinnelig forslag om begrensing av maskevidde fordi noen grunneiere mener "det vil fjerne interessen for garnfiske etter ørret helt". 

Derfor var det naturlig å ta i mot den utstrakte armen fra enkelte i RSF, det var avgjørende å få de antatte to motstanderne av sportsfiske i Tyrifjorden (elvefiskere og garnfiskere) redusert til en motstander. Diverse artikler og leserbrev i lokalavisen levnet liten tvil om hvor elvefiskerne befant seg i meningslandskapet, ord som "industrifiske" og "tråling" ble brukt i disse. Mye takket være harde kroner fra NTF (Norges Trollingforbund) til RSF (Ringerike Sportsfiskere) og enda hardere dugnadstimer lagt ned av andre NTF-medlemmer enn meg, ble det bygget relasjoner, og skittkasting ble endret til diskusjon. All ære til gutta som stilte opp på dugnad etter dugnad, og forvandlet en viss gjørmepøl til en gytebekk. Det er litt synd Hooked.no måtte legge ned sitt Gullkroken-arrangement for disse gutta fortjener en Gullkrok hver for innsatsen.

Vi (jeg sitter i styret i NTF) kom til enighet med RSF om fisketider og redskapsbruk, men det var ett punkt vi ikke kunne enes om. Det punktet gjaldt uttak av fisk. RSF ønsket det samme som oss, null uttak av stor vill ørret, men vi var uenige om formuleringen av dette. I korte trekk er det min oppfatning at RSF ville ha det skriftlig at det ikke skulle være et uttak i det hele tatt, mens NTF mente det måtte være et minimalt uttak. Årsaken til NTFs standpunkt (som jeg deler) er at Norge ikke er klar for et rent Fang & Slipp-fiske. NTF mente derfor det måtte være et såkalt fangstvindu, fordi Fylkesmannen aldri vil komme med en forskrift i strid med blant annet Mattilsynets uttalelser. I etterpåklokskapens navn er det liten tvil om at NTF hadde rett i dette, Fylkesmannen har i sin (manglende) visdom valgt å se bort i fra alt som har med F&S av større fisk å gjøre, og bare utvidet den gamle ordningen med minstemål noen skammelige centimeter.
Garn i Tyrifjorden
Nå var det neppe RSFs formulering i deres høringssvar som førte til dette. Fylkesmannen i Buskeruds representanter som har med fisk å gjøre er av den gamle skolen, bokstavelig talt. Ansvarlig for fisk ved kontoret er snart pensjonist, og sjefen hans er ikke langt etter. Den nye forskriften bærer dessverre så til de grader preg av dette, en tankegang som i resten av den moderne verden forsvant for minst 5, om ikke 10 år siden. Akkurat det kommer både sportsfiskere, storørret og fisken generelt til å få svi for helt til det kommer nye hoder inn i byråkratiet. Hoder som evner å tenke mer fremover, enn bakover på håpløst utdatert lære. Men innen den tid er nok også jeg å definere som utdatert.

Det eneste virkelig positive med den nye forskriften er en viss begrensning i tidsrommet for garnfiske. Ellers er dette en fallitt, hvor fylkesmannen gjør knefall for de få. Det settes ingen begrensinger på maskevidde (omfar) ved garnfiske, og du kan sette så mange garn du bare vil så lenge de står  50 meter fra hverandre. 50 meter i terrenget er EKSTREMT kort. Til sammenlikning er det 15 kilometer fra Drolsumtangen i syd til Karlsrudtangen helt nord i Nordfjorden. Med en garnlenke per 50 meter kan altså hver enkelt sette 300 garn på den strekningen!

Vi er fortsatt i en situasjon hvor Forskriften fremmer garnfiske over sportsfiske, fremmer lommeboken til 2-4 mennesker med inntekter fra garnfisket, over lommeboken til ti ganger så mange som har inntekter fra sportsfisket. Vi VET at hver kilo ørret fanget med sportslige metoder generer 50-100 ganger mer penger enn den samme kiloen i et garn. Når vi da legger til at en ørret i garn er død, mens en ørret på sportslig redskap kan fanges igjen, må man bruke den store gangetabellen når man ser på forskjellen i verdi. Så hvordan lokale næringsinteresser så til de grader klarer å sove i timen her er meg en gåte. Hvor er høringsuttalelsene til alle som tjener penger på sportsfisket i Tyrifjorden? Hvor er campingplassene, hytteutleierne, båtutleiere, sportsbutikkene, bensinstasjonene, båtforeningene og matbutikkene? Bare jeg alene legger igjen 20.000,- kroner i regionen hvert år. 20.000,- fra EN tilreisende sportsfisker, som ikke engang overnatter siden han sover i egen båt. til sammenlikning omsatte Ferskvannsfisk AS for 938.000,- i 2014, og genererte et årsresultat på 126.000,- 

Går vi ti år tilbake i tid var sportsfiskende turister fra hele Europa et vanlig syn, på Tyrifjorden generelt men i Steinsfjorden spesielt. I dag er dette uvanlig, og de få som kommer reiser hjem misfornøyd. Jeg gjør et poeng ut av å si "Hei, får du noe fisk?" hver gang jeg kommer over noen med utenlandske skilter på bilen, eller båt som ikke selges i Norge etc. Svaret er stort sett det samme, og stort sett like deprimerende. Se på hva svenskene får til, det er dit de som IKKE reiser til Tyrifjorden reiser nå. Se på hva som skjer i Glomma og i Haldensvassdraget og på Finnskogen. Se på Eikeren. Hva du enn gjør, ikke se på Tyrifjorden for de aner ikke hva de har før det er fullstendig ødelagt. Innsjøen har tross alt bare et nærmarked på 2.000.000 mennesker, så at noen få skal ødelegge inntektspotensialet der er tydeligvis helt greit.
To arter med problemer i Tyri - ørret og turistfisker
Sportsfiske sammenliknes gjerne med jakt, så la oss sammenlikne litt. Hvis du er grunneier med feks rådyr i terrenget ditt. Er det da fornuftig av deg å kjøre drevjakt gjennom terrenget rett før du leier det ut for betydelige summer til turistjegere? Vil de jegerne komme tilbake, og ikke minst anbefale ditt terreng til andre jegere da? Det er dette man driver med i Tyrifjorden. 

Økonomisk er altså den nye forskriften en katastrofe for regionen rundt Tyrifjorden. For menneskene har den tilsvarende negative konsekvenser, ettersom deres nærmeste arena for friluftsliv fortsatt vil ha kallenavnet "Dødehavet".

For å komme litt tilbake i det positive hjørnet, er det utvilsomt noen lyspunkter her også. Forskriften har en kort fredningstid for garn, 01.04-20.05, og Fylkesmannen sier at dersom garnfisket i Steinsfjorden tar av vil han vurdere tilsvarende der også. Så da er det bare å kjøre på med dokumentasjon av garnfisket, så kanskje det skjer noe i Steinsfjorden også. Heving av minstemålet på ørret til 50 cm vil også ha en viss effekt, selv om den neppe er stor. 

Jeg må tenke på om 2016 blir Team Colibris siste sesong i Tyrifjorden. Jeg vet ikke om jeg gidder dette mer, selv om det er fristende å ta et år til med dokumentasjon på garnfisket for å se om Fylkesmannen mener det som skrives om Steinsfjorden. Kanskje jeg skulle lagt båten i Øyeren neste år, eller tatt en sesong i Oslofjorden igjen? Kanskje er de bittesmå innskrenkningene i garnfisket nok? Vi får se hva tiden bringer.

Du kan lese ny forskrift og alle uttalelser her så lenge du logger deg inn:
http://trollingfiske.org/forum/topic/2326-forslag-til-ny-forskrift-i-tyri-kjør-debatt/


Kommentarer

  1. Knakende bra skrevet. Jeg synes du burde levere inn dette som et leserinnlegg til Ringerikes Blad.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, kanskje jeg skulle prøvd det ja. Røre litt rundt i grumset så å si, spennende å se hva som dukker opp når man gjør det.

      Slett
    2. Leverte en veldig lett redigert versjon av artikkelen som leserbrev til RB i går, så får vi se om de vil kjøre den.

      Slett
  2. http://mobil.ringblad.no/meninger/tyrifjorden/erik-grimsoen/erik-grimsoen-tyrifjorden-ny-forskrift-er-et-faktum/o/5-45-247253

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...