Gå til hovedinnhold

Testet: Veritas 2.0

Vi har testet en av neste sesongs mest spennende nyheter fra Abu Garcia.




Veritas 2.0 er en helt ny stangserie til det lette og mellomtunge fisket.
Veritas (versjon 1.0) har allerede vært på markedet noen år. I USA har denne stangserien først og fremst vært rettet mot bass-markedet. Prisene har vært ganske hyggelige, og stengene har blitt tatt godt imot. Imidlertid har Veritas kommet i skyggen av de dyrere modellene til Abu i dette segmentet. Fantasista Regista har fram til nå vært den grommeste stangserien deres, med den siste teknologien. Denne har imidlertid vært priset veldig høyt, og i Norge har den fått lite oppmerksomhet.

Det skjer som kjent mye i markedet nå. Både Shimano, Westin, Savagear og Gunki har kommet med gode serier med godt utvalg. Det er hard konkurranse om kundene, og det handler om å tilby den råeste teknologien til best mulig pris.

I våres lanserte Abu sin Volatile-serie. Denne serien var ment å dekke predatorfisket, med stenger både til vertikal og castingfiske. Vertikalmodellene er 6,5 og 6,9 fot, og er klasset for inntil henholdsvis 40 og 60 gram. Castingmodellene spenner fra 7,9 fot (50-90gram) til 8,6 fot (50-250 gram).
I likhet med Volatile har nye Veritas 2.0 fått mye av teknologien som tidligere har vært forbeholdt de dyreste stengene.

Det er brukt Abu's 30T Graphite, med såkalt Spiral Core Construction. Kort fortalt dreier det seg om solide stenger i karbon. I tillegg er det lagt på karbonfiber i spiral rundt stengene for økt bruddstyrke og følsomhet.

Moderne design og håndtak i EVA-skum

Alle håndtak er i solid EVA-skum. Enkelte har langt håndtak, mens andre har moderne, delt håndtak med synlig klinge.
Stangringene er nå i rustfritt stål, og gjør stengene interessante også til saltvannsfiske. I tillegg er de forsterket for å tåle mer slitasje fra braid-liner.

Rustfrie stangringer med zirikoniumforsterkninger

Abu har lansert et nytt snellefeste til denne serien. Patenten heter Micro Click, og innebærer at ringen man dreier på for å skru fast snella har fått klikkfunksjon. Resultatet er at man får hakk som holder igjen ringen slik at snella ikke løsner.

Nytt, forsterket snellefeste med klikk...


Veritas 2.0 leveres til Skandinavia i over 30 modeller, både for haspel og multiplikator. Tillegg er det en del utgaver som kun leveres i USA. Blant annet er det flere vertikalutgaver med Micro Guides (små stangringer), og en modell som heter Veritas Toro, som er tiltenkt en kombinasjon med nye Revo Toro S. Dette er en typisk softbaitstang. Sammen med den moderne snella er denne vel så aktuell til predatorfisket her på berget. Hvorvidt denne også kommer til Norge vites ikke.

Haspelmodellene inneholder 9 modeller, og jeg tillater meg å nevne noen:
- 5,6 fot 3-12gram Ultralight
-8,2 fot 12-38 gram Medium
-9,2 fot 9-28 gram Medium Light
-10,2 fot 8-32 Medium Light
-8,2 fot 40-100 gram Heavy

I tillegg kommer flere vertikalmodeller. Disse er klasset for vekter fra 30 til 60
gram og lengder fra 6,6 til 7 fot.

Multiplikatorserien er noe smalere:

Vertikalstenger:
- 6,6 fot -30gram Medium
-6,9 fot -45gram Medium Heavy
-7 fot  -60gram Heavy

Jerkbait:
-6,2 fot -100gram Heavy
-6,2 fot -150gram Extra Heavy

Casting:
-10,2 fot 10-32gram Medium Light
-9,2 fot 15-38 gram Medium
-8,2 fot 40-100 gram Heavy

Boat:
-7,2 fot 50-130 gram Heavy


Ultra Light er for det aller letteste fisket. Medium Light er nok den aksjonen som kan sies å være mest allsidig, og det nærmeste man kommer den tradisjonelle stangaksjonen. Mediumaksjon vil si at stengene har litt mer rygg og passer bedre til fiske med softbaits og tyngre sluker eller wobblere. Heavy er den stiveste aksjonen, og håndterer de tyngste kastevektene.
I tillegg til varierte kastevekter kan man også velge forskjellige lengder. En stang på 10 fot gir som kjent lengre kast og egner seg godt fra land, mens en kortere stang er lettere å håndtere hvis man fisker fra båt.

Jeg har fått lov til å teste 9,2 fot 15-38 gram, 8,2 fot 40-100 gram og 6,9 fot -45 gram. Alle til multiplikatorsnelle.

Det første som slår meg er at stengene virker lette. Samtidig er finishen god, og stengene framstår som eksklusive. Med tilpassede sneller føles balansen svært god. Det nye snellefestet fungerer fint, og snella sitter godt fast uten at man trenger å dra ringen hardt til. Stengene jeg har fått låne er helt nye, og det skal noe kraft til for å løsne ringen, selv om man ikke drar den hardt til. Jeg tenker at det betyr at dette er en holdbar patent. Et snellefeste som ikke holder snella fast leder fort til mye irritasjon...
Håndtakene virker myke og behagelige uten at det føles som at det går ut over kvaliteten. En god pekepinn på skumkvalitet kan være at det tar kort tid før skummet går tilbake hvis det presses inn, for eksempel i en stangholder. Skumhåndtak er også behagelige å holde i, ikke minst når det regner og/eller er kaldt.

Når det gjelder selve fiskeopplevelsen oppfattet jeg i utgangspunktet stengene som litt stive. Jeg tenkte derfor at de sikkert ville føles stumme og livløse. Her tok jeg imidlertid grundig feil. Fiskefølelsen er faktisk veldig god.
Jeg har utelukkende brukt braidline. Disse er ganske stumme, og bidrar til at veldig man får god kontakt med betet.
Jeg tror det stive inntrykket skyldes konstruksjonen. Karbon er et stivt materiale. Ved å spinne det rundt grunnstammen, som også består av karbon, økes bruddstyrken og stanga får mer rygg. Dette er selvfølgelig en fordel ved kjøring av større fisk, men stanga får også mer snert. Det vil si at man bør være litt ekstra våken når man tar det første kastet...
Det kan være lurt å ha kastebremsen litt hardere skrudd til i begynnelsen. Muligheten for backlash er STOR. Med haspelsnelle er dette ikke noe problem.
Belønningen man får er at disse stengene kan kaste virkelig langt. Man kjenner at stanga spenner opp, og energien overføres. Med en god snelle, ordentlig kastebrems og litt kastevekt kan man lade ordentlig.

Jeg tror den raske konstruksjonen er den viktigste grunnen til at det foreløpig ikke leveres Veritas 2.0 med trigger i kastevekter under 10 gram. Jeg er i tvil om det lar seg gjøre å spenne opp en slik konstruksjon med kastevekter ned mot 5 gram. Ikke minst lurer jeg på om aksjonen kan gjøres så myk at det lar seg gjøre å lade den uten at snerten gjør at betet akselererer fortere enn man kan kontrollere med en multisnelle.
Jeg håper imidlertid at Abu lykkes med å lage en triggerversjon for lave kastevekter. I mine øyne mangler det en utgave i rundt 8-8,5 fot med kastevekter fra 5-20 gram. I en Medium Light aksjon hadde det vært et godt alternativ til wobblere, eller lett jiggfiske etter for eksempel aborr. Haspelserien er imidlertid rikholdig, og man finner de fleste lengder, kastevekter og aksjoner til de fleste fiskemetoder. Grunnen til at haspelutvalget er bredere kan være at det, i Skandinavia, er flere som fisker med haspelsnelle enn multiplikatorsnelle ved lavere kastevekter.

3 stk Veritas 2.0 klare for test

Min opplevelse av de 3 stengene jeg fikk låne er svært god.
Vertikalstangen er stiv nok til å tåle fiske med noe tyngre jiggskaller. Dette er en fordel både ved fiske i strøm og med litt større jigger. Samtidig som stanga er forholdsvis stiv har den også en følsom toppdel, som gjør at bunnkontakt og hugg kjennes tydelig. Stanga jeg har testet er klasset for inntil 45 gram. Modellen som er klasset til 60 gram passer nok enda bedre til fiske etter store predatorer, men også sjøfiske. Ved vertikalfiske kommer karbonkonstruksjonen virkelig til sin rett. Man må reagere hurtig ved hugg. En stang med litt rygg gjør det lettere å sette mothugget.

Jeg har også testet en 9,2' 15-38gram. Dette er en virkelig spennende stang. Jeg har prøvd den med tyngre wobblere, jigger og sluker. Denne stanga føles også forholdsvis stiv, men jeg synes likevel ikke den blir stum. Den virker imidlertid litt underklasset, og 15 gram er nok litt i minste laget. Det går helt fint å kaste med den laveste vekten, men hvis man vil ha litt kastelengde, dvs få spent om stanga skikkelig, er det en fordel å gå opp til 20 gram. Tilsvarende går det helt fint å kaste noe tyngre enn oppgitt maxvekt. Dette er ei stang jeg gjerne skulle prøvd til sjøørretfiske med kystwobblere. Ønsker man å fiske med beter rundt 15-20 gram er nok modellen som er klasset for 10-32 gram det beste alternativet.

I sommer har jeg fisket litt med ei Westin W3 50-80 gram med haspelsnelle etter gjedde. Jeg trives godt med ei litt lettere stang som et supplement til de grove stengene jeg bruker til store softbaits. Ei stang klasset opp mot 100 gram egner seg fint til softbaits rundt 15cm eller tailbeter som McHybrid osv. Jeg har derfor vært på utkikk etter en tilsvarende stang med trigger til multiplikator. Veritas 2.0 8,2' 40-100gram er en stang som helt fint kan tilfredsstille dette behovet. Jeg har brukt den med Revo Beast, og dette føles som en god kombinasjon. Denne stanga kaster langt, og man har god følelse med betet når man fisker. Her kommer nok også konstruksjonen godt med når man skal sette mothuggene.

Jeg synes det er spennende at Abu Garcia tør å satse på å utvikle en bred stangserie i dagens marked. De fleste produsenter går jo for mange serier med noen få vektklasser.
Når man binder opp design og konstruksjon er det fort gjort at resultatet blir preget av kompromisser. Designmessig synes jeg det er friskt å gå for hvitt, all den tid de fleste andre bruker mørke farger. Men, dette er jo en smakssak, og sammen med den høye finishen bidrar fargen til å gi et eksklusivt inntrykk.
At Abu nå velger å satse tungt på Volatile og Veritas 2.0 gjør det lett å få oversikt over hva de tilbyr, og at de kan fokusere på å utvikle gode stenger framfor nye design.

Veiledende pris på Veritas 2.0 er ikke klar i skrivende stund. Versjon 1.0 kostet imidlertid en drøy tusenlapp. Volatileserien er priset rundt 1500 kr. Den har veldig lik konstruksjon, og jeg mener det derfor ikke er utenkelig at Veritas 2.0 havner i dette prissegmentet.
Kampen om kundene avgjøres i butikkene. Merkenavn, god design og teknologi til fornuftig pris er avgjørende. Med denne nye stangserien vil Abu Garcia absolutt melde seg på når kampen skal avgjøres i 2016.

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...