Gå til hovedinnhold

Garmin 2016 - del 2, Ekkoloddgivere og kart

Det har vært både opp- og nedturer med Garmin de siste årene, blir det mest opp eller ned i 2016? Vi bruker to artikler for å se på nyhetene. Del 1 finner du HER.

I del en så vi på fornyelse av mellomklasseserien EchoMap, og en helt ny serie Garmin har kalt Striker. Nå skal vi se på to ting jeg personlig er meget spent på, nemlig Garmins nye ekkoloddgivere og deres nye kartsystem.

Nye ekkoloddgivere

Jeg har tidligere skrevet at når Garmin kom med innebygget enkeltbånds-CHIRP og senere innebygget dobbeltbånds-CHIRP, tok de steget inn igjen i "det gode selskap" hva gjelder ekkolodd. Garmins tradisjonelle ekkolodd med låst frekvens (typisk 50, 77 eller 200 kHz) har vist bunnen bra, de har til dels vist større fisk bra og ikke minst hatt et veldig "klart" bilde. Men ulempen med dette "klare" bildet har vært lav følsomhet og dårlig måloppløsning på små mål. De har rett og slett prioritert at ekkoloddskjermen skal være "pen" å se på, kontra at den virkelig skal gjenspeile hva som faktisk er under båten. Har man ønsket å se spredt krøkle mot bunnen, eller et sprangsjikt, har man måtte justere MYE på ekkoloddene og ikke minst kombinert ekkoloddet med en ekkoloddgiver fra Airmar for å få oppfylt sitt ønske. Med CHIRP, hvis styrke nettopp er følsomhet og måloppløsning, ble plutselig Garmin et reelt alternativ også for oss som som virkelig vil se alt som er å se.

Men det var altså i kombinasjon med Airmars CHIRP-ekkoloddgivere. Mange har uansett kjøpt modeller som GPSMap xs og GPSMap xsv med Garmins egne ekkoloddgivere, og basert på skjermbildene jeg ser på nett er ikke disse i nærheten av hva resultatet kan være med Airmars givere. Jeg er derfor VELDIG spent på flere av de nye giverne. Dessverre oppgir ikke Garmin noen form for opplysninger om kvaliteten på selve det kjeramiske elementet de bruker i giverne sine (forsåvidt en mangel de deler med de fleste elektronikkmerkene). Det vil derfor ikke være mulig å si noe om hvordan de nye giverne er sammenliknet med Airmar, før noen gjør en skikkelig test.

Men først skal vi se på to ting som man må ha klart for seg, nemlig at Garmin har to forskjellige tilkoblinger for ekkoloddgivere. De har en kontakt som er 8-pin, og en som er 12-pin. Du kan selvfølgelig ikke plugge en giver med den ene kontakten i et ekkolodd med det andre støpselet, eller omvendt. Garmin har adaptere, men dobbeltsjekk at giver og ekkolodd virkelig er kompatibelt før du prøver deg på en adapter.

Den neste tingen vi skal se på, er oppbygningen av etternavnene på Garmins ekkoloddgivere.

  • TM - Transom Mount, det vil si beregnet på aktermontering.
  • IH - In Hull, det vil si beregnet på innvendig montering.
  • TH - Through Hull, det vil si beregnet på gjennomgående montering.
  • IF - Ice Fishing, det vil si beregnet på å slippes ned i et hull i isen, eller rett fra brygga.



GT8HW-TM
Denne 8-pins giveren på 250W kan fort bli en meget hyggelig oppgradering for både Striker (4 og 5) og EchoMap CHIRP. Konevinkel på 16-24 grader avhenger av frekvensspennet som er 150-240 kHz, begge deler er perfekt for vårt skandinaviske predatorfiske og trolling. Dette er altså en ren 2D-giver den har IKKE ekkoloddelement for skannende ekkolodd (SideVü/ DownVü). Veil pris er 1.699,-
GT8HW-TM



GT52HW-TM
Her har vi noe som ser ut som en skikkelig godbit. På papiret bør denne være alle Garmin-elskende predatorfiskeres drømmegiver. Spinnfiske, trolling og vertikalfiske på vanlige "ferskvannsdybder" har mange tilhengere, meg inkludert. Skal jeg være helt ærlig, hadde jeg gjerne sett at denne giveren passet til mine Lowrance også..

Denne 12-pins giveren på 250W for 2D og 500W for skannende ekkolodd tror altså jeg blir en slager på de nye Striker, EchoMap CHIRP og eksisterende GPSMap xs/ xsv. Konevinkel på 16-24 grader avhengig av frekvensspennet som er 150-240 kHz, altså likt som GT8HW men her er det også ekkoloddelementer for SideVü/ DownVü. Veil pris er 3.599,-

GT8HW-IF
Det samme ekkoloddelementet som GT8HW-TM, men i isfiskeutførelse. Veil pris 1.649,-
GT8HW-IF


Garmin kommer også med to nye medium CHIRP (80-160 kHz) på 600w. GT23M-TM for aktermontering, og GT23M-TH for gjennomgående montering. Begge har DownVü i tillegg til 2D-elementet og er 8-pin.

Med tanke på at GPSMap xsv har innebygget dobbeltbånds-CHIRP, er det litt pussig at ikke Garmin kommer med givere til det? Her er det fortsatt Airmar som gjelder for full utnyttelse av det innebygde ekkoloddet. Jeg savner også kraftigere high-CHIRP ekkoloddgivere enn 250W, men det kan tenkes at Garmin tenker at markedet for slike blir for smalt. Antallet mennesker som vil betale tilnærmet det samme for ekkoloddgiveren som for selve ekkoloddet er merkelig lite, md tanke på hvor viktig ekkoloddgiveren faktisk er.

Panoptix PS21
Da jeg skrev min første artikkel om Panoptix, var jeg noe skeptisk til selve ekkoloddgiverne. På den ene siden går min skepsis på oppløsningen, på den annen side på prisen. Den originale PS31-giveren for montering på elmotor koster 14.399,-, men nå kommer det en lillebror til 11.799,- Om en prisreduksjon på 3.000,- er nok gjenstår å se, men jeg tror PS21 kommer til å bli en slager.
PS21

PS21 bruker den samme frekvensen (417 kHz) som storebror PS31, men veier bare 340g mot storebrors 800g. Braketten for å feste giveren har blitt merkbart mer gjennomtenkt og selve giveren er vesentlig smalere og mer strømlinjeformet enn storebror.

En slik endring av vekt går nødvendigvis på bekostning av noe. For PS21 betyr det at den kun støtter LiveVü, ikke RealVü som PS31. Med tanke på at funksjonene er halvert, burde kanskje prisen vært redusert noe mer også? Til spinn- og vertkalfiske har jeg inntrykk av at det uansett er LiveVü folk bruker, så dette er nok en fornuftig innsparing for Garmin. Men når kommer Panoptix basert på CHIRP eller skannende ekkolodd (eller begge deler) så vi får bedre oppløsning? Jeg venter spent på "Panoptix 2.0".

Quickdraw - et nytt kartsystem

GT52HW-giveren sammen med Quickdraw er i mine øyne de største nyhetene for 2016 fra Garmin. Quickdraw er rett og slett Garmins svar på Navionics Sonarchart Live, Humminbirds Autochart (Live) og Lowrance/ Simrads Insight Genesis. At Garmin endelig åpner offisielt opp for kart basert på bruker-akkumulerte dybdedata er et kvantesprang for både Garmin og deres kunder. Gjør deg klar for Garmins begrunnelse for å låse IMG-kartformatet ute i kulden:
Quickdraw


I første omgang er Quickdraw noe som skjer i kartplotteren, ute på vannet. I likhet med Autochart Live og Sonarchart Live tegnes dybdekonturene opp mens du kjører.
Se Quickdraw bli til
Slik ser det ut fra start
Quickdraw har altså en live-funksjon hvor dybdekartet tegnes opp mens du kjører. Utifra de to GIF-animasjonene over, ser det ut til at Quickdraw ekstrapolerer. Ekstrapolering betyr at kartprogramvaren bruker mer enn bare dybde og posisjon, den bruker informasjon innenfor ekkoloddkonen til å "gjette" hvilken vei bunnen heller. Insight Genesis gjør det samme, men altså ikke ute på vannet. Ekstrapolering krever lite prosessorkraft, og er derfor en fristende form for kalkulering for alle kartprogramleverandører. Men ekstrapolering har også en hel del feilkilder, ikke minst når det kombineres med de vide konevinklene vi sportsfiskere typisk bruker. Alle som har brukt de andre Live-variantene (og Insight Genesis) har sikkert sett at "kartsporet" der båten har kjørt er mest presist midt på, og så blir det stadig mer gjetning desto bredere sporet er. Ekstrapolering må brukes med forsiktighet. Du kan IKKE stole blindt på det, men morsomt er det absolutt.

Garmin har ikke kommet med noen form for informasjon om hvordan programvaren fungerer rent teknisk. Jeg vet derfor ikke med sikkerhet om Quickdraw ekstrapolerer, men bildene kan altså tyde på det. Vi må nesten anta at Quickdraw også interpolerer, men tydeligvis ikke mot eksisterende kartdata i Garmins egne kart. På skjermbildet under ser du Quickdraw i bruk som overlegg på et Garmin Bluechart. Akkurat som for de andre Live-kartvariantene beregnes konturene utelukkende mot data du tar opp der og da, ikke mot eksisterende data. Det er altså en viss grad av interpolering inne i bildet, men ikke mer enn at prosessor og arbeidsminne i plotteren kan henge med. Finurlig og lurt, selv om det altså har sine begrensninger.
Quickdraw som lag over Bluechart

At Quickdraw bare interpolerer med seg selv er ingen stor overraskelse, og i høyeste grad som forventet. I praksis er interpolering med mye data eller store arealer noe som må gjøres på en PC. En dag vil vi nok alle ha såpass mye prosessorkraft og arbeidsminne i skjermene i båten, men det ligger flere år frem i tid. 

I motsetning til Autochart Live lagres de ferdige kartdataene rett på minnebrikken. Derfor er det i praksis ikke noen reell begrensning på hvor mye du kan logge med Quickdraw, Garmin sier du kan logge 1500 timer på et 2GB minnekort og det er mildt sagt endel. Du kan lagre dataene rett på minnekort med Garmins egne kart, så dette fungerer fint i enheter med bare en minnekortport.

Kartdataene er ikke låst mot din enhet på noe vis, så du kan fint dele dine data med andre Garmin-brukere. Men du kan ikke dra nytte av logging gjort med andre merker, ei heller få med deg loggingen over til et annet merke den dagen du skulle finne på å forlate Garmin.

Det siste er selvfølgelig et helt bevisst valg av Garmin, og har ingenting med teknikken i seg selv å gjøre. De kunne fint brukt et åpent format her, men prøver å låse sine brukere til seg selv. (Akkurat som Humminbird gjorde med Autochart). Som vanlig oppfordrer jeg alle til å torpedere slike forsøk på å begrense vår rett som forbruker til å velge fritt, og anbefaler at man også logger dybdedata i sporloggen. Denne kan nemlig brukes mot andre merker, og det er ingenting i veien for å gardere seg litt.

Quickdraw er altså en gjennomtenkt løsning, hvor man har søkt å forbedre konkurrerende løsninger, men også gått i "vi vil at du bare skal leke med oss"-fellen. Det er veldig positivt at funksjonen blir tilgjengelig også på noe eldre enheter, følgende modeller er/ blir kompatible:

  • EchoMap
  • EchoMap CHIRP
  • GPSMap 74xx og 76xx
  • GPSMap 8000/5x7/8x10/10x0

I neste omgang Kommer Garmin til å gjøre det Humminbirds AutoChart skulle gjort for lengst, nemlig å lage et nettbasert system for å dele disse kartdataene med andre Garminbrukere. En Insight Genesis-liknende løsning, hvor du laster opp dine data og til gjengjeld får tilgang til andres. Hvordan Garmin skal løse dette rent teknisk, og om løsningen vil inneholde en form for kvalitetskontroll, er uvisst. Med dette blir Quickdraw en komplett konkurrent til både Insight Genesis og Navionics Sonarchart, på engelsk kalles dette "community mapping".

Men hva med nødvendigheten av å korrigere og kvalitetssikre kartdataene? For Quickdraw i sin første versjon er svaret enkelt, du må klare deg med noen feil. Formatet er lukket, og Garmin kommer ikke til å gi brukerne mulighet til å åpne eller dekode formatet, ei heller mulighet til å korrigere feil i Quickdraw-kartet. Slike feil vil nødvendigvis dukke opp, det er derfor det brukes så mye tid og ressurser hos konkurrentene på kart basert på bruker-akkumulerte data. Et eksempel på en slik feil ser du faktisk i det ene av Garmins egne skjermbilder. Den røde sirkelen i skjermbildet under har jeg lagt på, men bildet er Garmins:
Finn en feil?


Må virkelig Garmins kunder nå kartlegge alt på nytt som allerede er kartlagt? Bare her i Norge snakker vi om flere tusen timer med dybdedata som allerede er samlet inn via de eksisterende alternativene, og ikke minst dybdekart.no. Svaret på dette er dessverre "ja". Siden Quickdraw er et lukket format, kan ikke data fra andre kilder, eller data man allerede har logget med sin Garmin, brukes. Du må pent starte fra bunnen av. Jeg håper virkelig at internettversjonen av Quickdraw gir mulighet til å laste opp data i Garmins .ADM- eller det mer generelle .GPX-formatet, men det vil tiden vise.

Les mer om Garmin Quickdraw her:
https://buy.garmin.com/en-US/US/prod543340.html
(Ikke les det på Garmin.no, den engelske versjonen i linken over er mye bedre.)

Oppsummert

GT52HW-giveren sammen med QuickDraw er i mine øyne de største nyhetene for 2016 fra Garmin. Det er absolutt et plaster på såret etter at de stengte IMG-formatet av kart, men noen fullgod erstatning er det ikke. De kunne fint hatt begge deler, slik deres største konkurrent har.

For all del, at EchoMap-serien får CHIRP er en stor nyhet, men tross alt bare å forvente siden Lowrance kom med CHIRP på sine mellomklassemodeller for snart to år siden. PS21 til Panoptix var en tilsvarende naturlig utvikling av eksisterende produkter. Langt i fra uviktige noen av de, men tross alt som forventet.

Kanskje på tide med en test av EchoMap CHIRP med GT52HW mot Lowrance sin nyhet på Elite-siden? Det er opplagt at Elite-serien får en fornyelse i 2016, siden det er to år siden sist, nøyaktig hva den fornyelsen består i kan du lese om her i desember. Team Colibri er klar for testing på vårparten, hvis Garmin og Lowrance er det....

Del 1 av gjennomgangen av Garmin kan du lese her:

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of ...