Gå til hovedinnhold

Humminbird utvider HELIX-serien - og skroter de gamle

Så var det Humminbirds tid til å fornye en hel modellserie.

Du har tidligere lest om både Helix 5 og Helix 7 her på bloggen. Ryktene om en Helix 9 har svirret, og nå er også 10 og 12 på trappene. Med dette er er modellserien komplett, og erstatter de eksisterende CORE/ MATRIX-modellene. Med andre ord forsvinner de klassiske 6xx/7xx/8xx/9xx/11xx. Dette er den første store endringen hos Humminbird siden de introduserte ONIX og ION.

Helix-serien er dog basert på den samme programvaren som de eksisterende CORE-modellene, ikke programvaren i ONIX. Personlig ble jeg noe overrasket over dette, siden det betyr at Humminbird fortsatt må vedlikeholde to forskjellige sett med programvare. Slikt koster penger, og kompliserer intern utvikling av plattformene. Vi vil altså forsatt se ONIX og ION som de absolutte toppmodellene, mens Helix får noe enklere funksjoner.

Noen av prisene i USA har også kommet, mens norske priser ikke er kjent på dette tidspunktet:
Helix 12 CHIRP SI - 2300 USD
Helix 10 SI - 1500 USD
Helix 9 SI - 1000 USD

Vi ser på prisene over at Humminbird legger seg merkbart under både Lowrance HDS og Garmin GPSMap, men over disse merkenes mellomklassemodeller (Lowrance Elite og Garmin EchoMap). 2300 USD for en 12" enhet med SideImaging og nettverksmuligheter er rett og slett ganske så billig.

nesten hele familien
En funksjon Helix arver fra sin dyrere bror ONIX er AutoChart Live. Denne funksjonen er tilgjengelig for både 9, 10 og 12 og er altså en automatisert tegning av dybdekart slik at kartet tegnes opp mens du kjører rundt. Prinsippet er det samme som jeg tidligere har beskrevet i Navionics Boating app, men her skjer det altså på selve plotteren, ikke på et nettbrett. Unektelig en kul funksjon, selv om den har sine begrensinger som feks at den kun kan håndtere inntill 8 timers logging totalt. Humminbird er fortsatt alene om denne funksjonen.

Helix 9
9, 10 og 12 får også nettverksfunksjonene fra den gamle CORE-serien, slik at skjermene kan settes i nettverk med hverandre og dele feks en ekkoloddgiver. De to minste (5 og 7) har ikke hatt denne funksjonaliteten, noe som er litt pussig. Tror Humminbird at det bare er de med store skjermer som vil bruke nettverk?

Helix 10

Den kanskje største nyheten er det 12-tommeren som får. Denne kommer nemlig med innebygget CHIRP-ekkolodd, og dette er det første gang vi ser hos Humminbird. Fordelene med CHIRP har jeg skrevet såpass mye om tidligere, at jeg ikke skal kjede deg med å gjenta det enda en gang. Jeg nøyer meg derfor med å konstatere at HELIX 12 kan bruke frekvenser fra 28 til 540 kHz, med 1000W RMS. (De høyeste frekvensene er nok for Imaging, ikke tradisjonelt 2D ekkolodd).

Men Humminbirds CHIRP-nyhet stopper ikke der. Tolvtommeren vil i følge Humminbirds nettsider være kompatibel med "a wide variety of optional transducers" som forhåpentligvis betyr at de vil gjøre det mulig å benytte Airmars CHIRP-ekkoloddgivere. Dette (og CHIRP i det hele tatt) har tidligere kun vært mulig med ONIX/ION og den dyre SM3000-ekkoloddmodulen og flytter Humminbird inn i det gode selskap igjen når det kommer til 2D-ekkolodd. Hvorfor de kun tilbyr dette på den største modellen er et åpent spørsmål, nok engang må jeg spørre om Humminbird bare tror det er folk med store skjermer som vil ha prima ekkolodd?

Det nettsidene IKKE sier noe om er om det å bruke Airmars givere også betyr at man må gi avkall på Side Imaging og Down Imaging, eller om Helix kan håndtere to ekkoloddgivere slik ONIX og Lowrance HDS gjør.

Helix 12

Med nettverksmuligheten kommer også muligheten for å bruke skjermene med Minn Kotas IPilot Link, hvor den frontmonterte elmotoren kan styres fra Helixen.

Nettverksmulighetene er nok mye av forklaringen til at Helix sine større modeller prismessig ligger over Elite og Echomap. Nettverk = utviklingskostnader langt ut over "stand alone" enheter. Kort sagt ser vi at de mulighetene som var i de klassiske CORE-modellene videreføres i Helix 9, 10 og 12, med AutoChart Live, bedre skjerm, og CHIRP som nye funksjoner.

Med de største modellene av Helix, vil nok Humminbird spise seg godt innpå flere av konkurrentene. Salget av ONIX vil utvilsomt bli enda lavere enn det er, men den sure pillen svelger nok Humminbird lett hvis de kan ha en sjangs til å ta tilbake markedsandeler fra Lowrance og Garmin. Så langt ser dette bra ut, spesielt for de som fisker på såpass grunt vann at Humminbirds egne ekkoloddgivere er gode nok. (Det vil i praksis si grunnere enn 30-40 meter eller så.)

Jeg tror Helix 7", 10" og 12" kan bli noen av vinnerne i 2016. Vel blåst av Humminbird så langt, følg med her for en test i 2016, jeg skal love deg at undertegnede kommer til å mase om å få låne en....

Les Humminbirds egen informasjon her:
http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/HELIX_FW/?utm_source=Major+HELIX+Series+Family+Expansion&utm_medium=Ascent_Email&utm_campaign=34486576&utm_term=1384901563&utm_content=Friday,%20October%2023,%202015

Kommentarer

 1. Hva er din erfaring med Helix generelt? Har lest "del 1", men fant ikke del 2. Jeg er interessert i ekkolodd for fiske i saltvann, og har budsjettbegrensning. Har i utgangspunktet sett på Elite Chirp 5, men synes også det er spennende med Side Image. Det som trekker ned er da sannsynligvis at Helix er "ubrukelig" på dybder over 40 meter? (Sammenliknet med chirp med 50/200) Hadde jo vært morsomt å se sjøørreten som går langs med land også, og ikke bare torsk og sei i dybden. Eller er Helixen (første generasjon) bedre enn som så?

  SvarSlett
  Svar
  1. Del 1 var det Dag som skrev, tanken var nok en "Del 2" ute på vannet. Han svarer nok her om ikke så lenge. :)
   Ellers går det en liknende diskusjon på baatplassen.no: http://baatplassen.no/i/topic/122766-ekkolodd-for-fiske-hvilket-lowrance-chirp/

   Slett
  2. Takk Erik. Jeg la ikke merke til at det var forskjellige skribenter. Har lest testene her av både DF, Elite Chirp og HDI og del 1 av Helix. Veldig gode poster! - Når det gjelder baatplassen.no-tråden så er det jeg som har startet den. Hadde ikke lagt merke til at den var svart på før jeg postet her. Takk for at dere deler av kunnskapen! :-)

   Slett
 2. Planene for del 2 er lagt, og det kommer nok en artikkel om ikke så altfor lenge.
  Jeg har brukt Helix både i ferskvann og saltvann. Som du skriver har nok Lowrance en fordel på store dyp med Chirp, men å se fisk på dybden du beskriver går helt fint. Å se jiggen på 40m er derimot verre.
  Når det gjelder SI er det nok fint med en større skjerm. Det lar seg gjøre å se enkeltindivider på 5", men det forutsetter at man kommer nær nok. På min båt sitter den på toppen av pulpit, og jeg synes derfor ikke skjermen virker liten. SI krever en del eksperimentering. Det er lurt å begynne med forholdsvis små avstander, f.eks 10m til hver side. Min erfaring med SI i saltvann er at det fort kan bli mye forstyrrelser. Det er mye rart som flyter i sjøen. Å se en enkelt sjøørret krever en del trening og gode forhold, særlig siden de ofte går pelagisk, og veldig høyt i vannsøylen. Den store fordelen med SI slik jeg ser det er at man lettere kan se stimer med småfisk. En sildestim for eksempel synes godt. Rovfiskene er jo aldri langt unna da!

  Det som tiltalte meg var muligheten til å få et ekkolodd med så mange funksjoner til den prisen. Derfor valgte jeg bort et bedre 2d-lodd (Lowrance) til fordel for Helix. Brukervennligheten er for øvrig god, og mulighetene er mange.

  SvarSlett
 3. Heisann ��
  Ville bare si at du kan kjøre Autochart live, nesten ubegrenset, hvis du har et Zero line kort eller Auto Chart kort i plotteren �� Ikke kun de 8 timene. ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Det stemmer, men det forutsetter altså at du bruker 2000+ på AutoChart også. ;)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…