Gå til hovedinnhold

Revo Mgxtreme
Abu Garcia Revo Mgxtreme

Dette er Abu's minste og letteste lavprofil multiplikator snelle.
Jeg var så heldig å få lov til å kjøpe den i julepresang til meg selv. Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk til den stive prisen, men karene på Villmarksbutikken lovet at jeg ikke kom til å bli skuffet.
Når det gjelder de supertekniske finessene er ikke jeg rett mann til å uttale meg, men jeg har brukt snella mye og har lyst til å dele noen tanker og erfaringer.

For ordens skyld legger jeg innledningsvis ved Abu Garcia's produktsjef, Andrew Wheeler's presentasjon;


Dette er en snelle det skrives og snakkes mye om. Spesielt i Sverige er det mye prat om denne rullen. Jeg tror det er det mange som ender opp med at den er for dyr, og går for mer prisguntige modeller med lignende spesifikasjoner.

Det første jeg la merke til da jeg tok i snella var den lave vekten. 139 gram er faktisk ekstremt lav vekt på ei multiplikatorsnelle, og jeg er i tvil om det lar seg gjøre å presse vekten særlig mer ned hvis den både skal være holdbar og mulig å kjøre fisk på. Den viktigste grunnen til lav vekt, foruten størrelsen, er at stativet inneholder magnesium, og at sideveggene er av karbon. Disse materialene er både sterke og lette, men det bør nevnes at magnesium og saltvann ikke er noen særlig god kombinasjon. I Norge er ikke dette noe stort problem. De fleste vil ikke ta med en såpass lett rulle ut i sjøen her. I Sverige er det mye brakkvann, og det er jo nettopp i jakten på arter som gjørs og abbor at denne snella er i sitt ess. Her kan det nok lønne seg å være ekstra nøye med vedlikeholdet.

Liten og lett...

Jeg var på jakt etter en multisnelle som kunne håndtere lave kastevekter. Jeg er ingen ultralett-fisker, men jeg trives godt med å kaste multiplikator, og kunne tenke meg å prøve det på kastevekter ned mot 5 gram. De fleste som har kastet med en slik snelle vet at det er forholdsvis enkelt å kaste så lenge man har litt kastevekt, ikke tar i for hardt, og passer på å bremse med tommelen før sluken eller betet treffer vannet. Når kastevekten går ned vil luftmotstanden påvirke kastet i mye større grad. Den hastigheten man har på spolen når kastet går vil være nokså stabil, mens vind og luftmotstand vil bremse betet ganske fort. Derfor pådrar man seg raskere backlash, skatbon, eller Professional Overrun, altså at lina vokser ut av snella fordi den ikke dras ut med samme hastighet som spolen. En god kastebrems er derfor å foretrekke.
På snellene jeg bruker til større jigger til gjedde- og saltvannsfiske synes jeg ikke kastebremsen har særlig stor effekt. Den viktigste bremsen da er tommelen. Når kastevekten er så lav som 5 gram er det svært vanskelig å kun bruke tommelen uten at det påvirker kastelengden. På Mgxtreme er det lett å tilpasse bremsen. Det kan lønne seg å sette bremsen litt stramt først, for så å slakke litt etterhvert. Man merker fort når man har slakket for mye... Kastebremsen er svært presis, og små justeringer gir store forandringer.

Jeg har fisket med jigg, wobbler og sluk. For å få mest mulig følelse med det som er festet i andre enden har jeg lagt på 0,12 Fireline. Jeg har prøvd den på flere forskjellige stenger. Jeg har en Abu Garcia Vendetta 8' 5-20gram og Fenwick 10' 7-28gram til wobbler og sluk, Savage Gear Finezze 6,5' 3-12 gram til lett jiggfiske, samt en Abu Garcia Fantasista Shiro Nano 6,5' 15-40gram til litt tyngre jigger og større wobblere. Siden vekten av snella er såpass lav kan jeg ikke si annet enn at den passer med alle disse stengene. 139 gram gjør ikke veldig mye med balansen på stanga.
Jeg synes snella kommer mest til sin rett på Vendetta'en og Finezze'n. Dette er de stengene jeg har med lavest kastevekt, men Fantasista Shiro Nano'en med en Carolina- eller Texasrigg med litt tyngde er heller ikke å forakte.
Ryktene skal ha det til at Abu kommer til å ta inn den nye Veritas 2.0 til Norge neste år. Dette er en stangserie med mange spennende muligheter, men for min del tror jeg Vendetta'en ryker til fordel for en ca 7,5' 5-20 gram. Dette bør bli en utmerket kombinasjon.

Mgxtreme og 7 gram Rapala CountDown  

En annen ting som bør nevnes er størrelsen. Denne snella er virkelig liten. Den ligger veldig godt i hånda. Den er faktisk så liten at jeg var litt i tvil om dette kunne være noe å kjøre fisk med. Lengre tids bruk har imidlertid vist at dette er ei snelle som duger. I tillegg til abbor har jeg fått kilosørret og gjedde på 3kg på den. Gjedda kom som en bonusfisk siden jeg var ute etter abbor.
For min del er dette først og fremst en snelle til nettopp ørret- og abborfiske. Bremsen er jevn og behagelig å kjøre fisk på, og det virker for meg som at nettopp den er litt overdimensjonert i forhold til størrelsen.
Uansett føles det veldig feil å skulle rigge denne snella med en diger softbait og denge løs etter storgjedda. Den oppgaven finnes det mange sneller som løser bedre.

Slektstreff
Revo NaCl, Revo Beast og Revo MGXtreme 

Denne snella har en ganske høy utveksling. 7,1:1 er vesentlig høyere enn de fleste klassiske, runde snellene. Det tar litt tid å lære seg hvor fort man må sveive for å få betene til å gå slik man vil, men når man lærer seg å utnytte den høye utvekslingen tør jeg påstå at det er en fordel. Setter man på en wobbler med litt vilter gange er det ikke noe problem å ødelegge gangen ved å sveive for fort, men roer man ned litt og heller bruker den høye utvekslingen til å dra igang betet med litt hastighet etter sveivstopp vil man se at det gjerne får en ekstra livlig gange som igjen trigger fisken til hugg. Hastighetsvariasjoner er som kjent giftig.

Hvilke andre sneller bør jeg sammenligne Revo MGXtreme med?
I Abu Garcia's sortiment har Mgxtreme mange søsken som har mange av de samme spesifikasjonene, med Revo MGX som den nærmeste.
Det er også interessant å se på Mörrum ZX 3600. Dette er den minste av Abu's klassiske, runde ambassadeurer. Jeg jobber med å få tak i en slik snelle for test. Når det gjelder pris og spesifikasjoner er denne ganske lik Mgxtreme, men Mörrum er noe tyngre (208gram), og har 6,3:1 utveksling mot Mgxtreme 7,1:1. Den største forskjellen på de to er at den ene er en klassisk Ambassadeur, mens den andre er en lavprofil. Allerede her har de fleste bestemt seg. Det er som kjent litt konkurranse mellom de som liker runde ruller, og de som liker "tvålkoppar". Mgxtreme har tross alt liten tilhørighet til Sverige. Denne diskusjonen er i mine øyne verdiløs.

Så langt virker Mgxtreme solid og velbygget. Holder man den unna saltvann og gir den regelmessig rens og smøring er dette en snelle man vil ha lenge. Det bør imidlertid nevnes at det er overraskende mange av ambassadeurene fra 60- og 70-tallet som lever i beste velgående, og det i seg selv er jo både beundringsverdig og noe å leve opp til i dagens bruk- og kastsamfunn.

Et svært godt alternativ er en trimmet Ambassadeur 1500 eller 2500. De er bygget i Svängsta og er selve symbolet på Abu Ambassadeur. I vårt naboland er det flere som har spesialisert seg på å optimalisere klassiske ambassadeurer.  I tillegg til nostalgi er disse snellene kjent for høy kvalitet og pålitelighet. Ta en kikk på Reelman. Må ha en slik snelle en gang...

Hvis man ser ut over Abu Garcia's sortiment finnes det et hav å ta av. Er man i tillegg interessert i å importere fra utlandet er mulighetene enorme. Tar man en kikk på japantackle.com er det bare å drømme til øyet blir stort og vått.
I USA er bass-fiske med multiplikator stort, og mengden sneller tilsvarende.
Men, man skal være klar over at kjøp i utlandet gjør klager og reklamasjoner en del vanskeligere. I mine øyne er en fiskesnelle en bruksgjenstand. Den er ute i vær og vind, ofte i lengre perioder av gangen, og da går som kjent ting av og til i stykker. Er gjenstanden kjøpt fra utlandet må den som regel også returneres dit. Det betyr at det gjerne tar lang tid, og tid til å vente på å få reparert snella mi har ikke jeg om sommeren. Løsningen kan selvfølgelig være å ha flere sneller, men jeg prøver å holde meg til én snelle til hver fiskemetode. Derfor handler jeg gjerne i Norge eller Sverige.

To merker som konkurrerer med Abu Garcia i denne klassen er Shimano og Daiwa. Shimano er godt etablert og er kjent for god kvalitet. De har flere gode sneller til lettere fiske, blant annet Curadofamilien som brukes mye til bass-fiske i USA.
Daiwa har derimot den siste tiden stått uten importør i Norge, men skal drifte agenturet sentralt i fremtiden. Jeg håper de tør å satse på den litt dyrere delen av sortimentet deres, for det er utrolig mye fint å velge mellom der.

Alt i alt er Revo MGXtreme en svært god snelle til sitt bruk. Moderne, liten, lett, og med gode materialvalg.

Kommentarer

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…