Gå til hovedinnhold

Navionics SonarCharts Live - nå via GoFree WIFI

Navionics versjon av kart med masse dybdekonturer kalles for SonarCharts. Med Navionics app til Apple-produkter som IPhone og IPad, har man lenge kunnet bruke en Live-versjon hvor kartet korrigeres med dybdedata fra ekkolodd etterhvert som man kjører.

Ekkoloddet man har kunnet bruke har vært Vexilar Sonarphone. Sonarphone finnes i tre varianter, alle av den enkle typen og med tilsvarende lav prislapp. Prinsippet har vært at telefonen eller nettbrettet ditt utgjør ekkoloddskjermen, som igjen mottar et WIFI-signal fra SonarPhone-ekkoloddet.

Måten dette fungerer på, er at Navionicsappen bruker dybdeinformasjonen i WIFI-signalet til å tegne opp kartet i appen. Du må nødvendigvis ha kjøpt Navionics sin app, og frem til nå har du også måttet ha Vexilar Sonarphone. Jeg har tidligere lånt en Vexilar SP200 for å prøve teknikken, og kartbiten fungerte som den skulle. Problemet var at ekkoloddet i SP200 var dårlig, så jeg gikk fort lei av å bruke et ekkolodd som ligger langt under det jeg er vant til prestasjonsmessig. Misforstå meg rett, Vexilar sin variant er sikkert grei i forhold til tilsvarende mobile løsninger, men sammenlikningen med et skikkelig CHIRP-ekkolodd med en tilsvarende Airmar ekkoloddgiver ble flau. Siden SP200 bruker frekvenser som forstyrrer det vanlige ekkoloddet mitt, var det heller ikke noe godt alternativ å bruke begge to samtidig. SP200 havnet derfor fort på en hylle for å samle støv.

Her om dagen fikk jeg anledning til å ta en prat med Navionics sin områdeansvarlig for Skandinavia. Han hadde flere interessante ting å fortelle. (Takk for det Hans Christian.) Det var spesielt en ting som jeg umiddelbart fikk en liten pulsøkning av å høre, og det var at Lowrance og Simrad sin WIFI-løsning kunne brukes til live-kartlegging på samme måte som Vexilar. Gode ekkolodd og gode kart er som kjent noe jeg er mer enn bare litt interessert i.

I dag fikk jeg testet dette i praksis, og for å gjøre en lang historie kort: Dette fungerer bra!

Du må først ha Navionics sin Boating-app, den finner du i AppStore. Appen er absolutt ikke gratis, men bra ting er sjelden det.
Denne trenger du

Her er det bare å punge ut, jeg har hatt mye glede av denne appen også før Live-funksjonen, noe du kan se et eksempel på i turrapporten fra Drøbak.

Med appen på plass, må du koble IPhonen eller IPaden til GoFree WIFI. Dette skrev jeg om i artikkelen om montering og testing av GoFree WIFI.

Så er det bare å finne igjen appen, og trykke på symbolet.


Trykk her

Appen er fra starten av satt opp med innstillinger for live-funksjonen. Det kan ta litt tid før appen oppdager at den er på nett med et ekkolodd, men når den gjør det vil SonarCharts-symbolet nederst i venstre hjørne få et ekstra valg utover Navionics eller Sonarcharts. Sonarcharts Live blir et valg, og med den igang starter morroa.

Slik så det ut akkurat da Live-funksjonen startet. Merk det tilsynelatende konturfrie området rett nord for pilen som er båten min, og at "SonarCharts Live" er lyseblå som betyr at det er aktivert.


Klar for live-mapping

Så begynner jeg å kjøre, og kartet endrer seg etterhvert som jeg logger data.


Starten går
Sammenlikner du bildet under, med hvordan det så ut før jeg startet, ser du stor forskjell.

Ferdig

Innstillingene i appen er som sagt klare for live-mapping. Men jeg kan uansett si noe om den viktigste innstillingen.

Du må dele

Den røde ringen rundt innstillingen "Share data" er verdt å merke seg. Denne må være aktivert slik den er nå, den er aktivert som default i appen, så dersom du ikke har slått den av er alt greit. Navionics bruker nemlig din logging for å forbedre sine egne kart. Med denne funksjonen på, tillater du altså at dine data sendes over mobilnettet til Navionics, og at de bruker dataene til å forbedre kartene de selger. Slår du av denne funksjonen, vil ikke appen sende data tilbake til Navionics, men da fungerer heller ikke live-funksjonen. Du må med andre ord dele med Navionics, for å kunne forbedre dine egne kart.

Som jeg har nevnt før, er det ikke tillat å logge data i norsk og svensk saltvann. Dette har med lokal lovgivning å gjøre, og kommer av at landene anser informasjon om havbunnen som en forsvarshemmelighet. (Finland er enda værre, der er det ikke lov å logge i ferskvann heller.) Navionics kan altså ikke bruke dataene de får inn, men du må uansett dele. Det er et lite smutthull i denne lovgivningen, og det er at så lenge du gjør dette privat, kan ikke Navionics lastes for det. Derfor fungerer live-mapping i saltvann, slik skjermbildene fra min IPad viser. 

Kommentarer

 1. Det virker som du ikke var helt fornøyd med SP200-giveren.
  Er det slik at den ikke er noe særlig for folk som ikke er så vant med ekkolodd som deg?
  Man kan jo bruke Chart live-funksjonen med denne også, men får man ikke like gode kart som andre givere?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. SP200/SP300 bruker den samme giveren. Problemet er at på dypere vann enn 10 meter, så får disse vesentlig dårligere oppløsning enn bedre ekkolodd, også ekkolodd i samme prisklasse men som da ikke har WIFI. På 20-30 meters dyp ser du omtrent ikke fisk med SP200/SP300, mens et godt ekkolodd klart og tydelig viser at det er fisk der. Live-funksjonen med SP200/SP300 fungerer helt fint, og kartet blir like bra så lenge den har bunnkontakt. (Det hører med til historien at det er litt unfair å sammenlikne SP200 til 2.500,- med et Lowrance ekkolodd med Airmar giver som fort har en samlet prislapp på 15.000,-)

   Slett
  2. Skjønner at det ikke er fair å sammenlikne med toppmodeller, men hvordan måler SP200/300 bunnen?
   Klarer den å gi et nøyaktig bilde ned til 20 meter eller mer?
   Det er gjerne viktigere enn selve fiskesymbolene :)

   Hva med sammenlikning mot f.eks Lowrance Elite 4X eller liknende. Da mangler man kartfunksjonen, men gir ekkoloddet bedre resultatet enn SonarPhone?

   Slett
  3. En av fordelene med feks Elite HDI/CHIRP kontra Vexilar SP er at du kan velge en giver som passer til ditt primærbruk. Giveren til SP er opplagt ment for grunne innsjøer etc, de fleste bass-fiskere i USA anser alt over 10 meters dyp som en abyss. :) Så ja, en Elite, selv med 83/200-giveren, gir mye bedre resultater på litt dypere vann. Setter du på 50/200-giveren får du dessuten smalere konevinkel, som igjen betyr at detaljer på bunnen, som små topper, vises mye bedre. Smalere konevinkel viser altså et mindre område av bunnen, men med høyere presisjon.

   Slett
 2. Hej :)

  Jeg fandt med held din guide. Jeg er meget begejstret. Lige nu har jeg en båd som jeg bruger i grønland og bruger her navionics app på ipad. Men ønsker mig en dybdemåler som viser det i navionics appen så jeg slipper for flere instrumenter og så fandt jeg sp200 T-box. Men den virker dårlig, så jeg ville høre hvordan dit setup var med GoFree wifi? Brugte du bare en almindelig transducer til GoFree Wifi?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Dani
   SP200 fungerer dypere enn på 10 meter, men du ser ikke så mye fisk med den dypere enn 10-20 meter. :)
   GoFree WIFI er en modul man kobler i nettverk med Lowrance HDS eller Simrad NSS kombienheter (kartplotter og ekkolodd i en enhet). Selve modulen koster rundt 2200, Lowrance HDS får du fra ca 8000 og så er det opp til deg hva slags ekkoloddgiver du vil bruke. Du får ekkoloddgivere til HDS fra 700 (Lowrance HST-WSBL), men til dypt vann vil jeg anbefale at man minst går opp på en Airmar P66 som koster rundt 1500.

   Navionics deler ut gratis SP200, så hvis du henvender deg der kan du muligens få en å prøve med helt gratis.
   Hilsen Erik

   Slett
 3. Bra beskrivning. Jag förstår bara inte det med "share data" i slutet:
  1. Med share on uppdateras MIN karta i mina iPad i realtid? Blir denna uppdatering kvar i min iPad? Eller försvinner den? Kan jag fortsätta använda min loggning i min iPad?

  2. Data skikas till Navionics men de får inte använda datan. Jag begår en olaglighet som delar datan, men då Navionics inte får använda den, så spelar det ingen roll? Jag pratar givetvis om saltvatten/hav i Sverige...

  32. Jag läste på en sida där du skrev att man måste vänta på uppdateringar från Navionics för att få med data i min iPad... Men om Navionics inte får uppdatera kartan, så kommer det ju inte... Känns inte så mycket LIVE... Har jag missuppfattat?

  4. Finns det bättre sätt att få egna karton. Jag har en segelbåt och en gummibåt. Min tanke var att ta gummibåten och ekoloda en vik, för att få en kartbild, som jag sedan i segelbåten kan nå, via någon GPS app som Seapilot eller Navigon.

  Häls Thomas Lydhig, Göteborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Thomas
   1. Ja, med share på tegnes det konturer på din IPad i realtid mens du kjører båten. Ja, det som tegnes opp blir liggende i din IPad. Nei, det forsvinner ikke ved mindre du sletter Navionics-appen. Hvis du avslutter loggingen, og så starter på nytt en annen dag vil din første logging fortsatt være der, og når du starter på nytt oppdateres det gamle med det nye så du kan dekke stadig større områder.
   2. Helt riktig. :) Men fra 1. mai 2016 ble det lov å logge i saltvann i Sverige, så logger fra og med da vil Navionics kunne bruke. I Norge er det fortsatt forbudt, så her kan ikke Navionics bruke dataene.
   3. SonarCharts Live er realtids-tegningen og den tegnes opp der og da. Men Din logging legger seg som et lag oppå Navionics-kartet, det oppdaterer ikke det underliggende kartet. Etter at Navionics har mottatt loggene dine, oppdaterer de selve kartet og da interpolerer de også mot øvrige data fra alle andre brukere. Den oppdateringen kan ta litt tid, men selve live-funksjonen er altså synlig for deg uansett.
   4. Det er mest et spørsmål om hvor avansert du vil være. :) Reefmaster og Insight Genesis er andre alternativer for Lowrance/ Simrad/ B&G.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI

Ever since the Elite 7 HDI came on the market I have recived a lot of questions regarding the difference between the HDS-range and Elite HDI. In this article I will try to list most of the differences, seen from a keen anglers point of view. This also means looking at most of what Lowrance has to offer, but I'm sticking to models sold today and models I personally would recommend.

The three main model-series, plus the newcomer Elite CHIRP.
HDS Gen 2, true multi function displays (MFD) with button-operation and screensize from 5" to 10,4".HDS Gen 2 Touch, true multi function displays (MFD) with touchscreens and screensize from 7" to 12".Elite HDI, "stand alone", ie not ment for networking besides VHF and AIS. Button-operation and screensize from 4,3" to 7".Elite CHIRP, as Elite HDI but with CHIRP-sonar and faster processor in adition. Screensize 5" and 7".HDS Gen 2Units from this series are seen while fishing in most of my reports on …

What is the difference between HDS Gen 3 and HDS Carbon?

Whenever a completely new model or a rewamp of an existing model comes out, we get the same question: "What is the difference?"Previously I have written a few articles about the differences between some of the (now historic) Lowrance-models:
What is the difference between Lowrance HDS and Lowrance Elite HDI?What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?
This time we will take a look at the difference between Lowrance HDS Gen 3 and the brand new Lowrance HDS Carbon that was released 15. december 2016. We will look at the technical stuff, and try to translate that into what it will mean when out on the water.


HDS Carbon is actually the fifth version of the popular HDS-series. Before it came HDS Gen 1, HDS Gen 2, HDS Gen 2 Touch and HDS Gen 3. HDS Gen 2 Touch marked a new area of how Lowrance run their model-updates, since it was released shortly after HDS Gen 2 and the two lived alongside eachother for a year before HDS Gen 3 came. Again HDS Gen 2 Touch was k…

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

What is the difference between HDS Live and HDS Carbon? What is new with HDS Live? Can I use my old stuff with HDS Live? In this article we will look at those questions, first from a technical aspect (we are a bit nerdy here in Team Colibri) and try to show what those technical differences will mean out on the water. We will also give a few hints on what will, and what will not, work well of older electronics together with HDS Live.

Hardware: Screen, housing and internal components. The screen itself is the same as on HDS Carbon, IPS-type screen that is readable with polaroids on and from the side so you don`t have to stand right in front of the unit to see what`s going on. It has the same screen-resolution as Carbon, and that was (a…

What is the difference between Lowrance HDS Gen 2 and HDS Gen 3?

The cyclus in which models change have become shorter and shorter.Is there any real difference between them anymore?

When I started out in this game most people would say that their sonar should stay onboard for 8-10 years before they would even consider upgrading it. Everything with less then 5 years on it was considered "new". But as with all things containing a circuit-board, development has been ever accelerating and we are now down to a two or three year cycle between model-changes. I belive that this is to the consumers advantage, but is "the new" always better then "the old"?

In most cases the answer to that question is "yes", but it`s up to you to decide if that difference is big enough for you to spend your hard earned cash. Technically it is easy to spot the differences, but whether you will notice it out on the water is a more subjective mather. In this article I will try to look behind the marketing, and point to the actual differen…

Hva trenger man til dorging/ trolling?

Jeg ser av statistikken at mange av treffene på bloggen kommer fra folk som googler etter informasjon rundt utstyret som brukes til avansert dorging, populært kalt trolling. Her følger derfor en beskrivelse av hva jeg bruker, og hvordan jeg bruker det. Jeg begynner med det enkleste (og billigste) og fortsetter med det mer avanserte spesialutstyret. Nå er det ikke nødvendigvis slik at mine meninger er SVARET over alle svar, de er bare mine meninger basert på min (mangelfulle) kunnskap og mine (begrensede) erfaringer. Hva man føler man trenger av utstyr styres av så mange faktorer at dette på ingen måte kan være en absolutt fasit. Du bør dog få en del basiskunnskap ut av det jeg skriver, og ikke minst et sted å starte når du skal høste egne erfaringer.

Det kan også være greit å nevne at jeg riktignok har jobbet 10-15 år i sportsbransjen, men at det er 6 år siden jeg forlot bransjen. Jeg har ingen interesse av å promotere spesielle produkter og merker, hvis jeg anbefaler noe er det fordi…