I internettverdenen heter det at "content is king", altså at innholdet på en nettside er det viktigste.
Hvis du føler kallet om å skrive litt, men kanskje er usikker på det tekniske eller tror du ikke vil kunne skrive ofte nok til å starte en egen blogg, så finnes det flere alternativer. Ett av de alternativene er å bruke forumene som finnes der ute, for eksempel forumet på Fiskersiden.
Et annet alternativ er å samarbeide med noen andre om å skrive en felles blogg. Frem til nå er det kun jeg (Erik) som har skrevet innleggene her på bloggen, men hvis du kunne tenke deg å prøve å skrive litt, så ta kontakt med meg så kan vi se nærmere på saken. Jeg har ikke den helt store formeningen om hva du skal skrive om, men det bør nødvendigvis være relatert til noe av det bloggen har handlet om frem til nå:
- Sportsfiske, i alle sine former og varianter
- Båtliv
- Friluftsliv
- Marin elektronikk
Innenfor disse temaene finnes det nær sagt en uendelig variasjon. Alt fra korte turrapporter om en kveldstur etter jobben, via episke eventyr om ekspedisjoner over lengre tid til ukjente farvann, til tester av utstyr og fisketeknikker. Båtliv handler om så mangt, alt fra gleden ved å våkne til en strålende soloppgang på et vakkert sted, til båtpuss i sludd. Friluftsliv er stort sett alt vi foretar oss utendørs. Marin elektronikk er alt som kan brukes i en båt, og som bruker strøm. Mulighetene er mange, begrensningene er få. Du ser sikkert noen muligheter som jeg ikke har sett?
De begrensningene som finnes, kan jeg hjelpe deg med. Jeg har et ønske om at artikler på bloggen skal ha et visst minimum av språklig kvalitet, noe som stort sett innebærer at man må korrekturlese en gang eller to før man publiserer en artikkel. (Det kan jeg bistå med.) Samtidig er Internett et medium som er svært visuelt, så man bør ha bilder med i enhver artikkel. Med dagens standard på mobilkameraer, er ikke det noe stort problem. De fleste bildene jeg bruker er tatt med mobilkamera, selv om jeg har bedre kamerautstyr også. Det er veldig enkelt å laste opp bilder til bloggen, og man trenger ikke et eget album på Picasa eller liknende slik man ofte trenger for å bruke bilder på diverse forum.
Den tekniske biten ved å skrive en artikkel og legge til bilder er svært enkel med den bloggmalen jeg bruker, og man kan fint bruke mobil eller nettbrett. Denne artikkelen er for eksempel skrevet på en IPad Mini. Du trenger altså ikke avansert eller kostbart IT-verktøy, du kan sannsynligvis bruke det samme verktøyet som du bruker når du leser dette.
Det finnes ingen standard på hvor lang en artikkel skal være. Dette er ikke en oppgave i norsk-klassen som skal inneholde minimum 600 ord, ei heller er det Twitter med sin maksgrense på antall ord. Det som betyr noe er at det skal gi mening for leseren, og høyst sannsynlig er det likhetstegn mellom det som gir mening for deg, og det som gir mening for en leser. Det eneste man bør ha i bakhodet er at ikke alle der ute er like inne i faguttrykk og forkortelser, så det er en fordel å skrive ting slik at det inkluderer nye lesere og nye sportsfiskere, i motsetning til å skremme de bort med høy vanskelighetsgrad.
Jeg har ikke noen formening om hvor ofte du skal skrive noe, snarere tvert i mot. Denne typen skriblerier må være lystbetont, jeg tror at artikler som man skriver fordi man føler at man "må" oppdatere, bærer preg av det og dette er noe leseren oppfatter. Jeg har heller ikke noen formening om at du må bedrive sportsfiske av en bestemt type, eller at du skal ha en viss alder. Uttrykket "vi må alle starte et sted" gjelder også her. Det som betyr noe er att du har en interesse for det du skal skrive om, og en interesse for at det skal være verdt å bruke litt tid på å lese om det.
I motsetning til hva noen later til å tro, er ikke det å skrive bloggartikler en lukrativ geskjeft. Det er ingen annonsører som putter penger inn på min konto, det er ingen ekstatiske hylekor som venter når jeg ankommer et fiskevann. Dette handler ikke om å tjene penger, få fans, tigge til seg utstyr eller noe tilsvarende. Det handler om at man må synes det er gøy å formidle videre. I beste fall bidrar skribleriene til et kontaktnett, som igjen gjør at man selv kan få hjelp og råd når man lurer på ting. Å skrive bloggartikler er dog en glimmrende trening i det å skrive, og ved hjelp av statistikkverktøyene bak bloggen får man hjelp til å se hvor godt det man skriver treffer leserne. Så hvis du har et ønske om å en dag skrive for nettstedet Hooked, bladet Alt om Fiske eller andre profesjonelle aktører, er bloggartikler et veldig godt sted å starte. Bortsett fra dette finnes det ingen bøtte med gull i enden av blogg-regnbuen.
Hvis du har en forfatterspire i deg, så send en mail til teamcolibrino@gmail.com, så ser vi hva vi kan få til. Ingenting er umulig, det folk kaller umulig tar bare litt lengre tid å få til....
Kommentarer
Legg inn en kommentar